fbpx

Facebook želi hitno do kraja mjeseca ponuditi svoju kriptovalutu

Facebook želi hitno do kraja mjeseca ponuditi svoju kriptovalutu 1

Nešto se dešava. Iako je planirana za kraj godine, Facebook ubrzano sprema emisiju svoje kriptovalute, što će se vjerojatno dogoditi još krajem ovog mjeseca.

Već duže vrijeme, velika tehnološka poduzeća planiraju ili su već kreirali i ponudili svoje kriptovalute. Kada kažemo emitirali mislimo na ponudu vlastitih kriptovaluta svojim postojećim klijentima. Poznavatelji blockchain tehnologije znaju da se radi o klasičnoj tokenizaciji poslovne aktivnosti, a ne špekulaciji.

Token ili kriptovaluta je jedna te ista stvar. Razlika je samo u infrastrukturi. Tokeni koriste tuđi blockchain, a kreatori kriptovaluta imaju svoj vlastiti blockchain, kao i sustav validacije.

Prema zadnjim dostupnim, ali neprovjerenim informacijama, nova kriptovaluta tvrtke Facebook će se zvati GlobalCoin ili u prijevodu globalni novac.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg sa svojim timom već pregovara s američkim regulatorom, a nedavno je tražio sastanak s američkim i engleskim guvernerima kojima želi predstaviti projekt. Ovaj mali detalj, otkriva puno. Vjerojatno se ne radi samo o klasičnoj tokenizaciji Facebook aktivnosti koja se vrši putem ICO (Initial Coin Offering / Inicijalna ponuda novca), nego o nečemu što će se moći koristi i za investicije. Kombinacija ICO i STO (Secure Token Offering) je rješenje na koje vjerojatno računa Facebook.

Informacija o sastanku dodatno otkriva da ćemo imati i investitore koji za svoj novac žele dobiti vrijednosne papire. Zuckenberg, dakle ne računa odmah na široku publiku, nego na kapital koji će mu omogućiti prednost nad ostalim velikim igračima. Slične investicije moraju biti odobrene od regulatora kao što je američki SEC (Securities and Exchange Commission / Komisija za vrijednosnice i burzu).

Facebook planira ponuditi trgovinama razne popuste kako bi favorizirao svoju kriptovalutu. Ova tvrtke želi omogućiti i fizičku razmjenu kriptovaluta putem automata, te plaće svojim zaposlenicima isplaćivati u GlobalCoinu.

Stabilnost Facebook kriptovalute se temelji na dolaru i velikom broju postojećih korisnika raznih usluga koje nudi ovo poduzeće. Radi se o paralelnoj valuti koja može izdominirati ostale kriptovalute, ali i one nacionalne, uključujući i američki dolar.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Venom
Gost
Venom
1 godina prije

Kripto valuta koja ima za osnovu lepe želje i čestitke je običan porez za budale.
Navali narode !

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Venom

facebok se dedolarizirao

OFF TOPIC
Gost
OFF TOPIC
1 godina prije

Migrantska kriza – jedan od boljih komentara ikada:
https://www.youtube.com/watch?v=X8KRbld3r6s

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Sreća da se stabilnost temelji na dolaru a ne npr. na zlatu. Odlično jamstvo.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Janoš

Stvar je vrlo jednostavna. Danas nije moguće investirati u zlatu, jer toliko zlata ne postoji na ovom Planetu. Dolar je platežno sredstvo u SAD-u gdje se nalazi sjedište Facebooka. Nikada papir nije bio jamstvo, nego aktivnost i dodatna vrijednost.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  PPP

Koliko zlata ima na svijetu ?

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Alen

Između 200.000 i 1.000.000 tona. Nitko živ ne zna točno.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  PPP

Tacan odgovor je da niko ziv ne zna ..
Investirati u zlatu je veoma lako samo se vrijednost istog mora prilagoditi…
Jedini protivnici zlata , su bankari kamatari jer im zlato ne dozvoljava sirenje kamate i plasiranja valute ovako kako trenutno rade i sviju nas su doveli na rub propasti …

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Alen

Investirati u zlato radi očuvanja vrijednosti kapitala da, ali investirati zlato je totalna kontradikcija i nemoguća misija. Investirati znači stvarati dodatnu vrijednost koja se mora pokriti dodatnom količinom zlata. Dakle, totalna utopija. To bi zlato koštalo dva puta skuplje, nego je stvorna dodatna vrijednost. Prvi put za dodatnu vrijednost, a drugi put za plaćanje kopanja tog zlata.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  PPP

Sve pogresno.. Zlato jeste vrijednost i kapital i valuta ili novac. Sve u jednom… Nemas potrebe razdvajati jedno svojstvo od drugog samo da bi napravio mjesta da ubacis papir za koji ćes reći da je kapital..
Cime sada pokrivas investicije ?
Nadam se da znas da ih pokrivas dugom .. Dugom koji se je toliko multiplicirao da već sutra će nas dovesti do kraha..

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Alen

Vrijednost zlata je dogovorna kao i za običan papirnati novac. Zlato je rijetko, ne može se lako stvoriti inflacija i traje u vremenu. Korištenjem samo zlata, svijet bi se urušio u roku deset dana. Nitko ne bi imao zlata za trgovati. Što se tiče duga kao načina za monetarnu kreaciju, to je javna stvar, samo što sada ne pričamo o tome.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  PPP

Da , zlato ( prelazak )nam sad ne moze pomoći , svijet se je toliko uglibio u dug da je to jednostavno nemoguće..

Ja kad pricam o zlatu pricam za vrijeme koje dolazi , koje će doći , nakon velikog kraha danasnje ekonomije.. Koje je iza ćoska..
Svijetu u kojem će se pravila morati ponovo uspostaviti..
Bitno je tada znati sta je dobro i sta vrijedi , cisto da se ne ponovi ista greska..

Vrijednost zlata je dogovorena ali zlato ne mozes proizvoditi i uticati na tu vrijednost kako i u kojim kolicinama ti zelis.. Tu je razlika..

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Alen

To i jeste mana zlata. Ono danas ne može pokriti rad potreban za život svih. Voljeli mi ili ne, budućnost je elektronski novac tj. kriptovalute.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  PPP

Ne tacno… Zlato moze pokriti sve potrebe ljudi na svijetu…
Ono sto zlato ne moze niti treba da pokrije je dugovi koje je svijet stvorio… To će ljudima doći na naplatu…
To moze privremeno pokriti jedino nesto sto mozes proizvoditi koliko hoćes i kada hoćes… Bilo to elektronski ili papirnato..
Ali sasvim je jasno da ti i dalje samo pokrivas trenutni dug i ides u stvaranje jos većeg i tako samo povećavas gabarite katastrofe koja je i onako mastodontska.

Shvatas…

qwieifqwierbfqzewfrzewfzqbrqer
Gost
qwieifqwierbfqzewfrzewfzqbrqer
1 godina prije
Reply to  Alen

Poentirao si ovom zadnjom Alene.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Kako bi vi istjerali to zlato na tržište, ako ga svatko čuva?

Ako će banke i dalje posuđivati zlato uz kamate, znači da treba još zlata.

Problem zlata i kreditnog novca su odvojene stvari.

Zamislimo da vas poslušaju moćnici i uvedu zlato kao platežno sredstvo. Kako bi vi trgovali s njim? Kovali novčiće?

Cijene zlata kao platežnog sredstva bi porasla za nekoliko desetina puta.

Novčići od zlata bi gubili vrijednost pri trljanju ruke. 🙂

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Izgleda da vise nema mjesta gdje da se smjeste velike kolicine dolara , pogotovo zbog smanjenja koristenja istog, pa se je naslo novo mjesto za upumpavanje istih..
FB platforma moze sigurno progutati tone i tone istog…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alen

FB kriptovaluta je kanta za smeće i reciklazu dolara.. Nista drugo..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Alen

Misliš da se dolari dijele i prevoze kiperima pa onda lopatama bacaju gdje se stigne? Svaki dolar je izdan kao dug i nikomu se taj dolar ne ‘upumpava’ ako neće iz toga izvući novac potreban za kamatu i kakvu zaradu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ti si naucio emisija-dug-novac i tu si zablokiro…dalje ne vezes..

beligorod
Gost
beligorod
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Itekako se upumpava i to FED-u, odnosno kamatarima.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Američki dolar je zakonsko sredstvo plaćanja u SAD-u, ali je istovremeno i glavna svjetska rezervna valuta. Nešto je tomu pridonijela povijest (da je bila drugačija, možda bi svjetska valuta bila Reichsmark), a bogme nešto i američka sila kojoj se dugi niz desetljeća nitko nije uspio približiti. Osim suverenog bolivara koji se tiska po Živi zid monetarnoj logici, sve druge valute na svijetu se kreiraju kao dug pa je logična posljedica stvari da novca i nema uopće u optjecaju. Ono s čim plaćamo, trgujemo jest iznajmljeni, posuđeni novac kojeg moramo vratiti s kamatama izdavatelju.Jasno je – tko više izdaje/iznajmljuje valute, taj je i jači igrač. Vrč ide na vodu dok se ne razbije, a novac se upumpava u sustav kao dug dok može. Onda slijedi reset. Ali reset dolazi uvijek na novoj stepenici koje je veća, opasnija po posljedicama za ukupni svijet. S dolarom je sve ok, Rotschildi i ostali to rade stoljećima. Međutim, nije OK sa SAD-om. Njihov dug raste eksponencijalno i koliko god se podizala granica zaduživanju, ona se sve brže probija. Korist od tog duga danas najviše izvlači Kina. Tvorcima Faceboka i gospodarima dolara izgleda to ne miriše. Kao ni slom SAD-a. Da Zuckerberg dolazi sam mlađan na… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Iako te Son of Alerik napadaju, ima dosta istine u tvojim riječima. Dolar je postao svjetska rezervna valuta jer je nekada Amerika više izvozila, nego uvozila. Svjetska dodatna vrijednost se pokrivala dolarima, jer su se ti dolari na kraju iznova vraćali u SAD koje su sve do danas bile Svjetska centralna banka.

Uskoro će tu ulogu preuzeti Kina, ako je ne sabotiraju. Također je istina, da je bogatstvo kineskog čovjeka, financirao Zapad. Umjesto da su to učinili umjereno u interesu svih, netko se polakomio i pomislio da će Kina cijeli život pravit plastične kantice i lepeze.

Trump je to shvatio, ali mislim da je već kasno. Stvar će se na žalost svih riješiti velikim sukobom.

Venom
Gost
Venom
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP
Iako te Son of Alerik napadaju, ima dosta istine u tvojim riječima. Dolar je postao svjetska rezervna valuta jer je nekada Amerika više izvozila, nego uvozila.
————————————————————————————–
Dolar nije postao rezervna valuta zbog izvoza, več zbog političke i monetarne sigurnosti ostalih država.
Prije 1. svetskog rata su več postojale ideje o rezervnoj valuti. Posle 2. svetskog rata su sve države primile tu ideju .
Dolar je izabran na temelju toga, što Amerika nije vodila ni 1. ni 2. svetski rat na svojoj teritoriji i što ne postoji mogučnost, da neka druga država ili narod osvoji tu zemlju.
Ukratko toliko.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Venom

Dolar je izabran jer je imao pokriće u zlatu i najveće kolicine zlata koju se ga pokrivale !!!!!!!!!
Onog časa kad je odvojen od zlata trebalo ga je ponistiti kao svjetsku valutu..
To se je i pocelo desavati sve dok ga kisindzer nije vezao za naftu i tako mu osigurao i vrijednost i dominaciju..

Venom
Gost
Venom
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
Dolar je izabran jer je imao pokriće u zlatu i najveće kolicine zlata koju se ga pokrivale !!!!!!!!!
————————————————————————————————————————–
Gkupost !
Sve države su imale nekad pokriče svoje valute u zlatu !
A Amerika nije imala ni slovo “N” od največe količine zlata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

” The United State lists its gold reserves at 8,133.50 tons. This number has not changed since 1971. During World War II, U.S. gold holdings peaked at over 20,000 tons. ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Venom

Wiki je odličan izvor neznanja i pogresnih informacija..
Nemoj se sa mnom natezati wiki argumentima …

Venom
Gost
Venom
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
Wiki je odličan izvor neznanja i pogresnih informacija..
Nemoj se sa mnom natezati wiki argumentima …
—————————————————————————–
Pa ja ne koristim Wikipediju !
Kad ti nije poznato da su u carskoj Rusiji i dobu Stalinove SZ imali više zlata od Amerike pa pričat gluposti, da je dolar postao svetska rezervna valuta, jer je Amerika imala največe količine zlata, onda se stvarno nema sa tobom šta natezat oko ove teme pa čak ni gumicu se ne može natezati sa tobom

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Venom

Nema političke sigurnost, bez monetarne koja je temelj svega. Gdje se novac slijeva, ta država dominira. Slijevanje je izvoz. Bez izvoza država ide u ponor i mir je ugrožen.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Pa s cim ćes kupovati njihov kripto ? Mozda za dolar ..
Nisi valjda pomislio da će FB da preuzme ulogu fed-a !?
I kad bi to mogli morali bi inicijalno mijenjati svoj kripto za neku vijednost , zlato npr. , kao sto je fed to uradio..
Ili mislis da će financirati americku vladu s kriptom.. Ili otvoriti centralnu paralelnu FB banku ?
Jok.. Dolari koji se vraćaju nazad kući idu u FB kripto.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Zavalimo se i gledajmo,jer to jedino možemo,kako dolazi novac sa očima,on nas vidi al za nas nema boje,okusa i mirisa već samo prikaz na ekranu.Usavršeniji model elita za našu kontrolu!

jozo
Gost
jozo
1 godina prije

Treba im zamjena za propali dolar

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije
Reply to  jozo

Eto,ja se bojim propalog dolara.Kad završi ovo početno eksperimentiranje sa ovim virtualnim valutama,ovi bi stvarno mogli pokopati dolar i uvalit nam virtualne valute.Virtualne valute imaju veći potencijal za našu kontrolu,jer putevi takvog novca su vidljivi.Al teško je srušit dolar bez velike krize.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

CIA otvara novu praonicu novca, jeftiniju i skriveniju od raznoraznih otoka, skupa sa Londonom

Barban
Gost
Barban
1 godina prije

Izdavanje neke valute je u ingerenciji centralnih banaka pojedinih država. Međutim, ulaskom u crypto-sferu, valute sada mogu izdavati i korporacije. Znamo da su u današnjem svijetu korporacije moćnije i od samih država. Pitam se, nije li ta cijela priča sa crypto-valutama jedan od globalističkih trikova da se i u monetarnom području polako razvlaste države u korist korporacija ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik