Bijeg od dolara? – Rusija i EU pregovaraju o trgovini u euru i rubljama

Euro - Rublja - Dedolarizacija

U svjetlu rastućih napetosti između Bruxellesa i Washingtona prošlog tjedna su se vodili vrlo zanimljivi pregovori između ruskog ministra financija Antona Siluanova i europskog povjerenika Maroša Šefčoviča.

„Moskva i Bruxelles žele ubrzati proširenje uporabe rublje i eura u bilateralnim plaćanjima“, izjavio je ruski ministar financija nakon sastanka s potpredsjednikom Europske unije za energetiku.

Tijekom razgovora u Moskvi prošlog tjedna, Anton Siluanov i povjerenik Maros Šefčovič razgovarali su o prelasku na nacionalne valute u plaćanju energetskih resursa. Naravno, ovaj model bi svaka zemlja članica EU mogla prihvatiti ili ne, a on bi dao velike pogodnosti velikim uvoznicima ruskih energenata poput Njemačke i zemalja istočne i jugoistočne Europe.

“Sada smo se složili detaljnije proučiti ovo pitanje na razini stručnjaka i uspostaviti radna tijela za provedbu ove odluke“, objasnio je Siluanov.

Glasnogovornik ruskog ministra, Andrej Lavrov, izjavio je kako bi šira uporaba rublje i eura bila korisna za obje strane jer može ublažiti rizike za ruske i europske tvrtke. Dodao je kako će radna skupina ispitati praktične faze korištenja nacionalnih valuta u bilateralnoj trgovini.

U međuvremenu je Europska komisija izvijestila da je ideja o stvaranju posebnog upravnog tijela uzeta u obzir, ali da još uvijek nema konačne odluke o tom pitanju.

U očiglednom pokušaju da se ospori dominacija američkog dolara, EU je prošle godine predložila inicijativu za jačanje uloge eura u strateškom energetskom sektoru.

Inicijativu je odmah podržala i Moskva, budući da Rusija dosljedno smanjuje udio dolara u svojoj trgovini.

U ekskluzivnom intervjuu za RT je ministar za gospodarski razvoj Rusije, Maksim Oreškin, naglasio kako ne vidi smisla da se s europskim partnerima nastave financijske aktivnosti u dolarima, obzirom da se ni europske zemlje ni Rusija ne služe američkom valutom.

“Mislim da bismo trebali razmisliti o prelasku barem na euro, kao najčešću valutu i za Ruse i za Europljane”, rekao je Oreškin u prosincu prošle godine.

RT

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ico
Gost
Ico

Opstanak EU komedijaša ovisi o Velikom Putinu, ali umno retardirani EU komedijaši to ne mogu shvatiti, jer im mozak radi preko pužnog vijka

alterego
Gost
alterego

zasto o putinu?

Marangun
Gost
Marangun

jer je direktor svemira i o svemu odlučuje

wpoergnweinwiuwenfrewiuerf
Gost
wpoergnweinwiuwenfrewiuerf

Rusijom i jewropom upravljaju isti, stoga………………………

Ico
Gost
Ico

Ok

dronisha predatorich
Gost
dronisha predatorich

a sankcije ?

nessy
Gost
nessy

saksije?

Lucija
Gost
Lucija

A koji je razlog da su dosad plaćali u dolarima ??

Marangun
Gost
Marangun

razlog je
10 do 15 nosača aviona
i čista ljubav prema
slobodi i demokraciji

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

A amerikancima kuraz…..

nessy
Gost
nessy

Austrijski Kurtz?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik