Slatka pića potiču rast stanica raka od čega tumori rastu brže

sokovi

Mnoga su istraživanja utvrdila jasnu vezu između pretilosti i povećanog rizika od raka. Sjedilački način života, visok unos alkohola i prehrana brzom hranom doprinose pretilosti. Jedan od najneposrednijih uzroka debljanja je konzumacija pića i prerađene hrane s visokim sadržajem šećera.

Jedan od karcinoma koji je najjasnije povezan s pretilošću je karcinomom debelog crijeva. Iako stopa smrti od karcinoma debelog crijeva opada posljednjih desetljeća, najvjerojatnije zahvaljujući ranim metodama otkrivanja, stvarni broj osoba kojima je dijagnosticiran ovaj oblik karcinoma i dalje raste.

Unatoč jasnoj vezi između pretilosti i karcinoma, vrlo je malo studija razmatralo izravnu povezanost između visokog unosa šećera i rizika od karcinoma debelog crijeva i drugih karcinoma. Nedavna studija životinja koju su proveli istraživači s Baylor College of Medicine i Weill Cornell Medicine, objavljena u časopisu Science, otkrila je definitivnu vezu između povećane konzumacije kukuruznog sirupa visoke fruktoze i ubrzanog rasta tumora kod miševa s karcinomom debelog crijeva.

Što je kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze?

Kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze (HFCS) vrsta je umjetnog sirupa napravljenog od kukuruznog sirupa i vrlo se često koristi u slatkim pićima i prerađenoj hrani. Kako je objašnjeno iz Healthline-a, HFCS je stvarno loš za ljudsko zdravlje iz više razloga:

  • Neprirodno povećava količinu fruktoze u vašoj prehrani, a fruktoza uzrokuje zdravstvene probleme ako se konzumira u velikim količinama. Ljudsko tijelo nije sposobno za pravilnu obradu fruktoze, jer naša prehrana samo sadrži male količine ovog šećera iz svježeg voća i povrća.
  •  HFCS se lako pretvara u masti što može uzrokovati masnu bolest jetre i dijabetes tipa 2.
  • Potrošnja šećera općenito povezana je s povećanom upalom za koju se zna da povećava rizik od pretilosti, raka i srčanih bolesti.
  • Ova pića ne donose nikakvu prehrambenu vrijednost vašoj prehrani.

Šećer hrani tumore kod karcinoma debelog crijeva

Medical News Today objašnjava kako je provedeno gore spomenuto istraživanje:

U prvoj fazi ispitivanja istraživači su dozvolili miševima da slobodno piju slatki napitak. Kao rezultat, glodavci su povećali težinu u roku od samo 1 mjesec.

Kako bi utvrdili hoće li kukuruzni sirup potaknuti rast raka neovisno o pretilosti, tim je odlučio davati šećerni napitak na način koji će omogućiti miševima da ga gutaju bez dodavanja kilograma. Dakle, istraživači su miševima davali slatko piće oralno kroz posebno dizajniranu štrcaljku jednom dnevno tijekom 2 mjeseca.

Nakon dva mjeseca, istražitelji su primijetili da glodavci nisu pretjerano dobili na težini, ali su doista razvili veće, naprednije tumore od glodavaca koji su primali samo vodu.

Prema istraživačima, ovi nalazi pokazuju da životinje koje već imaju tumore u ranoj fazi i potom konzumiraju čak i skromne količine HFCS doživljavaju ubrzani rast i progresiju tumora, čak i ako nisu pretili.

„Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovo otkriće prenijelo na ljude“, objasnio je koautor Jihye Yun, docent za molekularnu i ljudsku genetiku s Medicinskog koledža Baylor. “Međutim, naša otkrića na životinjskim modelima sugeriraju da kronično konzumiranje slatkih pića može skratiti vrijeme koje je potrebno za razvijanje raka.”

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Iz osobnog iskustva cu reci da post, soda bikarbona, vitaminC ili ulje (ovisno o oboljenju) ima daleko veci postotak uspjeha u ljecenju od bilo koje kemoterapije…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Opasnost iz čaše,
piti iz flaše ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

E.Z.,Umpy,
Terapija br.1- Kemo, ali samo Monteno(bilo koja pjesma,sve su dobre).
Terapija br.2.- Vadim zube iz čaše i natežem pivo iz flaše.Da ,točan odgovor je,piti iz flaše!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@jezy :
JAZZ JEZY ?
Št’ imaa..?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Umpy,
Evo vratio se sa godišnjeg.Samo neznam kako ću ovima sa zavoda za zapošljavanje objasniti da sam kao nezaposlen, otišao se odmoriti od nerada.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@jezy:
Zavod za zapošljavanje :
NEZAPOSLENIMA ULAZ ZABRANJEN !

Alxx
Gost
Alxx

Osnovi razlog propadanja creva je hronični nedostatak Vitamina C u organizmu.

Osnovni preduslov za bilo koji kancer je nedostatak Vitamina C u organizmu.

Zaključak: suplementirajte sve moguće forme vitamina C 🙂

Qwerty
Gost
Qwerty

Jedan citav limun dnevno.

Lucija
Gost
Lucija

Ima C vitamin bez punila. U prahu.
Najbolja opcija. Na vrh noža ili žličice.
Bez diskriminacije 😊
Inače, je li vama jasno kako su hranili te miševe …”gutaju bez dodavanja kilograma.”
U idućoj rečenici – oralno ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Luce:
Oralno nije moralno !

Lucija
Gost
Lucija

😊 Umpa
Naravno da mi je prošlo kroz glavu da će izraz biti inspiracija…
Ovaj članak i još druga 2, koji su prešli 30 nisu trebali biti gurnuti u pozadinu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Qerty:
Pa to su tri čitava limuna u tri dana ?

Weteran
Gost
Weteran

Čovek treba da ima meru!
Hrišćanski post je pobeda Duha nad Telom.
Ne smeju mojim telom da upravljaju Moje Oči Gladne!
“Jedna jabuka na dan i lekar iz kuće van”
A da pojedemo kilogram jabuka na dan !
Supermeni ili bolesnici ?
Treba imati meru.
Nije problem šećer, apsolutno prirodan proizvod. Problem su Moje Oči Gladne !
A da ponovim:
Beli miševi su beli, ali neki beli miševi izdržavaju nuklearni udar, a neki crkne kada ga pogleda strano lice u laboratoriji!
Zavisi ko plaća analizu !?
Treba imati meru !
U svemu .

jezevakucica
Gost
jezevakucica

W,
Za pravu mjeru koristiti izlizani metar i digitalnu vagu sa izvađenom baterijom.
Savjet,ne koristi vage sa solarnim napajanjem.

otpisani
Member
otpisani

“Nedavna studija životinja koju su proveli istraživači s Baylor College of Medicine i Weill Cornell Medicine, objavljena u časopisu Science, otkrila je definitivnu vezu između povećane konzumacije kukuruznog sirupa visoke fruktoze i ubrzanog rasta tumora kod miševa s karcinomom debelog crijeva.”…. prosto ne mogu da vjerujem da znanstvenici “ne znaju” pravu istinu jer ona meni (zainteresiranom laiku) vrišti da je uočim. Stvar je vrlo jednostavna! Kukuruzni sirup je problematičan ali ne zbog šećera (fruktoze) već zbog snažnog lektina (vrsta proteina) koji se nalazi u kukuruzu a tako i u njegovom sirupu. Taj lektin aglutinira (sljepljuje) šećer na površini resica tankog crijeva pa onda na ovojnici crvenih krvnih zrnaca i u konačnici i na staničnim membranama i na taj nači ugrožava učinak inzulina i metabolizam šećera u samim stanicama, pa se zbog toga pojavljuje (kao prvi) simptom -pretilost, zatim se pojavljuje višak šećera u krvi (dijabetes) i na kraju razvoj patogenih (kanceroznih) stanica kao krajnji odgovor imunosnog sistema….
Dakle, i pretilost, i dijabetes i karcinom su samo simptomi prisustva neželjenih lektina u tijelu (a nikako međusobni uzrok i posljedica) a koje mi svojim hranjenjem unosimo u svoj organizam, a oni koji bi trebali nas naučiti o tome i koji troše naš robovski novac, oduzet nama i namijenjen upravo njihovim istraživanjima kako bi nas mogli educirati u hranjenju i načinu života – oni se prave ludi a nas drže u neznanju zbog interesa korporacija i kojekakvih drugih interesnih skupina….
———————————————————————————————————————–
Zašto ti “znanstvenici” ne daju miševima čistu molekularnu fruktozu, glukozu ili saharozu, nego kukuruzni sirup??? (zato što znaju da se ništa miševima ne bi dogodilo, …a ovako i dalje mogu musti novac a nas praviti budale i savršeni resurs za izvor prihoda farmaceutici !)
—————————————————————————
Već sam jednom postavio pitanje (Mirsadu Š) kako to čisti molekularni šećer može škoditi organizmu i koji je to mehanizam kojiim se ta šteta ostvaruje (ako ja nisam u pravu)?…. evo pitanje je otvoreno svima, naročito onima koji su studirali medicinu i dogurali do doktora znanosti …Dokažite da nisam u pravu !!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik