Napredak u medicini: Alzheimerovi pacijenti se mogu prepoznati po njihovu hodu

Šetnja
1 komentar

Prema revolucionarnim medicinskim istraživanjima, osobe koje pate od određenog oblika Alzheimerove bolesti ili demencije mogu se prepoznati na temelju načina na koji hodaju. Otkriće bi moglo dovesti do točnijeg liječenja bolesti.

Znanstvenici sa sveučilišta Newcastle u Engleskoj otkrili su kako liječnici mogu točno utvrditi pati li pacijent od Alzheimerove bolesti ili Lewyjeve demencije tijela promatrajući suptilne razlike u njegovom obrascu hodanja. To je prvi put da su istraživači uspjeli utvrditi hod kao potencijalni klinički marker za podtipove neurološke bolesti.

Za ovu studiju, istraživači su analizirali šetnju 100 ljudi, uključujući 29 odraslih ljudi kojima je kognicija bila netaknuta, 36 Alzheimerovih pacijenata i 45 osoba s Lewyjevom tjelesnom demencijom. Sudionici ispitivanja jednostavno su hodali po prostirci koja je unutra imala tisuće senzora kako bi izmjerili njihove pokrete. Istraživači su pronašli različite uzorke, u načinima na koje su različite skupine hodale.

“Ispravno identificiranje vrste demencije koju netko ima važano je za liječnike i istraživače, jer omogućava pacijentima da što prije, za svoje potrebe, dobiju najbolji tretman “, rekla je dr. Ríona McArdle, vodeća autorica studije.

Studija je objavljena ovog tjedna u časopisu Alzheimer & Dementia: The Journal of Alzheimer’s.

Alzheimerdijagnostika
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

” Sudionici ispitivanja jednostavno su hodali po prostirci koja je unutra imala tisuće senzora kako bi izmjerili njihove pokrete.”
Eto. Lijepo je vidjeti kad se netko dosjeti koristiti novu tehnologiju. I pri tome koristi mozak.
Veliki broj otkrića u medicini prvo se našao u “Applied physics”.
Osobno, najviše mi se svidjelo jedno istraživanje kada su snimali promjene koje su se događale na mozgu, odnosno dijelovima mozga, – u tom slučaju budističkih svećenika u određenoj vrsti meditacije. Mislim da se vidjela razlika u veličini amigdale i insula e (?).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI