Opsežna studija genoma otkriva tajne raka

genom raka
7 komentara

Rak opisuje razne bolesti uzrokovane brzim autonomnim širenjem stanica. To je drugi najčešći uzrok smrti u cijelom svijetu, a ubija više od 8 milijuna ljudi godišnje i očekuje se da će se povećati za više od 50% u narednim desetljećima. To je uvelike povezano s načinom života i dobi.

U srijedu je objavljena opsežna studija koja je ispitivala genome različitih vrsta raka i mogla bi otvoriti put za ciljanije i poboljšano liječenje raka.

Desetljetni projekt protiv raka proučavao je detalje o oblicima tumora. Projekt je okupio više od 1300 istraživača širom svijeta kako bi se pozabavili sekvenciranjem genoma 38 vrsta raka kod gotovo 2800 pacijenata.

“Sa znanjem koje smo stekli o podrijetlu i evoluciji tumora možemo razviti nove alate i terapije za otkrivanje raka ranije, razviti više ciljane terapije i uspješnije liječiti pacijente”, rekao je Lincoln Stein iz upravnog odbora projekta, u izjavi objavio je Ontario Institut za istraživanje raka.

Njihov je rad donio mnoštvo otkrića, uključujući broj i mjesto takozvanih pokretača mutacija koji potiču stanice da se nekontrolirano razmnožavaju, kao i sličnosti različitih vrsta karcinoma.

Rezultati predstavljaju najveće i najcjelovitije istraživanje čitavih genoma karcinoma ikad objavljeno u gotovo dva desetaka radova u časopisima Nature i drugim časopisima Nature Research.

Velika raznolikost genoma karcinoma ključni je nalaz ovog djela, navodi Peter Campbell iz Instituta Wellcome Sanger, koji je ujedno i član upravnog odbora.

“Najupečatljiviji nalaz je upravo koliko je gen raka jedne osobe različit od onog druge osobe”, rekao je on za AFP.

Campbell je otkrio da su otkrivene razne “zanimljive teme”, poput toga kako se rani razvoj nekih vrsta raka može dogoditi desetljećima prije dijagnoze, čak i u djetinjstvu.

Ovo bi proširilo sposobnost otkrivanja ranih znakova raka prije nego što se razvije.

Rezultati otkrivaju da postoje tisuće kombinacija mutacija unutar i između pojedinih karcinoma, kao i više od 80 procesa koji uzrokuju mutaciju, neki koji su povezani s dobi, kao i s načinima života poput pušenja i pijenja.

Dok se većina rada na sekvenciranju genoma raka fokusira na oko dva posto gena poznatih kao oni koji kodiraju proteine, Pan-Cancer Study sekvencira čitave genome, otkrivajući niz karcinoma koji uzrokuju mutacije u preostalih 98 posto ili “nekodirajuće” gene”.

Otkrivene su ogromne varijacije, od vrlo malog broja karcinoma kod djece, pa sve do 100 000 u uzorcima raka pluća.

U oko pet posto slučajeva nisu identificirane poznate mutacije, što znači da još treba otkriti mutacije.

Studija je također otkrila da karcinomi u jednom dijelu tijela ponekad mogu biti slični drugima.

“Možda ćemo imati rak dojke i rak prostate gdje su mutacije slične”, rekao je Joachim Weischenfeldt, koautor i izvanredni profesor sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

“To znači da bi pacijent s rakom prostate mogao imati koristi od istog liječenja kao i kod onog liječenja koje biste dali pacijentici s karcinomom dojke”, rekao je u sveučilišnoj izjavi.

Nalazi bi stoga mogli pomoći u prepoznavanju karcinoma koje je do sada teško otkriti, ciljati ih na temelju njihovih specifičnih pokretača mutacije i dovesti do ranije dijagnoze tijekom razvoja tumora.

Genom rakakarcinom
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Sever
3 godine prije

Rečenica u nadnaslovu “radi se o načinu života i dobi” ponajviše oslikava svu zabludu suvremenog čovjeka. Naime htjeli bismo ostvariti istovremeno potpuno suprotne ciljeve: NIŠTA NE MIJENJATI U NAČiNU ŽIVOTA (jer to nam donosi dobitak i komociju), uz istovremenu konstataciju da je takav način života istovremeno i jedan od ponajvećih uzroka bolesti raka i također uz istovremeno nastojanje liječenja na način da se ništa ne mijenja, ali da se vrlo lako izliječi. To je jednostavno pogrešna paradigma. U tom pravcu nema rješenja. Rješenje je samo u promjenama načina života i vraćanje zdravim načinima života, a posebno ishrane, a zatim ostaloga (moral, obitelj, vjera, prijatelji, zdravlje idr.).

citam "logicno" , logicno razmisljam
3 godine prije

Citiram iz clanka ” Mozda cemo imati rak dojke i rak prostate gdje su mutacije slicne” i “To znaci da bi pacijent s rakom prostate mogao imati koristi od istog lijecenja kao i kod onog lijecenja koje bi ste dali pacijentici s karcinomom dojke”Znaci li to, i ako se ne znaju razlike i slicnosti, kao i uzroci pojedinih vrsta raka i njihove mutacije, ipak se propisuju razlicite terapije.A ti lijekovi odnosno terapije strahovito puno kostaju i ako se ne zna jesu li ucinkoviti bas za tu vrstu raka.

Lucija
3 godine prije

Hm…neznam. Ovojest korisno, ali…bitna su ona 2% spomenutih gena. Gena čovjeka, a koji ( mogu) dovesti do raka. Na Global Research u je bilo da je to – dekodirano i da postoji lijek za rak koji se uzima – jednokratno: jednostavno korigira gene čovjeka. Cijena nekih 36 000$. No, naravno, neki su odmah to prisvojili, mada nisu bili ni jedini ni najveći investitori u projekt, te rekli da bi cijena trebala biti oko 600 000$

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI