Velika Britanija odbija potpisati Svjetski ugovor o pandemiji

SZO - Svjetska zdravstvena organizacija
22 komentara

Ujedinjeno Kraljevstvo odbilo je podržati globalni sporazum o pandemiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zbog zabrinutosti oko mogućeg kršenja njegovih suverenih prava.

Pandemijski sporazum uveden u svibnju 2021. apelira na sve države sudionice da predaju određeni postotak svojih zaliha povezanih s pandemijom koronavirusa Wuhan (COVID-19) za međunarodnu distribuciju. Što se tiče Londona, ugovor nalaže da drugim državama dodijeli 20 posto svojih zdravstvenih proizvoda povezanih s pandemijom. U zamjenu bi globalno zdravstveno tijelo dobilo “pristup u stvarnom vremenu” do 10 posto tih proizvoda besplatno i 10 posto “po pristupačnim cijenama”.

Prema dokumentu, svaka zemlja članica WHO-a trebala bi “odvojiti dio svoje ukupne nabave relevantnih dijagnostičkih, terapeutskih sredstava ili cjepiva na vrijeme za upotrebu u zemljama koje se suočavaju s izazovima … i izbjegavati posjedovanje nacionalnih zaliha zdravstvenih proizvoda povezanih s pandemijom”. Države su postavile planove tijekom vrhunca pandemije COVID-19 za organiziranje pravno obvezujućeg dokumenta, koji bi natjerao zemlje da se ujedinjeno pozabave sljedećom globalnom zdravstvenom krizom.

Ali Ujedinjeno Kraljevstvo je odbilo potpisati ovaj ugovor zbog zabrinutosti da bi to potkopalo britanski suverenitet. Britanska vlada predložila je uvjete prema kojima svaki sporazum mora štititi njezine nacionalne interese i nacionalni suverenitet, posebno kada su u pitanju cjepiva proizvedena u Britaniji.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva: Svaki ugovor trebao bi staviti suverenitet Ujedinjenog Kraljevstva na prvo mjesto

Glasnogovornik britanskog Ministarstva za zdravstvo i socijalnu skrb (DHSC) rekao je za Telegraph da bi bilo kakvo prihvaćanje ugovora bilo uvjetovano poštovanjem nacionalnog interesa i suvereniteta Ujedinjenog Kraljevstva. Nisu otkrili dodatne pojedinosti o WHO dokumentu.

“Ne možemo komentirati pojedinosti konkretnih prijedloga i niti jedan prijedlozi nisu dogovoreni [o]”, rekao je glasnogovornik DHSC-a. “Podržat ćemo usvajanje sporazuma i prihvatiti ga u ime Ujedinjenog Kraljevstva samo ako je čvrsto u [britanskom] nacionalnom interesu i poštuje nacionalni suverenitet.”

U međuvremenu, anonimni izvor rekao je novinama da Ujedinjeno Kraljevstvo neće odobriti trenutnu verziju nacrta. Dodali su da konsenzus još nije postignut i da su rasprave o konačnom nacrtu ugovora u tijeku. Izvor je također spomenuo da Ujedinjeno Kraljevstvo, unatoč tome što nastoji surađivati s drugim državama članicama WHO-a, odbija prepustiti kontrolu nad svojom imovinom.

“Novi pakt i niz ažuriranja postojećih pravila za rješavanje pandemija od strane WHO-a imaju za cilj ojačati obranu svijeta od novih patogena nakon što je pandemija COVID-19 ubila milijune ljudi”, navodi Reuters. “Jedna od glavnih točaka neslaganja između bogatih zemalja i država u razvoju je teško pitanje pravedne podjele lijekova i cjepiva.”

Ranije je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao da zemlje moraju pristati na sporazum kako bi pomogle u borbi protiv budućih pandemija. Također je pozvao zemlje koje se u potpunosti ne slažu s tekstom sporazuma da se barem suzdrže od blokiranja konsenzusa među 194 zemlje članice Svjetskog zdravstvenog tijela.

svjetska zdravstvena organizacijaVelika Britanijawho
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
23 dana prije

Anglosasi odbijaju predati suverenitet WHO.
Prvo SAD, sada Velika Britanija.
U Europi će slušati sve što Ursula von der Pfizer naredi.

SCHRODER
23 dana prije

WHO JE PRIVATIZIRAO BILL GATES I VEC NAJAVLJUJE NOVE VIRUSE ZA KOJE IMA PATENT: COVJEK JE BABA VANGA :On zna kada ce virus doci mislim kada ce ga pustiti iz labora.KAKO JE MOGUCE DA JE JOS UVJEK SLOBODAN? DA GA NISU UHVATILI?

Lu-la
23 dana prije

Ovaj “naš” isfenirani A.P. sve potpisuje

Tupko
23 dana prije

Oni smiju, jer se on zove william henry, englez je i tako se osjeća

Jomla
23 dana prije

Hoće li sporazum prihvatiti zemlje “trećeg svijeta”, npr. Njemačka?
Jbg… 😛 😛

Ivan BGD
22 dana prije

To su dobre vesti, jer ako sporazum ne bude prihvacen od svih, onda nece moci da nam podvaljuju globalno isti scenario, tj bice malo lakse da demontiramo njihove lazi, ali videcemo. Ono sto me brine je sto je vecina vlada potpuno poslusna i spremna da preda svoj suverenitet, ti politicari na vlasti su stvarno dno dna.

Max
22 dana prije

Pametno .

22 dana prije

hrvatska potpisuje za 2 dana, da li?

DZuro DZak_ovic
22 dana prije

Pricam ti pricu, to su rekli glavni kuhari, a za kratko i jaki ISTOK

22 dana prije

To će izgledati ovako. Bidena za sada nagovaraju ni slučajno da to ne potpisuje. Zatim GB odbijaju potpisati, za sad. Možda još tako izađe neka država da neće potpisati . A onda za godinu – dvije…….. znate šta, WHO su bili u pravu, oni su svjetska zdravstvena organizacija pa neka oni i upravljaju kriznim situacijama
A mi nagrebasmo!

Josip
22 dana prije

To sve pohapsiti i izvesti pred zid po kratkom postupku..

Josip
22 dana prije

Sve te Swabove svjetske organizacije treba raspustiti i pohapsiti. Pored korumpirane i nesposobne policije ostaje jedina nada da to vojska napravi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI