Huawei pokreće vlastiti operativni sustav koji će zamijeniti Googleov Android

harmony

Huawei je uveo svoj dugo očekivani Hongmeng operativni sustav (OS), poznat kao HarmonyOS. Tvrtka kaže da se može prebaciti na novi sustav u bilo kojem trenutku, uključujući i na telefonima, ako ne budu mogli koristiti Android.

Kineski tehnološki gigant službeno je, u petak, predstavio novu platformu. Operativni sustav može se koristiti na raznim pametnim uređajima, a lansirat će se na “pametne proizvode”, poput televizora, kasnije ove godine. Nakon predstavljanja u Kini, operativni sustav će postati dostupan na globalnom tržištu, najavio je Huawei.

Iako je tvrtka rekla da trenutno preferira Google-ov Android za svoje pametne telefone, nije isključeno da će u budućnosti upotrebljavati vlastiti sustav na pametnim telefonima.

“Ako u budućnosti ne budemo mogli koristiti [Android], odmah se možemo prebaciti na HarmonyOS”, rekao je Richard Yu, iz Huaweijevog odjela za potrošače, na konferenciji za razvojne programere Huaweia u Dongguanu. Dodao je da će prelazak trajati samo jedan ili dva dana.

HarmonyOS se, među svojim značajkama, može prilagoditi na bilo koji uređaj kako bi pružio “besprijekorno iskustvo na različitim uređajima”, te kako bi stvorio osnovu za “zajednički razvojni ekosustav”, tvrdi Huawei.

Tehnološki gigant također naglašava da će nova platforma službeno biti otvorenog koda, što bi mogao biti dio napora kompanije da odbaci optužbe za špijuniranje u SAD-u.

Mogućnost gubitka pristupa najpopularnijem svjetskom mobilnom operacijskom sustavu pojavila se nakon što su SAD postavile Huawei na takozvanu “Entity List”, odnosno “listu entita”, čime je američkim kompanijama zabranjeno poslovanje s kineskim tehnološkim gigantom. Sukladno trgovinskoj listi, Google je odlučio obustaviti neke poslovne aktivnosti s Huaweijem.

Kasnije su ograničenja ublažena, uključujući 90-dnevne dozvole tvrtkama za nastavak rada s Huaweijem, kao i daljnje dopuštenje američkog predsjednika Donalda Trumpa za prodajom određene opreme. Međutim, Huawei i dalje ostaje na crnoj listi, a trgovinski rat između SAD i Kine tek je u punom jeku.

11
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
5 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
10 Komentatori
SinišadopizdilomiŽeljkojezevakucicajezevakucica Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
grga
Gost
grga

Samo ga predstavljaju, ima li ga više? Čini mi se svaki put drugo ime, jel to jedan OS ili ih ima više?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

grga,
Imaju oni cijeli OSinjak.
Harmony je predviđen kao obiteljski OS.
SOS bi trebali koristiti kuhari i općenito djelatnici u ugostiteljstvu.
Ima još dva tri ali sam zaboravio.
Šalu na stranu,imaju ga .Kinezi nisu bleferi poput Trumpa.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Ono kada SAD preko Trumpa uobičajeno dobije ekonomski udarac koji djeluje jako gadno, ali sa zadrškom.
Razbijanje svjetskog softverskog monopola uvijek rodi nečim zanimljivim.
Windows ima mnogo konkurenata, kao i internet pretraživači – sada ćemo i na mobilnim platformama dobiti alternative.
Uopće ne sumnjam da će korisnici u azijskim/afričkim zemljama brzo prigrliti Huawei alternativu.

Zadranin
Gost
Zadranin

Hehehe, samo se vi zahebavajte s Kinezima, napravit će oni u budućnosti kopiju skoro svakog amerokenjskog/i zapadnokenjskog proizvoda.. samo bolju i jeftiniju od originala.

P***!

Siniša
Gost
Siniša

Neće zamojeniti već “može zamijeniti, ako bude bilo potrebe”.

Željko
Gost
Željko

@Siniša Hajde Siniša, pa vi stalno pola ekavica pola ijekavica u vašim komentarima, prvo vi naučite pisati pa drugima dajte moralne pridike!

Siniša
Gost
Siniša

Ali mi je imE na čistoj ikavici a učili mE ekavici, ijekavici i jekavici i nikada nisu rekli da je ikavica ili neki drugi podizgovor nEispravan;nikada mE nisu upozorili kao ti a Musliman mi je bio nastavnik SH jezika (Musliman jer nikada nije rEkao drugačijE).
ElEm….imE ti je ČISTA ekavica, u komeEntaru su ti dvije riječi na čistoj ekavici i nE kontam zašto si toliko zadrt kada bEz ekavice nE možEš;nE morališEm vEć mi nije jasna vaša suluda žElja da pod obavEzno napravitE razliku i očiglEdno sam u pravu a ti promijeni imE ili ga napiši na ijekavici a čini mi se da je i jekavica književna.

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Naučili su “čitati i pisati”.Sada pišu vlastite romane.Pa , pa , Googy !

Lucija
Gost
Lucija

Ježy
😊 čovječe, G zna o tebi više nego tata i mama, žena, mačak ili šef.
Još će nas i ucjenjivati…

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Lucy,
Mama i tata zaspali.Žena me zna u dušu.Šefa nemam(sretno nezaposlen).
Jedino me brine mačak.Sumnjiv mi je.Raširio se po kući i prati svaki moj korak.

dopizdilomi
Gost
dopizdilomi

Hoće li i “ajfon” oliti “geyfon” dati otovoreni kod svog sustava.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik