Vrhunski medicinski centar pauzirao trans operacije na djeci

Trans operacije na djeci
6 komentara

Zdravstvena klinika za transrodne osobe u medicinskom centru Vanderbilt univerziteta u Tennesseeju “pauzirala” je rodne operacije za pacijente mlađe od 18 godina, navodi se u pismu koje je šef zdravstvenog sistema ove institucije, C. Wright Pinson, poslao predstavniku države u petak.

U pismu, koje je republikanski predstavnik Jason Zachary objavio na Twitteru, Wright objašnjava da klinika pauzira “operacije za afirmaciju spola kod pacijenata mlađih od 18 godina” zbog objavljivanja novih smjernica za standard njege prošlog mjeseca od strane Svjetske profesionalne asocijacije Transgender Health (WPATH), navodeći potrebu da se provede interni klinički pregled i konsultuje širok spektar stručnjaka. Pregled bi mogao potrajati ” nekoliko mjeseci “, dodao je.

Dok je Wright ukazao na nove smjernice kao na Vanderbiltov razlog za „pauziranje“ kontroverznih procedura, njegova poruka je uokvirena kao odgovor na pismo koje su Zachary i drugi državni republikanski lideri napisali medicinskom centru prošlog mjeseca tražeći moratorijum na pružanje rodnih operacija maloljetnici. Zachary je to pozdravio kao pobjedu, na Tviteru je izrazio zahvalnost Vanderbiltu za rješavanje “duboke zabrinutosti stranke”.

Državni političari osudili su praksu univerzitetske pedijatrijske klinike za rodnu ravnopravnost kao “ništa manje nego zlostavljanje”. Također su zahtijevali da svi njeni filijali poštuju takozvane prigovarače savjesti – medicinske stručnjake koji zbog svojih vjerskih uvjerenja odbijaju da izvrše “određene medicinske procedure”.

Univerzitetski zvaničnik se u svom odgovoru osvrnuo na oba pitanja, uvjeravajući Zacharyja da je Vanderbilt u skladu sa zakonima Tennesseeja – uključujući zakone koji zabranjuju hormonsko liječenje za djecu prije puberteta. Od prosječno pet operacija afirmacije spola na pacijentima mlađim od 18 godina koje su Vanderbiltovi doktori radili od otvaranja Klinike za transrodno zdravlje 2018. godine, nijedna nije bila genitalna procedura, a svi pacijenti su bili stariji od 16 godina i imali su pristanak roditelja, insistirao je. Osim toga, nijedna od operacija nije plaćena iz državnih fondova, a prihodi od rodnih operacija činili su „zanemarljiv procenat“ profita centra.

Vanderbilt nije jedina pedijatrijska klinika za rodnu ravnopravnost koja se povukla od nekih od svojih kontroverznijih praksi. Bostonska dječja bolnica, povezana s Harvardom, borila se da sakrije vlastitu povijest izvođenja rodnih operacija na maloljetnicima, tvrdeći da operiše samo pacijente starije od 18 godina uprkos recenziranom radu koji otkriva da je obavila 65 operacija afirmacije roda na tinejdžerima od 15 godina. od januara 2017.

Tennessee, koji je prošle godine usvojio zabranu hormonskog liječenja prije puberteta, jedna je od nekoliko država koje pokušavaju obračunati s praktičarima koji nude nepovratne medicinske procedure kao što su hormonsko liječenje i operacije “potvrde spola” maloljetnicima, ponekad bez znanja roditelja ili saglasnost. Teksas, Arkanzas, Alabama i Arizona također su usvojile zakonske mjere koje ograničavaju takve tretmane.

Jason ZacharyMedicinski centarTrans osobe
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Treba im suditi za zločin nad maloljetcima.

Jadranka S.
1 godina prije

Pitanje je, sto je s tim roditeljima???
Gdje su roditelji???
Kakvi su to roditelji?????
Ma kako moze netko prici djetetu pored roditelja???? Kako?????

Lucija, prva
1 godina prije

A. Napokon slatka curica na slici.

Sigurno voli pričati i izmišljati. 🙂

Bilo je ovdje na slikama svega.

A tek onaj Ćiro sa flasterima na ustima… 🤗
Taj isto voli filozofirati.

Vojni analitičar
1 godina prije

Vanderbilt centar je tu odluku donio nakon što je u javnost izašla snimka njihove “liječnice” koja objašnjkava glavni razlog zašto su se bacili na te operacije “promjene spola”, a to je da su one vrlo skupe i time profitabilne za bolnicu. Također je izašla i snimka njihove direktorice, također “liječnice” koja kolegama “objašnjava” da bi, ukoliko imaju priziv savjesti i ne žele sudjelovati u tom kriminalnom i zločinačkom sakaćenju djece i mladih ljudi, trebali pronaći neko drugo radno mjesto jer za takve na njihovoj klinici nema mjesta.

I te sramotne kompromitirajuće snimke, odnosno njihov izlazak u javnost, su razlog zašto su “pauzirali” te operacije. Dok ne smisle odgovarajuće akcije pa da mogu nastaviti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI