Ekonomija za 12 godina – Azija na vrhu, Francuska i Europa u slobodnom padu

Super moderna autocesta - cvorise
36 komentara

Nedavni izvještaj britanske vlade stavlja Francusku, danas peto svjetsko gospodarstvo, iza Indije, Britanije ili Brazila za nekoliko godina… Kina bi trebala postati vodeća svjetska gospodarska snaga ispred SAD u 2030.

Za godinu dana očekuje se da će indijsko gospodarstvo premašiti gospodarstva Francuske i Velike Britanije. Ovo je rezultat studije londonskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), koji također tvrdi da Kina treba preuzeti vodstvo Sjedinjenim Državama u narednih 15 godina.

Tijekom tog razdoblja, azijske zemlje bi trebale biti rangirane u prvih deset ekonomija svijeta, potvrđujući trend koji se promatra već nekoliko godina.

“Unatoč nekim privremenim zastojima, indijska ekonomija može stići Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo već 2018. godine. Indija će ih prestići i postati peta gospodarska snaga u dolarima”, tvrdi CEBR u svojoj studiji.

BREXIT nije zaplašio gospodarstvo. Omogućio je Velikoj Britaniji da se stavi ispred Francuske: “Prije godinu dana smo se plašili da će Brexit stvoriti posljedice gospodarstvu Velike Britanije, stavljajući je iza francuske ekonomije u narednih pet godina. No sada se čini da su naši strahovi bili pretjerani. Pad britanske funte nakon Brexita, uzrokovao je slabljenje gospodarstva u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je rast bio otežan. Tada se funta sterlinga oporavila, a prijelaznim sporazumom s Europskom unijom, čini se će Velika Britanija prestići i Francusku do 2020. godine”, navodi se u izvješću.

Ali koliko dugo će to trajati?

Predviđanja za 2030. upućuju na potpuno drugačije lice globalne ekonomije. BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrička Republika od 2011.) čine gotovo polovicu svjetskog stanovništva i više od 20% svjetskog bruto domaćeg proizvoda. Ne treba zanemariti i domaćina zadnjeg summita koji bi trebao preuzeti vodstvo: Kinu. Ona je ekonomski danas druga iza Sjedinjenih Država (treća zemlja po broju stanovnika), te bi trebala zauzeti vodeći položaj nakon ovog datuma. “Budući da je utjecaj predsjednika Trumpa na trgovinu bio slabiji od očekivanog, Sjedinjene Države će zadržati svoju globalnu dominaciju godinu dana duže od očekivanog”, nastavlja se u izvješću. Brazil bi trebalo premašiti Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo do 2028.

Za Rusiju, jednu od najvećih svjetskih gospodarstava, tvrde da je “podložna niskim cijenama nafte i pretjerano ovisi o energetskom sektoru”, a do 2032. godine može zauzeti 17. mjesto. Danas Rusija zauzima 11. mjesto.

“Zanimljiv je trend koji se iscrtava do 2032. godine. Pet od deset najvećih gospodarstava bit će u Aziji, dok su europske ekonomije u padu na ljestvici. Sjedinjene Države će izgubiti svoje mjesto”, zaključuje Olivier Kolodseike, ekonomist i koautor izvješća.

Ukratko, vrlo brzo će gravitacijski ekonomski centar svijeta biti pomaknut s Atlantika na Tihi ocean.

Izvor: SpunikNews

BRICSOlivier Kolodseikesvjetska ekonomija
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Ma ima, možda i ovdje, ona lista gdje od G7 nema ni G o “velikih”, a neke su pale ispod 10. mjesta.

Alerik
5 godine prije

Francuska ima oko 67 milijuna stanovnika, a Indija milijardu i 324 milijuna ljudi pa je opet Francuska jača gospodarska sila! Cijela EU ima jedva 500 milijuna ljudi, dok Kina i Indija same imaju skoro 3 milijarde. Pa je opet među prvih pet ekonomija svijeta njih 3 članice EU s jedva 180 milijuna ljudi. Možemo sad odlaziti u povijest pa tražiti razloge za to u kolonijalizmu, ma se bojim da ne bismo tamo pronašli prave odgovore. Činjenica je da je Zapad najrazvijeniji dio svijeta i da je u svom razvoju je dostigao (zasad) limite pa je logično da će u narednom razdoblju rasti oni manje razvijeni. Ulaganja u infrastrukturu povlače za sobom ovladavanja potrebnim tehnologijama što sve pridonosi rastu BDP-a. Zemlje Bricsa će sasvim sigurno rasti jer imaju gdje rasti (ne samo u infrastrukturi) što predstavlja za Zapad nove izazove. Iako se nalazimo na svim začeljima usporednih ljestvica, kulturološki, ekonomski i… Čitaj više »

Georgij Žukov
5 godine prije

Sve ovisi o tome kako ce se pozicionirati i geostrateski transformirati njemci i francuzi ,odnosno njihovi vitalni interesi, hoce li se uspjeti otrgnuti iz americkih kandji. Ameri su podjelili europu na staru i novu, u novoj geostrateskoj ekonomskoj sferi i podjeli utjecaja. Imperija zla shvaca da ce pragmatican ekonomski interes okrenuti njemce i francuze ka rusima i kinezima . Momentalno se odvija proces deamerikanizacije svijeta i krecemo ka multilateralnom svijetu , vrijeme americke dominacije blizi se svome definitivnom slomu. Upravo zbog toga amerikanci stavljaju dzoker na tzv novu europu a nju cine marionetske drzave visegradske skupine koje su pod direktnom jurisdikcijom americke politike i koriste se kao korekcija ili direktno protiv interesa EU.Medjutim stara europa nije od jucer pa se odnos prema tim drzavama mijenja a to se najbolje vidi u odnosu prema hrvatskoj (od danke deutschland dosli smo do toga da merkelica vise ne zna sto uciniti sa tom… Čitaj više »

Filip 96
5 godine prije

Svaki put se pomice da Kina bude broj 1.po nekima je Kina jos prije7 8 godina trebala biti prva ekonomska sila. Amerika ce i nakon 2030 ostati 1.Ali opet sto zanci mjesto na ljestvici ako stanovnistvo ne osjeca to.npr u jednoj Austriji koja je izvan top 30 se zivi puno bolje nego u Indiji.

Savio
5 godine prije

Ovo je glupost zasnovana na nominalnom GDPu, koji zavisi od relacije nacionalnih valuta sa dolarom. Realniji podatak za poredjenje ekononija razlicitih zemalja je GDP PPP (purchesing power parity), prema kome je Rusija 6. naiveca ekononija, skoro identicna sa 5. Njemackom, koju ce uskoro da pretekne.
A Kina je vec po GDP PPP pretekla SAD, i izbila na prvo mjesto.

Oni sebi laskaju sa ovom nominalnom GDP listom, koja nema veze sa realnoscu i snagom svjetskih ekonomija.

Weteran
5 godine prije

BDP je svašta i ništa. Moć države
je Armija!
Holandija ima veći BDP od Rusije!?
Jedna nuklearna podmornica, od svega 2-3 mijarde €, pretvara Holandiju, i čitavo njeno okruženje u Atlantidu!
Zato i Kina ne može biti broj 1?! Nikad!
Možda četvrta ili peta?
Englezi su treći.

Zvrk
5 godine prije

Nije to ništa čudno. Za 2050. se navodi da će među deset najjačih ekonomija biti nigerijsko, indijsko i indonezijsko. Sada to ne možemo vidjeti ponajviše radi velikog siromaštva pa i bezakonja u navedenim zemljama. Ali te analize su ipak na poprilično duge staze. Dakle multipolaritet je činjenica već sada, a kroz budućnost će biti još više jakih igrača. Doduše pitanje je hoće li itko od nas komentatora ili čitatelja to doživjeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI