Kuba razmišlja o svojoj kriptovalutu s ciljem zaobilaženja američkih sankcija

Kuba uvodi kriptovalutu
4 komentara

Zaobići američke sankcije i istovremeno ojačati domaće financije, ozbiljan je plan Kube. Kao što je Venezuela učinila, iako “Petro” kriptovaluta nije postigla sve kako je obećano, Kuba razmatra poticanje svoje ekonomije na, po njoj, ispravan način.

Kriptovalutom se žele ublažiti američke sankcije. Kubanski rast prolazi kroz veliku krizu, posebno zbog sankcija koje su nametnule Sjedinjene Države. Konkretno, SAD žele regulirati otočku turističku industriju, koju optužuje za gospodarske veze s lokalnim i vojnim vlastima.

Razlozi za ovu krizu su višestruki. Izvoz je trenutno pao, a trgovinski embargo se pooštrava s predsjedavanjem Donalda Trumpa. Osim toga, venecuelanska pomoć više nije velika kako što je do sada bila. Upravo iz ovih razloga, Kuba trenutno razmišlja o načinu poticanja i oživljavanja svog gospodarskog rasta.

Cilj Kube je kopirati venecuelansku ideju kripto valute. Prošle godine, Venezuela je učinkovito uvela uporabu kriptovalute kako bi izbjegla američke sankcije. Premda Petro nije nikada zaživio kako je planirano, on ipak pomaže spriječiti hiperinflaciju.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel najavio je nekoliko mjera, uključujući i kriptovalutu. Ono što omogućava provođenje financijskog poslovanja bez otkrivanja njegovog identiteta bilo bi sredstvo zaobilaženja sankcija kubanskom turizmu i stranih ulaganja koja se ostvaruju na otoku. Ukratko, to bi povećalo prihode stanovništva. Posebno zato što su vlada i vlasti otoka već zamrznule cijene, čime se održava kupovna moć stanovnika.

Međutim, ove i druge najavljene mjere ne bi bile dovoljne. S jedne strane, treba zatvoriti praznine kako bi se ostvario gospodarski oporavak. S druge strane, nema nikakvog jamstva da će ovo zaživjeti. Vjerojatno će kubanska kriptovaluta pasti pod sankcije Donalda Trumpa, kao što je pala venecuelanska.

Nažalost, Kuba je u startu napravila grešku, najavljujući da želi prikriti trag novca. Očito vlasti Kube imaju loše savjetnike i financijere koji se baš ne razumiju u funkcioniranje kriptovaluta. Prije nego kubanska kriptovaluta ugleda svjetlo dana, zasigurno će biti sankcionirana. Cilj tehnologije blockchain, na kojoj se temelje kriptovalute, nije skrivanje, nego transparentnost. Dok su bogate zemlje zbog dominacije izgubile razum, male zemlje se nikako ne snalaze. Pokušavaju koristiti instrumente velikih, zaboravljajući da se za takve stvari trebaju angažirati istinski eksperti, a ne politički klimoglavci koji će promijeniti stranu čim se ukaže bolja prilika.

Nešto slično imamo i na našim prostorima, gdje su politički klimoglavci uvijek bili na vlasti. Prije rata u komunističkom sustavu, tijekom rata kada se “stvarala” demokracija i poslije rata kada su izdali sve ideale i okrenuli se globalnom projektu, Europskoj uniji.

kriptovaluta
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Do prije nekoliko godina nisi mogao koristit internet, a kad bi ga nasao bio bi sporiji od njihovih auta, ma sporiji od njihovih radnika koji su bili sretni i sve samo ne vrijedni. Nekoc sretni ljudi vec danas nakon smrti Fidela imaju marionetsku vlast…

Gordon
4 godine prije

Petro ima pokriče u nafti ( stvarnu vrijednost ). Nešto slično zlatu kao jamcu otplati kredita i troškova trgovine kod plaćanja domaćom valutom. Sumnjam u atraktivnost kubanske kriptovalute na tržištu ( nema pokrića ).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI