”Milijarde” izgubljene nakon hakiranja platformi za kripto pozajmljivanje

Haker
7 komentara

Novo istraživanje tvrtke za analizu blockchaina Elliptic pokazalo je da su prijevare i krađe na decentraliziranim financijskim platformama dovele do gubitaka u iznosu od 10,5 milijardi dolara do sada ove godine.

Prema izvješću objavljenom u četvrtak, gotovina se slijevala na takozvane DeFi platforme, što odražava eksplozivno zanimanje za kriptovalute. DeFi platforme omogućuju korisnicima da posuđuju, posuđuju i štede (obično u kripto) zaobilazeći tradicionalne vratare financija kao što su banke. Tehnologija nudi jeftiniji i učinkovitiji pristup financijskim uslugama, kažu pristaše.

Podaci sektora za praćenje DeFi Pulse pokazuju da je kriptovaluta vrijedna 86 milijardi dolara trenutno pohranjena na DeFi platformama, u usporedbi s nekih 12 milijardi dolara prije godinu dana.

Međutim, eksplozivni rast DeFi-ja došao je s procvatom kriminala u uglavnom nereguliranom sektoru, rekao je Elliptic. Korisnici su pretrpjeli gubitak od preko 12 milijardi dolara zbog kriminala na DeFi aplikacijama, platformama za posudbu i burzama od 2020., a većina gubitaka dolazi samo u 2021. godini.

Ti se gubici uglavnom pripisuju greškama i nedostacima koda, kao i hakerskoj tehnici koja uključuje iskorištavanje rupa u načinu rada usluge DeFi.

“Decentralizirane aplikacije osmišljene su da budu nepovjerljive jer eliminiraju bilo kakvu kontrolu trećih strana nad sredstvima korisnika”, rekao je Tom Robinson, glavni znanstvenik u Ellipticu. “Ali i dalje morate vjerovati da tvorci protokola nisu napravili pogrešku u kodiranju ili dizajnu koja bi mogla dovesti do gubitka sredstava”, dodao je.

Glavne DeFi platforme kažu da poduzimaju mjere za jačanje sigurnosti koje se kreću od angažiranja vanjskih tvrtki do koda za reviziju ranjivosti do održavanja ključeva i lozinki potrebnih za pristup korisničkim novčanicima u sigurnim okruženjima.

BlockchainHakiranjeKriptovalute
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tedi
2 godine prije

KRIPTO, sakriveno,a hakera na sve srane,sto imas u rukama je sigurno,mada i to moze biti oteto.

Nagard
2 godine prije

Pa upravo ovakvi clanci su za banke i njihovo pljackanje stanovnika a nijedan coban ne voli da mu ovvcu neku drugi ssisa .podici kredit bez banke je spas e sad volite li da vam njemacki asutrijski banksteri kozu deru ili da ih se oslobodite pitanje je sad.

Boba Lazarević
2 godine prije

Pa kripto je sam po sebi jedna velika prevara, tako da niišta čudno.

Promatrac
2 godine prije

Zasto “takozvani”? DeFi je kratica za decentralizirane financije. Zasto mi se cini da su prepisane cinjenice nekog mainstream medija jer gle cuda, bas njih kripto i DeFi najvise bode u oci.
HNB je 2013 izdao priopcenje da je Bitcoin poput zlata u igrici World of Warcraft, jos od onda nisu demantirali vlastitu laz. Iz clanka se stjece dojam da je rijec o jednoj kripto imovini (uporno se pogresno se navodi da su kripto imovine valute) i da je vrijedna milijarde dollar-a. Stvara se i pogresan dojam da je decentralizacija nesigurna. Autor ne navodi kojojoj je to platformi procurilo ili hackira 86 milijardi. Nadao sam saznati kako je moguce hackirati decentraliziranu distribuciju podataka. Nazalost, dobio sam samo mainstream jednoumlje bez prezenturanih cinjenica.
Srecom na temu Covid-a ne prenosite mainstream. Barem nesto.

maras
2 godine prije

Mora da su plenki i kompanija učestvovali u tom hakiranju s obzirom da nam hakiraju državu godinama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI