Ruski naučnici započinju prva klinička ispitivanja „samo-obnavljajućeg“ virusa koji ubija rak

Rak - ćelije raka
24 komentara

Prva faza ispitivanja, koja je namijenjena da dokaže da lijek nije štetan za ljude, mogla bi da završi već sredinom 2022. godine, kažu naučnici.

Naučnici sa Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu Ruske akademije nauka dovršili su razvoj virusa sposobnog da uništi ćelije raka u ljudskom tijelu i pripremaju se za početak prvih kliničkih ispitivanja potencijalnog probojnog lijeka, izjavio je zamijenik direktora instituta Vladimir Richter.

Istraživači će sljedeće nedelje dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za to Ministarstvu zdravlja, dodao je on. Prva faza ispitivanja biće provjeravanje da li je lijek bezopasan za ljude i to će trajati godinu i po.

“Napravili smo virus zasnovan na vakcini protiv malih boginja. Uklonili smo dva gena, one koji su odredili njegovu virulenciju, pa je time i manje opasan. Zatim smo te gene zamijenili sa dva druga, što je pojačalo onkolitičke sposobnosti virusa”, podijelio je naučnik.

Novo dizajnirani virus ubrizgava se u tijelo pacijenta, potom pronalazi ćeliju raka, inficira je i počinje se razmnožavati, objasnio je Richter. U tom procesu virus proizvodi proteine koji ubijaju ćeliju i počinje se dalje širiti po tijelu tražeći nove žrtve, dodao je. Istovremeno, virus ne može da inficira ili da se reprodukuje u ćelijama koje nisu kancerogene.

“Kao rezultat toga, dobili smo lijek koji efikasno suzbija kancerozni tumor, traži i ubija metastaze. U suštini to je lijek koji se samoobnavlja. Teoretski, novi lijek se može boriti protiv tumora u organizmu kroz duži vremenski period nakon jedne injekcije “, rekao je Richter.

Virus je prvobitno razvijen za borbu protiv raka dojke, ali pretklinička ispitivanja pokazala su da je efikasan i protiv drugih vrsta karcinoma.

karcinomrakRuski naučnicivirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hamer
3 godine prije

Korona naj više ubija ljude više nego rak ili bilo koja bolest

Ringo10
3 godine prije

Rak je KRALJ svih bolesti.

NAdajmo se da ce biti nesto od ovoga.

bauštelac
3 godine prije

pa šta nije logično da stvoriš virus koji uništava virus rak ubiješ rakom samo znam da mora biti ravnoteža u tijelu kiselost lužnatost i sve ok tumor su stanice u tijelu koji misle da pomažu u zalječenju promijena u organizmu tipa autoimune bolesti samo što neznaju stat sve dok ne uništi cijeli organizam i tu mu je kraj uništi sam sebe glupost je da ne mogu zaustaviti ili ga izolirati stanice koje bi nam trebale pomoć ali biće da je negdje u genetskom kodu greška

putnik83
3 godine prije

Znanstvenici započinju prva klinička ispitivanja „samo-obnavljajućeg“ virusa koji ubija rak?
Ovako počinje “I Am Legend…”

aisvadvaidwiuawcvdnAWDCOwacAW
3 godine prije

Još malo pa će zemljanima reći pravu istinu da su “virusi” u stvari nanoroboti onih koji vladaju planetom.

Armagedon
3 godine prije

Kad bi se vratili na prirodni nacin ishrane , bez pescicida , hormona i antibiotika , smanjili stres , Rak bi nestao sam od sebe .
Farmaceuska idustrija uporno pokusavaju ljecit krivim nacinom . Di je prioritet zarada , profit.
Jos je jedan veliki cinbenik dobijanja raka a to su atomske centrale , koje su zasijane po planeti ka sijeme zita, a koju naucnici zovu cistom energijom , Ovo je tocka di nauka prestaje biti nauka u cilju napretka civilizacije.

llll
3 godine prije

sve redom komentatori-stručnjaci…. boli glava

bauštelac
3 godine prije

mrš

Euro
3 godine prije

Upozorenje! previse vjerujete doktoru

Fauci i Gallo izdelala HIV
3 godine prije

Kje je njegov hefe? Ga je ubila krona?

Fauci i Gallo sta izdelala HIV
3 godine prije

Ali ošpice resnično pobijajo rakave celice?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI