Odbor za financijsku stabilnost pažljivo prati Facebookovu kriptovalutu Libru

Libra
9 komentara

Ne očekuje se kako će na G20 Summitu u Japanu tema razgovara biti Facebookov plan o proširenju u financijske vode, odnosno na njihovu kriptovalutu. Ali Facebookove namjere mogle bi navesti regulatore da pobliže pogledaju ovu kripto aktivu.

Randal Quarles, predsjednik Odbora za financijsku stabilnost koji koordinira financijska pravila za zemlje skupine G20, rekao je kako njihova kripto sredstva trenutno ne predstavljaju rizik za globalnu financijsku stabilnost.  No, postoji rizik za pojavljivanje praznina kada ta kripto sredstva ne budu u nadležnost regulatora ili ako dođe do nedostataka međunarodnih standarda. Facebook je prošlog tjedna izjavio kako se želi proširiti na plaćanje te pokrenuti vlastitu kriptovalutu Libru.

“Vlasti bi trebale pažljivo provjeravati širu upotrebu novih vrsta kripto-sredstava za potrebe plaćanja u maloprodaji, kako bi se osiguralo da podliježu visokim standardima regulacije”, rekao je Quarles uoči G20 summita u Japanu koji će se održati ovog tjedna.

“Odbor za financijsku stabilnost i tijela za uspostavu standarda vrlo će pozorno i koordinirano pratiti rizike i po potrebi razmotriti dodatne multilateralne odgovore”, rekao je Quarles, koji je ujedno i potpredsjednik Federalnih rezervi za nadzor.

Iako su se ministri financija i središnji bankari G20 dogovorili, u ožujku 2018. godine, kako će nadzirati kripto sredstva, zaustavili su određene akcije jer su tako tražile neke zemlje članice.

Odbor za financijsku stabilnost je kazao da će, ako uspije Libra, biti potrebna drugačija vrsta regulatornog odgovora, ali ne očekuje se da će planovi Facebooka biti konkretna tema razgovora na sastanku G20 u Japanu.

Mreža za financijske inovacije Odbora za financijsku stabilnost sastala se s Facebookom kako bi razgovarala o Libri, ali razgovori su bili opći bez detalja.

Banka za međunarodne nagodbe u Švicarskoj, unutar koje se nalazi i Odbor za financijsku stabilnost, izjavila je u nedjelju kako političari trebaju brzo koordinirati regulatorne odgovore na nove rizike tehnoloških tvrtki kao što je Facebook, koji kreće u financijske vode.

Odbor je pomogao u provođenju financijskih reformi nakon financijske krize koja je prije deset godina natjerala vlade da spašavaju slabe zajmodavce. Velik dio njegovog rada sada je usmjeren na osiguravanje provedbe svih novih pravila.

U posljednje vrijeme raste zabrinutost da nacionalni regulatori razdvajaju globalna tržišta kapitala koji prisiljavaju strane banke da drže velike iznose kapitala i likvidnost na lokalnoj razini, a ne samo na višoj razini u slučaju da propadnu.

Odbor za financijsku stabilnost je priopćio kako je takvo “predpostavljanje” kapitala i likvidnosti stavljeno na dnevni red za raspravu.

Cilj međunarodnog sporazuma je da osigura ugodnost zemljama, koje su domaćini stranih banaka koje drže dovoljno kapitala i likvidnosti, ali ne u mjeri u kojoj to držanje fragmentira globalno tržište, priopćio je Odbor za financijsku stabilnost.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zemohudin
3 godine prije

Libra ni kriptovaluta..

Moreno
3 godine prije

CIA se uspila “dogovorit” sa facebookom. Švicarska centralna banka ima više dionica facebooka i od samoga Zuckerberga . . . jeli možda neko sumnja kako se centralne banke i facebook neće uspit “dogovorit” . . .

osguarbawurbgauwruawrguawrw
3 godine prije

Dozvole li zemljani da im uvale elektronski novac ući će u utamničenje i pljačku tisuću puta veću nego sa prevarom papirnate prevare.

preseren3
3 godine prije

Neznam šta se ovdje ima gledati?
Amerikanci če opet privuči milijarde realnog novca u svoju ekonomiju.
Pitanje je samo ako svijet ovo dozvoli, da li ima snage, da ovo spriječi…

samo tako
3 godine prije

Od bitcoina do libre…
Ima ovaca, ima i vune

Janoš
3 godine prije

Kad Facebook počne kupovati zlato kao što radi Rusija možda im i povjerujem pa prebacim štednju u Facebook banku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI