„Izjave SAD su lažne, a ne libijski dinari“: Moskva odbacuje optužbe za štampanje falsifikovanih dinara

Libijski dinari
8 komentara

Moskva je štampala dinare za Libiju u skladu s vladinim ugovorom, tako da tvrdnje Washingtona da je to lažni novac nemaju nikakve veze sa stvarnošću, po riječima iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki State department objavio je u petak da je početkom ove nedelje na Malti zaplijenjena “falsifikovana, u rusiji štampana libijska valuta” u vrijednosti od 1,1 milijarde dolara.

Moskva je potvrdila da je dinare zaista štampala ruska državna kompanija Goznak, ali to je urađeno u skladu s ugovorom koji je potpisala s Centralnom bankom Libije 2015. godine. Nalog je u potpunosti platila libijska strana, saopšteno je.

Nakon uklanjanja (podržanog od NATO-a) Muammara Gadafija 2011. godine i godina haosa, Libijom sada upravljaju dvije rivalske vlade, koje obje imaju svoje centralne banke. Moskva je saopštila da je poslala novac u Bengazi, koji kontrolira Libijska nacionalna armija (LNA) Khalifa Haftara, jer je šefa lokalne banke imenovao demokratski izabrani parlament. Zaplijenjeni novac bio je neophodan za stabilizaciju problematične libijske ekonomije, dodalo je ministarstvo.

Dakle, lažne su američke izjave, ali ne i libijski dinari.

Washington, koji podržava od UN-a priznatu Vladu nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju, označio je LNA i njenu banku “ilegalnim paralelnim entitetom”.

Moskva je ponovila svoje stajalište da sukob u Libiji treba rješavati samo za pregovaračkim stolom, pozivajući strane da polože oružje i započnu pregovore.

libijalibijski dinarirusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
3 godine prije

Nek printaju $ i € 😉

Milanče
3 godine prije

Rusi sú med i mlijeko, skupo Bi platili sví tu njihovu fóru dá se nezná tko sú Rusi.Cilj je jasan, diskreditacija Rusije před konacan obracun na jesen, veliki majdan i demonstracija u Rusiji, vladaři iž sjene už pomoc ruské elite imaju své pripremljeno.Rusija ce se raspasti na malé drzavice.Sto rusi nepíšu kako sú dobili po tamburi u Libiji i utekli.

dalmata
3 godine prije

E,čoviće,kod nas u Dalmaciji kažu,”Selo rugo,pokraj puta pa se svakom ruga”.ko se javija u vezi para?!Ako ima ko u povisti,cile ljudske(ne neljudske)race,da štampa više falših pinez,nego Kina wc karte(papir)to je USrA.I oni sebi daju pravo da solu pamet,cilim svitu i okolini?!Ljudi moji,da nije tragedija,bila bi komedija.Ima li kraja USrA bolešćini?

Jomla
3 godine prije

Samo još jedna američka krađa. Ništa više, na zapadu ništa novo…

sobravia
3 godine prije

Rusi postali najjača svjetska sila u štampanju para. Svojih i tuđih. Još da je vidjeti koje im je kvalitete ono razvikano zlato koje naveliko kupuju. Da nije ono jedno karatno sa 4,2 % zlata a ostalo bakar i smeće…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI