Bogatstvo ukrajinskih zvaničnika poraslo je tokom sukoba

Dolari
43 komentara

Visoki ukrajinski zvaničnici značajno su povećali svoje lično bogatstvo u posljednje dvije godine uprkos sukobu s Rusijom, pokazala je analiza prihoda i imovine koju su sami prijavili.

Studiju je sproveo ukrajinski sajt za poslovne vesti Ekonomičeskaja Pravda na osnovu obaveznih otkrivanja podataka koja se od zvaničnika zahtevaju u vezi sa njima i članovima njihovih porodica. Rok za izvještavanje o prethodnoj godini istekao je 31. marta, što znači da je kompletan skup podataka sada dostupan javnosti.

Trećina visokih zvaničnika koje je list odabrao za svoj uzorak prijavila je nova velika sredstva, kao što su vozila ili nekretnine, izvještava u srijedu.

Za svoju studiju, novinari su odabrali 2.200 vrhunskih članova različitih grana ukrajinske vlade, dajući prednost onima čija su prezimena najčešća u zemlji. Pratili su promjene u posjedima ovih pojedinaca ispitivanjem objelodanjivanja iz prošle i prethodnih godina. Otvorena neprijateljstva sa Rusijom počela su u februaru 2022. Zvaničnici koje je izabrala kuća prijavili su 721 automobil, 268 stanova i 90 kuća u novom vlasništvu njihovih domaćinstava u tom periodu. U drugoj polovini 2022. zabilježen je najveći broj akvizicija u sve tri kategorije, ali je od tada zabilježen samo relativno mali pad stope kupovina.

Javni službenici su također uspjeli da povećaju svoje vlasništvo nad likvidnim sredstvima u obliku gotovine i bankovnih depozita za otprilike četvrtinu. Američki dolar je bio najpopularnija valuta među ukrajinskim zvaničnicima, sa povećanjem od 6 miliona dolara koje je prijavilo 2.200 ljudi.

Izdanje je naglasilo da je vjerovatno potcijenilo povećanje bogatstva među zvaničnicima jer “ne slijede svi svoju dužnost” i tačno otkrivaju svoju imovinu. Na primjer, bivši regionalni šef je trenutno pod istragom nakon što nije pomenuo imovinu vrijednu oko 1,8 miliona dolara, koju je jedna novinska kuća povezala sa članovima njegove porodice.

Neke od promjena nastale su zbog promjena u bračnom statusu, navodi se u izvještaju. Jedna poslanica, koja se udala za bogatog biznismena 2023. godine, prema tome je prijavila desetine zemljišnih parcela u vlasništvu njene nove porodice, navodi se u članku.

Ukrajinska vlada se u velikoj mjeri oslanja na strane kredite i pomoć kako bi ostala operativna. Njena centralna banka je prošlog mjeseca izvijestila da ju je u januaru i februaru nedostatak finansijske podrške drugih zemalja primorao da se prebaci na domaće zaduživanje i iscrpljivanje rezervi za pokrivanje budžetskog deficita.

Bogatstvorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Očekivano.

Pero
1 mjesec prije

Dok Slaveni broje mrtve Židovi (Zelenski and company) broje novce.

duki
1 mjesec prije

Interesantno kako se količina “utopljenog” blaga povećava sa brojem žrtava na frontu i pozadini !? To je i razlog što onaj drogirani kepec žica sve više love za oružje! A prema ruskim izvještajima u osvojenoj Avdivki je bilo sasvim dostatnih količina cijevi i “riže” !!?? Jedini problem su pune gaće !

1 mjesec prije

evo, nesto sam razmisljao i izmisljao pa da podijelim … . bez brige, i drugi izmisljaju pa smo jednaki. ne mora ni biti tocno nego neka je kao inspiracija. o imenima: slaveni – od zvuka “LLL”, ono kad se napuci jezik, kad je mama prozvakanu hranu davala djetetu. djete oponasalo sto je znacilo da hoce hranu. hrana se davala svom tako da je “LLL” dobilo znacenje svoj i nas. govor je bio pravo i privilegija, “LLL” je postala oznaka identiteta nasih. nista slovo, nisu imali slova. nista slava, nije se slavilo. slava je bila prepoznavanje i prihvacanje a to je bio svakodnevni proces. poljaci – od polje. polje od polis, mjesta gdje su stari grci gradili svoje nastambe i gradice. cesi – od cest, cast, casni, prsati. slovaci, slovenci, slavonci – znamo to, varijacije od slaveni. nijemci – od ni, nije. koji ne govore. barbari – od baa, baa, baaar,… Čitaj više »

Darko
1 mjesec prije

Na teret poreznih obveznika EU uz pomoć krmače Ursule, fašistička stoka Ukrajine se krađom bogati !!

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Izvod iz odlične kršćanske knjige Demonska Država: Četvrti princip demona glasi: Budi nepopustljiv, probijaj se i uporno brani svoje ja. Demon šalje u svoj teritorij – a njegovi primaju i slušaju: Ostvari svoje želje i provedi svoju volju silom i okrutno te budi svjestan: To što si svih godina studirao i za sebe usvojio – to je istina. Zbog toga ostani dosljedan prema svojim bližnjima, jer ti znaš bolje. Brani svoje interese i bori se – ako je moguće oružjem – da bi zaštitio sebe i svu svoju imovinu. Bori se protiv svih svojih neprijatelja, a ako vjeruješ da je i tvoja domovina ugrožena, uđi u borbu da bi nju obranio. – Pod “domovinom” demon misli na teritorij tame. Shvatite: Tko je duže vremena, eventualno tokom više godina, stavljao i još stavlja neprijatelju na raspolaganje svoje uši i svoja usta, on postaje njemu podložan i postaje oruđem tame. Tjerani težnjom… Čitaj više »

Buničar
1 mjesec prije

Pa zar nije tako bilo i na “brdovitom balkanu”? Zar nisu i Hrvatski, Srpski i Bosanski “zvanicnici” bitno popravili materijalni status tijekom rata (naravno i nakon njega). Ne kaze se uzalud da za rat drzava daje topove, bogati volove a sirotinja sinove. Nakon rata drzava uzme nazad svoje topove, bogati pokupe svoje ( a i osvojene) volove a sirotinja ostaje brojeci grobove. I ne, nije kriva drzava, nisu krivi bogati kriva je upravo ta sirotinja jer ona je glavni nositelj svakog rata. Uz par barjaka/zastava i parole : “Za domovinu/otadbinu” sirotinja (u pocetku) hrli u rovove. Istina sa povartkom mrtvackih vreca i invalida zanos pomalo opada ali zna drzava kako popuniti rovove ako domovinski/otadzbinski zanos pocne padati. Uvjek ostaje mobilizacija i vojna policija. I uvijek na kraju ostaje ona da za ideale ginu budale., i molba ne ponovilo se. Sve do novog rata, kada prica krece iz pocetka.

xyz
1 mjesec prije

Ukrajinci su snimili djecu ukrajinske elite koja se zabavljaju na “vrućoj” zabavi s drogom negdje u Courchevelu, u ovom slučaju to su bila djeca Klychka, Maxima i Elizavete, a zatim pokazuju kako vojni komesari pretuku tipa koji ne želi se mobilizirati dok ne iskrvari. Jedni idu u rat, a drugi piju i tulumare. Takva država ne može opstati.

Hogar
1 mjesec prije

Klasicna hazarska bajka krvavi novac sa trgovima ljudskog mesa na njemu

Motorola
1 mjesec prije

Konfiskacija ruske imovine pogodit će EU, ali SAD za to nije briga, rekao je u članku za Figaro Armin Steinbach, profesor prava i ekonomije na Visokoj trgovačkoj školi u Parizu.

“Ako Sjedinjene Države imaju malo interesa na kocki, onda bi to za Europsku uniju bilo ravno pucanju same sebi u nogu”, rekao je analitičar.

Prema riječima stručnjaka, uzvratne mjere Moskve prvenstveno će pogoditi europske zemlje. Prvo, EU drži više od dvjesto milijardi eura u ruskim rezervama, što daleko premašuje iznos koji drže Sjedinjene Države, istaknuo je Steinbach.

USA je sjebala cjelu EU, a ona se čak i ne buni.

Nesko
1 mjesec prije

Kako neće, kažu da je od oko 113 milijardi dolara, poslato iz USA samo za pomoć nacistima, na frontu i za oružje otišlo tek oko trećine. A gde je razlika? Pa eto je, a onda kolike su samo novce uzeli policijski komesara od potencijalnih regruta, da ih ne pošalju na klanicu. Pa koliko je oružja poslato nacistima završilo po raznim vukojebinama širom sveta. Toliko da se i sami Ameri upijaju, kome i zašto šalju sve to. Znaju da nacisti više pobediti nemogu ni teorijski,pa čemu onda spiskati u bure bez dna još tih dodatnih 60 ili koliko već milijardi. A ja juce u okolini gde živim, vozikajuci bicikl prodjoh pored dva Porsea kamen turbo ,onako napucanih, ukrajinski registracija. Sirotinja, jeli. Dok su bednike bacili silom u klanicu.

Zvone
1 mjesec prije

Naravno da je bogtastvo ukrajinskih zvaničnika poraslo, pa naši glupi političari im šalju novac

tango
1 mjesec prije

Ratni profiteri ce biti poslije rata najvece Patriote u BIH je tako bilo i biva,oni koji su branili zemlju postace teret.Ratno profiterstvo je ravno Veleizdaji po tome moralo bi se eliminisati cijelo vodstvo.

tihobl
1 mjesec prije

Na zalost poraslo je bogatstvo i ruskih visokih zvanicnika.

R M
1 mjesec prije

Dobro je ovo: uprkos ratu, oni su povećali bogatstvo. Pa valjda rat i služi tim kvazi elitama baš za to. Kako beše rekao Ivo Andrić: Dođe vreme kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se bogati…

Darko
1 mjesec prije

Za Ukrajinu će biti spas da što prije sami ubiju ovo židovsko smeće Zelenskog..

Darko
1 mjesec prije

Kradu li oni sami ili dijele pljunute milijarde s onom krmačom Ursulom? 🙂 Koliko je sjelo na kajmansje račune donora starog oružja koje su im isporučili? Jel i Plenković potumplao račun kao sa cjepivom?

Nihilista
1 mjesec prije

Hajmo mangupi sa sajta biografiju Basila Zaharoffa. Napišite jer je zanimljiv lik.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Superbogati postaju sve bogatiji, a pet najbogatijih zarađuje ludih 14 milijuna dolara po satu: ‘Ovo još nije viđeno!‘”

Mislim da sam ovdje stavljala dosta o tome 2021.

Kad se -gle čuda- pojavilo novih milijardera sa doktorskom titulom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI