fbpx

Slatka pića potiču rast stanica raka od čega tumori rastu brže

sokovi

Mnoga su istraživanja utvrdila jasnu vezu između pretilosti i povećanog rizika od raka. Sjedilački način života, visok unos alkohola i prehrana brzom hranom doprinose pretilosti. Jedan od najneposrednijih uzroka debljanja je konzumacija pića i prerađene hrane s visokim sadržajem šećera.

Jedan od karcinoma koji je najjasnije povezan s pretilošću je karcinomom debelog crijeva. Iako stopa smrti od karcinoma debelog crijeva opada posljednjih desetljeća, najvjerojatnije zahvaljujući ranim metodama otkrivanja, stvarni broj osoba kojima je dijagnosticiran ovaj oblik karcinoma i dalje raste.

Unatoč jasnoj vezi između pretilosti i karcinoma, vrlo je malo studija razmatralo izravnu povezanost između visokog unosa šećera i rizika od karcinoma debelog crijeva i drugih karcinoma. Nedavna studija životinja koju su proveli istraživači s Baylor College of Medicine i Weill Cornell Medicine, objavljena u časopisu Science, otkrila je definitivnu vezu između povećane konzumacije kukuruznog sirupa visoke fruktoze i ubrzanog rasta tumora kod miševa s karcinomom debelog crijeva.

Što je kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze?

Kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze (HFCS) vrsta je umjetnog sirupa napravljenog od kukuruznog sirupa i vrlo se često koristi u slatkim pićima i prerađenoj hrani. Kako je objašnjeno iz Healthline-a, HFCS je stvarno loš za ljudsko zdravlje iz više razloga:

  • Neprirodno povećava količinu fruktoze u vašoj prehrani, a fruktoza uzrokuje zdravstvene probleme ako se konzumira u velikim količinama. Ljudsko tijelo nije sposobno za pravilnu obradu fruktoze, jer naša prehrana samo sadrži male količine ovog šećera iz svježeg voća i povrća.
  •  HFCS se lako pretvara u masti što može uzrokovati masnu bolest jetre i dijabetes tipa 2.
  • Potrošnja šećera općenito povezana je s povećanom upalom za koju se zna da povećava rizik od pretilosti, raka i srčanih bolesti.
  • Ova pića ne donose nikakvu prehrambenu vrijednost vašoj prehrani.

Šećer hrani tumore kod karcinoma debelog crijeva

Medical News Today objašnjava kako je provedeno gore spomenuto istraživanje:

U prvoj fazi ispitivanja istraživači su dozvolili miševima da slobodno piju slatki napitak. Kao rezultat, glodavci su povećali težinu u roku od samo 1 mjesec.

Kako bi utvrdili hoće li kukuruzni sirup potaknuti rast raka neovisno o pretilosti, tim je odlučio davati šećerni napitak na način koji će omogućiti miševima da ga gutaju bez dodavanja kilograma. Dakle, istraživači su miševima davali slatko piće oralno kroz posebno dizajniranu štrcaljku jednom dnevno tijekom 2 mjeseca.

Nakon dva mjeseca, istražitelji su primijetili da glodavci nisu pretjerano dobili na težini, ali su doista razvili veće, naprednije tumore od glodavaca koji su primali samo vodu.

Prema istraživačima, ovi nalazi pokazuju da životinje koje već imaju tumore u ranoj fazi i potom konzumiraju čak i skromne količine HFCS doživljavaju ubrzani rast i progresiju tumora, čak i ako nisu pretili.

„Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovo otkriće prenijelo na ljude“, objasnio je koautor Jihye Yun, docent za molekularnu i ljudsku genetiku s Medicinskog koledža Baylor. “Međutim, naša otkrića na životinjskim modelima sugeriraju da kronično konzumiranje slatkih pića može skratiti vrijeme koje je potrebno za razvijanje raka.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alxx
Gost
Alxx
1 godina prije

Osnovi razlog propadanja creva je hronični nedostatak Vitamina C u organizmu.

Osnovni preduslov za bilo koji kancer je nedostatak Vitamina C u organizmu.

Zaključak: suplementirajte sve moguće forme vitamina C 🙂

Qwerty
Gost
Qwerty
1 godina prije
Reply to  Alxx

Jedan citav limun dnevno.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Qwerty

Ima C vitamin bez punila. U prahu.
Najbolja opcija. Na vrh noža ili žličice.
Bez diskriminacije 😊
Inače, je li vama jasno kako su hranili te miševe …”gutaju bez dodavanja kilograma.”
U idućoj rečenici – oralno ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce:
Oralno nije moralno !

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

😊 Umpa
Naravno da mi je prošlo kroz glavu da će izraz biti inspiracija…
Ovaj članak i još druga 2, koji su prešli 30 nisu trebali biti gurnuti u pozadinu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Qwerty

@Qerty:
Pa to su tri čitava limuna u tri dana ?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Iz osobnog iskustva cu reci da post, soda bikarbona, vitaminC ili ulje (ovisno o oboljenju) ima daleko veci postotak uspjeha u ljecenju od bilo koje kemoterapije…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Opasnost iz čaše,
piti iz flaše ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

E.Z.,Umpy,
Terapija br.1- Kemo, ali samo Monteno(bilo koja pjesma,sve su dobre).
Terapija br.2.- Vadim zube iz čaše i natežem pivo iz flaše.Da ,točan odgovor je,piti iz flaše!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

@jezy :
JAZZ JEZY ?
Št’ imaa..?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
Evo vratio se sa godišnjeg.Samo neznam kako ću ovima sa zavoda za zapošljavanje objasniti da sam kao nezaposlen, otišao se odmoriti od nerada.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

@jezy:
Zavod za zapošljavanje :
NEZAPOSLENIMA ULAZ ZABRANJEN !

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

“Nedavna studija životinja koju su proveli istraživači s Baylor College of Medicine i Weill Cornell Medicine, objavljena u časopisu Science, otkrila je definitivnu vezu između povećane konzumacije kukuruznog sirupa visoke fruktoze i ubrzanog rasta tumora kod miševa s karcinomom debelog crijeva.”…. prosto ne mogu da vjerujem da znanstvenici “ne znaju” pravu istinu jer ona meni (zainteresiranom laiku) vrišti da je uočim. Stvar je vrlo jednostavna! Kukuruzni sirup je problematičan ali ne zbog šećera (fruktoze) već zbog snažnog lektina (vrsta proteina) koji se nalazi u kukuruzu a tako i u njegovom sirupu. Taj lektin aglutinira (sljepljuje) šećer na površini resica tankog crijeva pa onda na ovojnici crvenih krvnih zrnaca i u konačnici i na staničnim membranama i na taj nači ugrožava učinak inzulina i metabolizam šećera u samim stanicama, pa se zbog toga pojavljuje (kao prvi) simptom -pretilost, zatim se pojavljuje višak šećera u krvi (dijabetes) i na kraju razvoj patogenih (kanceroznih) stanica kao krajnji odgovor imunosnog sistema…. Dakle, i pretilost, i dijabetes i karcinom su samo simptomi prisustva neželjenih lektina u tijelu (a nikako međusobni uzrok i posljedica) a koje mi svojim hranjenjem unosimo u svoj organizam, a oni koji bi trebali nas naučiti o tome i koji troše naš… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  otpisani

otpisani
Bilo bi dobro da se @Nonwo Nonwo javi.
Je si vidio šta je napisala kod onih ‘majmunskih organa’.
Btw, iako je istina da je sad u modi napadati šećer, nemoj Duba ohrabrivati…
Evo koja je moja logika. Npr masti: Eskimi slatko mažu mast neke bešrije kada je uhvate…
A gdje ima šećera, rafiniranog u prirodi. Ima meda, ali ne – često.
Dakle…
Arapske zemlje imaju gadnih problema sa šećernom bolesti…njima samo šećer preostaje…

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Nonwo Nonwo cijenim zbog njenog znanja ali naročito zbog njene izražene logike… Što se tiče masti i šećera organizam savršeno poznaje te tvari i ima razrađene procese njihove upotrebe za život i ako ih mi našim hranjenjem tijelu priskrbljujemo u “čistom” obliku naše će tijelo to bez problema preraditii i dati tijelu energiju … Ako uz šećere, masnoće, proteine, hrana sadrži i dodatne štetne sastojke, onda uzrok za problem nisu šećeri, masnoće, ili proteini, već baš ti štetni sastojci koji ometaju ili uništavaju proces probave i usvajanja hranjivih sastojaka. U svim biljkama i drugim organizmima koje mi koristimo kao hranu nalaze se LEKTINI koji kod jednih ljudi prolaze bez reakcije a kod drugih izazivaju imunosnu reakciju, i to je sigurno svim znanstvenicima sa tog polja poznato. Ima i uzrečica “što je jednima hrana drugima je otrov”… najstabilniju razliku među ljudima do duboko u povijest ljudske vrste čini naša krv, pa zato ima logike u traženju povezanosti hrane i naše krvi tj, onoga što iz hrane može štetiti našoj krvi koja je medij za prijenos hranjivih sastojaka od mjesta prerade do mjesta potrošnje. To je sve otkriveno ali iz nekog meni “nepoznatog” razloga to se zataškava i ne govori se ljudima… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  otpisani

Tvoj savjet je uvjetno prihvatljiv jer je “moderan” čovjek gotovo potpuno izgubio kontakt sa prirodom uslijed novog načina “učenja” i novog načina stjecanja hrane.
Čovjek koji od malena proizvodi ili ubire hranu i nasljednik je iskustveno stečenog znanja o hrani i prirodi, kod takvoga sigurno funkcionira tvoj savijet.

Kod onoga koji nije nikada, čak ni majčino mlijeko okusio i po svoju hranu odlazi u trgovine a znanje o sebi i prirodi “uči” iz knjiga,tome tvoj savijet ne vrijedi

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Čovek treba da ima meru!
Hrišćanski post je pobeda Duha nad Telom.
Ne smeju mojim telom da upravljaju Moje Oči Gladne!
“Jedna jabuka na dan i lekar iz kuće van”
A da pojedemo kilogram jabuka na dan !
Supermeni ili bolesnici ?
Treba imati meru.
Nije problem šećer, apsolutno prirodan proizvod. Problem su Moje Oči Gladne !
A da ponovim:
Beli miševi su beli, ali neki beli miševi izdržavaju nuklearni udar, a neki crkne kada ga pogleda strano lice u laboratoriji!
Zavisi ko plaća analizu !?
Treba imati meru !
U svemu .

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Weteran

W,
Za pravu mjeru koristiti izlizani metar i digitalnu vagu sa izvađenom baterijom.
Savjet,ne koristi vage sa solarnim napajanjem.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik