fbpx

Google će platiti francuskim medijima 76 miliona dolara da okonča dugotrajnu raspravu oko autorskih prava, ali nisu svi zadovoljni

Google isplata francuskim medijima

Alphabetov Google se, kako se izvještava, složio da isplati 76 miliona dolara odštete grupi francuskih izdavača vijesti radi rješavanja jednogodišnjeg spora oko pravila o autorskim pravima koje su francuske vlasti donijele prema zakonodavstvu EU.

Iznos američkog tehnološkog giganta dijelit će se između 121 nacionalne i lokalne francuske novinske publikacije, otkrio je okvirni sporazum.

Prema dokumentima, Google će plaćati 22 miliona dolara godišnje tokom tri godine. Korporacija će takođe obezbjediti kompenzaciju od 10 miliona dolara istoj grupi u zamjenu za obavezu da tri godine neće pokretati parnice zbog potraživanja autorskih prava.

Google je ranije najavio sporazum sa Alliance de la Presse d’Information Generale (APIG), lobističkom grupom koja predstavlja glavne francuske izdavače. Međutim, kompanija nije otkrila detalje finansijskih uslova.

Prošlog aprila, Evropska unija je odobrila novo zakonodavstvo, kojim su stvorena takozvana susjedska prava. Zakon obavezuje glavne dobavljače tehnoloških platformi da otvore razgovore sa vlasnicima medija oko upotrebe vijesti. Smjernice daju pravo izdavačima da primaju nadoknadu kada platforme koriste njihov sadržaj. Sporazum između francuskih medija i Googlea prati francusku primjenu novog pravila.

Taj potez je navodno izazvao široko nezadovoljstvo među mnogim drugim francuskim izdavačima vijesti, koji ne pripadaju grupi. Šema je opisana kao nepravedna i netransparentna, jer Google odbija da pruži pristup podacima koji pokazuju koliko novca generiše od vijesti.

„Ovi netransparentni sporazumi ne obezbjeđuju pravedan tretman svih izdavača vijesti, jer formula za izračunavanje nije objavljena u javnosti. Google je iskoristio naša odjeljenja da bi unaprijedio svoje interese“, rekao je Spiil, sindikat nezavisnih izdavača vijesti na mreži.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jozo
Gost
Jozo
18 dana prije

Google je najveće Zlo interneta uz Facebook Instagram Twitter i WhatsApp koje sakuplja sve informacije o svima na cijelom Svijetu a u korist Amerikanaca

POVEZANE VIJESTI

Izbornik