fbpx

Europska unija zabranjuje Facebookovu  Libru

Libra facebook

Facebookova Libra, koju su stvorili Facebook i 20 različitih tvrtki, trebala bi biti predstavljena u lipnju 2020. U početnoj fazi mnogo je velikih tvrtki sudjelovalo u projektu, uključujući MasterCard i Visa platne sustave.

Ministri financija EU odlučili su ne dopustiti Facebookovoj Libri ili bilo kojoj drugoj stabilnoj kriptovaluti (kriptovalutama vezanim za konvencionalne devizne rezerve ili fizičku robu) djelovanje u Europskoj uniji, prenosi Reuters.

Nakon sastanka ministri su zaključili da je još uvijek nemoguće reći koje rizike nosi pojava novog načina plaćanja.

“Nijedan globalni aranžman o stabilnoj valuti ne bi trebao započeti s radom u Europskoj uniji dok pravni, regulatorni i nadzorni izazovi i rizici nisu adekvatno identificirani i riješeni”, rekli su ministri u zajedničkoj izjavi.

Ministri su također naveli da postoji potreba za izradom posebnih zakona kojima bi se reguliralo kretanje kriptovaluta u EU.

Prema europskom povjereniku za financijska pitanja Valdisu Dombrovskisu, relevantni posao već je započeo.

Facebookova Libra, koju je Facebook stvorio uz pomoć 20 različitih kompanija, trebala bi biti pokrenuta idućeg lipnja. Izgledi za Libru pogoršali su se nakon što su Mastercard i Visa napustili projekt u listopadu, ali su ostali sudionici najavili odlučnost da nastave s njim.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mercury
Gost
Mercury
10 mjeseci prije

“stabilnoj kriptovaluti (kriptovalutama vezanim za konvencionalne devizne rezerve ili fizičku robu)” – to ne znači da je valuta stabilna.

PPP
Gost
PPP
10 mjeseci prije

Kriptovaluta ili token ne moraju biti vezani samo za devizne rezerve ili robu. Stabilnost kriptovalute ovisi o korisnicima i načinu korištenja. Nešto slično klasičnom novcu. Samo “pametni” znaju kako se koristi kriptovaluta, zato su SAD i EU počeli plakati. Nisu oni glupi.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije

Pa nije čudno, nakon zabrane u Usa…
Tko zna što se uopće događa na financijskim tržištima otkad su negativne kamate uzele maha…a teško je kontrolirati i $.
Mislim da bi ovo za Soroša i Zujerberga ( unuka mu?) bilo previše, pa su se javili veliki igrači…

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije

Facebook propada………samo jos nije svijestan toga

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x