fbpx

BlackRock: Direktor najvećih svjetskih fondova kaže kako će klimatske promjene ‘preoblikovati financije’

black

BlackRock, najveći upravitelj fondova na svijetu, rekao je kako će se usredotočiti na brigu o okolišu pri svojim ulaganjima, budući da predviđa “temeljno preoblikovanje financija”.

U svom godišnjem pismu glavnim rukovodiocima, predsjedavajući i izvršni direktor Larry Fink rekao je da su klimatske promjene sada “određujući čimbenik u dugoročnim izgledima poduzeća”.

“Svaka vlada, tvrtka i dioničar moraju se suočiti s klimatskim promjenama”, rekao je.

Iako su tržišta sporo odražavala investicijske rizike koje predstavljaju klimatske promjene, rekao je Fink, “svijest se brzo mijenja i vjerujem da smo na rubu temeljnog preustroja financija”.

“U skoroj budućnosti – i prije nego što to većina očekuje – doći će do značajnog preraspodjele kapitala”, dodao je.

U odvojenom pismu klijentima rekao je da će BlackRock pokrenuti niz novih inicijativa, uključujući izlazak iz kompanije koja se oslanja na termalni ugljen za više od 25 posto prihoda do sredine 2020. godine.

Miješana reakcija aktivista

Neke su kampanje pozdravile stajalište BlackRocka, ali Jeanne Martin iz ShareAction je inzistirala da treba učiniti više.

“Odluka o razvrstavanju ugljena tvrtke BlackRock još je jedan značajan udarac već umirućem tržištu”, rekla je. “Ipak velike banke poput Barclaysa nastavljaju podržavati tvrtke koje se oslanjaju na ugljen.

“Ako je BlackRock ozbiljan u svojoj obvezi ukidanja termalnog ugljena, trebao bi iskoristiti svoje glasačko pravo kako bi privukao velike financijere ugljena.”

Organizatori Extinction Rebellion (pobune protiv izumiranja) također su reagirali, rekavši: “BlackRock se i dalje nalazi duboko u investiranju u fosilna goriva i najbolji je svjetski oslonac kompanijama koje uništavaju amazonsku prašumu i zanemaruju prava domorodaca”.

“BlackRock može biti siguran da ćemo i dalje na njih vršiti pritisak dok ne djeluju kako bi zaštitili našu djecu i prirodni svijet.”
Čvrsto upozorenje g. Finka za ovu industriju dolazi jer sve više financijskih institucija smatra da bi klimatske promjene mogle predstavljati prijetnju njihovom portfelju, dok su velike korporacije izložene pritisku da pojačaju svoju ekološku politiku.

BlackRock ranije ovog mjeseca pridružio se Climate Action 100+, grupi menadžera imovine koji kontroliraju više od 35 000 milijardi dolara čime vrše pritisak na velike kompanije da pokažu kako planiraju smanjiti svoje emisije ugljika.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Preporuka svima da pročitaju, a redakciji da prevede:
https://threadreaderapp.com/thread/1217077142372212737.html

I ako neko misli da je ovo neka ‘teorija zavjere’ neka se samo zapita kako se sve “lijepo” uklapa i da li to može ispisati bilo ko.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Klimatske promjene ce preoblikovati fifancije,?
A on i slicnji ce se vec pobrinuti za klimatske promjene?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik