fbpx

Blockchain tehnologija i Kriptovalute – Kako funkcioniraju?

Blockchain

U medijima smo zatrpani vijestima i člancima u kojima se spominju kriptovalute, bitcoin, blockchain, rudarenje. Iz iskustva vam mogu reći da neki, bilo to zbog manjka vremena, bilo zbog nepotpunih informacija, možda nisu upoznati sa materijom, a možda nisu sigurni gdje i koga pitati za informacije. Ako ste i vi među njima, onda ste na pravom mjestu. Tema je opširna te ću nastojati sažeto vam približiti o čemu je riječ.

Kriptovaluta (ili digitalna valuta) i novac

Potrebno je razlikovati digitalne valute (ili kriptovalute što je uopćen pojam) od elektroničkog oblika novca. Elektronički oblik novca je vaš bankovni račun na kojemu je iskazana određena količina novca i povezana je sa fizičkim novcem. Digitalne valute nisu povezane sa fizičkim novcem.

Fizički novac (stručni naziv je FIAT novac) je izdala Država, i njegova vrijednost je vezana za stanje ekonomije i način kako država upravlja svojim gospodarstvom. Digitalne valute nisu vezane za fizički novac, iza njih ne stoji država, javno-pravno tijelo niti gospodarstvo, postoje samo u digitalnom obliku i nisu opipljive, njihova vrijednost ovisi o investitorima, informacijama (pa i glasinama u medijima), mreži na kojoj postoje i ljudima koji stoje iza nje, te njihovoj ponudi kao i potražnji za njima tako da im vrijednost (izražena u priznatim svjetskim valutama) značajno varira. Kako iza njih ne stoji niti jedna vlada, a i granice među državama ne utječu na njih, vrijednost im je jednaka u cijelom svijetu.

Da li su kriptovalute Novac?

Ne. Kriptovalute ne zadovoljavaju definiciju novca prema Međunarodnim računovodstvenim standardima, međutim porezne vlasti i zakonski regulatori imaju svoje viđenje kriptovaluta i smještaju ih u svoje pravne okvire. Trgovanje kriptovalutama smatra se financijskom transakcijom, u skladu s presudom Suda EU-a u predmetu C-264/14, od 22. listopada 2015. godine.

Blockchain tehnologija

Blockchain i kriptovalute su direktno vezani jedno uz drugo.

Slikovito, blockchain je glavna knjiga zapisa, poput analitičke Bilance poduzeća. Ona se sastoji od blokova u kojima se nalaze zapisi svih transakcija u digitalnom obliku, a blokovi su međusobno povezani. Svaki blok ima jedinstvenu oznaku koja je direktno vezana na jedinstvenu oznaku prethodnog bloka, te tako tvori lanac. Ta glavna knjiga je decentralizirana, znači nije na jednom mjestu već je pohranjena na svim računalima korisnika te blockchain mreže. Većina knjiga je javna no postoje i one koje nisu javne. Na slici ispod možete vidjeti princip funkcioniranja Blockchain tehnologije:

Blockchain
Blockchain

Blockchain tehnologija je prerasla svoje korijene – kriptovalute – te sada nalazi potencijalnu primjenu u raznim područjima, od financijskih i transportnih usluga, energetskog sektora, ugovornih odnosa pa do programskog koda. No, dosta je i neizvjesnosti o čemu ću pisati na kraju članka.

Kako bih vam približio kriptovalute, potrebno je dalje približiti blockchain tehnologiju i obrnuto. Prva i najpoznatija kriptovaluta je Bitcoin, te će vam cijeli proces opisati preko njega.

Kako je sve počelo?

Osoba (ili grupa ljudi) pod nazivom Satoshi Nakamoto (pseudonim) je iskoristio postojeće kriptografske tehnologije i 2008. godine je objavio „whitepaper“ (vodič s objašnjenjem cijele ideje kriptovaluta) koji je poslao na mail osobama iz kriptografske zajednice. Sljedeće godine objavljen je kompjuterski program koji pokreće Bitcoin (prvu kriptovalutu), a zainteresirane osobe su sa svojim računalima i kompjutorskim programom koji pokreće Bitcoin počeli rudariti kriptovalutu (poslije o tome) i time je započeo cijeli sustav kriptovaluta. Danas postoji oko 1800 aktivnih kriptovaluta i 1670 „dead coins“.

Što je Bitcoin? A rudarenje?

Bitcoin je službeno zamišljen kao sistem u kojemu se transakcije odvijaju između krajnjih korisnika, nezavisno od bankarskih i financijskih institucija. Svaka transakcija se zapisuje i verificira od strane kompjutorskog programa i samog tehnološkog sistema – Blockchain (lanac blokova).

Kako sam već naveo, blockchain je knjiga zapisa SVIH transakcija „novčića“ (iako nisu novac) – u ovom slučaju Bitcoina – a transakcije su složene u blokove koje koriste kriptografsku validaciju kako bi se blokovi međusobno povezali (otuda naziv blockchain ili lanac blokova). Svaki blok se referira na prethodni blok i identificira prethodni blok, stoga je knjiga zapisa stalna (i uvijek se povećava), i svaki pokušaj promjene ili brisanja prethodne transakcije (koja je već u lancu) bi odmah upozorio sve sudionike u mreži (sljedeći blok je vezan na prethodni koji se pokušava mijenjati). Knjiga zapisa transakcija ne nalazi se na jednom mjestu, već svatko tko ima Bitcoin, ima svoj primjerak knjige koja se sinkronizira među svima u mreži. Do primjerka knjige može doći svatko tko želi.

Mreža se sastoji od Bitcoin Nodes (čvorovi), a to su zapravo računala koja pokreću Bitcoin kompjuterski program i sudjeluju u procesiranju transakcija. Na datum 25.09.2021 u mreži je sudjelovalo 11.734 čvorova tj. računala rasprostranjenih u čitavom svijetu (najveći broj u SAD i Njemačkoj, svaka po preko 1800). Čvorovi su odgovorni za održavanje mreže, to može biti bilo tko, te za to se ne prima naknada.

Kako izgleda cijeli proces? Kada korisnik pošalje transakciju (Bitcoin) primatelju, ona je poslana na par čvorova koji provjeravaju valjanost transakcije prije nego je pošalju na sljedeće čvorove, i tako dok se sve čvorove u mreži ne obavijesti o toj novoj transakciji „na čekanju“. Svaki čvor ima identičan primjerak knjige SVIH transakcija IKADA i provjeravaju da Bitcoin koji je „na čekanju“ nije stvoren izvan sustava tj. falsificiran.

Transakcija „na čekanju“ se nalazi u mempool-u (bazen) u kojoj se u svakom trenutku nalazi oko 10.000 takvih transakcija. Tu dolaze na red Bitcoin Miners (Rudari) koji su zapravo specijalizirani čvorovi koji preuzimaju blokove transakcija „na čekanju“, nasumično pogađaju velike nizove brojeva dok ne pogode ispravno rješenje koje otključava sljedeći blok. To rješenje je, kako sam i naveo, vezano za prethodni blok. Kada pogode ispravno rješenje kriptografskog zadatka, početna transakcija je postala „Potvrđena“ i ušla je u knjigu transakcija i primatelj je može primiti. Tada cijela mreža vidi da je pošiljatelj poslao transakciju, valjanost su provjerili svi čvorovi, rudari su je potvrdili. Prvi Rudar koji pronađe rješenje dobiva nagradu u obliku Bitcoina od strane mreže, ali i naknadu od pošiljatelja kako bi transakcija bila potvrđena što prije (ako želite brzo izvršiti transakciju potrebno je platiti naknadu da vaša transakcija uđe u prvi sljedeći blok).

Satoshi Nakamoto (osoba ili grupa) je odredio pravila mreže – konačan broj Bitcoina je određen na 21 milijun, a svake 4 godine naknada minerima se smanjuje za pola. U 2021. nagrada za 1 blok je 6,25 Bitcoina (toliko ih se doda u opticaj sa svakim blokom). Sada znate kako nastaju. Trenutno je u opticaju 18,8 milijuna Bitcoina i po tim pravilima puni broj će se dosegnuti broj 2140. godine. Jedan Bitcoin se sastoji od 100 milijuna satoshi-s ili sats (poput lipa u kunama).

Rudarenjem se danas bave uglavnom udruženja rudara (mining pool) i tvrtke budući da je za rudarenje potrebna skupa specijalizirana oprema i puno električne energije. Transakcija Bitcoina može zahtijevati i do 5.000 puta više električne energije od transakcije s VISA bankovnom karticom.

Mnogi kritiziraju kriptovalute i zbog velike potrošnje električne energije i štetnog utjecaja po okoliš. Za usporedbu, Bitcoin mreža godišnje potroši 129 TWh a Norveška 124TWh električne energije.

Jesu li sve kriptovalute jednake? Koliko vrijede?

Ne koriste sve kriptovalute blockchain tehnologiju, ali sve koriste neki oblik šifriranja za zaštitu podataka. Sve mreže ovise o računalima koje provode pravila i prenose kriptovalute između svojih korisnika. Vrijednost kriptovaluta ovisi o ponudi i potražnji za njima i ona na dnevnoj bazi može značajno varirati.

Mnoge tvrtke kreiraju svoje kriptovalute kao način prikupljanja financijskih sredstava. Primjerica tvrtka Greyp (hrvatski proizvođač električnih bicikala) je 2019. godine izdala Greyp token koji je kupilo 1.017 ulagača za iznos 1,44 mil €.

Nogometni klub PSG Germain je 2018. godine izdao svoju kriptovalutu PSG Token koja vlasnicima daje pravo glasa za pojedine odluke. Dolaskom Lea Messija u klub vrijednost je porasla na 40$ a prije toga se mogao kupiti za 10-20$.

Što se tiče fluktuacije vrijednosti kriptovaluta, primjerice, na dan 27.08.2021 vrijednost kriptovalute Arweave je pala 4,69% u samo 1h dok je yearn.finance porasla 1,37%.  Kriptovaluta Amp je pala 11,99% u mjesec dana, a Avalanch je porastao 273% u mjesec dana.

Bitcoin je  27.08.2020. vrijedio 11.467$, 14.04.2021. je vrijedio 63.554$, a 21.07.2021. je vrijedio 29.790$. Dakle, razlike u vrijednostima su jako velike.

Što mogu raditi s kriptovalutama? Koji su argumenti za njih?

Sa kriptovalutama možete trgovati sa drugim korisnicima istih, možete ih kupovati i prodavati u zamjenu za novac, a možete i plaćati na prodajnim mjestima koja to omogućuju, no takvih prodajnih mjesta nije velik broj. Trenutno oko 15.000 prodajnih mjesta prihvaća plaćanje Bitcoinom, dok plaćanje Ether-om (druga najpopularnija kriptovaluta) prihvaća oko 3.000 prodajnih mjesta. Nasuprot tome, plaćanje VISA-om prihvaća 46 milijuna prodajnih mjesta a Mastercard-om 37 milijuna.

U Hrvatskoj postoji sve više fizičkih kriptomjenjačnica (većinom u Zagrebu te par na obali) koje nude usluge razmjene Bitcoina za novac i obratno.

Glavni argument u korist kriptovaluta su direktne transakcije između korisnika, izbjegavanje posrednika kao što su banke i druge financijske institucije pa time i smanjenje troškova, brzina izvršenja transakcija, anonimnost, transparentnost, mogućnost praćenja transakcija, stalna i neizmjenjiva glavna knjiga, nemogućnost falsificiranja kriptovaluta. Prijenos sredstava između različitih zemalja se može obaviti u krakom roku, za razliku od i više dana, koliko može trebati određenim međunarodnim transakcijama da se sprovedu. U stvarnosti neki od ovih argumenata nisu u potpunosti zadovoljeni.

Primjerice, izbjegavanje naknade za transakcije i brzina izvršenja transakcije, budući da je rudarima potrebno platiti naknadu kako bi se transakcija izvršila što prije. Anonimnost, kao jedan od argumenata također ne stoji, jer su sve transakcije (ikada) zapisane u glavnoj knjizi koju svatko može dobiti. Rijetke su kriptovalute koje se mogu okarakterizirati kao potpuno anonimne, kao što je primjerice Monero budući da se bazira na drugačijoj tehnologiji.

Regulacija Kriptovaluta

Zbog velikih fluktuacija u vrijednosti i činjenice da se svakodnevno pojavljuju nove kriptovalute a stare gase, neke su zemlje stoga zabranile obavljanje transakcija kriptovalutama (kupovinu robe i usluga u zamjenu za kriptovalute) kako bi izbjegle moguću nepopravljivu štetu za gospodarstvo i stanovnike i spriječile nelegalne aktivnosti, dokle god se područje Kriptovaluta i Blockchain tehnologije ne regulira.

Kineska središnja banka je 24.09.2021. proglasila sve financijske transakcije kriptovalutama nezakonitim. Kina već duže vrijeme izražava nezadovoljstvo kriptovalutama zbog navodnih veza s prevarama, pranjem novca, prekomjernom potrošnjom energije i bojazni da bi njihovi građani preko noći mogli ostati bez svojih uloga. Po objavi te informacije, vrijednost Bitcoina je pala 5% na ispod 42.000$ a Ether je pao 10% u vrijednosti na ispod 2.800$.

Turska središnja banka je u travnju zabranila upotrebu kriptovaluta kao sredstva plaćanja između građana i tvrtki kako bi izbjegli moguću nepopravljivu štetu njihovom  gospodarstvu.

Nasuprot tome, El Salvador je od 06. rujna ove godine postala prva i jedina zemlja u svijetu koja Bitcoin prihvaća kao nacionalno sredstvo plaćanja, a Kuba je službeno najavila da će prihvatiti kriptovalute kao nacionalno sredstvo plaćanje budući da nemaju pristup proizvodima kartičnih kuća Visa ili MasterCard kao ni USD-u zbog embarga, te je ujedno upozorila svoje građane na sve rizike koje proizlaze iz toga. Zgodno je spomenuti da je El Salvador dom međunarodne kriminalne skupine MS-13 koja je nastala u Los Angelesu.

Socijalna mreža Twitter, koja često blokira njima neprikladan sadržaj i korisnike, je počela poticati plaćanje kriptovalutama tako što je u rujnu omogućila svim svojim iOS korisnicima da šalju ili primaju „napojnice“ u kriptovalutama i namjeravaju navedeno proširiti na sve platforme i korisnike.

Razvijene zemlje su najavile stvaranje svojih digitalnih valuta, tj. digitalnih verzija svojih nacionalnih valuta. Budući da će iza njih stajati centralna vlast, vrijednosti između digitalne i papirnate verzije bi trebale biti jednake tj. imati stalan omjer.

Razvoj i Regulacija Blockchain tehnologije

EU je prepoznala mogućnosti blockchain tehnologije u kojoj želi biti lider te je u tu svrhu Europska Komisija donijela i strategiju kojom to nastoji ostvariti. Samo u razdoblju 2016-2019 dodijeljeno je potpora u iznosu 180 milijuna €.

Od 2018. god, sve članice EU (+ Norveška i Lihtenšajn) su oformili EBP (European Blockchain Partnership) sa ciljem izgradnje EBSI (European Blockchain Services Infrastructure – čvorovi koji će podržavati EU blockchain mrežu). Trenutno je 25 aktivnih i 11 čvorova u postuku postavljanja. Mreža je namijenjena javnoj administraciji, komunikaciji poslovnih subjekata s javnim tijelima i građanima EU.

Potencijalna primjena blockchain je u raznim područjima, od financijskih i transportnih usluga, energetskog sektora do ugovornih odnosa i dr.

Razvijena kao tehnologija na kojoj počiva kriptovaluta, ona je prerasla svoje korijene. Dalja primjena blockchain tehnologije prvi put je viđena s razvojem Ethereum blockchain platforme u 2013. Iako taj sistem ima i svoju kriptovalutu Ether, ono što je ističe je i mogućnost, uz brojčane zapise, zapisivati i programski kod u glavnu knjigu, što se naziva „pametni ugovor“. To omogućuje npr. poslati određeni iznos kriptovalute na određeni datum. Drugi primjer je kupnja putnog osiguranja koja je zapisana u blockchain. Tzv. pametni ugovor će provjeriti ako je došlo da odgode leta i ako je tako, automatski prebaciti iznos osigurane svote korisniku. Zvuči odlično? Tu dolazimo do problema regulacije tehnologije – kako i kome se obratiti ako navedeni „pametni ugovor“ zakaže?

Kao rezultat toga, organizacije i pojedinci posljednjih godina istražuju blockchain i traže načine kako primijeniti i regulirati tehnologiju. Dobro dizajnirana blockchain mreža u teoriji može procesirati 10-ke tisuća transakciju u sekundi i koštati 0,00001c svaka, za razliku od Bitcoin mreže gdje transakcija može stajati i 2,5$.

Poznata je šala da je najkorišteniji software za razvoj blockchaina – PowerPoint.

Velike prepreke su činjenica da se radi o izuzetno kompleksnoj tehnologiji, nepoznate su implikacije regulacije i uporabe tehnologije i veliki su izazovi primjene. Recimo da je sada tehnologija regulirana i postoje pozitivni zakonski propisi. Vidimo da se danas velike korporacije, pa i javna tijela, često ne drže Zakona i to uglavnom bez posljedica. Tko jamči da ću u slučaju da tehnologija zakaže primiti isplatu osiguranog iznosa za otkazani let, kada se obveza ne drže niti oni koji bi prvenstveno trebali? Osobno vjerujem da će okolnosti postati normalne i zakoni se poštivati, bez iznimke, a moderne tehnologije nam biti na usluzi, umjesto upravljati nama. Do tada, svoje ugovorne odnose bilježim na komadu papira.

Zaključak

Zakonski regulatori tek trebaju donijeti univerzalna pravila reguliranja i tretmana kriptovaluta i blockchain tehnologije. Porezne vlasti širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, donijeli su svoj stav o tretmanu trgovanja kriptovalutama. Tržište kriptovaluta je doživjelo veliki rast u zadnjih par godina, no zbog svoje velike volatilnosti (raspon i brzina kretanja cijena), trgovanje kriptovalutama nosi sa sobom velike rizike i stoga treba biti jako oprezan. Ovime sam vam približio što su i kako funkcioniraju kriptovalute, što je blockchain tehnologija i koje su mogućnosti primjene te se nadam da ćete i drugima prenijeti nove informacije koje ste ovdje saznali.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
85 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Žvuž
Gost
Žvuž
1 mjesec prije

Čim onaj simpatični Klaus Schwab promovira kriptovalute i njihovo reguliranje, to je sigurno dobro i na korist čovječanstva jer on je filantrop i misli na našu dobrobit. Isto kao i Ellon Musk i njegova svetost Bill Gates. Tko misli drugačije je teoretičar zavjera, ravnozemljaš i antivakser niskog IQ-a.

L. R.
Admin
Famed Member
1 mjesec prije
Reply to  Žvuž

Poštovani,

Mnogi se s pravom boje tehnologije. Međutim, ako je ona neminovna, borba ne smije biti ignoracija, nego učenje. Što više znamo, jači smo. Blockchain tehnologija je tehnologija budućnosti. U lošim rukama je opasno oružje, a u dobrim, odlična prilika. 

Lp

Redakcija

Ra-Tutankhamon
Gost
Ra-Tutankhamon
1 mjesec prije
Reply to  L. R.

Slično kao genska terapija mRNK, može biti korisna ako je rađena ponaosob ali i pogubna za mnoge.

Žvuž
Gost
Žvuž
1 mjesec prije
Reply to  L. R.

Nema nikakve šanse da globalistička psihopatsko-demonska mafija ne stavi šapu na apsolutno sve segmente ove tehnologije i svih drugih tehnologija dok god živimo u ovakvom sustavu. No s plandemijom je započela majka svih bitaka sustava/elite protiv čovječanstva pa ćemo vidjeti čija majka crnu vunu prede kao i tko će na… Pročitaj više »

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  L. R.

Evo pitanje za autora teksta,ako blockchain i kriptovalute nisu klasičan novac,zašto imamo klasično tržište kriptovaluta koje čija se vrijednost izražava kroz novac EUR ili $?

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Naravno da nema odgovora,jedina prava valuta je zlato i srebro,to je valuta koju Božje stvorenje čovjek rudari na Božjoj kreaciji Zemlji i ima je onoliko koliko je Kreator Bog stvorio ,tzv blockchain rudarenje je glumljenje boga od sotone i njihovih sljedbenika

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Yugo, jedina “prava valuta” su krumpiri, brašno, ulje, mast, kapula, slane srdele, začini, alati za obradu zemlje, lov i pripremu hrane, odjeća, obuća…ustvari, svo voće, povrće, žitarice, živa stoka, perad i danas još, nažalost, dobro “začepljene” konzerve. Svaki ekvivalent “pravoj valuti” izražen u bilo čemu drugome, osim u ljudskom radu,… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
1 mjesec prije
Reply to  Mrčikola

Kampanje za zlatni standard i vode razni menađeri koji su u tom biznisu kupim/prodam. Čista trgovina i ništa više.

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Mrčikola

Da da 100% tako,ali moraš imati valutu za razmjenu,pa ljudi zlato je bilo podloga do 1970 svim valutama i gle čuda sad printa kako ko stigne

Stock
Member
Famed Member
Stock
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Prije je zlato popušilo. Kada su rekli da je dolar ko zlato. Nakon Drugog Velikog rata.

Stock
Member
Famed Member
Stock
1 mjesec prije
Reply to  Stock

Pa kada su time pokrali zlato, onda su rekli da se nafta mora kupovati za dolar. Petrodolar. Sada je to dug. Koji je dosegao svoj kraj. I ruši se. Ali pošto su oni too big to fail, moraju to odraditi kontrolisanom impulzijom, kao ona bliznad u Velikoj Jabuci. I tako… Pročitaj više »

Metabaron
Gost
Metabaron
1 mjesec prije
Reply to  Mrčikola

To sve sto ste naveli, to je jedino pravo blago , sve drugo je banana…

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije
Reply to  Mrčikola

Ovdje stvarno nije riječ o valutama već o kriptu. Pomiješao si jedno s drugim. Sretno u plačanju računa sardelama ili korištenju istih za različiite usluge na blockchainu.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Mrčikola

Dobro napisano.

Zigi
Gost
Zigi
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Ajde kupi zlatnu kovanicu i za mjesec dana je probaj natrag prodati otkupljivačima i gle čuda izgubit ćeš skoro točno pola plačenog iznosa(samo ako u mređuvremenu nije na burzi skočila cijena do neba)

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Zigi

od 2008 u stalnom rastu,od Egipatskog carstva pa do sada za 1 gr 999 zlata uvijek kupiš 100 kg brašna pa i sada jer to je jedina mjera vrijednosti konstantna,prije 10 godina za Eur si mogao kupiti 50% više komoditi roba tipa brašno ulje šećer,znači stvarna vrijednost printane valute je… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Uspoređujući 2019 / 2020 cijena pšenice je jako varirala skoro za 50% a cijena zlata je bila mala razlika cca 200$. Stvar je da su sve robe sada na burzama i burze i mešetarenje diktira cijene, a standardi ili isplativost se stavlja u drugi plan, jedonstavno rečeno sve je klađenje!… Pročitaj više »

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Zigi

Sa papirićima se da manipulirati sa komoditi robama tj onima koje imaju pravu vrijednost NE,imaju istu konstantu cijelu povijest.Naravno ova bagra od 1970 kroz savezne robne rezerve i naftni dolar uspjeva da radi što radi

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Svako tržište vrijednuješ u novcvu, bilo to zlato, nekretnine, energija, građevni materijal, osnovne živežne namirnice, umjetnička djela, vrijednosni papiri, troškovi. Sve je navedeno roba, roba se dijeli na materijalnu i nematerijalnu a postoje još usluge. Kontra pitanje, je li to sve navedno novac zato jer vrednujemo u novcu? Nije novac.… Pročitaj više »

Stipe
Gost
Stipe
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Imam tržište kao što mijenjamo novac za naftu tj. benzin za naša vozila ili novac za hranu. Po definiciji nije novac ali zapravo je sredstvo razmjene za koje na kraju dobiješ $ €.

Miljenko Lucić
Gost
Miljenko Lucić
29 dana prije
Reply to  Yugo 45

Poštovani,
primjenite analogiju na primjerice automobile, postoji njihovo tržište, njihova vrijednost je izražena kroz novac, a nisu klasičan novac.
Lp

Žvuž
Gost
Žvuž
1 mjesec prije
Reply to  L. R.

Evo još jednom za sve one koji se pitaju koji je master plan psihopata (već sam stavio link, ali je, kao što sam predvidio, video obrisan s Youtouba za nekoliko sati): ttps://odysee.com/@iceagefarmer:42/no-soul,-no-free-will.-the-end-of:a Obavezno pogledati svatko tko razumije engleski. Vrlo jasno i koncizno su nakaradni psihožidov i simpatični Klaus Schwab sve… Pročitaj više »

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  L. R.

Problem je sto mi ljudi mozemo uciti do određenog stupnja a sto onda. Onda mozemo postati kiborzi. A cak i tada se moramo svako toliko nadograditi sa novim komponentama zelimo li pratiti tu tehnologiju. Evo kinezi neka krenu prvi sa ugradnjom masina u sebe, oni nekako najvise vole novitete prihvacati… Pročitaj više »

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije
Reply to  L. R.

ništa nije neminovno, osim: jesti, spavati i umrijeti kvaka je u tome, što kabala preko svojih ms mediji gura sve da je navodno “neminovno”, da se mora, da je to u duhu vremena, progresivno,- da se ne može bez toga, da ako se to ne uradi- da ćemo svi propasti,… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
1 mjesec prije
Reply to  L. R.

“… Blockchain tehnologija je tehnologija budućnosti….” Kaze KO? Uz sve to, jasno se iz clanka moze iscitati da je ovo smece tzv “blockchain” (od kojih je jedino BC navodno prava valuta – a ostale su totalno sranje): totalno uvezano na fijat valute tzv “drzava”… da je i te kako lako… Pročitaj više »

Miljenko Lucić
Gost
Miljenko Lucić
29 dana prije
Reply to  Istražuj

Poštovani, iznjeo sam činjenice o kompleksnoj temi o kojoj mnogi ne znaju ništa ili ne znaju dovoljno, a kako bi mogli donijeti svoje zaključke i stav o temi. Vi ste donijeli svoj i na to imate pravo, kao što ja imam pravo ne složiti se s vašim zaključkom budući da… Pročitaj više »

Hrast
Gost
Hrast
1 mjesec prije

Digitalne bankarske valute nemaju veze sa kriptovalutama, al neuki ih miješaju, što i mislim da je cilj samozvanih vladara. Budućnost svijeta je digitalizacija i ooen source a ne centralizacija i kontrola, što ove Sotone žele..

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Hrast

Čovječe hajd nas prosvjetli,nauči nas,učini dobro djelo,od 50ak članaka kao ovaj gore ljudi su još zbunjeniji

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Ja sam prvi uvijek bio za napredak znanosti. Ali ne ovakav. Ovo trenutno nije napredak vec muljanje u mutnom. Za napredak je potrebna transparentnost i jednaki uvjeti. I kako je napisao yugo 45 ljudi se jos vise zbune nakon ovakvih clanaka. Pa u rangu su sa kvantnom fizikom koliko su… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
1 mjesec prije
Reply to  Sven

Ja imam traume od POTJERE jel toliko ne bitnih činjenica ne znam da me baca u očaj.Onaj Krešo zna koji je sudac odbojke na šljunku izbacio najguzatiju trebicu jer joj je ispao grudnjak. Pa dođe mi da žile režem od jada, koji sam ja luzer!

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Zigi

Ne zna ni indijanac u dzungli pa ga cesto smatramo mudrim. Nije pamet samo bubanje nebitnih cinjenica. A upravo se tako uci ljude.

Dayal
Member
Dayal
1 mjesec prije
Reply to  Sven

Da, o Bitcoinu se sve zna, a samo se nezna glavna stvar:KO JE POKRENUO BITCOIN? O tome se samo nagadja, spominje se Japanac koga niko nije ni vidio ni cuo. A taj ko je pokrenuo Bitcoin je i napisao sva pravila u vezi njega. Zamislite, neko je smislio igru, postavio… Pročitaj više »

1337
Gost
1337
1 mjesec prije

Različiti projekti nastaju na blockchain tehnologiji, kao što su smart contracti, tj gdje developeri mogu programirati na temelju blockchain transakcija. Proof of stake (takoder postoje i druge vrste stejkanja) vs proof of work – većina projekata prelazi na proof of stake gdje vi ulazete svoje coinove u pool-ove ( jezera)… Pročitaj više »

Žvuž
Gost
Žvuž
1 mjesec prije
Reply to  1337

Sve 5, ali si me nasmijao s lapsusom “tržišna kapitulacija”. 🙂

Naravno da si mislio na tržišnu kapitalizaciju. Ne zamjeri, ne pametujem ti, čak štoviše – ovaj tvoj lapsus mi je uljepšao ovo i tako prekrasno prijepodne. Živio!

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  1337

U takvoj buducnosti se ni streberi kao sheldon iz teorije velikog praska nece snaci. Ljudski um se ne moze nositi sa strojem. Vrlo brzo svi cemo ispasti beskorisne vrece vode u matrixu.

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije

Osnovni razlog uvođenja blockchain tehnologije je vrlo jednostavan:stvaranje vrijednosti ni iz čega,kao današnji novac. Za razliku od današnjeg papirnog novca gdje i sirotinja ima mogućnost da dođe do njega bilo radom ili u krajnosti pljačkom to uvođenjem blockchain tehnologije postaje nemoguće. Radnička klasa postaje robovska ,potpuno transhumaniziranje čovjeka počinje: Digitalizacija/5G/+Pelc(smanjiti… Pročitaj više »

Žvuž
Gost
Žvuž
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Tako nekako i ja vidim stvari. Bumo videli hoće li im proći.

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Žvuž

svi smo sa rokom trajanja pa i oni😀

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Žvuž

A film im se zove A.I….

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Nikako iz kuce ne izlaziti,rudaris kriptovalute i njima placas rentu ili ratu za stan od 44m2 u kolektivnom smjestaju(zgradi od 20+ spratova)narucujes dostavu mesa iz printera,plasticno povrce,vjerovatno ces moci voditi ljubav sa hologramom,pelcujes se svako pola godine,ljepota od zivota.
A ako nestane struje?

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

nije ako nego kada 😀😀😀😀,samo je pitanje kada
lp

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Zanimljivo. To se nitko još nije pitao zadnjih 10 i kusur goddina. Što ako nestane struje pa zatvorimo tvornice, rasvjetu, grijanje. pumpe za vodu— Eto, svi ćemo blejati u čudu i čekati da nam struja padne s neba.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Ukratko muljanje.

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

To naravno nije točno jer da je blockchain bi bio beskoristan. To što ti ne vidiš ili si lijen pogledati različite usluge koje stasaju na blockchain platformama ne znači da ne postoje. Upravo u blockchainu “sirtinja” može dobiti pravu vrijednost za uloženi rad, novac, što li već… A tebi kad… Pročitaj više »

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Promatrac

Čovječe ti radiš sigurno u državnoj upravi,na nekom softveru za knjiženje tereta na sirotinju ili ti tzv poreza ,sirotinja nema da kupi računar a kamo li da pored milijardu i pol robotiranih kineza rudari blockchain tehnologijom,zaboravih kako se zvala Francuska kraljica kad su joj rekli da narod nema kruha ona… Pročitaj više »

Stipe
Gost
Stipe
1 mjesec prije
Reply to  Yugo 45

Većina kripto valuta se ne može stvarati iz ničega i ne možete nabijati kamatu na istu jer ako nekome posudiš određenu količinu novca ne možeš vratit više jer kod kripta uvijek je ista količina “novčića” nakon što se sve “izrudare” kroz POW iliti prof of work. Blockchain tehnologija ima prednost… Pročitaj više »

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Stipe

koliko si zaradio Stipe ovim znanjem kojeg posjeduješ?

Katarina
Gost
Katarina
1 mjesec prije

Čestitam autoru na temeljitoj obradi kompleksne teme koja je prosječnom čovjeku vrlo apstraktna.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Katarina

A nego kakva ce biti nego apstraktna prosjecnom covjeku. I taj jaz ce biti sve veci i veci. Ja mogu stvari koje ne moze prosjecan covjek i zar cu ga zbog toga zakinuti u njegovim pravima. Uz izgovor da je neuk ? Sta cemo kad masine pocnu da nam sole… Pročitaj više »

neko iz mase
Gost
neko iz mase
1 mjesec prije

Nitko ne piše o napadu američke SEC komisije na Ripple(xrp). Što se krije iza toga napada i što se tu sve događa i zasto

Mahatma
Gost
Mahatma
1 mjesec prije
Reply to  neko iz mase

Ripple je centralizirani shitcoin.

Stipe
Gost
Stipe
1 mjesec prije
Reply to  Mahatma

Upravo to. Centralizirano do bola i developeri svaki mjesec slučajnim odabirom koliko se sjećam izbace 1 milijun novih XRP na tržište što je tipično printanje novca iz zraka.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije

Ukratko da ne citam vise to je samo jos jedan nacin muljanja prijevara i pranja novca. I to bi bilo najbolje zabraniti. I ovako je muljatora svakim danom sve vise.

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije
Reply to  Sven

Jako mudro od tebe. Milijuni ljudi radi, razvija, živi od doprinosa najbže rastućim ekosustavima a ti bi ih sve popljuvao. Svi oni počevši od Satoshija krenuli su stvarati jedan lijepši svijet u kojemu ne moraš plačati obilje luksuznogživota raznih posrednika, ali eto oni su svi muljatori a uhljebi na proračunu,… Pročitaj više »

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Promatrac

Propitkujem ja sve. I 90 % toga sto su ljudi izmislili je izmisljeno da bi se pokralo drugoga. A ti im dajes ruku koliko vidim.

Kornel
Member
Famed Member
Kornel
1 mjesec prije

FIAT novac ne izdaje država nego nad državni entiteti koji s FIAT novcem zadužuju države. Države nemaju apsolutno ikakav uticaj na parametre novca tako država nema utjecaj na količinu, kamatu, vrijednost i raspodjelu novca kojeg nad državni entiteti izdaju i koji kontrolirsju konverzije FIAT novca u kripto i obrnuto. Države… Pročitaj više »

Kujundžuša
Gost
Kujundžuša
1 mjesec prije

Kad će se oformiti parastožer?(najavljeno na festivalu) Vrijeme je, pritisak je sve veći!

Ukleti Holandjanin
Gost
Ukleti Holandjanin
1 mjesec prije

Vise elektricne energije,znaci manje drveca,manje divljih zivotinja,vise zagadjenih rijeka ,itd.Jesce uskoro bitcoine i plastiku i ne treba zalit nikog.A i ljudskom tijelu jako steti recimo tumori.lp svima ,idem se napiti vode na izvoru i umiti.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije

To za one bez digitalnog identiteta ne vrijedi,a dig.identitet neces moci imati bez pelcovanja,jesmo se to pomirili sa pelcovanjem Logicno?
Ja sve ocekujem neki tekst o npr.zaboravljenim ljekovitim biljkama u nas,pa da komentatori to lijepo nadopune,pa da naucimo nesto korisno,ali izgleda da necu docekati.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Kad zaboravimo sve sto smo radili u vrtovima sumama gradilistima kuhinji vocnjaku ostati ce nam samo da se chipiramo i visimo na kompjutoru 24 sata za ekranom. To se zove napredak.

Gorki šećer
Gost
Gorki šećer
1 mjesec prije

Patent WO / 2020/060606 relates to officially recorded facts. It was registered on March 26, 2020. It was made by Microsoft Technology Licensing LLC under the presidency of Gates and gained international status on April 22, 2020. ” Cryptocurrency system using body activity data ” is  the title of this… Pročitaj više »

Gorki šećer
Gost
Gorki šećer
1 mjesec prije
Reply to  Gorki šećer

“Ona (zvijer)postiže da se svima – malima i velikima, bogatima i ubogima, slobodnjacima i robovima – udari žig na desnicu ili na čelo,i da nitko ne mogne kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njezina. U ovome je mudrost: u koga je… Pročitaj više »

Pragmatic
Gost
Pragmatic
1 mjesec prije

Boze dragi, kako netko ima obraza ici pisati o temi koju tako evidentno ne poznaje? Nekolik desetaka tisuca transakcija u sekundi? Koji to blockchain podrzava toliko? Zato sto ja radim s Wavesom i nije ni blizu nekoliko tisuca u minuti, a kamo li u sekundi. Da je blizu, kartice vise… Pročitaj više »

Mahatma
Gost
Mahatma
1 mjesec prije
Reply to  Pragmatic

Lightning network tj. drugi sloj nadograđen na bitcoinu može bez problema obraditi preko milijun transakcija u sekundi.

Kornel
Member
Famed Member
Kornel
1 mjesec prije
Reply to  Pragmatic

Ali to je irelevantno za princip rada, bilo nekoliko stotina, tisuća ili miljuna transakcija u sekundi ili nanosekundi kad kriptovalute nisu legal tender i za sve osim spekulacije unutar sustava potreban je ulaz ili izlaz iz sustava na vratima kojeg se nalaze čuvari FIAT-a koji su u stvari ono što… Pročitaj više »

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije
Reply to  Kornel

Kripto nisu valute.
Smatrš li valutom autobusnu kartu?
Logika je potpuno ista. Kripto koristiš za razne usluge na blockchainu i plačaš održavanje decentralizirane mreže.
Taj nesretan naziv “kriptovalute” vas je sve pogubio, nažalost.

Kornel
Member
Famed Member
Kornel
1 mjesec prije
Reply to  Promatrac

Ajde daj polakše malo, razbacao si se po svima i po svačemu. Gore pišeš kako je zlato roba, dobro, ja nemam problem s tim što je za tebe valuta ili što je za tebe novac ili što je za tebe roba ili što je za tebe zlato, i sad vidi,… Pročitaj više »

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Kornel

Opsjenar…dobar naziv 👍

Yugo 45
Gost
Yugo 45
1 mjesec prije
Reply to  Kornel

bravo majstore

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije
Reply to  Pragmatic

Bok pragma. A evo harmony dosita radi 2,000 tx/s. Solana se hvali s puno više ali još ima poteškoću s centralizacijom a znaš i sam da nema blockchaina bez decentralizacije.

Zigi
Gost
Zigi
1 mjesec prije

Glumi kao neku valutu , a zapravo je to potpuno izmišljen proizvod sa kojim možeš/moraš trgovati da bi zaradio . Isto kao i sa raznim dionicama, čisto klađenje koliko će nešto vrijediti do tog i tog datuma i kad dosegne max. ideš u prodaju. Dioničari/klađenje su i doveli ekonomiju u… Pročitaj više »

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije
Reply to  Zigi

Potpuno netočno. Bilo bi dobro da vam se objasne osnove. Odbijaš li jesti zato jer se trguje osnovnim živežnim namirnicama? Kako to da korisiš struju koja je također imovina i samim time tržišni subjekt. Radiš i primaš plaču, što misliš kako se tvoj rad i trošak navode u računovodstvu? Kripto… Pročitaj više »

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Promatrac

Ah da je samo jedna malo jaca solarna baklja pa da vidim sto bi ostalo od svega toga toga . I jos uspoređivati to sa ziveznim namirnicama. Dobro da se ljude ne vrijednuje po tome.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Zigi

I mene asocira na kladionice. A znamo kakve muljaze tu nastaju. Dovoljno je da netko bogatiji napravi potez i ta valuta gubi ili dobiva na vrijednosti. Pa to je i napravio musk nedavno. Magla magla svuda oko nas…muljanje.

Mahatma
Gost
Mahatma
1 mjesec prije

Bitcoin je prvenstveno zaštita od inflacije i državne tiranije. Tko špekulira i trguje može zaraditi ili izgubiti, ali zadaću zbog koje je napravljen bitcoin izvršava savršeno.

Kornel
Member
Famed Member
Kornel
1 mjesec prije
Reply to  Mahatma

Savršeno za one koji drže pod kontrolom konverziju kripto u FIAT i obrnuto.
A to kako je Btc napravljen kao zaštita od inflacije ja neznam, a saznt ću da li je to tako kad nabavim kristalnu kuglu. Nedavno sam je naručio, ali isporuka zbog korone kasni.

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije
Reply to  Mahatma

točno i da, to je uloga Bitcoina. Pokazao se najbolji u toj ulozi. Ovi neki novi klinci imaju još samoizvršavajuće skripte, tzv. “pametne ugovre” i odlučili su još od pojave Ethereuma ponuditi razne usluge za koje nam višee ne trbaju posrednici. Novi su, stasaju i već se nazire njihova praktičnost.

Zagram
Gost
Zagram
1 mjesec prije

“drži prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže” ….sun tzu

,a mnogo ih je (neprijatelja)….

Pozz!

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije

Čudo! Hvala Miljenku što je pokrenuo lavinu dobih vijesti. Nestat će stari programi robovanja parazitima. Blockchain izbacuje parazite iz igre i samim time uvodi veću praktičnost uz rezanje bespotrebnih troškova. Neka se Bog dragi smiluje pojednicima koji optužuju blockhain i kripto za muljaže dok upravo takve blockchain izbacuje iz uloge… Pročitaj više »

Stock
Member
Famed Member
Stock
1 mjesec prije

Izvinjavam se g. Luciću ali sam članak prestao ćitati odmah u samom početku gdje definiše fizički novac. “Fizički novac (stručni naziv je FIAT novac) je izdala Država, i njegova vrijednost je vezana za stanje ekonomije i način kako država upravlja svojim gospodarstvom.” Vrijednost dolara je, po njemu, vezana za stanje… Pročitaj više »

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Stock

Kako god bilo vrijedniji je dolar od papira u novcan

Miljenko Lucić
Gost
Miljenko Lucić
29 dana prije
Reply to  Stock

Poštovani,
hvala vam što ste odvojili vrijeme za komentirati, možda uspijete odvojiti vrijeme i za pročitati članak 🙂
Lijep pozdrav

Farree
Gost
Farree
1 mjesec prije

Iza svake valute stoji čovjek sa puškom. Kriptovalute su ideja demokratizacije finansijskog sistema i u principu dobra i korisna ideja. Problem sa njima je da troše ogromne količine električne energije za proračune. Drugi problem ja da bi bilo apsolutno nemoguće proračunati 3-4 Biliona dolara/danu koje su potrebne za transakcije koje… Pročitaj više »

Marko T
Gost
Marko T
29 dana prije

Kriptovalute su naš izlaz iz bankarsko-zelenaškog sustava, no trenutačno smo u kamenom dobu. Zato tolika buna i galama, a najsmješniji su ljudi koji pojma nemaju ni o čemu što se toga tiče, ali su uvjereni da znaju 🙂 Da pojasnim fosilima 🙂 bez problema, u par minuta, šaljem novac prijatelju… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik