Francuzi otkrili da je Zuckerbergova Libra prevelik udar na njihov suverenitet

Libra facebook kriptovaluta
5 komentara

Teška vremena za Libru, projekt kriptovalute kojeg su najavili Facebook i  Mark Zuckerberg  početkom ljeta, kojim su pokazali interes za svijet transakcija „peer-to-peer“.Nakon skepticizma američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove administracije, nova vlada koja se proglašava neprijateljem novog prijedloga Facebooka je Francuska Emmanuela Macrona, koja je Libru napala preko ministra gospodarstva Bruna Le Mairea.

Otvarajući konferenciju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj posvećenu kripto valutama, Bruno Le Maire je upotrijebio nedvosmislene riječi, izvijestio je France24.

“U ovim okolnostima ne možemo dopustiti razvoj Libre na tlu Europe”, rekao je Le Maire, te dodao kako bi Libra mogla uzrokovati financijske rizike i sistemske poremećaje zbog osebujnog sustava upravljanja koji centralizira Facebooku u upravljanju novom “valutom.

Naime, kupci Libre će se naći u posjedu „naslova“ čija će protuvrijednost biti iznos novca koji se može potrošiti samo u području kojeg su odredili Facebook i ostale tvrtke koje će se pridružiti novom krugu, uglavnom iz područja internetske kupovine, putnih rezervacija i transfera novca. Tako će Facebook prihod od registracija u krug Libre moći ulagati u realnu ekonomiju ili ga koristiti za transakcije na burzi i steći pozitivne udjele od svojih aktivnosti.

Le Maire upozorava kako to može i dovesti do zamjene slabijih nacionalnih valuta  ili značajno utjecati na nestabilne situacije. Njegove riječi otvaraju front između Facebooka i Europe, a dodaju se i prethodnim izjavama u kojima je ministar izrazio zabrinutost zbog mogućeg financiranja terorizma koji bi trebao se mogao koristiti Librom.

Na marginama sastanka Eurogrupe 13. rujna u Helsinkiju, Le Maire je ponovno krenuo u napad.

„Bilo bi pametno razmišljati o javnoj digitalnoj valuti. U pitanju je suverenitet Europe“, rekao je francuski ministar, koji je na time neizravno podržao inicijative Venezuele, Kine, Irana, Rusije i drugih zemalja, čija zakonodavstva i državno upravljanje financijama omogućuju zabranu ili ograničenje financijskih transakcija pomoću postojećih digitalnih valuta, ali i stvaranje istih u posjedu njihovih središnjih banaka.

Pariz tako ponovno potvrđuje svoj “tehnološki suverenitet”, koji se već očitovao 2018. prelaskom državnih uređaja na francusko-njemačku tražilicu Qwant kako bi se zamijenili Google i druge američke usluge zbog zaštite podataka koji se razmjenjuju na uređajima.

Stoga iz zemlje, koja je već odobrila internetski porez, dolazi nova pozicija neprijateljska prema ambicijama Silicijske doline s one strane Atlantika.

Punto Informatico izvještava da je Udruga Libra, koja razvija novu platformu, izrazila spremnost za dijalog s Francuskom i Europskom unijom i sljedeća godina će zasigurno biti opterećena napetostima.

Ovo je i potvrda stava povjerenice Europske unije za tržišno natjecanje, odgovorne za digitalno poslovanje, Dankinje Margrethe Vestager, koja je posebno fokusirana na kršenja europskih zakona iz Silicijske doline. Dakle, još je jedan razlog za brigu američkih IT divova i Facebooka o njegovim ambicijama za globalnu Libru.

Plan Margrethe Vestager je zasigurno zaražen pogreškama talijanskih banaka, koje su zbog kršenja poreznih ili komercijalnih pravila od strane američkih tehnoloških divova šutke pretrpjele teške udarce.

Istrage Margrethe Vestager i novčane kazne koje su pogodile Google, Facebook, Apple, Asus i Qualcomm jačaju ionako oštre stavove o ovom pitanju nasljednice Montija, Kroesa i Almunije.

Obnovljena središnjica Pariza u Europi nesumnjivo će utjecati na stav komisije Ursule von der Leyen prema američkoj visokoj tehnologiji. Francuska prepreka Zuckerbergu je zasigurno kompliciran element za Libru, kriptovalutu koja je rasplamsala raspravu i upalila alarm čak i prije nego je stvarno izašla na tržište.

France24 

kriptovalutaLibra
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Buh
4 godine prije

Zasto se Qwant vise ne reklamira u evropskim medijima?

Moreno
4 godine prije

Najprij neznan uooće odakle se pojavilo ovo „peer-to-peer“ kad je o fb libri rič. Ka i na facebooku između “peer-ova” ipak stoji facebook koji kad se i o libri radi uvik može napisat “Your transaction goes against our community standards” i ugasit ti račun isto ka kad napišeš nešto šta se facebooku ne sviđa pa ti napišu “Your comment goes against our community standards” i ugase ti račun. Svak ko misli kako je profil koji on ima na fb njegov profil se grdno vara jer to nije njegovo vlasništvo nego facebookovo, a dokaz je to šta ga fb more ugasit kad se siti, a i kad oni koji oće ugasit svoj račun na facebooku može jedino napravit taj svoj profil javno nevidljivim, ali sve šta je na tome profilu bilo ostaje facebooku i do čega uvik mogu doć vlasnici facebooka i oni koji su facebooku to spremni platit. Ja ne… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

…kad se francuski ministar brine o mogučem financiranju terorizma …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI