Iran i Rusija nastoje produbiti veze između zona slobodne trgovine

Trgovina
4 komentara

Moskva i Teheran razgovarali su o saradnji između svojih specijalnih trgovinskih zona, u pokušaju da podstaknu trgovinu i investicije, saopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo ekonomskog razvoja nakon video-konferencije s iranskim kolegama.

Zamjenik ministra Dmitrij Volvač informisao je iranske zvaničnike o stvaranju Unije tehnologije i logistike u Rusiji.

Aktivnosti unije usmjerene su na produbljivanje trgovinske, ekonomske, transportne i logističke saradnje između Rusije i zemalja kaspijskog regiona i država koje gravitiraju ka međunarodnom transportnom koridoru sjever-jug, rekao je Volvach iz pres-službe ministarstva . .

Ranije ove godine Iran i Evroazijska ekonomska unija (EEU) predvođena Rusijom potpisali su memorandum o slobodnoj trgovini kako bi osigurali slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i radnika između država članica.

Iran je u mogućnosti da razmjenjuje robu sa zemljama članicama EEU – odnosno Rusijom, Kazahstanom, Bjelorusijom, Jermenijom i Kirgistanom – na osnovu preferencijalne trgovine. Unija je omogućila popuste za iransku robu, dok je Teheran dao prednost artiklima koji potiču iz evroazijskog bloka.

Saradnja između Rusije i Irana ubrzano se širi usred sankcija Zapada protiv obje zemlje. U periodu od januara do oktobra 2022. trgovina između Moskve i Teherana dostigla je 4 milijarde dolara, premašivši cifru za cijelu 2021, prema ruskoj carinskoj službi. Ruski izvoz u Iran porastao je za 27%, dok je uvoz iz Teherana skočio za 10%, pokazuju podaci.

Prošle godine, nacije su postigle nekoliko sporazuma, uključujući kupovinu opreme za avione i zajedničku izgradnju gasovoda i razvoj gasnih polja.

iranrusijaTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex Keller
3 mjeseci prije

Vi nama dronove,mi vama atomsku bojevu glavu…a može nešto i S400 ako krenu Izraelci.

Max
3 mjeseci prije

Logično i ekonomski opravdano.

Mane
3 mjeseci prije

Ovaj proces je započet pre petnejstag godina.taga je započeo projekat izgradnje autoputa i pruga iz Moskve preko Irana do indijskog oceana.duzina trase je oko 7000 km.do sada je trgovina morala da ide od Baltika preko Atlantika,sredozemnog mora,sueckog kanala sve do indije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI