Je li Facebook prikrio bitne informacije o svojoj kriptovaluti Libra?

Kriptovaluta - Libra
13 komentara

Facebook je službeno najavio Libru, kriptovalutu koja bi trebala omogućiti kupovinu i prodaju roba ili jednostavno slanje novca, kao što šaljete običnu poruku. Librom se želi uvesti novo sredstvo plaćanja izvan tradicionalnih bankarskih kanala. Bez ograničenja i bez granica. White Paper (Bijela knjiga) Libre je već objavljen. Čeka se službeno uvođenje Facebook kriptovalute sljedeće godine.

Facebook je već osnovao novu podružnicu koja će pružati razne financijske usluge povezane s Librom, kao i digitalni novčanik (Wallet) u kojeg će se digitalno pohranjivati Libra. Par Libra i digitalni novčanik su dobili jedinstveno ime Calibra.

Tvrtka je priopćila kako je još uvijek u ranim fazama Calibrinog razvojnog procesa. Isto tako, Facebook će se konzultirati sa širokim spektrom stručnjaka kako bi osigurao siguran i jednostavan proizvod za svakoga.

Libra je vrh projekta kojeg je Facebook započeo u svibnju 2018. Čak je angažirao i bivšeg šefa Messengera i PayPal grupe koji će voditi ovaj projekt. Stvari su postale vrlo ozbiljne nakon preuzimanja Chainspacea od strane Facebooka.

Šest mjeseci nakon objave detaljnog plana za razvoj kriptovalute Libra, po internetu možemo čitati autoritete koji već sumnjaju u ono što je obećano. Kriptografi su temeljito analizirali Bijelu knjigu Libre i zaključili da u svemu nedostaje transparentnost.

Tehnologija blockchain na koju se Libra oslanja je bitna karika o kojoj ima vrlo malo informacija. Radi se o digitalnoj mreži kroz koju trebaju “protjecati” sve transakcije vezane za Libru. Sama ideja blockchaina je decentralizacija ovog procesa i sprječavanje monopola na validaciju transakcija. U protivnom, priča oko Libre podsjeća na rad središnjih banaka.

Blockchain kojeg koristi Bitcoin danas može izvršiti samo 7 transakcija u sekundi. Visa bez problema izvrši skoro 25.000 transakcija u sekundi. Tvrtka Chainspace, koju je kupio Facebook, koristi tehniku “sharding” koja se temelji na interkonekciji više blochainova. Ova tehnika, prema Chainspaceu, omogućava gotovo pola milijuna transakcija u sekundi. Tehnologija Chainspace se već koristi i kod drugih poduzeća.

Unatoč ovom tehničkom arsenalu na raspolaganju, čini se da Facebook nije smatrao korisnim integrirati inovativne tehnologije Chainspacea u Libru. U Bijeloj knjizi se navodi da “ne postoji koncept bloka transakcija unutar registra”, govori da će Facebook zaobići najnovije tehnologije.

Sve se čini da će transakcije s Librom voditi grupa validatora koji su trenutno članovi Udruge Libra. To su velike tvrtke: Facebook, Uber i eBay. Da bi netko bio prihvaćen kao “validator”, mora biti velika tvrtka koja se nalazi na popisu Fortune 500, te dodatno kupiti investicijske žetone Libra za desetke milijuna dolara.

Facebook obećava postupno otvaranje članstva u validator grupi u idućih pet godina. Cilj je da svatko tko posjeduje određenu količinu Libre postane automatski validator. Veliki validatori bi trebali u budućnosti steći samostalnost u upravljanju i prihvaćanju novih validatora. Optimistična hipoteza je da bi se u ovoj fazi mogli uvesti alati za privatnost i decentralizaciju Chainspacea. Međutim, nema nikakvog jamstva da će se to dogoditi jednog dana ili da će Facebook poštovati svoj petogodišnji rok za provedbu svoje decentralizacije.

Zaključak iz cijele priče jednostavan. Nova svjetska kriptovaluta Libra podsjeća na pre-IPO i biti će korporacijska valuta iza koje će stajati multinacionalne tvrtke i njihovi interesi. Očito je cilj preuzeti monetarnu kreaciju od nacionalnih država. Ono što nije učinjeno trgovinom, globalizmom i internacionalizmom, sada se čini svjetskom kriptovalutom.

Ipak nije sve tako crno. Validacijsko-transakcijski “posao” vjerojatno neće opstati. Nedavno sam imao priliku pogledati najnovije i još neobjavljene fantastične algoritme u ovom domenu koji garantiraju sigurnost i brzinu. Dakle, postoje i druge mogućnosti koje nije moguće zaustaviti, a što će biti tema naših budućih članaka, a možda i nečega drugog.

kriptovalutaLibra
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Borba se seli u digitalni sferu. Kina je već upozorila svijet na pojavu kriptovaluta, posebno onih mulinacionalnih korporacija ili divova kao FB, koje izdaju nedržavni entiteti. zvuči kao decentralizacija od banaka, ali se ide čak u gore područje apsolutne nedodirljivosti i bezakonja.

Ante
4 godine prije

Ove različite kripto valute su samo modernizacija u plaćanju. Do sada se koristio papirnati novac različitih valuta, neke valute su bile vrijednije od drugih. Ako padnete u nemilost određene firme koja se bavi tim kripto valutama , ili jednostavno se netko želi riješiti konkurencije, biti će lako uništiti konkurenciju, ili pojedinca koji drukčije misli.

jozo
4 godine prije

Sankcije facebooku i svemu americkom

Moreno
4 godine prije

Ako fb procjeni kako je neko zaradija lovu mimo fb-a ili ih šalje nekome nepodobnome moć će mu posušit Libre i lipo napisat;
”This transaction goes against our Community Standards” i ‘’Your Account Has Been Disabled’’ . . . i još će ga prijavit policiji da je Libre zaradija dilanjen dopa i da ga šalje teroristima . . . 🙂

Sparkling
4 godine prije

Kad pročitate FB, znajte da je to pokušaj nametanja opet neke kripto valute u zamjenu za $ jer očito da i Izuzetni shvačaju prolaznost $ kao svjecke valute plačanja i sad žele stvoriti i kontrolirati neku istu takvu svjecku kripto valutu. A dali se pitate što bi se dogodilo s Am. obveznicama danas-sutra kad bi ojačala kripto valuta kontrolirana od FB-ili Feda, svejedno. Obveznice bi na duži rok izgubile podosta svoje vrijednosti. Možda se varam? Ali kripto valute koje nisu kontrolirane kao $ velika su opasnost za isti. A da ne govorimo o banksterima koji gube svoj monopol.
LP

9953
4 godine prije

Kako će se zvati sitniš od libre – libreto?

4 godine prije

Kako platiti bilo što? Za to što sam ja tebi izorao njivu od 1000 m2 s mojim konjima, ti ćeš meni zauzvrat odraditi dvije dnevnice kad budem kopao vinograd. U ovom slučaju (a takvih je slučajeva bilo na milijune u nedalekoj prošlosti) se usluga oranja platila fizičkim radom onog koji je uslugu oranja trebao. Banke, lihvari i država nisu bili potrebni kao posrednici. Kad je Todorić dospio u prve probleme s likvidnosti, onda je božićnice za svoje zaposlenike (40 000 radnika) isplaćivao komadom papira na kojem je pisala njegova vrijednost u bodovima, a bodovi su odgovarali kuni. Radnici su mogli mijenjati bonove (dobivene za rad) za robu u Konzumovim dućanima. No, Todorić je tu robu morao platiti službenim novcem (onim kojeg država proglašava zakonitim i time mu daje početnu vrijednost), svejedno je trebao s tim bonovima nešto manje usluga banaka i lihvara. S kriptovalutama stvari stoje malo drugačije. Nema izdavatelja… Čitaj više »

Ivo Lola
4 godine prije

Zašto mediji naslove pišu u obliku pitanja čitateljima i to o stvarima i događajima kojima čitatelji sigurno nisu bili svjedoci? Zato što oni i netko tko ih financira sve želi prebaciti iz sfere činjenica i dokaza u sveru ezoterije. Žele sve svesti na prosto pitanje, je li vjeruješ ili ne vjeruješ. Zaglupljivanje i to ono klasično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI