fbpx

Broj izraelskih startup-ova usmjerenih na blockchain i kriptovalute porastao je za 32% u prošloj godini

izrael

Broj izraelskih blockchain i kripto fokusiranih startupa povećan je za 32% prošle godine, potvrdilo je izvješće Izraelskog udruženja za Bitcoin 30. prosinca.

Izvještaj navodi da je 2019. u zemlji postojalo 150 aktivnih tvrtki čija se aktivnost temelji na tehnologiji blockchain. Krajem 2018. u Izraelu je poslovalo samo 113 kriptografskih kompanija. Od tih 113 tvrtki danas posluju samo 63.

Informacije o tvrtkama koje se gase nisu dostupne. Izraelsko udruženje za Bitcoin kaže da bi to moglo biti zbog toga što te firme nisu bile u stanju preživjeti proteklu godinu.

Iako izvješće ne sadrži nikakve podatke o broju zaposlenih koji su radili u prijavljenim firmama, spomenuto je da se broj zaposlenih znatno smanjio prošle godine, posebno kada bi usporedili podatke iz 2018. i 2017 godine. Podaci pokazuju da je većina Izraelskih blockchain tvrtki imala prosječno deset zaposlenih na platnoj listi.

Izvještaj navodi da su većina firmi koje se bave kriptovalutama, start up tvrtke koje su nedavno pokrenule svoje poslovanje. Otprilike 30% trenutno aktivnih blockchain tvrtki osnovano je u 2017. godini, a oko 30% u 2018. godini.

Oko 44% tvrtki koje su prošle godine u Izraelu, osnovane kao kripto i blockchain tvrtke, tvrde da se samofinanciraju. Oko 42% kaže da su osigurali kapital od investitora. Otprilike 7% tvrtki prema navodima ovisi o neovisnim prihodima za financiranje svog poslovanja.

Izrael je postao prilično poznat kao kripto i blockchain nacija gdje su zakoni optimizirani i koji omogućavaju ovu aktivnost. Zemlja je na 49. mjestu od 190 prema indeksu jednostavnosti poslovanja, potvrđuje izvješće Doing Business 2019, kojeg je izdala Svjetska banka. Ali ukupni rezultat države također uzima u obzir nekoliko izazova za vlasnike tvrtki, poput komplikacija s plaćanjem poreza.

U kolovozu 2019. pojavila su se izvješća da je Uprava za tržište kapitala, osiguranje i štednju, odjeljenje državnog Ministarstva financija, planirala ubrzati proces izdavanja dozvola za blockchain i Fintech tvrtke u Izraelu. Vladina agencija pokušala je potaknuti veću lokalnu konkurenciju pružajući operativne dozvole većem broju Fintech tvrtki.

Ne treba zaboraviti da su izraelski investitori pokupovali gotovo sve svjetske medije vezane za blockchain tehnologiju, a što daje snažan signal tehnološkoj zajednici o važnosti ove tehnologije. Dok druge zemlje koče donošenje adekvatnih pravnih propisa koji bi regulirali ove vrste aktivnosti, Izrael je u startu prepoznao fantastičnu priliku da postane svjetski lider i izdominira velike multinacionalne korporacije i financijske institucije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
44 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Avram Bauer
Gost
Avram Bauer
9 mjeseci prije

Ovaj članak otkriva 2 stvari.
1.) Iza cijele pompe oko kripto valute stoje židovi.
2.) Ne žele židovi iz ruku ni po koju cijenu ispustiti novac bio on stvaran ili kripto, jer tko kontrolira novac kontrolira cijeli svijet.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Kripto nije novac niti je iskljucivo zamjena za novac. Ne znam vise dokle seze ta ludost analognog percipiranja neceg sto je potpuno digitalno i decentralizirano.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Volio bih da sudjeluju u raspravi nekom argumentacijom oni koji djele minuse. Nemogu se oteti dojmu da se boje razgovora na ovakvu temu.Ipak je lakse dijeliti minuse.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije

PAX ROMANA
Placa mi ide ne banku, sluzim se bankovnom kartom vec 40 godina, nikad ne vidim ni jednu novcanicu. Imam racun na banci u Francuskoj i u Ceskoj gdje momentalno zivim.
Svedska vise nema tekuci novac u opticaju. Kakva razlika bi bila u kriptovaluti?

Ivica
Gost
Ivica
9 mjeseci prije

@Rolling Bluesman
Uloži u dionice plastike jer imaš puno je u novčaniku?

Valter Zikovic
Gost
Valter Zikovic
9 mjeseci prije

Najrevolucionarnija tehnologija ovog stoljeca. Dođi na moje predavanje pa ce ti sve bit jasno. Ili pogledaj youtube video, Kanal ri – Planet ri – blockchain tehnologija. Novac ne postoji, postoji samo dug i kredit. Papirnati novac odlazi u proslost. Sadasnje digitalno placanje evoluira i dolaze kripto valute.

shumadinac
Member
9 mjeseci prije

Znate li koji je najbolji način da povratite kapital?
Uložite u alkohol…

Dejan
Gost
Dejan
9 mjeseci prije

Kriptovalute su osmišljene sa ciljem decentralizacije i to im je najveća prednost. Najveća mana je što nemaju čvrstu vrednost za koju su vezane da bi imale pokriće pa su tako spekulativne prirode. Tek se pojavljuju pokušaji nekih kriptovaluta da budu vezane uz zlato ili naftu i da na taj način imaju pokriće. Ako novac, papirni ili digitalni nema pokriće on je samo iluzija, doduše ta iluzija sada izgleda vrlo realna jer se za novac još može kupiti mnogo robe, za usa dolar npr iako ga štampaju u večim količinama nego toalet papir. Mada i reći da štampaju u neograničenim količinama nije baš tačno, pre će biti da ga samo ukucavaju elektronski i puštaju u promet preko banaka. I dok je iluzija realna, a realna je ako iza nje stoji moć i sila onda će iluzija potrajati… izgubiće se urušavanjem te iste moći i sile koja stoji iza iluzije. A urušavanje te moći i sile je već posebna tema koja obuhvata sve moguće oblasti. Novac nije izvor moći i sile ali je sjajno sredstvo za kontrolu. Najveće pitanje je šta je izvor te moći i sile? Onda moramo ući u duboka područja van ove naše realnosti.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
9 mjeseci prije

Aha….dakle i ovaj navodno “slobodan i decentralizovan novac” prakticno kontrolise sekta….pardon….”izabrani narod”…
Jos jedan vazan razlog da se covjek kloni tog smeca.
Drugi (a do sad mi bio najvazniji) je da ovo smece zvano “kripto-valute” nicu kao gljive poslije kise.
I sad ce neki “strucnjak” izaci po obicaju sa teorijom (koju “strucnjak razumije” naravno) – da se kripto-valute ne mogu “stampati” u nedogled kao papirnate pare….
Da….
Ali kad covjek na raspolaganju ima 10 milijardi kripto-valuta koje se “ne mogu stampati” a jos im se broj i povecava – dodjes na jos gore smece nego to izgleda na prvi pogled.
….
A da ne spominjemo da sve ove kriptovalute kupujes opet papirnatim parama pod kontrolom sekte….pardon….”izabranog naroda”…

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Ne. To je samo iluzija koju stvara Logicno kopiranjem samo jednog clanka kompanije Bitcoin Cash koja s pravim Bitcoinom, osmislenim kao zmjenom za novac nema druge veze nego sto su prekopirali javni kod i napravili racvanje. U medjuvremenu su doradili kod i razvili Poin of Sell (POS) sustav Elipay.
Kripto se u financijskom smislu moze ponasati kao novac ali i ne mora. O tome se dosta govorilo u raznim studijama pa cak i u euro-parlamentu obzirom da su morali ispitati trendove kako bi imali odgovor na CBDC NR Kine. Kripto tako moze biti zamjena za dionice, token za koristenje javnog blockchaina, vrijednosna zamjena za robu ili uslugu u digitalnom obliku (ne brkati s frakcijskim rezervama) ili kako je to u Svicarskom Zugu zakonom regulirano, kao Equity (pravo i obveza), odnsono pravno valjani ugovor ako se pita Rusko zakonodavstvo.
Za primjer, SAD se pogubio u klasifikaciji jer osnovna boljka kripta je da se moze ponsati binarno ili cak multilateralno umjesto jedne odredjene funkcje. Logicno, govorimo o programiranim vrijednostima.

PPP
Gost
PPP
9 mjeseci prije

Pax Romana, puno si toga rekao, kao i neki dan, ali još nisam siguran jesi li shvatio stvarnu bit kripta.

Svi koji imaju interesa su odlično shvatili čemu služi blockchain i kripto.

Neki dan sam ti rekao da je razlika velika između ICO i STO. U Zugu nisu regulirali samo STO, nego i ICO. Osim Zuga i Monaco je sve sredio. Francuzi su prije par dana povukli kočnicu proglašavajući pametne ugovore nesigurnim, što graniči s ludilom.

Amerikanci ne znaju što će od muke. Njihov SEC kopa rukama i nogama da sve uguši, jer ako zaživi blockchain i kripto, Ameri svoju dominaciju mogu zaboraviti.

Gore pozivaš na konstruktivan rezgovor. Evo, osobno bih volio s tobom razmijeniti informacije da konačno vidimo čemu služi blockchain i kripto. Ne s tehničke strane, nego praktične.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

ICO i STO su fundraising modeli a kripto ne sluzi samo za fundraising. Ne vidim potrebu za time da ti odlucujes o tome razumijem li kripto. Ostavit cu ovdje sami madam Lagarde ma sto mi mislili o njoj komptentna je inzositi analize, a one su kao sto sam rekao razlicite i sam se kripto moze ponasati kao razlicita vrsta financijskog instrumenta, imovina / asset, security, imovina i obveza /equity dok sam ledger moze biti javan ili skriven, tako je Monero prvi uveo tajnovitost u transakcijama.
https://www.youtube.com/watch?v=25nR5DFT1qQ
Ne razumijem ovu izjavu da su tzv. pametni ugovori nesigurni. Tocnije je reci da su tzv. pametni ugovori programske skripte a ne kao sto ime nalaze pravno valjani ugovori,iako i u tom polju se razvijaju iznimke. Cak i s tim iznimkama nuzno je da drzava prethodno regulira pravni ucinak pametnih ugovora sto je do danas ucinila samo Rusija.
Nema potrebe za izjavama da neka velesila poput SAD ne razumije da je blockchain javna inacica centraliziranih baza podataka, pa o tome govori MIT (Massachussets Institute of Technology).
S prakticne je strane upottreba takvih sustava visenjamjenska, od financijskog sustava, do pametnih gradova, kompaktibilnost s IoT sustavima do vrlo jednostavnih, gore spomenutih PoS sistema. U svojoj biti blockchain cini gradivni element na kojemu se bazira cetvrta industrijska revolucija, bas kao sto se prva bazirala na parnom stroju.

Hvala na poziu za raspravu, rado sam se odazvao i koliko god mogu uvijek cu na ovakvu temu. Zalosno je sto poslije toliko godina, uz najavljen tim na jednoj slicnoj temi koji djeluje vec vise od tri godine Logicno nema kripto kao temu za sebe i kvalitetnije clanke od prepricavnja clanka sa sluzbenih Bitcoin Cash stranica. Sit nebuloza koje neki komentatori na ovu temu plasiraju, slazem se da je potrebno ljude osvijestiti i opismeniti na ovu temu i usput receno, bio bi to svojski zadatak koji se svakako isplati.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Odgovorio sam na temu. Moj komentar ceka validaciju. Nisam nista neistinito napisao, no razumijem, valjda je to bio cilj, prozvati me i ne dozvoliti mi objavljivanje odgovora.

PPP
Gost
PPP
9 mjeseci prije

Pax Romana, dole imaš konkretan odgovor i nemam što za dodati jer materija je tu za početak i idemo to razjasniti do kraja.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Ponudio sam odgovor osobi s nickom “istrazuj” na tvoje insistiranje.

Valter Zikovic
Gost
Valter Zikovic
9 mjeseci prije

Eto slazem se. Ja vec godinu dana educiram ljude u Rijeci. Sto je blockchain, Bitcoin, cripto valute. Samo sto smo mi daleko od nekog ozbiljnog razumijevanja i prihvacanja stvari.

istrazuj
Gost
istrazuj
9 mjeseci prije

@pax romana
Kolega, iskren da budem, ne znam prakticno nista o kripto-valutama.
A koliko vidim, nema bas puno onih koji mogu iste objasniti na neki jednostavan nacin.
E sad – kada mi neko potura nesto sto samo “izabrani mogu da razumiju” – momentalno postajem skeptican.
Dakle:
1. Ko je napravio prvu /a ko i danas pravi sve ostale – tzv kriptovalute?
2. Koliko ima tih valuta danas i zasto im se stalno (i rapidno) povecava broj?
3. Sta je pokrice iza svake od njih ponaosob?
4. Ko kontrolira svaku od tih valuta i ko/kako kontrolira kontrolora?
5. Posto i se (raznim kripto-valutama) povecava broj – kako se utvrdjuje vrijednost tih valuta?
6. Ako se vrijednost kripto-valute utvrdjuje u “fiat-parama”, koje su i same totalna prevara (pod apsolutnom kontrolom Centralnih banaka, tj Rotschildove grupacije) – kako mozemo biti sigurni da je onda “vrijednost” kripto-valute realna vrijesnot u recimo – zlatu?
7. Ako sam za svoju i egzistenciju svoje familije vezan za internet (a u konacnici za elektricnu struju i komp/mobilni) – to znaci da sam u potencijalnom iskljucivanju toga (recimo poput neke “nedace” kao rata u Sirji) – ostavljem BEZ egzistencije?

Ima toga masa jedna na koje do sad nisam nasao logican odgovor.
Takodjer mi je jasno da su pojedinci uspjeli cak i zaraditi neke (manje/vece) pare na spekulaciji sa Bitcoinom.
Cak sam i sam namjeravao prije nekoliko godina uci u to, prateci Max Keisera koji je i sam freneticni pristalica toga…
Medjutim, tad nisam usao u Bitcoin – ponajvise zbog ljenosti, mirisa spekulacije (poput “akcija”) ali i zbog meni nejasnog koncepta…
…a danas mi se cini da je po sriedi nevidjena prevara i pokusa kontroliranja ljudi “digitalnim parama” koje se prakticno mogu i ukljuciti i iskljuciti – po zelji onih koji upravljaju internetom.
Naprosto – navlakusa…

PPP
Gost
PPP
9 mjeseci prije

Istražuj, odlična pitanja. Pošto si se obratio Pax Romana, neka on fino objasni točku po točku.

istrazuj
Gost
istrazuj
9 mjeseci prije

@PPP
Kolega, nemam nikakvih problema da ti objasnis ova meni nejasna pitanja, ako mozes…
Cak bih ti bio i zahvalan 🙂
Naprosto, diskutujemo …

L. R.
Admin
Famed Member
9 mjeseci prije

Poštovani, evo odgovora iz cuga. 🙂

1. Ko je napravio prvu /a ko i danas pravi sve ostale – tzv kriptovalute?

Nebitno je tko napravi prvu kriptovalutu, nego kako se prave danas i čemu služe. Kriptovalutu može svatko napraviti za 30 minuta. Čak postoje stranice koje to omogućavaju. Dakle, stvaranje je jednostavno, ali stvoriti od takve valute uporabnu vrijednost nije lako.

2. Koliko ima tih valuta danas i zasto im se stalno (i rapidno) povecava broj?

Ako svatko može kreirati kriptovalutu, to znači da brojanje nema smisla. Sve je marketing. Što više uložiš, više se o tebi čuje. Što si kreativniji, imaš veću prodornost.

3. Sta je pokriće iza svake od njih ponaosob?

Ovo je najjače i najbolje pitanje. Često se prezentiraju razne ideje koje trebaju biti pokriće, a to znači vrlo veliki rizik. Pišu se White Paper tj. neka vrsta prezentacije gdje se objašnjava ideja. Umjesto udjela u firmi, tvrtke nude svoje kriptovalute s nadom da će one dobiti uporabnu vrijednost kroz projekt kojeg prezentiraju.

Na primjer: netko osmisli da će stvoriti farmu krava. U White Paperu opiše kako će sve napraviti, koliko će krava uzeti, što mu treba od strojeva i koliko će mlijeka moći proizvesti. Detaljno napravi jedan mali Business Plan i prezentira ga unutar White Papera.

Svi koji žele u to uložiti, mogu unaprijed preko kriptovaluta kupiti proizvodnju mlijeka po povoljoj cijeni. Ali za novac koji ulože neće dobiti udjela u poduzeću. To se zove ICO i on nije striktno reguliran.

Zamislimo da 1 litar mlijeka u maloprodaji košta 3 kune. Autori projekta osmisle kripto valutu koja se zove 1 ML i koja vrijedi 3 kn. Svi koji na početku participiraju u projektu kupuju kriptovalute s popustom od 10 ili 20%. Dakle, mlijeko je za njih 20% jeftinije jer vrijednost ML je 3 kune.

Tih 20% se uzima iz marže od svake litre mlijeka.

Ako netko hoće kupiti mlijeko on mora imati kripto ML tj. mora je kupiti ta bi je potrošio. Tko posjeduje ML on ga prodaje po punoj cijeni. Tko ga je kupio na početku, taj ima pravo na 20% zarade jer je uzeo rizik.

Pošto se radi o projektu gdje participira puno svijeta, svi rade za svoj projekt. Jedan vid cirkularne ekonomije. Bošnjaci to u BiH zovu “Halka”. Sad će se neki smijati. 🙂 🙂 🙂

Nadam se da je sada jasno čemu služi kriptovaluta i što je pokriva?

4. Ko kontrolira svaku od tih valuta i ko/kako kontrolira kontrolora?

Kriptovaluta se kontrolira decentralizirano. Jednom kada se pokrene više nema manipulacije jer cijela zajednica ima kontrolu nad svime koristeći blockchain tj. bazu koja nije podložna manipulaciji. Ono što se u nju upiše, ne može se obrisati, a svaki upis validira zajednica tj. više računala. Nad autoritet ne postoji.

5. Posto i se (raznim kripto-valutama) povecava broj – kako se utvrdjuje vrijednost tih valuta?

Kroz cijenu mlijeka sam vam objasnio povećanje vrijednosti. Postoje dva načina. Da svaka litra mlijeka kreira novu ML ili da postojeće dobiju na vrijednosti. Što se više mlijeka proizvodi, to više ML vrijedi i obratno.

6. Ako se vrijednost kripto-valute utvrdjuje u “fiat-parama”, koje su i same totalna prevara (pod apsolutnom kontrolom Centralnih banaka, tj Rotschildove grupacije) – kako mozemo biti sigurni da je onda “vrijednost” kripto-valute realna vrijesnot u recimo – zlatu?

Kriptovalutu možete vezati za bilo što, pa čak i za zlato. Mislim da su Slovenci imali nešto slično. Ne 100% zlato, nego kombinaciju više valuta i zlato. To radi MMF sa specijalnim povlačenjem, zato se i boje svega.

7. Ako sam za svoju i egzistenciju svoje familije vezan za internet (a u konacnici za elektricnu struju i komp/mobilni) – to znaci da sam u potencijalnom iskljucivanju toga (recimo poput neke “nedace” kao rata u Sirji) – ostavljem BEZ egzistencije?

Istina, bez struje ste blokirani, ali danas je klasični novac također digitalni jer gotovine ima samo 5-10% od ukupne novčane mase. Prošla su vremena tiskara.

Međutim, pošto se radi o decenraliziranom sustavu, dok na Zemlji ima struje, to će raditi. Danas za održavanje takvih sustava možemo koristiti Raspberry pi 4 sa solarnim panelima od 100 €. Dakle, imamo visok stupanje neovisnosti.
—————
Bitcoin je završena priča. Njegova vrijednost je bila transakcijska tj. dok se moglo anonimno prebacivati novac, on je vrijedio. Sada više ne, jer se sve prati. Ovo što sada gledamo je lagano umiranje Bitcoina i izvlačenje para od naivaca.

Slobodno pitajte što nije jasno.

Autor članka Logično

PPP
Gost
PPP
9 mjeseci prije

Odgovorio je autor članka za mene 🙂

kefir
Gost
kefir
9 mjeseci prije

Gdje je tu zarada tj. profit?

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Nezadovoljan sam odgovorima portala Logicno, neki cak ne odgovaraju istini. Ne mozemo na tu temu tako neozbiljno
razgovarati, prepucavanjem ili unaprijed priredjenim odgovorom koji je u medjuvremenu zastario.

L. R.
Admin
Famed Member
9 mjeseci prije

Poštovani Pax Romana,

Naši odgovori su napisani u realnom vremenu, jer ni ne možemo znati što će nas korisnik “Istražuj” pitati.

Recite nam što nije ispravno i našim odgovorima i što je staro u njima?

Hvala

istrazuj
Gost
istrazuj
9 mjeseci prije

@Logicno
Hvala puno na iscrpnom odgovoru…

Na prvi pogled odgovor u tacki 4 mi se svidja, medjutim, odmah se postavlja pitanje:
Apsolutno pokrice u mlijeku – bi MORALO podrazumijevati kontrolu, jer “vjerujte mi na rijec, moje krave su danas dale 128 litara mlijeka” – tesko da ce ici….barem sto se mene tice…

Ili recimo recimo odmah u tacki 5 postavlja mi se logicno pitanje:
“Sta ako imamo apsolutno pokrice u mlijeku – (tacka 4 pokrivena) – ali i vise kripto-valuta ML (1,2,3…)…
SVE valute prodaju – mlijeko!
Zamislimo da na trzistu treba 1000 litara dnevno i to recimo u jednom trenutku biva pokriveno kriptovalutama (manj grad 🙂 )
Ako svi povecavaju “produktivnost” te proizvodu recimo 1100 litara na dan (dake 100 litara vise nego POTRAZNJA) – to znaci da imamo “inflaciju mlijeka” – a time i vrijednost svih kriptovaluta ML – mora da opadne za 10%.
Jos je gore, ako nekome (na dan) padne na pamet da i ona napravi vlautu ML333, napravi dobru reklamu, te privuce investitore na valutu ML333 te objavi jos 100 litara valute ML333 (dakle MORA u naprijed, jer incce nema smisla 🙂 )
Dakle, cijena mlijeka na inkrimisani dan opadne zvog “inflacije mlijeka” – 10%.
Dodatnih 10% nove kriptovalute – doda jos 10% para u opticaju!
U toim slucaju SVI koji posjeduju bilo koju ML valutu – prakticno gube 20% vrijednosti “kripto para” u njihovim kompjuterima!
Mozemo zamisliti i jos gore scenarije – ali i ovo je po meni katastrofalan.

Hvala jos jednom.
Lijep pozz

L. R.
Admin
Famed Member
9 mjeseci prije

Poštovani Istražuj postavljate prava pitanja i rado ćemo odgovoriti. Ne samo vama, nego mnogima koji ovo čitaju.

Kontrola su kupci. Nakon što se projekt realizira, kupci određuju sve. Nema kupovine ML ako kupac nije zatražio mlijeko. Dakle, ML-ovi se ne mogu stvarati dok se nije stvorilo mlijeko i dok kupac nije odlučio da ga kupi. (Banke su iz ovog procesa izbrisane totalno).

Samo je jedna kriptovaluta za jedan projekt. Ne može postojati više kriptovaluta unutar jednog projekta. Naravno, kao i za klasične valute, može doći do razmjena, ali to je već druga priča.

U ovom procesu samo se s ML može kupiti mlijeko unutar zajednice proizvođača i kupaca. Svi rade u svoju korist. Nikome nije interes uništavati sebe. I na kraju nitko ne može varati, jer svi sve vide.

Do inflacije ne dolazi, jer potražnja stvara ML, a ne ponuda mlijeka. 🙂

Upravo su ovo finese.

Odat ćemo vam jednu tajnu.

Svako poduzeće ovim postaje mala mini centralna banka, koja može raditi neovisno o klasičnim bankama. Takvo poduzeće može koristiti bilo što kao protuvrijednost (valute, zlato…).

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Ovo nije to no. Vi uporno private o aplikacijama zasnivanima na Blockchainu pa potom objasnjavate fundraising. To sto pricate je samo djelomično tocno. Naivni token blockchaina ma koliko aplikacija s razlici tim tokenima ostaje, ikuda nije nestao kao sto aplikacija nije Blockchain, samim time novi ekosustav. Otuda i zablude. Kad ljudima napise istinu dobije minuse a Logicno pogrešno ili samo djelomično tocno tumaci temu pa ga ljudi dozvoljavaju kao autoritet. Neozbiljno je to sve skupa, obmanjivati ljude pisuci o temi koju slabo poznajete.

Damir
Gost
Damir
9 mjeseci prije

Pax mutiš brate.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Okay Damire, ja istinu pisem a vi dozivljavate da mutim i pritiscete minuse a Logicno djelomicno tocno ili netocno pise pa ga smatrate autoritetom. Meni ovo treba jer stvarno radim s kriptom i htio sam pribliziti temu jer vidim da Logicno krivo tumaci. Ne valja ni kad predlozim da se otvori zasebna tema. U redu. Jedino sto jos razumno preostaje je da vam Logicno pise poluistine i to prihvacate kao elementarno znanje iz kripta. Nemam se namjere truditi pojasnjavati nezahvalnima. To sto nitko drugi nije ponudio nikakva objasnjenja pretpostavljam svi znate dovoljno. Pametnomu dosta.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Ovaj odgovor vrijedi za startu, odatle nesšorazuž jer jedni uporno tupe o ICO i STO temi mada ima i drugih fundraiding opcija dok drugi trubimo o mogućnostima kripta.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

@ Istrazuj, vrlo rado kao sto sam odgovorio PPP i moj komentar ceka na objavu makar nikoga nisam uvrijedio. Usput neka i PPP pojasni ponesto. Osobno me zanimanjegova recinica “nisam jos siguran jesi li shjvatio pravu bit kripto valuta”.

1. Prva kriptovaluta je bila Bitcoin. Iza pseudonima Satoshi nakamoto stoji nekripticki standard NSA a prema posljednjoj sudskoj presudi dvojac Wright / Kleiman. Svaki blockchain ima svoju kriptovalutu cak i projekti koji se kao aplikacije vezu za neke druge blockchaine mogu imati svoje tokene a javni blockchain je moguce racvati i tako napraviti svoj blockchain. Ima i u novije vrijeme i drugih alata za izradu svog blockchaina – ukoliko je kodiranje nedostizna operacija. Puno blockchain platformi nudi tokenizaciju pa za kodiranjem ni nema potrebe.

2. Stranice poput Coinmarketcap ili CoinGecko imaju azurirane popise. Odgovor sam poinudio pod broj 1., naime svaki blockchain ima svoj ekosustav za ngradjivanje cvorista a svaka aplikacija token za koristenje aplikacije.

3. Nema pokrica svake ponaosob. Kao sto sam rekao, neke se bave odredjenim aplikacijama a neke ekosustavom blockchaina. Specijalizacije mogu biti razlicite.

4. Blockchain je po definiciji decentraliziran. Kontrolora nema, ima samo pravne prepoznatljivosti za digitalnu imovinu. Kreaciju svakog novog bloka potvrdjuju cvorista, otuda naziv blockchain.

5. Ponuda i potraznja kao i sve ostalo.

6. Dobro si rekao “ako se” za sto nema potrebe. Mozes ih nominirati u robi ili usluzi. Bitcoin.de primjerice prodaje dijamnte i zlato za Bitcoin, a svaki kripto ako za njim postoji potraznja zamjeniv za Bitcoin, ipak je bio prvi i najrasireniji je iako je spor, ne efikasan i ne moze ga se programirati, osim ako ga ne racvas.

7. Netocno Kritp se moze koristiti i offline. Stovise preporucljivo ga je cuvati offline (cold wallet). Od nedugo najmanje jedna svetska velesila priprema satelite u zemljinoj orbiti kao alternativu za transakciju digitalne imovine.

I za kraj komentar s vezan uz vrijednost Bitcoina. Bitcoin ima vrlo jednostavne ekonomske pretpostavke koje omogucavaju jasne cikluse. Do sad si iz kao sto priznajes lijenosti propustio 4 ciklusa na kojima je Bitcoin s pocetnog 1 centa, u ICO-u narastao na 20,000 pocetkom 2018, sto je rast od 2,000,000x, odnosno 2,000,000,000% Opak ROI! Ekonomisti se sjecaju takvih vrijednosti s pocetka pojave dionica u 18. stoljecu.

Osobno nisam zadovoljan pitanjima, takodjer ni svojim odgovorima jer pitas pitanja koja pretpostavljaju pojasnjenja iz nekoliko oblasti, informaticke, ekonomske i poslovne. Volim ovu temu i njene izazove ali ipak smatram da Logicno treba ponuditi kvalitetnije rijesenje od prepricavanja tudjih clanaka.

L. R.
Admin
Famed Member
9 mjeseci prije

Poštovani, vaš komentar je odobren i nitko vas ne blokira. Svi komentari koji u sebi imaju link, moraju biti validirani jer bez validacije linkova, imali bismo na stotine pornografskih reklama i ponuda za kredite.

Ugodno komentiranje.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Posteno i hvala.

istrazuj
Gost
istrazuj
9 mjeseci prije

@pax romana
Kolega, iskreno zahvaljujem na iscrpnom odgovoru…

Valter Zikovic
Gost
Valter Zikovic
9 mjeseci prije

Dođi na predavanje u Rijeku, Cvetkov trg1, Drenova. Svaki petak 18:00. Ja drzim edukativna predavanja pa cemo o svemu popricat.

L. R.
Admin
Famed Member
9 mjeseci prije

Poštovani Valtere,

Dajte nam PDV broj da vam pošaljemo račun za reklamiranje vašeg predavanja prema aktualnom cjeniku? 🙂 🙂 🙂

Marketinški odjel Portala Logično

PS Šala

PPP
Gost
PPP
9 mjeseci prije

Sreća pa na portal dolazi dosta svijeta iz Slovenije i Srbije koji se bolje razumiju što su kriptovalute, nego moji iz Hrvatske i BiH.

Slovenci su otišli korak dalje. Oni već rade na mnogim projektima.

Sve u svemu, slično kao u bivšoj Jugoslaviji. Slovenci su znali detektirati, upakirati i prodati. Ostali su šljakali i tražili dlaku u jajetu.

Čim čujem priču “digitalno je loše”, a “keš je keš”, shvatim da nas čeka trnovit put do pravnih spoznaja.

Židovi su uvijek biti prvi. Kada je trebalo trgovati, prodavali su naveliko. Kada je trebalo biti liječnik, bili su liječnici. Kada je trebalo bit odvjetnik, bili su odvjetnici. Drže se i guraju svoju mantru, dok se mi j*bemo s četnicima, ustašama i partizanima.

Takav je život. Netko slučajno šutne kamen i ispod njega pronađe 100 €, a drugom staviš 100 € ispred nogu, a on prođe i ne vidi ih. Zvjerla okolo, a ne tamo gdje treba. A za slučajno pomjeranje kamena, trebaš biti nafakali. 🙂

wioefuvnqfrnvqewfqwdnfcwndjcwjdc
Gost
wioefuvnqfrnvqewfqwdnfcwndjcwjdc
9 mjeseci prije

Guraju storniranje gotovine the thing čildrensi…………..vidi se gdje to sve ide……..

Weteran
Gost
Weteran
9 mjeseci prije

Treba učiti od Jevreja!

Bozon
Gost
Bozon
9 mjeseci prije

Da bi ste razumeli sta stoji iza Bitcoina, dovoljno je da shvatite sledece informacije.

70% ljudi koji imaju bitcoine, poseduju svega 1.7% od svog bitcoina i to su mizerni iznosi. Ostalo su ljudi koji poseduju nesto bitcoina. 1% nekih ljudi, poseduje gotovo sve ostalo i ne zna se ko su ni sta rade. Al oni su ti koji uzasno mnogo zarade kad prodaju tu budalastinu i kada joj raste cena, a najvise kada ta cena padne i kada oni koji su ga kupovali za dobre novce izgube. Oni ga verovatno i prodaju.

Ima jos jedna budalastina iza price o bitcoinu. Te je decentralizovan, te se moze pratiti svaka transakcija, a zapravo se cesto koristi kod kriminalaca upravo sto je nemoguce otkriti ko ga poseduje i ko ga je kome prodao ili dao.

Valter Zikovic
Gost
Valter Zikovic
9 mjeseci prije

Nemas ti pojma

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
9 mjeseci prije

Nema veze s vezom ali u stilu Logicnog palamudi i zavrijedjuje poneki plus. Tko jos mari za tocno informiranje? Evo, neka Logicno odradi svoj posao, ljudi nece imati elementarno znanje i bit ce nespremni za svu lijepotu i mogucnosti decentraliziranog svijeta.

L. R.
Admin
Famed Member
9 mjeseci prije

Poštovani Pax Romana,

Tri komentara zaredom pišete da palamdimo, kopiramo, ne razumijemo, prepričavamo, nismo kvalitetni i slične etikete. Dozvoljavamo da to može biti istina, ali sličan ton pri konstruktivnim razgovorima nije poželjan.

Objasnite ljudima nešto što ne znaju, ali to činite na jedan uljudan način.

Ne zaboravite, etikete su proporcionalne nesigurnosti osobe koja ih lijepi.

Hvala na razumijevanju.

Redakcija

Izdajnik Juda
Gost
Izdajnik Juda
9 mjeseci prije

Juda je izdao Isusa, …izdat će i kriptovalute!!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
44
0
()
x