fbpx

Narodna banka Kine lansira suvereni kruptojuan

Kripto Yuan

Kao što smo u brojnim člancima izvijestili, blockchain tehnologija, na kojoj se temelje takozvane kriptovalute, može poputno izmijeniti monetarni sustav i sustave naplate na globalnoj razini.

Zabrinuta zbog razvoja kriptovaluta, poput Facebookove Libre i Bitcoina, Kina planira pokrenuti prvu suverenu digitalnu valutu na svijetu, što će joj pomoći u borbi protiv raznih ekonomskih problema

Istraživanje Banke za međunarodnu naplatu (BIS) iz 2019. otkrilo je kako je 70% svjetskih monetarnih vlasti istraživalo mogućnost pokretanja vlastitih verzija digitalne valute.

Mu Changchun, direktor Instituta Narodne banke Kine, specijaliziranog za istraživanje digitalnih valuta, rekao je u studenom da će elektronički juan distribuirati komercijalne banke i tvrtke za plaćanje putem interneta, poput Tencenta i Ant Financiala.

„Ova tehnologija osigurat će neviđene kapacitete kineskim monetarnim vlastima, koje će moći nadzirati protok troškova ostvarenih na internetu. Na ovaj će način će nadzorna tijela imati moćan alat, vrlo koristan u borbi protiv postojećih ekonomskih problema kao što su prijevara, utaja poreza i pranje novca“, rekao je Mu Changchun.

„Korištenje digitalnih valuta pomoći će da međubankarski ugovori i financijske transakcije budu učinkovitiji i sigurniji. Početak korištenja elektronskog juana na većem dijelu kineskog teritorija također bi mogao pridonijeti naporima Pekinga da naplati toksični dug koji se procjenjuje na 341 milijardu dolara“, dodao je Mu Changchun.

Ovaj priznati financijski stručnjak na globalnoj razini, koji se u Kinu vratio upravo sa zadaćom da pokrene kriptojuan, napomenuo je da Facebookovu Libru ne treba podcijeniti, jer će ona dugoročno uništiti kineski juan, ako se Kina ne ponaša u skladu s tim. Jasno je da je istinski vjernik u kriptovalutu svjestan globalne gužve u digitalnoj ekonomiji i utrke u ovom sektoru između SAD-a i Kine.

Uzimanjem nekoliko odgovora na kineskom Weibou, koji se odnose na sposobnosti Mu Changchuna, vidljivo je da se kineska blockchain i kriptozajednica raduju promjeni.

“Sve dok se vlada reformira, mi bi trebali biti optimisti prema toj vladi i Mu Changchunu”, rekao je jedan od komentatora.

„Nedavno mi je bilo drago što vidim da je Mu Changchun, zamjenik direktora Odjela za plaćanje i namirenje Središnje banke Kine, otvorio kurs digitalne valute i da se blockchain dodatno popularizirao i primijenio”, dodao je drugi.

China Blockchain javlja kako kriptojuan neće baš biti digitalna valuta, već više fiat valuta.

“Kontrola nad kretanjem kapitala dugo je bila stup kineske monetarne politike, a kriptovaluta je postala novi i učinkovit način za zaobilaženje ove kontrole”, napominju autori izvještaja, koji sugeriraju da privatne tvrtke digitaliziraju valutu koristeći popularne mobilne platne platforme poput WeChat Pay i Alipay i da je značajan postotak plaćanja koji određuju potrošačku ekonomiju prešao na te platforme.

Američki biznismen i programer John McAfee, govoreći o pokretanju digitalnog juana, tvrdi „kako da vlasti koje kontroliraju valutu također kontroliraju i ljude“, sugerirajući istovremeno „režimski korak vlasti u Pekingu s pokretanjem kruptojuana“.

Međutim, predsjednik Kineske financijske udruge i bivši upravitelj Narodne banke Kine, Zhou Xiaochuan, odgovorio je kako je valuta simbol državnog suvereniteta i da bi velike zemlje u tom pitanju trebale biti izuzetno obzirne. Prema Zhouu, Kina ima dva cilja u razvoju nacionalne digitalne valute. Prvi je u stvaranje platnog sredstva u  domaćem maloprodajnom sustavu i dugi za prekogranična plaćanja.

Vlasnik najveće burze kriptovaluta Changpen Zhao uvjeren je da će kineska kriptovaluta pružiti povoljne uvjete za cjelokupno tržište kriptovaluta.

Svi članci o „blockhain“ tehnologiji i namjerama država i raznih aktera na globalnom tržištu da pokrenu svoje kriptovalute: Logično / Blockchain

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
shumadinac
Member
8 mjeseci prije

“„Ova tehnologija osigurat će neviđene kapacitete kineskim monetarnim vlastima, koje će moći nadzirati protok troškova ostvarenih na internetu. Na ovaj će način će nadzorna tijela imati moćan alat, vrlo koristan u borbi protiv postojećih ekonomskih problema kao što su prijevara, utaja poreza i pranje novca“, rekao je Mu Changchun.”

Zar nije decentralizacija novčanih tokova osnovna prednost kriptovaluta? Zar nisam od prvih nagoveštaja izdavanja kriptovaluta od strane neke države pričao da je to borba protiv ostalih a ne priznanje tehnologiji kako su pobornici kriptovaluta likovali? Kakva prednost za običnog korisnika će biti što platnom karticom nije moglo da se postigne?

Savetujem pobornicima kriptovaluta da razmisle o vrlo verovatnoj varijanti – da država ukine sve oblike plaćanja osim svoje kriptovalute. Koju, naravno, apsolutno kontroliše – znatno bolje nego papirni novac.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Šumadinac, kriptovalute brišu sve posrednike. Swift postaje nebitan i više nema vanjskog kontrolora protoka svih transakcija koje su otkrivale bitne ekonomske pokazatelje. Kina, Iran i Rusija su to shvatile. Kriptovalute su budućnost i to vide oni koji znaju kako sve funkcionira.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

“Kriptovalute su budućnost” mi strašno liči na mantru “Asad mora otići”. Jesi li zaista pročitao moj komentar? Vidiš li da pokreću kriptovalutu kako bi povećali kontrolu – PA SAMI TO KAŽU!
Što se Swift-a tiče – zar nisi čuo da Rusija i Kina već imaju paralelne sisteme?

U svemu a posebno u finansijama prvo pitanje koje treba postaviti je “ko profitira”. Narodu će biti bolje! Mda.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Mislim,zar je tako teško razumjeti razliku špekulativne kriptovalute i kriptojuana, na primjer, koji se temelji na blockchain tehnologiji. Misliš da ovaj novac kojeg imaš, ako imaš, na tekućem, postoji u papiru ili kovanicama? Isto su pixeli na monitoru.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Koja kriptovaluta se ne zasniva na blockchain tehnologiji?
Tačno, novac na tekućem je digitalan ali mi i dalje nije jasno zašto uvoditi “još digitalniji”?

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Šumadinac, kriptovaluta nije samo novac banaka. Pročitaj malo o pojmu “tokenizacija aktivnosti”. Dovoljno si pametan da ćeš nakon analiziranja shvatiti o kakvoj se revoluciji radi. Kriptovalute mogu zbrisati banke s lice zemlje. One su to osjetile i zato se pojavio otpor.

awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
Gost
awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
8 mjeseci prije

Šumadijo digitalniji novac mora ukinuti gotovinu jer u borg-matrixu je sve binarnog koda 100%. Tko kontrolira FED i ECB vlada svijetom a taj isti je izmislio binarni kod za utamničenje zemljana.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
8 mjeseci prije

Laki Topalović, pogrešno kao i uvijek. Ne postoji roba koja nije subjekt špekulativnog tržišta, tako ni fiat, plemeniti metali, rude, dionice, futures ugovori, derivati, itd…

U redu je ne znati i pitati radije nego poput nekih predstavljati se kao autoritet.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Laki je blizu odgovora i nisi ga morao poklopiti. Ako znaš više, kako tvrdiš, onda objasni.

Daj nam Pax Romana objasni što stoji iza Kriptojuana?

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

@sumadinac
Meni to takodjer tako izgleda.
Medjutim, ocito je da se odvija velika borba izmedju 1000-godisnjih cionistickih prevaranata (zelenasa) i 5000 godisnje civilizacije.
Ocito sva sredstva su na koristenje.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Moraš da odgledaš film “The Big Short”. Film je obradio psihologiju ali nije dovoljno vremena posvetio načinu na koji se sistem brani – isto kao na valutnoj berzi sa čim se neprestano suočavam. I završetak će da bude isti sa tom razlikom što su menice pokrivali dolarima – čime će dolare da pokrivaju? Verovatno puškama.

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

@sumadinac
Hvala. Pogledacu jos danas 🙂

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
8 mjeseci prije

Shumadinac, apsolutno si u pravu i stvar je u tome tko prenosi vijest. CBDC nisu kriptovalute vec kao sto ime nalaze “Central Bank issued Digital Currency” za sto nije potreban Blockchain vec baza podataka.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Sada sam 99% siguran da nisi u potpunosti razumio što su idejno kriptovalute. Ti govoriš o tehnici, a ne ideji.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Nešto tu ne štima! Kina lansira svoj “kriptojuan” Zašto bi oni to radili, kad im je dosad tako sjajno išlo! Tobože su već pokopali petrodolar i Amerika će svaki čas pasti na koljena pred njima i kapitulirati. Znači po nekima, Kinezi su već postali vojno i gospodarski superiorni Americi, ali još je održavaju u životu zato što im je potrebna kao trg za njihove jeftine artikle koji se većinom mogu ubrojiti u kategoriju” za jednokratnu upotrebu”! Ali kako rekoh tu mi nešto ne štima, jer se takvo stanje stvari održava i prolongira već dugi niz godina i ameri su vrlo žilavi kako izgleda i nikako da ispuste dušu, pa ih Kina dodatno hoće zadaviti s nekom svojom kriptovalutom. Ali kao izgleda tu vrijedi ona stara poslovica; Psi laju a Ford karavan vozi dalje!

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

“… zato što im je potrebna kao trg za njihove jeftine artikle koji se većinom mogu ubrojiti u kategoriju” za jednokratnu upotrebu”…”
..
Mislim da nije zbog toga.
Vec odavno Kinezi ne trebaju bankrotirale idiotizirane Amere – da bi prodavali svoju robu.
Naime oni je vec kupuju SAMI i to u ogromnim kolicinama.
Uz to, bez obzira sto uistinu ima takve “bofl” robe iz Kine, sve je vise izuzetno naprednih sistema – poput Huawei, ali i drugih oblasti ukljucujuci i wjetrovnu tehnologiju, baterije itd…td…
Ameri su naprsosto totalni duduci i jedino sto im je preostalo – jeste prevara i sankcije.
Sankcije mogu funkcionirat jedino ako se radi o vazalnim zemljama (u kojima su Rotschildovi cionisti vec odavno postavili svoju “vladu” i banke).
Kina je tezi slucaj.
Kina naprosto treba POTROSITI 1000 milijardi US obveznica (Treasuy papers) – koje BUKVALNO predstavljaju papir na kojem se drzava SAD obavezuje da isplati izvjesnu svotu + (PLUS!) kamata nakon izvjesnog vremena, nosiocu itse te obveznice.
Dakle klasicna posudba.
Rusija se odavno oslobodila tog Rotschildovog smeca!
Kina na njenu zalost – nije i nece tako lako…
Kini se NE isplati da US dolar propadne, jer propadose i oni “vrijednosni papiri” u obliku obveznica.
Naprosto:
Zamisli
1- danas imas 1000 milijardi US dolara i sta sve mozes za to kupiti!!!
2- sutra (kad je US dolar propao) – dobices TACNO onu kamatu koja je propisana u obveznici, ali za 1000 milijadi tesko da ces moci kupiti i vrecu kikirikija!

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Valjda je jasno da su us obveznice samo ulaznica za trgovinu s usa , rekli bi ukalkulisani gubitak vlasnika tih obveznica…
Kina je svjesno i svejedno morala kupovati iste radi pristupa trzistu no dobitak je nemjerljivo veći nego gubitak od obveznica ili njihove vrijednosti..
Kina je velemajstorski odigrala partiju monopola a najveći gubitnici su , pored same usa , ostali vlasnici usa vrijednosnih papira s kojima mogu samo da brisu guzu i superkratkorocno da začepljaju rupe koje svakim danom sve više liče na sito i rešeto..

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

… i kupili vreme da sve to završe. Ovo je već odlično rečeno Alene što malo ko uspeva da shvati (zato što je za ogromnu većinu finansijski gubitak uvek gubitak).
Ali Kinezi će fenomenalno da istrguju i sa tim gubitkom. Nije daleko to vreme.

tošo
Gost
tošo
8 mjeseci prije

Kinezima se hebe za one bezvredne papire jer odavno znaju da su jih izgubili…Zasto bi Kinezi vratili sami sebi…(Amerika je več njihova),,,

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

istrazuj
Obveznica je dužnički vrijednosni papir. Ovo papir je danas za neke uvjetno ( elektronski). Obveznica je određena cijenom obveznice, rokom dospijeća, i yieldom tj prinosom po obveznici. A koji je pogrešno nazivati kamatom ( interest rate).

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

džeki, ne razbijaj ti glavicu oko toga, ionako ništa ne razumiješ. Ajmo!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Milanče iz Češke, izgleda da ti ništa ne razumiješ i nemoj se pretvarati da si Ivo, jer si odmah pročitan!

Oko
Gost
Oko
8 mjeseci prije

A zato Vucic trenira Kineski !
Sprema se na put u Kinu pa dnevnik pocinje njegovim govorom na kineskom u sred Beograda pred srpskim novinarima. Baca na masi definitivno

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

“… tvrdi „kako da vlasti koje kontroliraju valutu također kontroliraju i ljude“, sugerirajući istovremeno „režimski korak vlasti u Pekingu s pokretanjem kruptojuana“…”

Strucnjak u p.m.
Nadobudni Amerikanac.
Dakle Facebook kriptovaluta “nece biti kontrolirana” – jelte – jer vlasnik FB (inace cionist) dolazi iz “demokratske US&A?!?!?!
..
Sa druge strane evo opet mi izgleda totalno suludo – da svako hoce startovati “kriptovalutu” sa “block-chain” tehnologijom!
Block-chain je izgleda neka bas popularna rijec?
Medjutim – ima li neko da moze to detaljnije objasniti?
Sta se desi kad nema struje, kad padne sistem, kad se fromarira disk…?
Sta stoji iz te block-chain kriptovalute?
..
Koliko sam do sad mogao upratiti – ne stoji – NISTA osim “povjerenja”… (Sto sumadinac rece – a kad je mene karta posla 🙂 )

Uz sve to – pokusajmo samo zamisliti – koliko privatnika, sportskih organizacija, penzion-fondova, grabljivih fondova, banaka, … pa i drzava namjerava startovati VLASTITU “kriptovalutu”???
Sta ih kosta?
Evo razumijem da “block-chain” tehnologija ne dozvoljava stampanje u beskonacnost.
To je dobra stvar.
Medjutim – STA covjek da radi kada ima BESKONACNO mnogo kriptovaluta?
Kolika je vrijednost svake ponaosob???

Sto se mene tice:
Bez pokrica – kriptovaluta – NULA bodova.

jbg
Gost
jbg
8 mjeseci prije

I opet če postojati neka burza, jer bez trgovine nema ništa.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

istrazuj
😃 to sam ja pitala, pa me popljuvaše…
Ima članak na portalu o blockchainu na portalu…

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
8 mjeseci prije

Libra nije kriptovaluta ma sto god vam probali predstaviti. Rijec je o korporativnoj digitalnoj imovini nasuprot ekosustavu Blockchaina. Isto tako, CBDC je sasvim drugačija zvjerka od navedenih.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
8 mjeseci prije

Cash je sloboda. Sve drugo je sr*nje!

jbg
Gost
jbg
8 mjeseci prije

Ali sve ide u smjeru digitalnih valuta. U nekom trenutko ti netko jednim klikom može uzeti SVE! Imati če potpunu kontrolu nad nama i našim životima. Čak če odlučivati o vremenu naših smrti

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

To radno mjesto je već zauzeto ..

Niko bitan
Gost
Niko bitan
8 mjeseci prije

Ne citam komentare dok Moreno ne objasni

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Nitko bitan @ Moreno je naravno protiv kriptovalute, kao svatko normalan. Objasniti će opet, jer mislim da je sinoć po tom pitanju nešto pisao. Pametan čovjek.

Piretis
Member
Piretis
8 mjeseci prije

I opet ja o tome da se “babi snilo što joj je milo”. Kripto valute, osim internet zanesenjaka, zagovaraju banke i središnje države. To je ostvarenje tisućljetnog sna-totalna kontrola novca. A kako je to utopija koju nitko do sada nije ostvario, niti joj se približio, tako će i ostati to, utopija. Prvo, bilo kakav digitalni novac podložan je neovlaštenoj manipulaciji daleko lakše nego fizički. Tisuće balavaca željnih lake zarade čekaju taj trenutak da mogu iskoristivši svoje znanje i ostvariti snove.
A drugo i najvažnije je da čak i da netko uspije nametnutu digitalni novac kriminal će naći neki svoj novac. Jer ne može se očekivati da će armija mafijaša, švercera, trgovaca svim i svačim što je van zakona samo tako prijeći u zonu zakonitog poslovanja.
Trgovanje nekim oblikom digitalnog novca će definitivno postojati, postoji i sada, ali to ne znači da će klasični novac nestati. Ako i nestane nekim dekretom pojavit će se odmah alternativni. U protivnom nestat će svi oblici kriminala i nezakonitih radnji. Meni se to čini najmanje vjerojatno.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

“Jer ne može se očekivati da će armija mafijaša, švercera, trgovaca svim i svačim što je van zakona samo tako prijeći u zonu zakonitog poslovanja”

Nisi u toku kolega, države uglavnom imaju svoju mafiju ali neke mafije imaju svoju državu. Evolucija? 😉

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
8 mjeseci prije

Piretis, objasnio sam. Moja isprika sto vas nisam preduhitrio. Vidim poteskocu portala sto ne zna pojasniti fenomen a komentatori doslovno pišu subjektivnu stajališta. Vidim da i vi ne razumijete razliku iznedju kriptovaluta, CBDC-a i korporativne virtualne imovine. Preogromna je razlika da bi ih nepravedno trpali u isti kos. Lijep pozdrav.

Amistad
Gost
Amistad
8 mjeseci prije

Ova nova kineska valuta ce najverovatnije koristiti protokol vec postujece valute koja se vec danas koristi za medjubankarske naplate a to je XRP ili kako ga zovu Ripple.
Swift protokol je zastareo sustav kojem treba 3 dana da novac stigne iz Europe do Kine a trosak je od prilike 30 dolara. Sa xrp je transakcija obavljena u sekundi a trosak je od prilike 1-3 dolara (ovisi o poslani sumi). Pa sad vi razmislite ko blokira blockchain tehnologiju.

awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
Gost
awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
8 mjeseci prije

Vidi se tko je stvorio Kinu, isti onaj koji je sa papirnim novcem pokorio svijet a sada binarnim kodom utamničuje zemljane u borg-matrix.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

“Jedan je krivac a sve ostalo su žrtve” – nešto slično kaže i Crkva Subaru. Ali rešenje nikad nije tako jednostavno. U stvari, neverovatno je komplikovano. Svi smo žrtve, i mi koji smo u lancima i oni koji su nam te lance stavljali – samo što ni oni nisu svesni da su žrtve.
Buduća pokolenja će nas sve žaliti (zbog naše gluposti) kao što mi žalimo one iz srednjeg veka.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Pratis li indiju i rad ciobojsa ?

awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
Gost
awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
8 mjeseci prije

Kafeni su naguženi od kad crveni mundir stupi nogom na njihovo tlo i od kad osnovaše onu Časnu Istočnoindijsku kompaniju. Od tada do danas a i sutra kafeni su samo zexajs od onih pet.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Max Keiser tvrdi da će kina krenuti s svojim kriptojuanom , ali dodaje da će isti biti podrzan s 20.000 tona zlata.. Dakle zlatni kriptojuan… Ako kinezi zaista to i urade to će biti prekretnica svjetske ekonomije ,globalni potres…
Ako kinezi izdaju fiat kriptojuan po.seri ga odmah i kako kaze subaru onda je jasno čiju igru igraju…

awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
Gost
awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
8 mjeseci prije

Pozdrav Alene, da, samo podržana kripto sa zlatom ima težinu.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
8 mjeseci prije

To no Alene da ce to napraviti jer valuta mora imati pokrice u realno imovini sto fiat vec dugo vremena nema. Tu nastaju sve zablude i ne razumijevanja portala i nekih komentatora.Kineski CBDC ce imati pokrice u zlatu, nije rijec o Blockchainu pa tako ni o kriptovaluti. Obzirom na sraz jer kineske ekonomije ostali ce morati odgovoriti adekvantn8m mjerom – ma sto to bilo. 🙂

kihot
Gost
kihot
8 mjeseci prije

jesu ti ameri rekli koliko kinezi imaju zlata? hahaha

Bah
Gost
Bah
8 mjeseci prije

Uzimanjem nekoliko odgovora na kineskom Weibou, koji se odnose na sposobnosti Mu Changchuna, vidljivo je da se kineska blockchain i kriptozajednica raduju promjeni.
KRASAN vam je ovaj google prijevod. Pismenost vam nikad nije bila jaca strana na Logicno.

Bah
Gost
Bah
8 mjeseci prije

Nedavno mi je bilo drago što vidim da je Mu Changchun….sjedni jedan i uci se pisat a ne samo kopirat sa googla

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Kada je Maria Teresia uvela papirnati novac,bio je to početak neviđene pljačke u povijesti…kriptovalute će donijeti smrt i ono malo poštenja što je još preostalo među ljudskim bićima.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
8 mjeseci prije

Kriptovalute nisu takozvane vec zakonom regulirana digitalna ili virtualna imovina. Prema navodu iz prethodnog clanka na ovu temu citaoci stje u dojam da vec tri godine imate oformljen tim za takvu materiju, prema tome da znate sto pisete. Molim obrisite nezakonitu rijec “takozvane”. I jos jedan ispravak netocnog navoda na ranije twkstu: Ma sto god Facebook tvrdio, Libra nije kriptovalute jer po definiciji centralizirani sustav nije Blockchain vec baza podataka i kao takav ne koristi kriptiranu valuru za nadmirivanje cvorista.

P.S. Zadovoljiti cu se jednostavnom zahvalnoscu sto mi je tematika bluza nego vasem timu.

Team Logično
Gost
Team Logično
8 mjeseci prije

PAX ROMANA,

Blockchain je također jedna vrsta baze, kao i svaka druga, samo su upisi stalni i provjerljivi, a ta provjerljivost je decentralizirana.

Kako si samo uspio vezati “nadmirivanje čvorišta” i kriptovalute? Sutra toga nadmirivanja vjerojatno neće biti, ali će kriptovalute ostati.

Kriptovalute još zakonski nisu regulirane u većini zemalja. Zakonski su regulirali načini njihove emisije i prihoda. ICO je slobodan, ali STO je strogo kontroliran proces sličan IPO. Upravo je Rimac dobio po prstima jer je u Njemačkoj nudio STO, što nije smio.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
8 mjeseci prije

Portal Logicno, netocno jer Blockchain nije samo baza podataka zbog cvorista niti ne mora to uopce biti. Podaci se mogu pohranjivati na raznim medijima radije nego gusiti Blockchain. Ujedno je to boljka ranijih Blockchaina. Vidim i dalje se drzite ex katedra tvrdeci stvari koje ne drze vodu. Pogledajte do to kartu svijeta u kojima zbog FATFa obveza nije regulirana digitalna imovina i vidjet cete da su takve zemlje u manjini. Kad bi netko ruskim javnim poduzećima ili jos bolje razvojnim timovima prenio vasa stajališta, takodjer americkom Massachusetts Institut of Technology shvatili biste napokon koliko niste u pravu. Nadalje, STO, ICO, ESO, IPO, model financiranja startu pa je ireleventan u ovoj temi. Sve ste pobrkali.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
50
0
()
x