Vitaminom D zaštitite svoju djecu od astme uzrokovane zagađenjem okoliša

Dječja astma
1 komentar

U najnovijem istraživanju o koristima vitamina D, znanstvenici su sada otkrili kako može zaštititi djecu, koja žive u urbanim područjima, od astme.

Astma je učestalija u urbanim sredinama, a onečišćenje zraka može pogoršati simptome, uključujući onečišćenje zraka u zatvorenom prostoru poput cigareta, svijeća i kuhanja.

Istraživači su odlučili istražiti povezanost nedostatka vitamina D i učestalosti astme.

Promatrali su tri faktora kod 120 djece školske dobi u Baltimoru s astmom: onečišćenje zraka u njihovim domovima, simptomi astme i razine vitamina D u njihovoj krvi. Trećina odabranih za studiju također je bila pretila. Svi su pregledani na početku studije i još tri puta tijekom devet mjeseci.

Istraživači su otkrili da su niske razine vitamina D u krvi povezane sa štetnim respiratornim učincima uzrokovanim zagađenjem zraka u zatvorenim prostorima na pretiloj djeci koja su imala astmu. U domovima s najvećim zagađenjem zraka u zatvorenom prostoru, viša razina vitamina D u krvi bila je povezana s manje simptoma astme kod pretile djece.

“Ono što nas je najviše iznenadilo kod rezultata istraživanja je to što izgleda kako su učinci najizraženiji kod pretile djece”, kaže glavni autor studije dr. Sonali Bose, Icahn School of Medicine. “Ovo naglašava treći faktor koji je ovdje u igri – epidemiju pretilosti – i pomaže osvijetliti taj rizik kada se razmatra individualna osjetljivost na astmu.”

Osobe koje imaju astmu trebaju obratiti pozornost na razinu vitamina D

U međuvremenu, Cochrane Review je otkrio kako uzimanje oralnih dodataka vitamina D može smanjiti teške napade astme. Istraživači su obavili istraživanja, i to sedam studija djece i dvije studije odraslih iz cijelog svijeta, a rezultati su pokazali kako dodaci vitamina D mogu smanjiti rizik od teškog napada astme koji zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Također je smanjila stopu napadaja astme koje je trebalo liječiti steroidima. Sve su studije uključivale vitamin D3.

Neki stručnjaci sada kažu da postoji dovoljno znanstvenih dokaza koji opravdava testiranje osoba s astmom na nedostatak vitamina D i liječenje tim vitaminom kako bi se smanjio rizik od napada astme i drugih simptoma povezanih s astmom poput prehlade i gripe.

Napadi astmom mogu biti zastrašujući i za djecu i za odrasle, pa je pronalaženje načina da ih se izbjegne ili smanji izvrsna vijest – pogotovo kada je ta metoda nešto što je prirodno i pristupačno. Vitamin D dolazi od sunčeve svjetlosti i prirodnih izvora hrane. Dovoljno je izaći iz svog doma kada je sunčano i za sat vremena vaše tijelo će biti obogaćeno vitaminom D.

Pročitajte interesantan članak o besplatnoj i jednostavnoj metodi koja, po doktoru Butejku, riješava problem astme: Metoda doktora Butejka

astmaaTĐĐSunčeva svjetlostVitamin D
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Qwerty
4 godine prije

Hm, vitamin D bas i nije bio koristan za pacijenta kojeg osobno poznajem i koji od malih nogu je IMAO astmu. Iako, sunce tamo gdje je on bio nastanjen “pici” mnogo dana u godini. Pa tako mi to istrazivanje zvuci kao reklama za tablete od strane znanstvenika, nije ni bitno. No, da se vratim na pacijenta. Nekad od malena, dijagnosticirana mu je astma, pa je nekih 15 godina bio osudjena na “pumpicu”, sve dok jedna osoba nije posavjetovala njegovu majku rekavsi joj da kupi stambenu jedinicu negdje gdje je bura poprilicno aktivna. Na taj savjet, ona tako uradi, kupi kucu podno brda gdje bura zimi zestoko “mlati” i pacijent tada tinejdzer u roku 2 godine izlijeci astmu i evo vec preko 20 godina nema nikakvih problema, potpuno izlijecen. Moja preporuka je takodjer i borova suma, tko ima problema sa disnim putevima, setnja, trcanje, bicikliranje, bilo sta od aktivnosti. Takodjer, preporuka… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI