fbpx

Turska prihvaća kriptovalutu Petro u trgovini s Venezuelom

cavusoglu Jorge Arreaza petro

Turska je izrazila spremnost za korištenje kriptovalute Venezuele, Petro, kao devizne valute u bilateralnim komercijalnim aktivnostima između dvije zemlje.

“Priznajemo stvaranje kriptovalute Petro i to nam se čini jako dobrim. Ako možemo koristiti Petro, mi ćemo to činiti”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu u Caracasu, glavnom gradu Venezuele, gdje je stigao u službeni posjet i susreo se sa svojim kolegom Jorgeom Arreazom.

Iz sjedišta venezuelanskog ministarstva vanjskih poslova je čelnik turske diplomacije objasnio da njegova zemlja pokušava koristiti lokalne valute u transakcijama s narodima s kojima održava bliske odnose. Također je kritizirao Sjedinjene Države da koriste dolar kao “alat agresije”.

Çavusoglu je rekao kako Turska nije protiv nijednog oblika novca, ali je jasno istakao da njegova zemlja ne prihvaća činjenicu da Sjedinjene Države dolar koriste za napade na vlade suverenih država.

“Budući da je američka vlada koristi dolar kao sredstvo agresije, mnoge zemlje sada radije koriste svoje lokalne valute”, rekao je Çavusoglu i pohvalio napore naroda koji žele postati neovisni od dolara.

Osim toga, Çavusoglu se nada povećanju suradnje s Venezuelom “kako bi se postigla stabilnost”.

Ministri vanjskih poslova Venezuele i Turske potpisali su dva memoranduma o razumijevanju o suradnji.

Ministar Jorge Arreaza je pozdravio savez između dviju zemalja i ukazao da je susret s turskim kolegom uvod u posjet predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Venezueli, koji se očekuje ove godine.

U tom smislu je turski ministar vanjskih poslova istaknuo razinu trgovinske razmjene između dviju zemalja i izvijestio o jačanju odnosa Ankare i Caracasa potpisivanjem novih sporazuma o suradnji.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Segota
Gost
Segota
2 godine prije

A Gringosi u luft!!

shah
Gost
shah
2 godine prije

Dok Europa bude priznavala Dollar kao apsolutnu valutu – nista od prestanka hegemonije.

jozo
Gost
jozo
2 godine prije

Sutra slijede sankcije Turskoj od kaubojaca

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

I arapi su htjeli svojedobno ukinuti dominaciju dolara , uvesti kao platežno sredstvo libanonsku valutu i libanon kao centra transakcije i evo u Libanonu gori još i danas! Ali dobro je da su počeli rusi i kinezi, Venecuela i Turska. To su naj jače sankcije amerima.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Odakle ti to da u Libanonu gori?

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije

Ipak se krece!Roj malih cela postaje sve veci i veci.Kad sporka(prljava) Yenki voda dode do guse,sve se moze.La vina se pokrece.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Sad će skoro osam mjeseci kako je Maduro krenuo s Petrom kao novom kriptovalutom. Za razliku od mnogih analitičara ovdje koji su predviđali Petru i Venezueli sjajnu budućnost, bio sam drugačijeg mišljenja. U međuvremenu je porasla inflacija, iseljavanje i bijeda. Umjesto prosperiteta i gospodarskog rasta, proizvodnja je drastično pala, a ona naftna je na najnižim razinama. Nisu htjeli zapadne fer partnere u proizvodnji nafte, sad su prisiljeni Kini predati većinu proizvodnje nafte i same nafte.Koliko je osmišljena politika Petra kao valute govori i reakcija turskog ministra: Ako možemo koristiti Petro, onda ćemo to činiti! Čovjek koji je ministar države od 80 milijuna ljudi ne zna može li se ta valuta uopće koristiti.
Evo što sam (na ovom portalu) govorio prije osam mjeseci:
“Maduro kaže:Venezuela će stvoriti kriptovalutu Petro, kako bi stvorila i unaprijedila svoj monetarni suverenitet – što implicira da Venezuela sad nema monetarni suverenitet. Znamo da Venezuela ima godišnju inflaciju od 4115% (sad vjerojatno i veću) i da je to znak potpune nesposobnosti državnog vodstva koje ne zna koristiti činjenicu monetarnog suvereniteta (inflacija u venezuelanskom slučaju znači da Vlada tiskanjem novca bez pokrića u proizvodnji ili bilo čemu drugomu u stvarnosti svakodnevno pljačka vlastito stanovništvo, upravo onako kako je to činila i Jugoslavija. Inflacija se zaustavlja u 24 sata, kao što znamo. Postoje dva načina, jedan je vezivanjem domicilne valute uz neku drugu, kao što je to učinila Hrvatska, BiH, Srbija pa količina valute u optjecaju ovisi samo o vanjskom dugu i novom priljevu strane valute. Drugi je način nekreditni. Ograničiti banke u multiplikaciji depozita, uvesti im obavezne rezerve na 50% i sam određivati strogim nadzorom nad kreacijom novca svoju inflaciju).
Vjerojatno je ideja o kriptovaluti nesposobnim socijalistima došla odozdo .- naime, dobar dio inteligencije (profesora, studenata) preživljava rudarenjem bitcoina.
Nema nikakve sumnje u to da će socijalisti i ovo s Petrom upropastiti.
Vjerojatno su zamislili da vezivanjem valute uz naftu prisile sve kupce nafte na plaćanje u Petru za što bi kupci morali dati-druge valute, juane, eure, dolare, rublje. Tako bi socijalisti pretvorili svoju naftu u tuđe valute.To mogu i bez Petra.
Ali što bi sutra kad se svih 5 milijarda barela nafte iscrpi i u Venezuelu uđe svih 330 milijarda dolara? Petro bi živo na čemu? Na burzi, moš mislit!?
Za Venezuelu nema nade dok god se ne odrekne propalog socijalzma. Budući da im Vlada i nacionalna naftna kompanija PDVSA kasni u otplati dugova, što je tehnički bankrot (kao što je to bio iz istog razloga i u slučaju Agrokor), pitanje je hoće li se vlasnici obveznica prije uknjižiti na tu naftu, nego što Maduro smisli što će i kako s Petrom.”
P.S. U međuvremenu se Kina uknjižila na venezuelansku naftu za dolarski iznos koji im duguju.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

hahah,nenadmašan si,soa. Zapadni fer-partneri!?! Jel ti konzumiraš nešto žešće preko vikenda?? To pretpostavljam govoriš o svojim gazdama iz MMF-a i ostalih liberalno-robovlasničkih organizacija? Ili možda o Shellu i Haliburtonu, koji financiraju ratove protiv država kojima žele preoteti naftu i sve druge resurse?

Svi znamo da je Venezuela u problemima zbog ekonomskog terorizma kojeg protiv nje vode tvoji gazde. Uzalud trošiš slinu pričajući svoje laži ovdje. Uskoro ćeš imati preča posla da radiš, izgleda da će tvoji ipak započeti rat dolje u Siriji, Rusija im ne dozvoljava da više teroriziraju susjede. Dolazi vrijeme za suočavanje s Istinom, širitelju Zla.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije

Venezuela je u problemima prvenstveno zbog loše ekonomske politike, i Rusija je pod sankcijama ali imaju puno bolju ekonomsku politiku pa se drže. USA sankcije su samo ubrzale proces.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Fundamentalno pogrešno. Rusija je u boljoj poziciji zbog same veličine ekonomije i resursa.

Uz to,imaju jaku vojsku i sigurnosne službe, ,što im omogućava da se u korijenu obračunavaju sa petom kolonom i cionističkim agentima, bez straha da će im demonkrate vojno intervenirati zbog tzv. Kršenja ljudskih prava miroljubive opozicije.

Maus
Gost
Maus
2 godine prije

Wtf ekonomska politika. Znaci zamisli se da imas jedini Farmu krava u krugu 1000km , a nekim cudom ne mozes ni balegu prodati, makar nudis sve i 50%ispod cijene ,kako?zasto? Jer tvoj komsija,susjed ,drug,kolega prijeti svima u krugu 1000km pokolj i zapljenu svih novcanih sredstava.
Ugl. Usporedjujes Rusiju koja se proteze kroz desetke vremenskih zona,skoro na do 19st. na 3kontinenta (aljaska) s malom Venezuelom. Rusija i kina su uspjesne jer su velike Rusija povrsinom i stanovnistvom kao i kina. Osim toga i te Velesile balansiraju s politikom,ekonomijom i vojskom protiv SAD-a upravo zbog toga RuSija,Kina,Indija,Pakistan,Iran,mongolija s kaspijskim zemljama stvaraju jednu veliku kompaknu cjelinu, danas sutra i jednu veliku trgovinsko-vojnu uniju da se mogu suprostaviti ostalima. Bitno je zapaziti kako rusi i dalje s indijom i japanom odrzavaju dobre odnose makar s kinom trguju koja radi s pakistanom, nije ni rusija luda da ima jednog partnera jer se boji kine i moguceg prodora iste na sibir . Kina s osvajanjem sibira bi postala nezaustavljiv ljiva sila. Sve je to balansiranje. U kojima samo veliki igraci imaju sanse.

Maus
Gost
Maus
2 godine prije

Da se SAD prestane mjesati u politiku Venezuele vidio bi kako bi procvijetala, jel normalno i logicno da Venezuela najbogatija drzava na svijetu po zalihama nafe ne moze tu istu naftu ni u bescjenje da prodaje? Amerikanci rade fraking makar istim time unistavaju izvore pitke vode, je li to normalno? Na 1000km imaju naftu koju uopce ne kupuju, vec idu po nju u saudiju.( da znam da je SAD jedan od najvecih proizvodjaca nafte) Ugl Venezuela bi trebala biti najbogatija drzava srednje i juzne Amerike, jer ima iznimno povoljan polozaj i zalihe nafte da ti se zavrti u glavi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Maus
Nije ni čudno da ti ništa nije jasno kad barataš s neistinama. SAD Veenezueli nisu uvele nikakve sankcije osim onih na isporuku oružja . Naravno, zabranile su i kreditiranje Venezuele. Od ukupnog izvoza iz Venezuele, 43% svega se odnosi na izvoz u SAD koje plaćaju kešom. Uglavnom naftu i plin.
Točno je da bi Venezuela mogla biti najbogatija država Južne Amerike i to bi vjerojatno i bila da nesposobni i lopovski nastrojeni socijalisti nisu na vlasti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik