Unosom dopune vitamina D možete spriječiti rast karcinoma debelog crijeva

Trbuh
5 komentara

Istraživači iz Sjedinjenih Država otkrili su kako se vitamin D može potencijalno upotrijebiti u liječenju raka. U svojim nalazima, objavljenima u časopisu JAMA, otkrili su kako dopuna vitaminom D može utjecati na smanjenje napredovanja kolorektalnog karcinoma.

Što je kolorektalni karcinom?

Kolorektalni karcinom je izraz za karcinom koji se razvija u debelom crijevu i rektumu. Bolest započinje izraslinom koja se naziva polip, a njegovi početni simptomi mogu biti neprimjetni. No, neki znakovi se i dalje mogu učiti, a oni uključuju:

  • Rektalno krvarenje (svijetlo crvene ili tamno crvene boje);
  • Usku stolicu;
  • Čestu bol u trbuhu;
  • Neobjašnjivo mršavljenje;
  • Anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza.

U svojoj naprednoj fazi, stanice raka šire se u procesu zvanom metastaza.

Vitamin D i napredovanje karcinoma

Vitamin D ima sposobnost održavanja imunološkog sustava zdravim: neki od izvora vitamina D uključuju žumanjke, ribu, plodove mora.

U svojoj su studiji istraživači željeli istražiti kako dopuna vitamina D, standardnoj kemoterapiji, može utjecati na napredovanje raka kod ljudi koji imaju metastazirani kolorektalni karcinom.

Za svoje ispitivanje tim je okupio 139 sudionika koji su imali neliječen metastatski kolorektalni karcinom. Prije početka istraživanja, istraživači su primijetili kako je samo devet posto sudionika imalo potrebnu količinu vitamina D u svojem tijelu.

Zatim su istraživači podijelili sudionike u skupinu s visokim dozama i skupinu s malim dozama: prvoj je tijekom liječenja dodijeljen vitamin D, dok je druga skupina uzimala standardne sesije kemoterapije.

Grupa s visokim dozama primala je 8000 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno tijekom dva tjedna. Nakon toga, istraživači su smanjili dozu na 4.000 IU dnevno. U međuvremenu, skupina s niskim dozama uzimala je samo 400 IU tijekom istraživanja.

Njihova otkrića pokazala su kako se progresija bolesti smanjila među sudionicima. U skupini s visokim dozama progresija je prestala na razdoblje do 13 mjeseci.

U skupini s malim dozama sudionici su zabilježili smanjenje napredovanja koje je trajalo gotovo 11 mjeseci.

Štoviše, istraživači su otkrili kako su sudionici u skupini s visokim dozama imali manju vjerojatnost da će naknadno iskusiti progresiju bolesti ili smrt. Ta praćenja trajala su gotovo dvije godine (22,9 mjeseci).

Istraživači su zaključili kako dodavanje visoke doze vitamina D ili standardne doze vitamina D standardnoj kemoterapiji, kod pacijenata s metastatskim kolorektalnim karcinomom, ima pozitivne rezultate. Unos vitamina D rezultiralo značajnim je i poboljšanim omjera opasnosti, smanjujući rizik od napredovanja ili smrti.

Ovi su nalazi obećavajući u budućim terapijama za liječenja raka debelog crijeva. Međutim, istraživači su upozorili da se unos visokih doza vitamina D treba odvijati samo u kontekstu kliničkih istraživanja. Za prosječnog pojedinca najbolje je držati se unutar preporučenog unosa vitamina D, a to je oko 400 do 800 IU dnevno.

Istraživači su tvrdili potrebu daljnje procjene uloge vitamina D kod oboljelih od karcinoma i to na većoj populaciji.

karcinomVitamin D
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
3 godine prije

I pre svega nemojte komplicirat—– Vatajte sunce i svaki dan konzervu sardina ( ulje odlijte )….. Dobit čete pored vidamina – D, još omega-3, vitamin A i E, te puno punovrijetnih proteina, jer najbolja je sardina…hehehe…Ako nema sunca, još kašiku običnog ribjeg ulja, malo posoli, papari i dodaj puno kurkume i gutaj…

Lucija
3 godine prije

Hm…nekad su bile neke AD kapi, ali nisam sigurna da ih još ima. Ja sam to dodavala u bademovo ulje. Kozmetika. Kože i kosa ( može i u kombinaciji s maslinovim/ ricinusovim).

nepoželjni
3 godine prije

Uzimanje dopune vitamina D u većim količinama od stvarno potrebne, je životno opasno!
Previše vitamina D podići će vam kalcij u krvi i posljedično, oštetiti bubrege, srce, žile, štitnjaču, kosti… a kontraindiciran je kod uzimanja nekih lijekova i nekih specifičnih stanja organizma… OPREZ!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI