EU osramoćena zbog „sukoba interesa“- BlackRock nudi niske cijene i “perfidne ideje”

BlackRock EU
31 komentar

U aprilu je američki BlackRock Investment Managements sklopio ugovor sa Evropskom komisijom kako bi joj pomogao da integriše ekološke, socijalne i upravljačke faktore (ESG) u bankarski okvir EU, kao i poslovne strategije i investicione politike svojih banaka.

Evropski ombudsman Emily O’Reilly primijetila je u presudi od srijede da EU nije uspjela da se pravilno pozabavi implikacijama Evropske komisije koja je u aprilu angažovala najvećeg svjetskog menadžera imovine BlackRock da savjetuje blok o regulativi zaštite životne sredine za banke.

„Rizik od sukoba interesa kada je riječ o dodjeli ugovora koji se odnose na politiku EU mora se mnogo čvršće razmotriti kako u propisima EU, tako i među zvaničnicima koji donose ove odluke“, istakla je O’Reilly.

Takođe je upozorila na „jasan rizik da ti interesi mogu uticati na ishod rada BlackRocka „u svoju korist“, dodajući istovremeno da Evropska komisija nije “griješila”.

Ombudsman je takođe ukazala na „izuzetno nisku finansijsku ponudu“ kompanije BlackRock, koja je obećala razvoj mehanizama za integrisanje ekoloških, socijalnih i upravljačkih faktora (ESG) u bankarski okvir EU, u skladu sa aprilskim ugovorom.

Kompanija je tada tražila 280.000 eura (333.345 dolara) za posao, iako je predložena naknada Evropske komisije bila 550.000 eura (654.786 dolara).

O’Reilly je s tim u vezi rekla da bi niska cijena „mogla da se shvati kao pokušaj kompanije BlackRock da uspostavi uticaj na oblast ulaganja od značaja za svoje klijente“. Prema njenim riječima, ponuda BlackRocka „trebalo je da rezultira znatno kritičnijim nadzorom“.

Portparol kompanije se, pak, u izjavi osvrnuo na njihov „široko rasprostranjen i inkluzivan pristup“, ističući da se BlackRock „raduje završetku svog rada i predaji konačnog izvještaja komisiji“.

Do razvoja događaja dolazi nakon što je O’Reilly otvorila istragu o ponudi BlackRocka u julu, nakon niza žalbi koje je uložilo nekoliko evropskih zakonodavaca i neprofitna organizacija za osmatranje Corporate Europe Observatory.

Predstavnik ove grupe, Kenneth Haar, tada je tvrdio da je odabirom BlackRock Evropska komisija „u osnovi predala velikim finansijama volan za fazu primjene njenog akcionog plana o održivim finansijama“.

O’Reilly je sa svoje strane objasnila da je odlučila da otvori istragu „kako bi ispitala kako je Komisija procijenila rizik od sukoba interesa koji predstavlja BlackRock Investment Managements licitiranje u odnosu na specifične zadatke koji će se sprovesti u okviru studije o kojoj je riječ “.

Da rezimiramo. Američki investicijski fond za male novce protura zakonski okvir EU. BlackRock, 288,000 € potroši dnevno za kirikiri poslužen na stolovima ovog fonda, ali zato njegove banke imaju otvoren put za investicije koje upravo odgovoraju ovom fondu. Sve to plaćaju Evropljani koje izdaju na izborime neizabrani predstavnici.

BlackRockeuugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

 U Europi nema dovoljno “”kvalitetne”” pameti da to sami riješimoKoji to MI !?

Stara kuka
3 godine prije

“...EU nije uspjela da se pravilno pozabavi implikacijama Evropske komisije koja je u aprilu angažovala najvećeg svjetskog menadžera imovine BlackRock da savjetuje blok o regulativi zaštite životne sredine za banke.

…kompanije BlackRock, koja je obećala razvoj mehanizama za integrisanje ekoloških, socijalnih i upravljačkih faktora (ESG) u bankarski okvir EU

WTF??? Ako je ikome jasno o čemu se ovdje radi bio bih zahvala da mi objasni. Pogotovo ovo podebljano.

tihobl
3 godine prije

A sto bi EU bila izuzetak?
Ameri sve trilione sto su odstampali zbog korona krize predali su crnom kamenu na upravljanje. I ove evre sto Brisel stampa treba predati crnom kamenu da on upravlja sa njima.

Marko9
3 godine prije

Bivse kolonijalne zemlje koje su danas vodece u EU nemaju stida.
Nadaju se pljacki uz pomoc Amerike novih naroda……ali i oni ce doci na red.

3 godine prije zadnji put uredio Marko9
Zax
3 godine prije

Mozda bi clanak bio jasniji kad bi se opisalo sto je to black rock. To je invensticijski lesinarski fond na cijem je celu stanoviti Larry Fink. Tijesno povezan sa americkom centralnom bankom Fed. Vlasnicka structura je mutna ali kladio bih se da je slicna ako ne I ista kao u Fed-u. Fond se specijalizirao za kamatarenje bankrotiranih i zemalja u razvoju. Argentina je najpoznatiji primjer. Po ovome u tijeku je preuzimanje bankrotirane europe od strane tih lesinara. Po nekim informacijama blackrock ove godine prebacuje ogroman novac iz amerike u svicarske banke i dobro suradjuje sa svicarskom centralnom bankom. Da li se tu radi o klasicnom lesinarenju ili mjenjaci novca planiraju svoju centralu u ocekivanju sloma dolara preseliti u europu vidjet cemo. U svakom slucaju europa je naj…

hollande
3 godine prije

A ovo je bila investicija milenija.

Njemačka podrška 

Vladimir Lenjin, koji je živio u egzilu u Švicarskoj, s ostalim istomišljenicima organizirao je plan za pregovaranje o prolazu kroz Njemačku s kojom je Rusija tada bila u ratu. Prepoznavši da bi ti revolucionari mogli stvoriti probleme Rusiji njemačka vlada pristala je dopustiti 32 ruska državljana, među kojima su Lenjin i njegova supruga, da putuju u zapečaćenom vagonu vlakom kroz njihov teritorij. 

25 Oktobar 1917. puč je ušao u povijest kao Oktobarska revolucija. Privremena vlada srušena je, Sovjeti su preuzeli vlast, a Rusija je kasnije raskinula vojni savez Trojne antante s Francuskom i Britanijom. Za Rusiju je to zapravo bio kraj rata. Kaiser Wilhelm II potrošio je oko pola milijarde eura (582 milijuna dolara) današnjeg novca kako bi oslabio svog ratnog neprijatelja. 

Umpah Pah
3 godine prije

U crno nas zavi
BlečeRoče !

Blek Stena

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
Stara kuka
3 godine prije

Black Rock je globalna “investment management” koproracija osnovana 1988. u New Yorku i trenutno upravlja sa oko 7.500 milijardi dolara ulaganja u 70 zemalja svijeta. Najveća je takva organizacija u svijetu. Black rock je osnovalo osmero ljudi: Larry Fink, Robert S. Kapito, Susan Wagner, Barbara Novick, Ben Golub, Ralph Schlosstein te Hugh Frater i Keith Anderson. Sigurno će vas sve zaprepastiti podatak da su od tih osmero njih šest (prvonavedeni) gle slučajnosti, židovi. I dok su 25% članova osnivačke grupe ipak činili gojimi (Frater i Anderson), današnja upravljačka struktura korporacije Black Rock koju čini također osam ljudi etnički i vjerski je 100% homogena i čine ju: Larry Fink (Chairman and CEO), Robert Kapito (President), Rob L. Goldstein (Chief Operating Officer Global Head of BlackRock Solutions), Ben Golub (Chief Risk Officer), Gary Shedlin (Chief Financial Officer), Derek Stein (Global Head of Technology & Operations), Mark K. Wiedman (Head of International and… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Moreno
3 godine prije

Pari mi se kako ovde sa člankom i komentarima je#e ludi zbunjenoga . . . članak je vjerno prenesen, ali izvađen je iz jednoga drugoga konteksta i oni koji su pisali ovo šta je prevedeno na ovome portalu pisali su to političkim jezikom, a to je jezik koji puno laprda, ali ništa konkretno ne kaže . . . A radi se o slijedećem: U trećemu misecu ove godine kad je korona ozbiljno počela rušit burze, nakon šta je FED kala kamate na nulu, Trumpov ministar financija je obeća likvidnosti koliko god triba, a u trećemu misecu također Black Rock je FED proglasija svojim ekskluzivnim agentom za otkup dugova po svitu. Istovremeno je FED objavija kako otvara currency swap linije prema nekoliko velikih centralnih banaka, BoE, BoC, BoJ i Europskom Centralnom Bankom. Ukratko to znači kako Black Rock ka agent FED-a more priko ECB-a investirat / zaduživat / otkupljivat dugove europskih… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Moreno
Ive
3 godine prije

Ako je sve to istina onda treba momentalno raspustiti EU komisiju i parlament te instalirati USA guvernera. Ako nista drugo biti ce znacajno jeftinije, a ionako se izgleda sve radi tako da se zadovolje USA banksteri, njihove zelje i interesi.

Mrčikola
3 godine prije

Koje licemjerje, koji jad, koja plitkoća, koja groteska.
Zabrinuta O’Reilly priča o BR i u istom kontekstu spominje cifru od 333.345 dolara.
Ovi su majstori završili, prije stoljeća započeti posao i u šest mjeseci, FEDovim svježe ukucanim ciframa u računala, pokupovali pola zemaljske kugle, a drugu polovicu vjekovno zadužili, a ona, majstorica, govori o
333.345 dolara.
O yebem li te zemljo Indijo… 333.345 dolara.
E moja O’Reilly, davno su ovce pustile vuka u tor jer im je na poklon donio, ma pazi, molim te, vune i mlijeka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI