Francuska namjerava pojačati poslovne veze s Iranom

Teheran - Iran
5 komentara

Francuski ambasador u Iranu, Francois Senemaud, je izjavio da državni i privatni sektor francuske privrede namjeravaju pojačati svoju prisutnost u Iranu, i dodatno ojačati poslovne veze s Iranom.

Na sastanku Organizacije Qeshm slobodne zone, u razgovoru s direktorom Zone Hamidom Reza Momeni, francuski ambasador je dodao da će uz već uključene kompanije poput Totala, Citroena, Peugeota i Renaulta, Francuska nastaviti pojačavati trgovačke veze s Teheranom.

Dodatno, izjavio je i da su francuske kompanije zainteresirane da sudjeluju u projektima zajedničke izgradnje i u razvojnim projektima. Među njima je kompanija Vinci, (https://www.vinci.com/vinci.nsf/en/group.htm), aktivna u pregovorima oko aerodroma Mashhad i Isfahan.

Qeshm Air
Qeshm Air

Francuska je spremna i na suradnju oko projekata na otoku Qeshm, naglasio je ambasador, dodajući da je otok bogat brojnim mogućnostima razvoja u granskim industrijama, energetici i ribarstvu. Ne treba ni spomenuti da postoje i primjerena područja zajedničkog investiranja s drugim stranim kompanijama, zbog lokacije ove slobodne zone.

Direktor Momeni je sa svoje strane komentirao trenutno uključene kapacitete suradnje i implementirane projekte, i naglasio da će otok Qeshm biti spreman i voljan poduzeti projekte i investicije u suradnji s francuskim privatnim sektorom.

Otok Qeshm je smješten uz južnu obalu Irana, nasuprot luka Bandar Abbas i Bandar Khamir. Na otoku se nalazi oko 300 kvadratnih kilometara zone slobodne jurisdikcije. Sam otok je dug 135 kilometara, a nalazi se oko 60 kilometara od omanske luke Khasab, i oko 180 kilometara od luke Port Rashid, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na svom najširem dijelu, otok je širok oko 40 kilometara, a na najužem oko 9,4 kilometara. Ukupna površina otoka je 1491 kvadratni kilometar. Grad Qeshm se nalazi na najistočnijem dijelu otoka, 22 kilometra od Bandar Abbasa, dok je na najbližem mjestu samo dva kilometra od iranskog kopna. U toku su planovi da se do kopna izgradi most.

Prosječna temperatura na otoku je oko 27O C, a godišnja količina padalina oko 183 mm. Na otoku živi oko 120.000 ljudi koji se bave ribarstvom, izgradnjom tradicionalnih barki s latinskim jedrima, trgovinom i uslugama.

Izvori: Irna | Ask about Iran

CitroenFrancois SenemaudHamid Reza MomeniQeshmRenaultVinci; Total
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
An-je
7 godine prije

Ti isti Francuzi zabranjivaju Hrvatima imati poslovne veze s Iranom.
Toliko o bratstvu i jedinstvu EU.

subaru
7 godine prije

Pošto stovr vlada i Francuskom drugim rijačima iranci sklapaju poslove sa svojim zakletim neprijateljima.

rodoljub
7 godine prije

Polako, ali sigurno, vazali bivse americke administracije pocinju da menjaju ponasanje i politiku, sto dokazuje da su bili pod jarmom americke globalisticke – liberalne ,mafije. Ta mafija nece odustati od namere da rusi Trampa i spreci promene u politici SAD , pa ce svima koji otkazu poslusnost praviti probleme. Oni su carstvo zla.

Bzvz
7 godine prije

Pa pola Njemacke je vec u Iranu. Francuska i Njemacka ce podijeliti poslove u Iranu, pobrati najbolje i najprofitabilnije, a Eu roblje kao Hrvatska ce i dalje sluziti da uvoze smece od hrane koje ostane Europi. I nesto kineskog mesa starog 8 g…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI