Google privremeno zaustavlja prisluškivanje svojih korisnika u EU, zbog skandala s privatnošću jer su im procurjeli podatci

Google asistent

Usred skandala s podacima, Google je izazvao zabrinutost zbog outsourcinga pregleda snimljenih razgovora između korisnika i digitalnog asistenta. Tvrtka tvrdi kako je tako prikupljala podatke o različitim akcentima i dijalektima za učinkovitije prepoznavanje govora. Međutim, regulatori EU-a tvrdili su da su mnogi od njih zabilježeni bez znanja korisnika.

Njemačke vlasti prisilile su Google da privremeno obustavi prakse ručnog pregleda audio zapisa, koji pomažu u testiranju Google Assistant-a, navodi se u izjavi njemačke ustanove za zaštitu podataka.

Prestanak ručnih pregleda koji se primjenjuje na područje cijele Europske unije, a vjerojatno i na međunarodnoj razini (iako to nije potvrdio glasnogovornik Googlea), predstavlja preventivnu mjeru zaštite građana, u slučaju da tromjesečna istraga utvrdi kako Google krši Opću uredbu o zaštiti podataka, poznatu kao GDPR:

“Upotreba automatskih govornih asistenata od pružatelja usluga kao što su Google, Apple i Amazon pokazuje se vrlo rizičnom za privatnost onih koji su pogođeni”, navodi se u izvješću hamburškog povjerenika. “Zabrana je, za sada, privremena zaštita prava o privatnosti subjekata podataka”.

U izjavi za The Verge, Google je jasno rekao da su već zaustavili ono što nazivaju “jezičnim pregledima” koje provode zaposlenici u outsourcingu, te da sada rade s njemačkim vlastima pa najboljim pravilima kako bi pomogli kupcima da razumiju na koji način se njihovi  podaci mogu iskoristiti.

U pokušaju da obrani svoj pregled audio materijala, Google je ustvrdio da ovakva praksa pomaže da se u sustave za prepoznavanje glasa uključi više akcenta i dijalekata jezika, istovremeno osiguravajući da tijekom postupka ne pridružuju audio zapise konkretnim korisničkim računima i „samo obavljaju recenzije od oko 0,2% svih isječaka. ”

Ranije ovog mjeseca, Google je izazvao val kritika nakon što su Belgijske novine izvijestile o tisućama osobnih snimaka koji su završili na Google Assistantu, instaliranom na uređajima i pametnim telefonima Google Home, iako većina korisnika nije bila toga svjesna.

Glasnogovornik Google-a tada je za Business Insider rekao da su slučajevi “lažnog prihvaćanja” – ili uključivanja pomoćnika bez posebne korisničke naredbe poput “Hej Google” – rijetki, tvrdeći da tehnološki titan ima višestruke zaštite kako bi se to spriječilo događa. Glasnogovornica, međutim, nije komentirala veliki broj “lažnih prihvaćanja” iz medijskog izvješća.

Procurile snimke pružio je Googleov zaposlenik, koji je izložio Googleovo poslovanje u vezi s dosjeima kupaca koji su trenutno zaštićeni GDPR-om. GDRP je zamijenio Zakon o zaštiti podataka iz 1998 godine, a stupio je na snagu u svibnju 2018. godine, predviđajući ogromne novčane kazne za tvrtke, do 4 posto njihova godišnjeg globalnog prometa, u slučaju da sigurnost podataka kupaca nije zajamčena na odgovarajući način.

Povezan tekst

Google špijunira svoje korisnike, analizirajući snimke njihovih razgovora

5
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
5 Komentatori
QwertyHmmm daEmiliano ZapataAragornBranko Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Branko
Gost
Branko

“Google privremeno zaustavlja prisluškivanje svojih korisnika u EU”
Baš mi je žao.

Aragorn
Gost
Aragorn

Nije tajna uopce,svatko moze otici na Gmail i skiniti sve podatke koje google sprema s vaseg mobilnog telefona. Svaki mobilni telefon s Gmail prijavom,koji je se barem jedno prijavio na google,dok god je “ziv” uređaj,sprema sve vase pretrage,pozive,poruke,bilo na internetu ili off interneta

Qwerty
Gost
Qwerty

I ovaj komentar zelim naci u toj hrpi. Kako cu to uraditi na gmail-u? Hvala

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Hahahaa, “privremeno”,znaci ne odustaju!!!
Jos mi je smjesnije kad neka od tih velikih kompanija plati kaznu u silnim milionima pa svi u glas : “neka, neka tako im i treba”,a kad se ta kazna usporedi s zaradom ispada da je nadoknade u 15min.

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Glagol procurjeti 🤔

POVEZANE VIJESTI

Izbornik