fbpx

Centralni bankari gube rat protiv zlata

Centralni bankari rat protiv zlata

Zbog rasta cijena zlata, voditelj Max Keiser sjeo je sa finansijskim novinarom i autorom knjige „Veliki reset“ Willemom Middelkoopom kako bi razgovarali o dominaciji metala na finansijskom tržištu.

“Centralni bankari, Wall Street – uobičajeni osumnjičeni – gube ovaj rat protiv zlata kao što je to bio slučaj šezdesetih godina”, rekao je Middelkoop za Keiser Report.

Godina na koju se autor pozivao je ona kada je postojao Londonski zlatni bazen. Grupu je činilo nekoliko centralnih banaka, koje su odbacile svoje rezerve zlata da bi održale cijenu poluga na nivou od 35 dolara za uncu. Middelkoop kaže da sada možemo da vidimo da „drugi londonski zlatni bazen propada“.

„Ako pogledate fizičke isporuke, vidimo da se sve veće količine samog fizičkog zlata isporučuju svakog mjeseca, a to je počelo u martu tokom panike od korona krize. Tako da mislim da je ovo posljednja faza ovog zlatnog rata.“

Analitičar je primijetio da nagla potražnja za sigurnim metalom takođe može dovesti do revalorizacije zlata, koja bi se dogodila u pozadini devalvacije dolara. Smatra da centralni bankari mogu zlato revalorizovati mnogo više nego 1930-ih.

„Kada vidimo ozbiljnije prilive u zlatni prostor, ne bih se iznenadio kada bismo iznenada u nedelju popodne ili u nedelju naveče dobili najavu da centralne banke vrše revalorizaciju svojih rezervi zlata, a to bi promijenilo cijelu finansijsku industriju“ Rekao je Middelkoop.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Daba
Gost
Daba
6 mjeseci prije

Kada bi novinar razumio pojam ” revalorizacija zlata” napisao bi smisleniji clanak
🙂
Ovako je ispalo – prepisujete bilo sto sto mi mirise da je protiv omrznutog Zapada
Inace
Cak I u Rusiji zlato cini tek desetak posto drzavnih rezervi pa je kao takvo nebitno u cijeloj pricing

Glupo je usporedjivati sa ’30om I ’60om kad je vrijedilo pravilo zlatne podloge valute …

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
6 mjeseci prije
Reply to  Daba

Nije novinar kriv, to je nametnuti novorijek. Može doći do devalvacije dolara (a ujedno i drugih valuta) i posljedično do hiperinflacije ali za unču zlata ćeš i dalje dobiti istu količinu robe (+/- par posto).

Evo jedan članak o “mogućoj” “revalorizaciji zlata”.

https://www.bullionvault.com/gold-news/gold-standard-120620182

A što se tiče gubitaka bankara, sa hiperinflacijom dolazi do slabljenja ili čak kraha ekonomije, zlato se na veliko prodaje, gubi na vrijednosti i tiskare odjednom postaju i vlasnici zlata.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
6 mjeseci prije
Reply to  Daba

Zlato čini oko 25% ruskih rezervi.

samo razmišljam na glas
Gost
samo razmišljam na glas
6 mjeseci prije
Reply to  Mölltaler

po cijenama od petka… rusija ima 107 mlrd usd u zlatu,od ukupno 591,8 mlrd
to iznosi 18 posto
haha
istina je uvijek u sredini

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije

Mos mislit što ih je nešto iznenadilo… Ekipa zlotvora radi sve po planu generacijama, samo što to za novinare i puk biva iznenadenje

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Samo pomes’t sve banke, bankare i vise nece bit dugova i kriza

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Velike centrakne banke ne manipuliraju samo tržištem plemenitih metala nego i tržištima energije, sirovina, vrijedonosnih papira. Bez upumpavanja likvidnosti u stock market dogodio bi se kolaps za 24 sata. Lani u ovo doba se počelo sa repurchase programima kako bi banke od večeri mogle dočekati jutro na nogama, a od korone FED je objavio kako će osigurati likvidnosti koliko god treba po modelu “what ever it takes”. Tsko je i sa zlatom gdje se s likvodnošću intervenira na COMEX (Commodity Exchange) u New Yorku i LBMA (London Bullion Market Association) u Londonu kako bi po ugovorima koji dospjevaju umjesto fizičkog zlata bio isplaćen fiat i upravo početkom srpnja dolazilo je puno ugovora za isporuku i tražilo se zlato, a ne fiat, pa je cjena zlata probila 2000$ po unci. Kako god bilo, na svaku uncu papirnatog zlata postoji preko desetak ugovora koji tu istu uncu zlata po isteku ugovora potražuju. Kolapsom COMEX -a i LBMA-a cjena zlata leti u oblake. Za sad centralne banke više ili manje uspješno supresiraju vrijednost zlata, a do kada će neznamo. Vrč ide na vodu dok se ne razbije. Od kraja 1990-ih dolar je izgubilo preko 80% svoje vrijednosti u odnosu na zlato. Hoće li… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik