Firmi „Johnson & Johnson“ naređeno da plati 750 miliona dolara u slučaju kancerogenog pudera iz New Jersey-a

Kancerogeni dječji puder
4 komentara

Američki proizvođač lijekova Johnson & Johnson (J&J) moraće da plati kaznenu odštetu u iznosu od 750 miliona dolara četvorici tužitelja koji navode da je puder za bebe ove kompanije uzrokovao njihove karcinome.

Tužiocima je već dodijeljeno 37,2 miliona dolara kao kompenzacija za karcinome koji su izazvani azbestom u proizvodima na bazi pudera, kako oni tvrde.

Ubrzo nakon presude u četvrtak, sudija je nagovijestio da namjerava smanjitiiznos na 185 miliona dolara zbog državnih zakona. Prema zakonu New Jersey-a, kaznena odšteta je ograničena na pet puta veći iznos od nanesene štete.

„Porota je saslušala sve dokaze i očigledno zaključila da postoji potreba za zastrašivanjem“ kako bi se osiguralo da su potrošači svjesni zdravstvenih rizika povezanih sa puderom, rekao je Christopher Placitella, advokat tužitelja.

Farmaceutski gigant rekao je u izjavi da će se ubrzo žaliti na obje faze suđenja, navodeći „brojne pravne greške koje su članove porote zavarale nebitnim informacijama i spriječile ih da saslušaju značajne dokaze“.

Kompanija se suočava sa više od 16.000 tužbi u kojima se navodi da je prodala puder koji sadrži azbest a nije upozorila korisnike. J&J poriče da njegova 135-godišnja linija pudera za bebe uzrokuje kancer, ukazujući na brojne studije i testove od strane kontrolora širom svijeta koji su pokazali da je puder siguran i bez azbesta.

karcinomPuder
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
habanero
3 godine prije

nisam ni čitao… ovaj jonson je najgore smeće. prvo kupanje bebe sa malo šampona, beba dobila plikove. poslije su nam rekli bubchen, jonson za bebe smo bacili. smeće dizajnirano da polako ubija čovjeka.

U ZATVOR
3 godine prije

kemijsku mafiju u zatvor

nepoželjni
3 godine prije

Ako se radi o karcinomu pluća onda je azbest njegov mogući (ko)uzročnik ali treba dugo vremena biti izložen i udisati njegove čestice. Upotreba tog pudera kod djece nije dugotrajna, niti je koncentracija azbesta u njemu tako velika,niti je zrak u prostoru u kome dijete živi toliko zasićen azbestom da bi došlo do fatalne koncentracije u plućima koja bi (jedina) bila kriva za stvaranje tumora.
Ako se radi o drugim vrstama karcinoma koji nemaju veze sa organima disanja, onda tu apsolutno azbest nije krivac i ako J&J bude osuđen biti će to samo zbog lobističko-političkih razloga koji ciljaju interesu ili koristi nekom drugom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI