Apple odgovara na optužbe o špijuniranju

Apple
12 komentara

Apple je negirao tvrdnje Rusije da je dozvolila američkim obavještajnim službama da koriste njene proizvode kako bi špijunirali strane diplomate. 

“Nikada nismo radili ni sa jednom vladom da ubacimo backdoor u bilo koji Apple proizvod i nikada nećemo”, rekao je portparol kompanije u izjavi za medije u četvrtak.

Demanti je uslijedio nakon što je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) optužila američke obavještajne agencije za instaliranje zlonamjernog softvera na Apple pametne telefone koje koriste ruske diplomate, kao i diplomate iz drugih zemalja, uključujući Izrael, Kinu i Siriju.

Prema navodima FSB-a, Amerikanci su prikupljali informacije putem “ranije nepoznatog zlonamjernog programa koji koristi ranjivosti softvera koje je obezbijedio proizvođač”. FSB je također optužio Apple da američkoj vladi pruža “široki spektar mogućnosti” da špijunira svoje klijente.

Optužbe su iznesene jer su Vašington i Moskva u najozbiljnijem diplomatskom sukobu u posljednjih nekoliko decenija zbog tekućeg sukoba u Ukrajini.

Bivši ugovarač Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden otkrio je 2013. da su SAD vodile globalnu operaciju za praćenje stranih političara, uključujući neke u savezničkim zemljama.

AppleiPhonerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Čemu sve ovo ?! IPhones nema više u regularnoj prodaji unutar Russia poput te na koncu , bilo kakovih Apple products … Predstavljam da ih ima na black market , komu to uopće i treba ili Kineskih kopija ( počesto boljih od originala 😃 ) … Državnim službenicima je i nedavno donesenim zakonom – zabranjeno posjedovati ih – za službenu uporabu ! I to je nepovratan process ! Za privatnu – može kako žele … Ne znam .. Nije mi jasno ?! Vidjeo sam neke Ruske izbjeglice ( lijepe djevojke ) imaju Blaupunkt Mobile Phone Units i dakako Nokia te neke Ruske …. IPhone .. NYET 😁

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

I ja imam iPhone 14 Pro Max…
Sa cijelom jabukom.
I listom na peteljki…

Tako treba
10 mjeseci prije

Kad već nisu u tajnim labosima nasli antislavenske gmo muhe I golubove, sad su nasli antiruske ajfone, special edition 😢

Ivan Bgd
10 mjeseci prije

Kineski telefoni spijuniraju za kineze, itd.
Snouden je odavno sve lepo objasnio, ne znam zasto se ljudi sada cude. Tek kad izvadite bateriju iz telefona on prestaje da vas spijunira, a mozda ni tad…

bato
10 mjeseci prije

Nikada nismo radili ni sa jednom vladom da ubacimo backdoor u bilo koji Apple proizvod i nikada nećemo”, SLAGAO je portparol kompanije u izjavi za medije u četvrtak.

Max
10 mjeseci prije

Ma da.

Jomla
10 mjeseci prije

Svi softwarei imaju stražnji ulaz! Bez obzira bilo to u kućanskim aparatima, industrijskim strojevima, SCADAma, računalima… pa Malenimekani je sinonim za stražnji ulaz, jbg… 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI