“Hitno zaustavite kriptovalutu Libra”, od Facebooka traže predstavnici Američkog kongresa

Američki kongres traži moratorij na izbacivanje Facebook kriptovalute Libra

U otvorenom pismu Facebooku, politički predstavnici republikanaca i demokrata traže više vremena kako bi analizirali sve rizike koje nosi Facebook kriptovaluta Libra.

Maxine Waters, predsjednica Odbora za financijske usluge Predstavničkog doma i još četiri zastupnika pozivaju Facebook i njegove partnere da pristanu na “trenutačni moratorij” pokretanja privatne kriptovalute. Traže dodatno vrijeme za ispitati i ocijeniti sve rizike uvođenja ove privatne kripto aktive.

“To izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog privatnosti, trgovine, nacionalne sigurnosti i monetarne politike, ne samo, za više od 2 milijarde korisnika Facebooka, nego i za investitore, potrošače i za cijelo globalno gospodarstvo”, navodi se u zajedničkom pismu.

U pismu se također raspravlja o rizicima pranja novca i lažnih aktivnosti, koje se često povezuju s kriptovalutama. Međutim, prioritet je zaštititi se od sistemskog rizika u slučaju masovnog uspjeha digitalne valute, koja je usmjerena na 2,2 milijarde korisnika raznih usluga Facebooka, te ostatka populacije koja je iz svega isključena.

“Ako proizvodi i usluge poput ovih nisu propisno regulirani i bez dovoljno nadzora, mogli bi predstavljati sustavne rizike koji bi ugrozili američku i globalnu financijsku stabilnost… Ako ne možemo spriječiti njegovu provedbu, rizik je sličan postojanju financijskog sustava u Švicarskoj koji je prevelik da bi propao.

David Marcus, šef Facebookovog odjela Libre, trebao bi biti saslušan u Senatskom odboru za bankarstvo 16. srpnja, a potom sljedećeg dana od strane Odbora za financijske usluge Zastupničkog doma.

“Radujemo se suradnji sa zakonodavcima, uključujući i odgovaranje na njihova pitanja na budućim kongresnim raspravama”, kazao je glasnogovornik Facebooka.

Američki dužnosnici nemaju moć prisiliti Facebook da stavi projekt na čekanje, ali pismo upućuje da je zabrinutost velika. Ova grupa ne tražio frakcioniranje Facebook kao Elizabeth Warren.

Potrebna međunarodna koordinacija

Američki dužnosnici nisu jedini koji su otvoreno izražavaju svoju zabrinutost zbog potencijalnih rizika povezanih s razvojem Libre. Središnje banke zemalja G7 stvorile su radnu skupinu za proučavanje projekta, kojom je predsjedao član izvršnog odbora Europske središnje banke. Očito se stvar izmiče kontroli, a o čemu smo pisali prije par dana.

Banka za međunarodna poravnanja – Centralna banka središnjih banaka – pozvala je na “nacionalnu i međunarodnu koordinaciju između vlasti kako bi se osigurali jednaki uvjeti između velikih banaka i velikih tehnoloških tvrtki”. “Ulazak velikih tehnologija u financijske usluge predstavlja nove i složene kompromise između financijske stabilnosti, tržišnog natjecanja i zaštite podataka”, dodaje se u izvješću “Opportunities and Risks”.

Odbor za financijsku stabilnost (FSB), koordinacijsko tijelo zemalja G20, također inzistira na potrebi koordiniranih napora i poziva zemlje da se uključe u dijalog s glavnim tehnološkim grupama, koje su do sada imale skromnu interakciju s financijskim vlastima. “Kriptovalute trenutno ne predstavljaju nikakav rizik za globalnu financijsku stabilnost (…), ali bi mogle nastati praznine u nedostatku međunarodnih standarda, kada se nađu izvan okvira regulatornih tijela”, upozorava se u pismu.

Čim se financijska tijela pozivaju na pranje novca, visoke standarde i tržišno natjecanje, moramo biti oprezni. Radi se o signalu nacionalnim regulatorima da postupe po “naređenju”, jer održavanje aktualnog financijskog sustava, prema njima, nema alternative.

Kriptovaluta Libra, a niti bilo koja druga kriptovaluta, ne mogu djelovati negativno na aktivnosti i stvaranje dodane vrijednosti. Tokenizacija aktivnosti privatnih poduzeća omogućava svima određenu razinu autonomije, što do sada nije bilo moguće. Američki investitori su zabrinuti jer više nije potrebno sjedište poduzeća smjestiti pod poreznu ingerenciju i zaštitu SAD-a. Dobit od novonastalih aktivnosti može biti oporezovana bilo gdje, a ne samo u određenim zapadnim gospodarskim centrima, što je vjerojatno uzrok aktualne zabrinutosti.

37
Ostavite komentar

avatar
10000
 
13 Grupirani komentari
24 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
34 Komentatori
ZeljkoLuceLucijaDŠ.....Alen Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Alen
Gost
Alen

Kaze neoliberalna teorija : sve moze biti novac !
😥😂😂😂
Moze , dok vam neko ne uvali ” svoj ” novac..
Vraćajte diplome neoliberalni ekonomisti 😁😁😂😂😂

DŠ.....
Gost
DŠ.....

A štampanje doalra bez konca i kraja pridonosi stabilnosti!? (Ako proizvodi i usluge poput ovih nisu propisno regulirani i bez dovoljno nadzora, mogli bi predstavljati sustavne rizike koji bi ugrozili američku i globalnu financijsku stabilnost…)

Stanislav
Gost
Stanislav

Prije cca godinu dana sam prevodio članke za ovaj portal i većina tih članaka je bila o kriptovalutama i to sa pozitivnim odnosom prema istim. Dakle, ovaj portal podržava kriptovalute i to je uredu. Međutim ovdje imamo jedan paradoks da portal koji je protiv Facebooka, Googla, Amazona itd. i to sa razlogom (monopol, manipulacije, gušenje slobode govora, otimanje i prodaja osobnih podataka…), staje na stranu Facebooka u obrani kriptovalute. Molio bih G. Jasak da objasni kako možemo vjerovati Facebooku po ovome pitanju.

Alen
Gost
Alen

Ili da li trguje s tim ” valutama “.

URA
Gost
URA

ja ti čisto zavidim
jer imaš potrebu za vjerovanjem
u balone

Bravo majstori
Gost
Bravo majstori

Vas trojica imate vise pameti nego svi komentatori koje sam do sada citao. Nastavite tako jer uzivam u vasim komentarima.

Alen
Gost
Alen

Rotsild nije racunao da će mu novčani tokovi prsnuti kao balon !
Ili mozda jeste..
Ogroman višak ” kapitala” je na zapadu , moraju to negdje upumpati , burze su već do grla začepljene ..
S obzirom na reakciju americke elite ,moglo bi se ovde iza brda svasta valjati..

tedi
Gost
tedi

U pravu si,samo sto je dolar u papirima a ne na ekranu,pa da ih pobrises i to u milijardama kg, kako ih pobrisati,ima da lete iz aviona,a narod ce misliti da novci padaju sa neba i kupiti,mozda i za vratove vatati,a nece znati da su to nevredni tudi dugovi obisani.

Alen
Gost
Alen

Ma sav je on na ekranu , malo je toga u papiru , virtualan je rekli bi…
No i virtualno treba negdje zavući jer prevara će prsnuti..

Neko ime
Gost
Neko ime

Ja sam se sad sokirao kad sam saznao da je Maxine Walters predsjdnica bilo kakvog odbora, a kamoli za financije. Babu karakterizira zesci oblik retardacije i izostanak bilo kakvog znanja o bilo cemu.

tedi
Gost
tedi

Sta ce babi pamet,kada je samo izvodac radova,valjda smo to apsolvirali,na sta ti je licila funkcija pijanog deda Junkersa,cista zahebancija,cuga i fatanje za…..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Kriptovalute multinacionalnih korporacija ne dozvoljavaju u upotrebi ni Rusija, Kina i drugi. Imaju posebne zakone ili rade na njima da se zabrani korištenje, oni kažu, “kriptovalute nedržavnih entiteta”. Tako da treba biti oprezan s ovakvim projektima.

Alen
Gost
Alen

Pa vidis na primjeru usa sta bude od zemlje kad drzava ne kontrolira novac..

Pera
Gost
Pera

Ocigledan primjer ! Svaka dalja rasprava je ‘presipanje iz supljeg u prazno’.

PPP
Gost
PPP

Laki, koliko je loša Središnja banka Njemačke, toliko je loša i Središnja banka Rusije. Obje rade na identičnim načelima. Profit jednog Rusa se temelji na propasti nekoga izvan i unutar Rusije.

Prije 30 godina je ceh plaćo ruski radnik, danas to plaća zapadni zbog izvozno-uvozne bilance. Sutra se sve može iznova promijeniti tj. siguran sam da će se izmijeniti.

Kada bi Ruska središnja banka radila samo unutar Rusije, za 20 godina ruski čovjek bi bio u agoniji.

Kriptovaluta i tokenizacija nije špekulacija već najviši vid slobode koji je ikada postojao.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

PPP
Kako to da se profit jednog Rusa temelji na propasti nekoga izvan ili unutar Rusije? Zar profit ne dolazi od rada, od proizvodnje i prodaje, inovacija, itd? Zašto bi netko morao propasti da bi netko uspio?

PPP
Gost
PPP

SOA malo si sarkastičan jer želiš preko mene objasniti drugima u čemu je problem, kojeg odlično poznaješ. 🙂

U Rusiji kao i u drugim zemljama (osim Kine, Japana i donekle Kanade koja od nedavno ima dobar zakon), sav novac je kreditni novac uz dodatnu kamatu.

Čak i banke koje svoje poslovanje temelje na islamskom bankarstvu imaju rentu, a ne kamatu, što je u principu ista stvar.

Zbog nedostatka novčane mase, sve što se temelji na ovim načelima, radi po principu: “Moj uspjeh, tuđa propast” .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

PPP
Pronicljivo,hehe. Ja bih za istu rečenicu pokupio sto minusa:)
Recimo, kad kažem da ruska državna Sberbanka lihvari i kamatari građane po EU zahvaljujući liberalizmu i zaštiti privatnog vlasništva te kreiranju eura ni iz čega, onda je to blasfemija, a ne činjenica, kao što jest.

Zeljko
Gost
Zeljko

Ovisno o kojoj kriptovaluti pricamo. Naravno da postoje shitcoinovi ili boteri, ali isto tako i odlicni projekti danas gotovo neprepoznati i podcijenjeni. Blockchain je internet modernog doba i svi ce to shvatiti kroz nekoliko godina, a oni koji ne zele, njih nece ni biti.

Adam
Gost
Adam

Ocekujem da Trump (i vazali) nametne sankcije Facbooku zbog nacionalne sigurnosti.. 😉 Sto bi vjerojatno i uradio da fejs nije americka firma

Zax
Gost
Zax

O cemu ovi drobe. Facebook je dio americke duboke drzave. Isti oni koji drze fed drze i facebook

PPP
Gost
PPP

Iskreno me interesira koliko je osoba uopće zna što je kriptovaluta i tokenizacija aktivnosti?

Alen
Gost
Alen

Puno manje nego osoba koje znaju sta je valuta.. Ili sta je dobro da bude valuta..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Ne zaboraviti sjaj u ocima jednog Goluma kad se spomene zlato. Zlatoo!?!?!?

Alen
Gost
Alen

Đe si zlaćano , nego kako apartmani ?

Popunjeno ?

Alxx
Gost
Alxx

Haha, Libra NIJE kriptovaluta, nego privatni novac koji se može štampati po želji…

PPP
Gost
PPP

Alxx što se tiče hrane, imaš dobre informacije. Prouči kriptovalute kao što si proučio hranu i siguran sam da ćeš drugačije razmišljati.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Nije Rotschild zaludu rekao Dajte mi da stvaram novac i nije me briga tko je na vlasti. Najava libre je izazvala očekivanu paniku upravo kod vlasnika FED-a (ali i vlasnika ECB, kod Ruske središnje banke, kineske, itd). Pojavljuje se neka skupina (korporacija) koje mimo država u sustav ubaciuju novu valutu. Za nju će prvotno garantirati dolarima,, a s vremenom će garantirati s onim s čim garantira danas i dolar (euro, rublja), odnosno ni s čim.
Problem centralnim bankarima nije kriptovaluta kao takva, dok god za njenu nabavu ljudi i kompanije trebaju ‘prave’ valute. No, ono što im već sad predstavlja problem jest – a što ako sutra proizvodnja libre krene kao proizvodnja dolara – kreditnom multiplikacijom? Odnosno što ako sutra libra od kriptovalute postane obična valuta?
Vidjet ćemo kako to libra misli riješiti.

Stajerc
Gost
Stajerc

A kako i tko proizvodi Libru? Libra nije PoW sistem vec PoS … prouci razliku …

Ja im ne vjerujem iz prostog razloga jer je facebook u proslosti tvrdio da ce cuvati privatnost svojih korisnika, medjutim dogodilo se upravo suprotno. Iskoristili su povjerenje korisnika i prodali podatke ostalim velikim kompanijama. Tko kaze da nesto slicno nece uraditi sa transakcijama u buducnosti? Ipak ce glavnina korisnika biti ujedno i korisnici facebooka gdje anonimnost vise ne postoji.

PPP
Gost
PPP

Stajerc, SOA razumije problem. Samo što on ne vjeruje u kolektiv kojeg predstavljaju na izborima birani pojedinci. Tu se slažem s njim 100%, jer svi vidimo kako funkcioniraju današnji političari.

Gdje se ne slažem sa SOA-om je upravo ovo što si naveo. PoS (Proof-of-Stake) kojeg nudi Facebook je sve, samo ne nešto što će raditi za opći interes.

Sve to ne umanjuje mogućnosti koje nude kriptovalute. Zato i svjedočimo gornjoj panici financijskog sektora.

Alen
Gost
Alen

Centralne banke vs privatne kriptivalute
Ko god da pobjedi opet ste na istom..

Lucija
Gost
Lucija

Stajerc
Potpuno točno.
I nisu samo jednom iznevjerili korisnike.
A znamo i za vezu Zukerberga i Soroša. Djed lijepo zaradio dan prije nego li su pale dionice fb.
Velik dio ekonomije se i osniva na psihologiji i povjerenju…što bi npr bilo da svi navale odjednom povlačiti uloge iz jedne banke?
Zax pv komentar je u principu točan, složni su kad nastupaju protiv trećih.
Inače, slažem se i vašim drugim promišljanjima.

samo tako
Gost
samo tako

U Kini nema Facebooka i boli ih za njih

Damir
Gost
Damir

Jako zanimljiva tema ! U monetarnom svijetu se uskoro očekuju veliki potresi. Elektronski novac je već uveliko zamjenio papirnati. Sada su tu i kriptovalute koje polako ali sigurno osvajaju prostor. Središnje banke koje kontroliraju svoje valute time gube monopol u monetarnom svijetu. Koropracije sad imaju mogućnost izdavanja svoje kriptovalute, čime se monetarno razvlašćuju središnje banke, odnosno države. Smanjenjem utjecaja dolara u svijetu, sve je izglednija hiperinflacija u SAD-u. Tko stoji iza svega i s kojim ciljem nije lako proniknuti. U cijeloj toj monetarnoj zbrci možda je najpametnije, kao Rusija Indija i Kina, igrati na sigurno … na zlato.

Alen
Gost
Alen

Istok moze bez problema igrati na zlato , zapad ni svo zlato svijeta ne moze spasiti..
Njihov pokusaj spasavanja je virtualno..
A mozda niko ne stoji iza svega toga , mozda je to samo nevidljiva ruka trzista koja je gurnula svoje prste u monetarni sistem..😉

samo tako
Gost
samo tako

Panika u zapadnim bankama zbog prejake konkurencije u pranju novca

Luce
Gost
Luce

Drzava nema profita i kontrolu, iako mi je ova Libra sranje..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik