Umjetne prehrambene boje povezane s problemima ponašanja kod djece

Umjetne prehrambene boje utjecaj na djecu
19 komentara

Prema znanstvenom članku objavljenom u Alternative Therapies in Health and Medicine, sintetski aditivi za boje često se koriste umjesto prirodnih opcija jer proizvode boje koje nisu moguće s prirodnim bojilima. Također su jeftiniji, lakše dostupni i traju dulje.

Mnoga prerađena hrana koja se konzumira u SAD-u sadrži prehrambene boje. Crvena boja 40, aditiv za boju napravljen od nafte, jedno je od najčešće korištenih bojila za hranu koje je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) za upotrebu u pićima, slatkišima, žitaricama, mliječnim proizvodima i pudinzima u zemlji.

Većina djece ne osjeća štetne učinke aditiva u boji u hrani. Međutim, određena djeca mogu biti osjetljivija na te aditive od druge.

Bojanje hrane i problemi u ponašanju djece

Učinak umjetnih prehrambenih boja (AFC) na ponašanje djece proučava se više od 35 godina.

Meta-analiza objavljena u Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry pokazala je da konzumacija hrane s crvenom bojom može pogoršati simptome kod neke djece s poremećajem pažnje/hiperaktivnosti (ADHD).

Istraživači su sugerirali da bi za ovu djecu uklanjanje crvene boje iz njihove prehrane moglo smanjiti simptome ADHD-a – opisane kao ispoljavanje:

 • Obrazac pravljenja pogrešaka
 • Izbjegavanje zadataka koji zahtijevaju fokus
 • Nemar ili nedostatak pažnje za detalje
 • Sanjarenje i pojava neslušanja
 • Poteškoće s izmjenjivanjem
 • Dezorganizacija
 • Pretjerano pričanje
 • Rizična ponašanja
 • Problemi u slaganju s drugom djecom
 • Problemi s mirnim sjedenjem, vrpoljenje i migoljenje
 • Problem s zadržavanjem na zadatku

Američka pedijatrijska akademija (AAP) procjenjuje da je oko 9,4 posto djece u SAD-u u dobi od 2 do 17 godina imalo dijagnosticiran ADHD – problemi u ponašanju koji su toliko česti i ozbiljni da ometaju njihovu sposobnost da svakodnevno funkcioniraju na odgovarajući način.

Studija iz 2012. objavljena u časopisu Neurotherapeutics primijetila je da iako su AFC sada glavni uzrok ADHD-a, oni mogu značajno pridonijeti nekim slučajevima. U nekim slučajevima, ti AFC-ovi mogu gurnuti dijete preko dijagnostičkog praga.

Jedan od privremenih radnih zaključaka studije navodi da bi mogao postojati mogući štetan učinak na klimu u učionici zbog blagog pogoršanja većine djece, čime dodatno ili čak sinergijski narušava atmosferu učenja.

Istraživači su zaključili da je trenutni status dokaza neuvjerljiv, “ali previše značajan da bi se odbacili” i predložili smanjenje izloženosti djece AFC-u dok se sigurnost ne utvrdi bolje.

Izvješće iz 2021. koje je objavila država Kalifornija – sa suradnicima sa Sveučilišta Kalifornija, Berkeley i Sveučilišta Kalifornija, Davis – potvrdilo je dugo sumnjano uvjerenje da konzumacija sintetičkih prehrambenih boja može uzrokovati hiperaktivnost i druge neuro-bihevioralne probleme kod neke djeca.

Izvješće je također pokazalo da savezna pravila za sigurne količine konzumacije sintetičkih prehrambenih boja ne odražavaju najnovija istraživanja i možda ne štite dječje bihevioralno zdravlje.

Tijekom proteklih 20 godina, postotak američke djece i adolescenata s dijagnozom ADHD-a porastao je s procijenjenih 6,1 posto na 10,2 posto.

Zabrinutost oko ADHD-a i drugih poremećaja ponašanja navela je kalifornijsko zakonodavstvo da od Ureda za procjenu opasnosti po zdravlje okoliša (OEHHA) Kalifornijske agencije za zaštitu okoliša zatraži izradu izvješća koje se temelji na dvogodišnjoj opsežnoj procjeni postojećih studija o sedam sintetičkih prehrambenih boja trenutno odobren od strane FDA.

“Dokazi pokazuju da su sintetičke prehrambene boje povezane s nepovoljnim neuro-bihevioralnim ishodima kod neke djece”, rekla je direktorica OEHHA Lauren Zeise.

“S povećanjem broja djece u SAD-u s dijagnozom poremećaja u ponašanju, ova procjena može informirati napore da se djeca zaštite od izloženosti koja može pogoršati probleme u ponašanju”, dodala je Zeise.

Istraživači su otkrili da se sve FDA-ove prihvatljive razine dnevnog unosa (ADI) za sintetičke prehrambene boje temelje na studijama starim 35 do 70 godina koje nisu bile osmišljene da otkriju vrste učinaka na ponašanje koji su uočeni kod djece.

Usporedbe s novijim studijama pokazuju da trenutačni ADI možda neće adekvatno zaštititi djecu od učinaka na ponašanje.

Druga studija objavljena u American Journal of Psychiatry otkrila je da umjetne prehrambene boje vjerojatno povećavaju simptome hiperaktivnosti kod neke djece s ADHD-om te da prehrambene boje pogoršavaju simptome astme, ekcema i migrene.

Istraživači su sugerirali da je moguće da do 33 posto djece može imati koristi od prehrane bez dodataka boja u hrani.

Aktualne studije ispitivale su učinak crvene boje 40 na djecu, no moguće je da bi crvena boja 40 mogla utjecati i na odrasle s ADHD-om.

U maloj pilot studiji studenata s ADHD-om objavljenoj u Nutritional Neuroscience, autori su zaključili da umjetne prehrambene boje mogu utjecati na aktivnost moždanih valova i simptome ADHD-a kod studenata, ali da su potrebne veće studije kako bi se potvrdili ovi rezultati.

Sigurne i prirodne alternative crvenoj boji 40

Kako biste izbjegli crvenu boju 40, najbolje je pripremati hranu od nule umjesto da se odlučite za prerađene verzije, posebno hranu koja izgleda crveno ili ružičasto, uključujući žitarice za doručak, kolače, slatkiše, čips, energetska pića, mliječne proizvode s okusom, voćne grickalice, granola pločice , žele, sok i sportska pića.

To nije uvijek zgodno ili čak moguće za mnoge obitelji, ali odabir prirodnih alternativa kada je to moguće isplati se. Razmotrite sljedeće:

Kupujte neobojena pića i grickalice. Budite odgovoran potrošač i uvijek pogledajte popis sastojaka pakiranja hrane i pića. Klonite se onih koji navode crvenu boju ili druga umjetna bojila i bojila.

Prepoznajte crvenu boju 40 na prehrambenim oznakama. Crvena boja 40 može se pojaviti kao jedan od sljedećih naziva – umjetne boje, dodana umjetna boja, FD&C crvena br. 40, FD&C crvena br. 40 aluminijsko jezero, crvena boja 40 i crveno 40 jezero.

Napravite vlastite ‘crvene’ recepte. Koristite prirodne sastojke kao što su sok od cikle, kupusa, višanja, sok od brusnice ili druge jake boje crvenog voća u vašoj hrani.

Annatto sjemenke nude prirodnu i živopisnu alternativu crvenoj boji 40 i mogu se ugraditi u vaše omiljene grickalice i hranu kao annatto ulje, infuzije annatto sjemenki i annatto u prahu.

ADHDDjecaprehrambene boje
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Kakovi roditelji – takova I djeca ! Lik u zrcalu ! Bilo i biće !

Jadranka S.
7 mjeseci prije

Kada ce djeca biti puna energije nego tada!?
Zdravoj djeci se okrutno IZMISLJA nepostojeci poremecaj i OKRUTNO se “etiketira” dijagnozom ADHD, da bi djeci davali otrove/tablete da od djece naprave biljke,…. da im lakse odvoje desnu polutku mozga od lijeve.
Problem NIKADA nije u djetetu, vec u roditeljima, itd…..

Jadna djeca!

Max
7 mjeseci prije

Svi znamo da su otrov.

nepoželjni
7 mjeseci prije

Ta umjetna boja u hrani ima veze sa ponašanjem djece isto toliko, koliko “povećana konzumacija lubenica ima veze sa povećanjem broja utopljenika u ljetnim mjesecima” (Danijel Grgičin u današnjem članku)…. 😉 “Učinak umjetnih prehrambenih boja (AFC) na ponašanje djece proučava se više od 35 godina.” Eto čime se bavi “intelektualna mafija” !! …zadnjih 50 godina imamo inflaciju “školovanih” “stručnjaka” pa oni drugi “školovani” koji se infiltriraju u vlast, donose razne zakone, pravilnike i razne pogodnosti i olakšice, kako bi se ta masa “školovanih” zaposlila pa makar to bilo i ovakva gloopost, gdje dio beskorisnih “školovanih” dobije zadatak da dokaže da konzumiranje boje u hrani utječu na ponašanje djece !?!? (znači sve ono drugo smeće u hrani je irlevantno?) …valjda će, onda, dio drugih “školovanih” dobiti zadatak da dokažu kako mobitel u rukama 1i pol godišnjaka utječe na promjenu njegovog ponašanja !? …pa će dio beskorisnih “školovanih” “stručnjaka” biti zaposlen na… Čitaj više »

Ivan Bgd
7 mjeseci prije

Dugine boje…

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Šta?
Hoćete uzeti farmaceutskoj industriji kruh iz usta?
Kad neko dijete dobije “poremećaj pažnje” – koji i te kako postoji, ako ne može niti 5 minuta sjediti u istom položaju, – onda mu lijepo propišete lijek.

A koji je nedavno i ovdje spomenut.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Malog sa slike vjerojatno treba odvesti okulisti.

Jomla
7 mjeseci prije

Sva hrana je zagađena, a skoro sva zatrovana. Ovim, onim, koječim… jeßajiga…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI