Slatka pića potiču rast stanica raka od čega tumori rastu brže

sokovi

Mnoga su istraživanja utvrdila jasnu vezu između pretilosti i povećanog rizika od raka. Sjedilački način života, visok unos alkohola i prehrana brzom hranom doprinose pretilosti. Jedan od najneposrednijih uzroka debljanja je konzumacija pića i prerađene hrane s visokim sadržajem šećera.

Jedan od karcinoma koji je najjasnije povezan s pretilošću je karcinomom debelog crijeva. Iako stopa smrti od karcinoma debelog crijeva opada posljednjih desetljeća, najvjerojatnije zahvaljujući ranim metodama otkrivanja, stvarni broj osoba kojima je dijagnosticiran ovaj oblik karcinoma i dalje raste.

Unatoč jasnoj vezi između pretilosti i karcinoma, vrlo je malo studija razmatralo izravnu povezanost između visokog unosa šećera i rizika od karcinoma debelog crijeva i drugih karcinoma. Nedavna studija životinja koju su proveli istraživači s Baylor College of Medicine i Weill Cornell Medicine, objavljena u časopisu Science, otkrila je definitivnu vezu između povećane konzumacije kukuruznog sirupa visoke fruktoze i ubrzanog rasta tumora kod miševa s karcinomom debelog crijeva.

Što je kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze?

Kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze (HFCS) vrsta je umjetnog sirupa napravljenog od kukuruznog sirupa i vrlo se često koristi u slatkim pićima i prerađenoj hrani. Kako je objašnjeno iz Healthline-a, HFCS je stvarno loš za ljudsko zdravlje iz više razloga:

  • Neprirodno povećava količinu fruktoze u vašoj prehrani, a fruktoza uzrokuje zdravstvene probleme ako se konzumira u velikim količinama. Ljudsko tijelo nije sposobno za pravilnu obradu fruktoze, jer naša prehrana samo sadrži male količine ovog šećera iz svježeg voća i povrća.
  •  HFCS se lako pretvara u masti što može uzrokovati masnu bolest jetre i dijabetes tipa 2.
  • Potrošnja šećera općenito povezana je s povećanom upalom za koju se zna da povećava rizik od pretilosti, raka i srčanih bolesti.
  • Ova pića ne donose nikakvu prehrambenu vrijednost vašoj prehrani.

Šećer hrani tumore kod karcinoma debelog crijeva

Medical News Today objašnjava kako je provedeno gore spomenuto istraživanje:

U prvoj fazi ispitivanja istraživači su dozvolili miševima da slobodno piju slatki napitak. Kao rezultat, glodavci su povećali težinu u roku od samo 1 mjesec.

Kako bi utvrdili hoće li kukuruzni sirup potaknuti rast raka neovisno o pretilosti, tim je odlučio davati šećerni napitak na način koji će omogućiti miševima da ga gutaju bez dodavanja kilograma. Dakle, istraživači su miševima davali slatko piće oralno kroz posebno dizajniranu štrcaljku jednom dnevno tijekom 2 mjeseca.

Nakon dva mjeseca, istražitelji su primijetili da glodavci nisu pretjerano dobili na težini, ali su doista razvili veće, naprednije tumore od glodavaca koji su primali samo vodu.

Prema istraživačima, ovi nalazi pokazuju da životinje koje već imaju tumore u ranoj fazi i potom konzumiraju čak i skromne količine HFCS doživljavaju ubrzani rast i progresiju tumora, čak i ako nisu pretili.

„Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovo otkriće prenijelo na ljude“, objasnio je koautor Jihye Yun, docent za molekularnu i ljudsku genetiku s Medicinskog koledža Baylor. “Međutim, naša otkrića na životinjskim modelima sugeriraju da kronično konzumiranje slatkih pića može skratiti vrijeme koje je potrebno za razvijanje raka.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alxx
3 godine prije

Osnovi razlog propadanja creva je hronični nedostatak Vitamina C u organizmu.

Osnovni preduslov za bilo koji kancer je nedostatak Vitamina C u organizmu.

Zaključak: suplementirajte sve moguće forme vitamina C 🙂

Emiliano Zapata
3 godine prije

Iz osobnog iskustva cu reci da post, soda bikarbona, vitaminC ili ulje (ovisno o oboljenju) ima daleko veci postotak uspjeha u ljecenju od bilo koje kemoterapije…

nepoželjni
3 godine prije

“Nedavna studija životinja koju su proveli istraživači s Baylor College of Medicine i Weill Cornell Medicine, objavljena u časopisu Science, otkrila je definitivnu vezu između povećane konzumacije kukuruznog sirupa visoke fruktoze i ubrzanog rasta tumora kod miševa s karcinomom debelog crijeva.”…. prosto ne mogu da vjerujem da znanstvenici “ne znaju” pravu istinu jer ona meni (zainteresiranom laiku) vrišti da je uočim. Stvar je vrlo jednostavna! Kukuruzni sirup je problematičan ali ne zbog šećera (fruktoze) već zbog snažnog lektina (vrsta proteina) koji se nalazi u kukuruzu a tako i u njegovom sirupu. Taj lektin aglutinira (sljepljuje) šećer na površini resica tankog crijeva pa onda na ovojnici crvenih krvnih zrnaca i u konačnici i na staničnim membranama i na taj nači ugrožava učinak inzulina i metabolizam šećera u samim stanicama, pa se zbog toga pojavljuje (kao prvi) simptom -pretilost, zatim se pojavljuje višak šećera u krvi (dijabetes) i na kraju razvoj patogenih… Čitaj više »

Weteran
3 godine prije

Čovek treba da ima meru!
Hrišćanski post je pobeda Duha nad Telom.
Ne smeju mojim telom da upravljaju Moje Oči Gladne!
“Jedna jabuka na dan i lekar iz kuće van”
A da pojedemo kilogram jabuka na dan !
Supermeni ili bolesnici ?
Treba imati meru.
Nije problem šećer, apsolutno prirodan proizvod. Problem su Moje Oči Gladne !
A da ponovim:
Beli miševi su beli, ali neki beli miševi izdržavaju nuklearni udar, a neki crkne kada ga pogleda strano lice u laboratoriji!
Zavisi ko plaća analizu !?
Treba imati meru !
U svemu .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI