Datum izlaska iPhonea 14 u opasnosti zbog prekida u lancu nabavke

iPhone
5 komentara

Apple vrši pritisak na dobavljače jer mjere zaključavanja u Kini dovode u opasnost datum izlaska iPhonea 14, objavio je Nikkei Asia u srijedu.

Ispitivanje inženjerske verifikacije (EVT) u kojem proizvođači finaliziraju sve dijelove i procese prije pokretanja proizvodnje navodno je odgođeno, potencijalno pomjerajući tipični septembarski datum izlaska najnovijih modela iPhonea za nekoliko sedmica.

Appleov uobičajeni raspored predviđa da proizvođači završe EVT do kraja juna, ali najmanje jedan model navodno kasni tri sedmice, što znači da neće biti dostupan na datum zvaničnog lansiranja proizvoda osim ako proizvođač ne može nekako nadoknaditi kašnjenja.

To također pretpostavlja da neće doći do daljnjih blokada, što analitičari kažu da je mogućnost daleko od izvjesne. Sastavljač iPhonea Pegatron Corp obustavio je rad u svojim fabrikama u Šangaju i Kunšanu ranije ove godine zbog ograničenja Covid-19, a zatvaranje u Šangaju traje već sedmu sedmicu.

“Izazovno je nadoknaditi izgubljeno vrijeme”, rekao je izvršni direktor neimenovanog Apple dobavljača za magazin, napominjući da “Apple i njegovi dobavljači rade non-stop na ubrzanju razvoja” čak i kada je tempo ponovnog otvaranja u Šangaju bio “prilično sporo.”

Globalni nedostatak čipova je takođe doprinio kašnjenju, jer se Apple takmiči sa kompanijama od proizvođača automobila do proizvođača oružja za oskudnu zalihu čipova za drajver ekrana i sistem za upravljanje napajanjem. Polovina Appleovih 200 najvećih dobavljača navodno se nalazi u područjima pogođenim blokadom, što bi u konačnici moglo kompaniju koštati čak 6 do 10 miliona iPhone jedinica prije planiranog datuma puštanja u prodaju iPhonea 14 – pod pretpostavkom da uopće bude pušten u prodaju po rasporedu.

Malo je vjerovatno da će Apple promijeniti svoj uobičajeni rujanski raspored izdavanja proizvoda, umjesto toga će jednostavno održati uobičajeni glavni događaj i objaviti iPhone 14 kada bude dostupan.

Iako detalji o iPhoneu 14 još nisu objavljeni, priča se da ima kvalitetniju kameru okrenutu naprijed, izdržljiviju konstrukciju i male razlike u prikazu. Očekuje se da će kompanija ukinuti model mini-veličine i fokusirati se na veće telefone, puštajući modele visoke i niske klase sa dvije opcije veličine za oba. Priča se i da je proizvod prvi koji će ukinuti fizičku SIM karticu.

AppleIphone 14Isporukaprekid
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Uh ! Eto nami jeda I za sutra !

Realno
1 godina prije

Ovo je problem svjetskih razmjera. Ne znam kako ćemo to svi prevazići i izdržati, neki će zbog toga dignuti ruku na sebe.
Hipsteri i pederi na aparatima.

Tupko Glupko
1 godina prije

Koga briga za IPhone i njegovu četrnaestu reinkarnaciju?
Trinaestica košta koliko vidim između 6.300 i 8.800 kuna.
Snobovski mobitel sa debelo prenapuhanom cijenom.
Na tržištu modela koliko hoćeš iste kvalitete i još boljeg softvera za 5 puta manju cijenu.
Nikad nisam kupio mobitel za više od 1.000 kuna i bio sam sasvim zadovoljan s njima.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ma bitno da kad izade ima 5G ili 6G tako da nam zubi otpadnu pri upotrebi!

Max
1 godina prije

Ionako preskup.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI