Berlin odbacuje zahtjeve Bavarske da zadrži nuklearnu energiju

Nuklearna elektrana
23 komentara

Njemačko ministarstvo okoliša u nedjelju je odbilo zahtjev jugoistočne pokrajine Bavarske da joj se dozvoli nastavak korištenja nuklearne energije, samo nekoliko sati nakon što je država EU u subotu zatvorila posljednje tri svoje nuklearne elektrane.

“Dok kriza ne prođe i prijelaz na obnovljive izvore ne uspije, moramo koristiti svaki oblik energije do kraja decenije”, rekao je u subotu bavarski premijer Markus Soeder, a prenosi njemački list Bild.

Prvobitno je planirano da nuklearne stanice budu zatvorene do kraja 2022. godine, ali je taj potez odgođen zbog zabrinutosti u njemačkom energetskom sektoru nakon prestanka uvoza fosilnih goriva iz Moskve, koji se dogodio nakon početka sukoba u Ukrajini.

Ministarstvo okoliša, koje nadzire nuklearnu sigurnost u Njemačkoj, reklo je bavarskim zvaničnicima da odluke u vezi sa elektranama u potpunosti zavisi od savezne vlade i da Bavarskoj neće biti priuštiti izuzetak jer zatvara svoj šestdecenijski nuklearni energetski program.

Bavarska nuklearna elektrana Isar II bila je među onima koje je Njemačka zatvorila u subotu. Stanica ima sposobnost da bude jedna od najmoćnijih elektrana u zemlji i opremljena je za napajanje veoma velikog grada. Njemačka ministarka okoliša Steffi Lemke rekla je za Reuters da je “važno prihvatiti najnovija dostignuća nauke i tehnologije i poštovati odluku njemačkog Bundestaga”. Lemke je takođe naveo da je licenca za Isar II istekla i da bi nastavak njenog rada zahtevao dobijanje nove.

Njemačka je jasno stavila do znanja svoju namjeru da se udalji od nuklearne energije nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. Vlada tvrdi da će brojke o izvozu energije biti održane usred visokih nivoa skladišta plina, kao i novih terminala za tekući plin i proširenja obnovljivih izvora energije poput vjetra i sunca.

Međutim, kritičari kažu da će Berlin biti primoran da obnovi nuklearnu energiju ako se želi posvetiti svom cilju da postane neutralan u pogledu stakleničkih plinova do 2045. godine.

BavarskanjemačkaNuklearna energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

U Francuskoj trenutno radi 44 od 56 nuklearnih elektrana – 75% električne energije im dolazi od tamo.
U Njemačkoj sada nijedna, a 2010. ih je radilo 17.

U slučaju havarije bilo koje u Europi (a naveo sam samo broj francuskih, a Francuska je susjed Njemačkoj!), Njemačka valjda misli da radioaktivni oblak neće doći do njih i zato zatvaraju svoje nuklearne elektrane 😄

Ali treba svu proizvodnju energenata u Njemačkoj smanjiti, kao i spriječiti dolazak istih iz mrske im Rusije, a sve da bi se uvoz energenata povećao, prvenstveno LNG. Naravno, za puno veću cijenu.

Ako vam sve ovo zvuči kao žešća budalaština njemačke vlasti, evo šećera za kraj – Njemačka je prošle godine točno jednu trećinu električne energije koju proizvodi dobila iz – ugljena.
Koji je inače poznat kao vrlo ekološko gorivo 😁
A Zeleni na vlasti u Njemačkoj 😅

Rudar
1 godina prije

Odlična prilika za državu bavarsku da se odvoji od Njemačke i proglasi nezavisnost.
I zakonom sagradi još par nuklearki a struju će prodavati ostalim državama u sastavu Njemačke !

Max
1 godina prije

Samoubilački potez.

tuf
1 godina prije

Nešto mi govori da će se obični vlastobojazni Švabo neugodno iznenaditi kad po ljeti, kritičnom periodu za obnovljive izvore energije, počne padati elektroenergetska mreža zbog nedostataka izvora bazne snage. Zar misle da će ostale države članice EU imati značajan nalet osjećaja savezništva, požrtvovnosti i solidarnosti pa preusmjeravati svoje našpanane izvore energije, vlastitoj industriji i stanovništvu na štetu, kako bi Nijemac mogao gledati Netflix? Aha. Kao što su se tukli za zaštitnu opremu tijekom Covid-19 kampanje, još će se više tući oko raspoložive električne energije na koju su svi počeli malo previše oslanjati. A vlastobojazni Švabo će se možda onda priupitati zašto su mu ugasili nuklearke koje su bile u vrhu kvalitete održavanja s minimalnim brojem incidenata (za razliku od susjedne Belgije, npr.) kada baš nije poveo primjerom ostale u anti-nuklearno kolo. No ima to i svoje dobre strane, barem za “zelene” džihadiste ranga Baerbock. Dodatno će se ubrzati deindustrijalizacija i… Čitaj više »

Dokurčilomi
1 godina prije

Podrška Bavarcima u nastojanju odcjepljenja i osamostaljenja od Savezne Republike Njemačke jer što god je u savezu može se i raskinuti.

Keki
1 godina prije

Vjerujem Bavarci proglašavaju nezavisnost uskoro.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Nakon zatvaranja posljednjih njemačkih nuklearnih elektrana, najveći njemački opskrbljivač električne energije E.ON je odmah najavio povećanje cijena električne energije za 45 % u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji…
U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji!!!

P.S.
Ako Scholz&Co ovako nastave, da ne bi mi počeli slat eure našima u Njemačkoj…

Ivan
1 godina prije

Cim se u nekoj EU zemlji u ministarsku fotelju popne neka nedojebana glupaca evo ti sranja. Pogledajte u Njemackoj, Svedskoj, Finskoj, Moldaviji itd. Finci su opalili vritnjak toj Plenkovicevoj pusacici ali ipak malo prekasno.

abc
1 godina prije

Cilj USA je, da u centru Europe stvori rat. To je samo još jedan korak to toga.

Ivo
1 godina prije

I VI ZNATE. da Njemacka uvozi 60 % energije iz Francuskih i 20 % iz Poljskih
atomskih elektrana.

Razlika je Fr Pl ili De oznaka struje…. fini put u propast….

abc
1 godina prije

Opet če Bavarska postati svoja država.

ogo
11 mjeseci prije

Praznoglavi Njemacki okot ne govori kolika je opasnost od instaliranih nuklearnih USA baza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI