Vitamin D u trudnoći smanjuje rizik od oštećenja cakline kod potomstva

vitamin D
1 komentar

Važno ispitivanje pokazuje da kada se dodatci vitamina D uzimaju u većim dozama u posljednja tri mjeseca trudnoće, dolazi do pada oštećenja cakline na mliječnim i trajnim zubima potomstva, kroz prvih 6 godina života djeteta, za razliku od onih slučajeva kada su trudnice uzimale male doza vitamina D. Međutim, vitamin D nije utjecao na pojavu karijesa.

Istraživanje pod nazivom „Dodatak vitaminu D tijekom trudnoće i oštećenja cakline kod potomstva“ objavljeno je u časopisu JAMA Pediatrics.

Kvarenje cakline odnosi se na raspadanje cakline, neprozirnost kutnjaka i druge karakteristične nalaze. Ovi problemi su zapravo najčešći stomatološki problemi u svijetu koji pogađaju gotovo 40% školske djece. Manjak izdržljive cakline rezultira zuboboljom, boli kod konzumiranja vruće ili hladne hrane ili pića, brzim napredovanjem propadanja zubnog sustava i karijesom, te povećanjem potrebe za vađenjem zubi kod nekih pacijenata.

Riječ je o intenzivnom istraživanju kako bi se utvrdili čimbenici koji bi mogli pridonijeti pojavljivanju problema sa caklinom, što bi se moglo spriječiti uzimanjem dodataka vitamina D, u većim dozama, u trećem tromjesečju trudnoće.

Studija

Upis sudionika u studiju trajao je od ožujka 2009. nadalje. Bila je riječ o nasumično kliničkom ispitivanju uz upotrebu placeba.

Sudjelovale su 623 žene, a sve su ove žene u 24 tjedna trudnoće dobivale 2400 IU vitamina D od ove točke do 1 tjedna nakon poroda. To je uz standardni dodatak od 400 IU / dan. 588 njihove djece također je praćeno tijekom cijelog razdoblja ispitivanja. U dobi od 6 godina pregledani su zubi 496 djece.

Rezultati istraživanja

Utvrđeno je da je rizik od oštećenja cakline kako na mliječnim zubima, tako i na trajnim zubima, prepolovljen. Međutim, nije došlo do promjene kod rizika od karijesa.

Iako su dvije skupine ispitanika raspoređene nasumično, kako bi se izbjegla bilo kakva pristranost u sastavu skupina, razmotrene su i druge oralne zdravstvene navike. Na primjer, pokazalo je da upotreba fluoridne paste za zube smanjuje nedostatke cakline. Zapravo, u tom smislu također je korisno prisustvo kositrena i hitozana u pasti za zube.

Učestalost pranja zuba, uporaba zubnog konca i drugih oralnih higijenskih postupaka također su povezani s boljim zdravljem zuba. Utjecaj razlika u tim parametrima na učestalost oštećenja cakline u dvije skupine stoga je isključen. Rezultati pokazuju da su čimbenici životnog stila poput gore navedenih jednako prisutni u obje skupine.

Drugo, sunčeva svjetlost je ključni faktor koji osigurava da vitamin D bude prisutan u odgovarajućim razinama u krvi. Međutim, to nije izvor pristranosti u ovom istraživanju, jer je jednak broj pacijenata u obje skupine bio izložen sunčevoj svjetlosti na sličnim razinama.

Značaj istraživanja

Nakon što su isključeni potencijalni izvori pristranosti, pronađeno je da primjena dodataka visokih doza vitamina D smanjuje rizik od oštećenja cakline kod djece u dobi do 6 godina, kako na mliječnim tako i stalnim zubima. Ovo sugerira učinkovito sredstvo intervencije tijekom trudnoće za smanjenje stope zubnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi.

CaklinaVitamin DZubi
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 godine prije

Vitamin D je sigurno poželjan, ali mislim da trudnica koja se dobro hrani i zdravo živi ne treba riskirati uzimanjem dodatnih doza, jer pretjerana koncentracija D vitamina u tijelu može izazvati povećanje razine kalcija i time ga dovesti u neravnotežu sa kalijem magnezijem i fosforom a što za posljedicu može imati problem sa mišićima, aritmiju, zatvor stolice, stvaranje kamenca u bubrezima i (moguće) druge pojave a što u konačnici predstavlja veću štetu od koristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI