Google špijunira svoje korisnike, analizirajući snimke njihovih razgovora

Google smart speaker
3 komentara

Googleovi pametni zvučnici bilježe korisnike kada to najmanje očekuju. Google je zaposlio “stručnjake za jezik” koji slušaju snimke razgovora običnih ljudi, neke od njih uključuju privatne trenutke korisnika.

Google se brani kako ne slušaju čitave snimke, koje Google Home uređaji neprestano snimaju, već samo isječke snimki. Ovi “jezični stručnjaci”, kako ih nazivaju, koriste sustav suradnje koji je tvrtka izgradila kako bi dijelili i analizirali zvučne isječke, pomažući Umjetnoj inteligenciji (AI) Google asistentu, u dešifriranju nijansi ljudskog govora.

Iako Google naglašava kako što je moguće više anonimizira isječke, kako se ne bi moglo utvrditi tko se nalazi na snimci time što zamjenjuju korisničko ime sa serijskim brojem, belgijska televizija VRT utvrdila je da lako doći do vlasnika pomoću tih isječaka, s obzirom na obilan broj adresa i osjetljivih informacija koje se čuju na snimkama. Poslušali su više od 1.000 isječaka koje im je dao nizozemski izvođač i otkrili da je više od 15 posto njih zabilježeno bez znanja korisnika, riječ je o 153 snimke.

U jednom “slučajnom” snimanju, žena je bila u “određenoj nevolji”, kaže jedan od jezičnih stručnjaka. Ostali isječci uključivali su čak razgovor o seksu i “šaputanje na jastuku”, borbe te službene telefonske pozive prepune privatnih informacija. Dok su zaposlenici upućeni da brojeve računa i lozinke tretiraju kao “osjetljive”, oni su ipak prepušteni vlastitim uređajima što može dovesti čak i do curenja osjetljivih informacija u medije.

Google inzistira da ima potrebne zaštitne mehanizme kako bi spriječio korištenje snimki koje su snimljene bez znanja korisnika. Voditelj projekta Google Search, David Monsees napisao je u četvrtak na blogu da je upotreba „jezičnih stručnjaka“ „neophodna za stvaranje proizvoda kao što je Google Assistant “i tvrde da stručnjaci pregledavaju samo 2 posto audio isječaka koji su snimljeni na uređaju. Monsees je upozorio one koji bi mogli odati osjetljive informacije kako postoje “timovi za sigurnost i zaštitu privatnosti te da su aktivirani u vezi s tim pitanjem. Oni stalno istražuju i poduzimat će potrebne mjere.”

Kada je Bloomberg izvijestio da je Amazonova Alexa snimala razgovore tisuće, od kojih su mnogi napravljeni bez znanja korisnika, Google je naglasio da je njegov vrhunski Home Assistant anoniman i da snima izobličene audio isječke. Međutim, snimci koje je VRT čuo nisu uopće bili izobličeni, ti su isječci bili “jasni”, a Google Assistant, verzija aplikacije za mobilni telefon, proizvela je zvuk “kvalitete telefonskog razgovora”.

Vlasnici Google Home koji očekuju da će tvrtka poštivati ​​njihovu privatnost, trebali bi dobro pogledati povijest tvrtke, čiji su osnivači jasno dali do znanja kako odbijaju konceptu privatnosti: kada su pokušali uspostaviti AI “etičko vijeće” koje je trajao manje od tjedan dana prije nego je doživjelo kolaps. Jedna studija pokazala je da više od 1000 aplikacija, za Googleov operativni sustav Android, prikuplja podatke čak i kada su im korisnici uskratili dozvolu za to. Ranije ove godine korisnici Nest Secure sustava kućne sigurnosti otkrili su da uređaj ima skriveni mikrofon.

elektroničko špijuniranjeGoogle
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Split
4 godine prije

ECHELON to odlično radi od 1971. god. do dana današnjeg, GOOGLE se samo nakačio na to!

Boberman
4 godine prije

Jedva čekam slom i odbacivanje te truleži!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI