Nakon zabrane svih kripto valuta, Kina “blizu” puštanja vlastitog digitalnog novčića

Bitcoin BTC kriptovaluta kina
0
0

Narodna banka Kine (PBOC) je “blizu” izdavanja vlastite digitalne valute, rekao je visoki dužnosnik. Vijest je uslijedila nakon što su vlasti poremetile trgovanje s kriptovalutama jer je oko 100 transakcija zatvoreno od 2017. godine.

Kineska kriptovaluta je “blizu izlaska”, rekao je zamjenik direktora odjela za plaćanja PBOC-a Mu Changchun na forumu China Finance 40. On je otkrio da istraživači banke rade na kineskoj državnoj digitalnoj valuti već više od godinu dana, ali nije precizirao datum zakazanog izlaska.

Uvođenje digitalne valute PBOC-a usmjereno je na uspostavu državne kontrole nad cirkulacijom kriptovaluta, rekao je dužnosnik. Postupit će u skladu s kineskim propisima o prijevarama i pranju novca, a temeljit će se na “dvoslojnom” sustavu, pri čemu će središnja banka sklopiti partnerstvo s nekim drugim kineskim financijskim institucijama kako bi nadzirali njegovu opskrbu.

Mu je također napomenuo da se digitalna valuta neće temeljiti samo na tehnologiji blockchaina, izrazivši bojazan da možda neće moći obraditi količinu transakcija potrebnu Kini.

PBOC je ranije, u kolovozu, izjavio da planira “ubrzati istraživanje kineskog zakonskog digitalnog tendera” i pratiti trendove razvoja virtualne valute kako u inozemstvu, tako i kod kuće. Kineska središnja banka navodno je ubrzala razvoj svoje digitalne valute nakon što je Facebook objavio kako planira lansirati globalni digitalni novčić, Libra.

Facebookova digitalni novčić naširoko je kritiziran od kada je objavljen, a vlasti u Velikoj Britaniji, SAD-u i Rusiji izrazile su zabrinutost da bi Libra mogla stvoriti rizike za globalni financijski sustav zbog nekontroliranog protoka kapitala.

Kina je bila jedna od prvih zemalja koja je uvela ograničenja za kripto valute. Još 2013. godine, financijskim institucijama zabranjeno je obavljati transakcije s njima. U 2014. godini banke i platni sustavi morali su zaustaviti servisiranje računa za trgovanje kripto valutama. Vlada je 2017. naložila svim lokalnim razmjenama kriptovaluta da prestanu s radom. Početne ponude novčića također su zabranjene.

Kina neće biti prva država koja je lansirala kriptovalutu. Prošle godine Venezuela je pokrenula Petro, s ciljem da zaobiđe američke sankcije. Međutim, Petro novčići do danas nisu ušli u širi promet.

Kineska kriptovalutaKriptovaluteLibra
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI