“Hitno zaustavite kriptovalutu Libra”, od Facebooka traže predstavnici Američkog kongresa

Američki kongres traži moratorij na izbacivanje Facebook kriptovalute Libra
37 komentara

U otvorenom pismu Facebooku, politički predstavnici republikanaca i demokrata traže više vremena kako bi analizirali sve rizike koje nosi Facebook kriptovaluta Libra.

Maxine Waters, predsjednica Odbora za financijske usluge Predstavničkog doma i još četiri zastupnika pozivaju Facebook i njegove partnere da pristanu na “trenutačni moratorij” pokretanja privatne kriptovalute. Traže dodatno vrijeme za ispitati i ocijeniti sve rizike uvođenja ove privatne kripto aktive.

“To izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog privatnosti, trgovine, nacionalne sigurnosti i monetarne politike, ne samo, za više od 2 milijarde korisnika Facebooka, nego i za investitore, potrošače i za cijelo globalno gospodarstvo”, navodi se u zajedničkom pismu.

U pismu se također raspravlja o rizicima pranja novca i lažnih aktivnosti, koje se često povezuju s kriptovalutama. Međutim, prioritet je zaštititi se od sistemskog rizika u slučaju masovnog uspjeha digitalne valute, koja je usmjerena na 2,2 milijarde korisnika raznih usluga Facebooka, te ostatka populacije koja je iz svega isključena.

“Ako proizvodi i usluge poput ovih nisu propisno regulirani i bez dovoljno nadzora, mogli bi predstavljati sustavne rizike koji bi ugrozili američku i globalnu financijsku stabilnost… Ako ne možemo spriječiti njegovu provedbu, rizik je sličan postojanju financijskog sustava u Švicarskoj koji je prevelik da bi propao.

David Marcus, šef Facebookovog odjela Libre, trebao bi biti saslušan u Senatskom odboru za bankarstvo 16. srpnja, a potom sljedećeg dana od strane Odbora za financijske usluge Zastupničkog doma.

“Radujemo se suradnji sa zakonodavcima, uključujući i odgovaranje na njihova pitanja na budućim kongresnim raspravama”, kazao je glasnogovornik Facebooka.

Američki dužnosnici nemaju moć prisiliti Facebook da stavi projekt na čekanje, ali pismo upućuje da je zabrinutost velika. Ova grupa ne tražio frakcioniranje Facebook kao Elizabeth Warren.

Potrebna međunarodna koordinacija

Američki dužnosnici nisu jedini koji su otvoreno izražavaju svoju zabrinutost zbog potencijalnih rizika povezanih s razvojem Libre. Središnje banke zemalja G7 stvorile su radnu skupinu za proučavanje projekta, kojom je predsjedao član izvršnog odbora Europske središnje banke. Očito se stvar izmiče kontroli, a o čemu smo pisali prije par dana.

Banka za međunarodna poravnanja – Centralna banka središnjih banaka – pozvala je na “nacionalnu i međunarodnu koordinaciju između vlasti kako bi se osigurali jednaki uvjeti između velikih banaka i velikih tehnoloških tvrtki”. “Ulazak velikih tehnologija u financijske usluge predstavlja nove i složene kompromise između financijske stabilnosti, tržišnog natjecanja i zaštite podataka”, dodaje se u izvješću “Opportunities and Risks”.

Odbor za financijsku stabilnost (FSB), koordinacijsko tijelo zemalja G20, također inzistira na potrebi koordiniranih napora i poziva zemlje da se uključe u dijalog s glavnim tehnološkim grupama, koje su do sada imale skromnu interakciju s financijskim vlastima. “Kriptovalute trenutno ne predstavljaju nikakav rizik za globalnu financijsku stabilnost (…), ali bi mogle nastati praznine u nedostatku međunarodnih standarda, kada se nađu izvan okvira regulatornih tijela”, upozorava se u pismu.

Čim se financijska tijela pozivaju na pranje novca, visoke standarde i tržišno natjecanje, moramo biti oprezni. Radi se o signalu nacionalnim regulatorima da postupe po “naređenju”, jer održavanje aktualnog financijskog sustava, prema njima, nema alternative.

Kriptovaluta Libra, a niti bilo koja druga kriptovaluta, ne mogu djelovati negativno na aktivnosti i stvaranje dodane vrijednosti. Tokenizacija aktivnosti privatnih poduzeća omogućava svima određenu razinu autonomije, što do sada nije bilo moguće. Američki investitori su zabrinuti jer više nije potrebno sjedište poduzeća smjestiti pod poreznu ingerenciju i zaštitu SAD-a. Dobit od novonastalih aktivnosti može biti oporezovana bilo gdje, a ne samo u određenim zapadnim gospodarskim centrima, što je vjerojatno uzrok aktualne zabrinutosti.

LibraTokenizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Kaze neoliberalna teorija : sve moze biti novac !
😥😂😂😂
Moze , dok vam neko ne uvali ” svoj ” novac..
Vraćajte diplome neoliberalni ekonomisti 😁😁😂😂😂

Stanislav
4 godine prije

Prije cca godinu dana sam prevodio članke za ovaj portal i većina tih članaka je bila o kriptovalutama i to sa pozitivnim odnosom prema istim. Dakle, ovaj portal podržava kriptovalute i to je uredu. Međutim ovdje imamo jedan paradoks da portal koji je protiv Facebooka, Googla, Amazona itd. i to sa razlogom (monopol, manipulacije, gušenje slobode govora, otimanje i prodaja osobnih podataka…), staje na stranu Facebooka u obrani kriptovalute. Molio bih G. Jasak da objasni kako možemo vjerovati Facebooku po ovome pitanju.

Alen
4 godine prije

Rotsild nije racunao da će mu novčani tokovi prsnuti kao balon !
Ili mozda jeste..
Ogroman višak ” kapitala” je na zapadu , moraju to negdje upumpati , burze su već do grla začepljene ..
S obzirom na reakciju americke elite ,moglo bi se ovde iza brda svasta valjati..

Neko ime
4 godine prije

Ja sam se sad sokirao kad sam saznao da je Maxine Walters predsjdnica bilo kakvog odbora, a kamoli za financije. Babu karakterizira zesci oblik retardacije i izostanak bilo kakvog znanja o bilo cemu.

Laki Topalović
4 godine prije

Kriptovalute multinacionalnih korporacija ne dozvoljavaju u upotrebi ni Rusija, Kina i drugi. Imaju posebne zakone ili rade na njima da se zabrani korištenje, oni kažu, “kriptovalute nedržavnih entiteta”. Tako da treba biti oprezan s ovakvim projektima.

Adam
4 godine prije

Ocekujem da Trump (i vazali) nametne sankcije Facbooku zbog nacionalne sigurnosti.. 😉 Sto bi vjerojatno i uradio da fejs nije americka firma

Zax
4 godine prije

O cemu ovi drobe. Facebook je dio americke duboke drzave. Isti oni koji drze fed drze i facebook

PPP
4 godine prije

Iskreno me interesira koliko je osoba uopće zna što je kriptovaluta i tokenizacija aktivnosti?

Alxx
4 godine prije

Haha, Libra NIJE kriptovaluta, nego privatni novac koji se može štampati po želji…

Son of Alerik
4 godine prije

Nije Rotschild zaludu rekao Dajte mi da stvaram novac i nije me briga tko je na vlasti. Najava libre je izazvala očekivanu paniku upravo kod vlasnika FED-a (ali i vlasnika ECB, kod Ruske središnje banke, kineske, itd). Pojavljuje se neka skupina (korporacija) koje mimo država u sustav ubaciuju novu valutu. Za nju će prvotno garantirati dolarima,, a s vremenom će garantirati s onim s čim garantira danas i dolar (euro, rublja), odnosno ni s čim.
Problem centralnim bankarima nije kriptovaluta kao takva, dok god za njenu nabavu ljudi i kompanije trebaju ‘prave’ valute. No, ono što im već sad predstavlja problem jest – a što ako sutra proizvodnja libre krene kao proizvodnja dolara – kreditnom multiplikacijom? Odnosno što ako sutra libra od kriptovalute postane obična valuta?
Vidjet ćemo kako to libra misli riješiti.

Damir
4 godine prije

Jako zanimljiva tema ! U monetarnom svijetu se uskoro očekuju veliki potresi. Elektronski novac je već uveliko zamjenio papirnati. Sada su tu i kriptovalute koje polako ali sigurno osvajaju prostor. Središnje banke koje kontroliraju svoje valute time gube monopol u monetarnom svijetu. Koropracije sad imaju mogućnost izdavanja svoje kriptovalute, čime se monetarno razvlašćuju središnje banke, odnosno države. Smanjenjem utjecaja dolara u svijetu, sve je izglednija hiperinflacija u SAD-u. Tko stoji iza svega i s kojim ciljem nije lako proniknuti. U cijeloj toj monetarnoj zbrci možda je najpametnije, kao Rusija Indija i Kina, igrati na sigurno … na zlato.

samo tako
4 godine prije

Panika u zapadnim bankama zbog prejake konkurencije u pranju novca

Luce
4 godine prije

Drzava nema profita i kontrolu, iako mi je ova Libra sranje..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI