fbpx

Vitamin D u trudnoći smanjuje rizik od oštećenja cakline kod potomstva

vitamin D

Važno ispitivanje pokazuje da kada se dodatci vitamina D uzimaju u većim dozama u posljednja tri mjeseca trudnoće, dolazi do pada oštećenja cakline na mliječnim i trajnim zubima potomstva, kroz prvih 6 godina života djeteta, za razliku od onih slučajeva kada su trudnice uzimale male doza vitamina D. Međutim, vitamin D nije utjecao na pojavu karijesa.

Istraživanje pod nazivom „Dodatak vitaminu D tijekom trudnoće i oštećenja cakline kod potomstva“ objavljeno je u časopisu JAMA Pediatrics.

Kvarenje cakline odnosi se na raspadanje cakline, neprozirnost kutnjaka i druge karakteristične nalaze. Ovi problemi su zapravo najčešći stomatološki problemi u svijetu koji pogađaju gotovo 40% školske djece. Manjak izdržljive cakline rezultira zuboboljom, boli kod konzumiranja vruće ili hladne hrane ili pića, brzim napredovanjem propadanja zubnog sustava i karijesom, te povećanjem potrebe za vađenjem zubi kod nekih pacijenata.

Riječ je o intenzivnom istraživanju kako bi se utvrdili čimbenici koji bi mogli pridonijeti pojavljivanju problema sa caklinom, što bi se moglo spriječiti uzimanjem dodataka vitamina D, u većim dozama, u trećem tromjesečju trudnoće.

Studija

Upis sudionika u studiju trajao je od ožujka 2009. nadalje. Bila je riječ o nasumično kliničkom ispitivanju uz upotrebu placeba.

Sudjelovale su 623 žene, a sve su ove žene u 24 tjedna trudnoće dobivale 2400 IU vitamina D od ove točke do 1 tjedna nakon poroda. To je uz standardni dodatak od 400 IU / dan. 588 njihove djece također je praćeno tijekom cijelog razdoblja ispitivanja. U dobi od 6 godina pregledani su zubi 496 djece.

Rezultati istraživanja

Utvrđeno je da je rizik od oštećenja cakline kako na mliječnim zubima, tako i na trajnim zubima, prepolovljen. Međutim, nije došlo do promjene kod rizika od karijesa.

Iako su dvije skupine ispitanika raspoređene nasumično, kako bi se izbjegla bilo kakva pristranost u sastavu skupina, razmotrene su i druge oralne zdravstvene navike. Na primjer, pokazalo je da upotreba fluoridne paste za zube smanjuje nedostatke cakline. Zapravo, u tom smislu također je korisno prisustvo kositrena i hitozana u pasti za zube.

Učestalost pranja zuba, uporaba zubnog konca i drugih oralnih higijenskih postupaka također su povezani s boljim zdravljem zuba. Utjecaj razlika u tim parametrima na učestalost oštećenja cakline u dvije skupine stoga je isključen. Rezultati pokazuju da su čimbenici životnog stila poput gore navedenih jednako prisutni u obje skupine.

Drugo, sunčeva svjetlost je ključni faktor koji osigurava da vitamin D bude prisutan u odgovarajućim razinama u krvi. Međutim, to nije izvor pristranosti u ovom istraživanju, jer je jednak broj pacijenata u obje skupine bio izložen sunčevoj svjetlosti na sličnim razinama.

Značaj istraživanja

Nakon što su isključeni potencijalni izvori pristranosti, pronađeno je da primjena dodataka visokih doza vitamina D smanjuje rizik od oštećenja cakline kod djece u dobi do 6 godina, kako na mliječnim tako i stalnim zubima. Ovo sugerira učinkovito sredstvo intervencije tijekom trudnoće za smanjenje stope zubnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
1 Komentar
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Vitamin D je sigurno poželjan, ali mislim da trudnica koja se dobro hrani i zdravo živi ne treba riskirati uzimanjem dodatnih doza, jer pretjerana koncentracija D vitamina u tijelu može izazvati povećanje razine kalcija i time ga dovesti u neravnotežu sa kalijem magnezijem i fosforom a što za posljedicu može imati problem sa mišićima, aritmiju, zatvor stolice, stvaranje kamenca u bubrezima i (moguće) druge pojave a što u konačnici predstavlja veću štetu od koristi.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik