fbpx

„Izjave SAD su lažne, a ne libijski dinari“: Moskva odbacuje optužbe za štampanje falsifikovanih dinara

Libijski dinari

Moskva je štampala dinare za Libiju u skladu s vladinim ugovorom, tako da tvrdnje Washingtona da je to lažni novac nemaju nikakve veze sa stvarnošću, po riječima iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki State department objavio je u petak da je početkom ove nedelje na Malti zaplijenjena “falsifikovana, u rusiji štampana libijska valuta” u vrijednosti od 1,1 milijarde dolara.

Moskva je potvrdila da je dinare zaista štampala ruska državna kompanija Goznak, ali to je urađeno u skladu s ugovorom koji je potpisala s Centralnom bankom Libije 2015. godine. Nalog je u potpunosti platila libijska strana, saopšteno je.

Nakon uklanjanja (podržanog od NATO-a) Muammara Gadafija 2011. godine i godina haosa, Libijom sada upravljaju dvije rivalske vlade, koje obje imaju svoje centralne banke. Moskva je saopštila da je poslala novac u Bengazi, koji kontrolira Libijska nacionalna armija (LNA) Khalifa Haftara, jer je šefa lokalne banke imenovao demokratski izabrani parlament. Zaplijenjeni novac bio je neophodan za stabilizaciju problematične libijske ekonomije, dodalo je ministarstvo.

Dakle, lažne su američke izjave, ali ne i libijski dinari.

Washington, koji podržava od UN-a priznatu Vladu nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju, označio je LNA i njenu banku “ilegalnim paralelnim entitetom”.

Moskva je ponovila svoje stajalište da sukob u Libiji treba rješavati samo za pregovaračkim stolom, pozivajući strane da polože oružje i započnu pregovore.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
crodaemon1
Gost
crodaemon1
6 mjeseci prije

Nek printaju $ i € 😉

Milanče
Gost
Milanče
6 mjeseci prije

Rusi sú med i mlijeko, skupo Bi platili sví tu njihovu fóru dá se nezná tko sú Rusi.Cilj je jasan, diskreditacija Rusije před konacan obracun na jesen, veliki majdan i demonstracija u Rusiji, vladaři iž sjene už pomoc ruské elite imaju své pripremljeno.Rusija ce se raspasti na malé drzavice.Sto rusi nepíšu kako sú dobili po tamburi u Libiji i utekli.

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
6 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Daj se samocenzuriraj, molim te.

BanOvan
Gost
BanOvan
6 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Je*es dan koji ti zapocne sa slikom sErosa, KillBilija ili prdeza koji kucka sa ovim je*enim kratko uzlanim i krato silaznim slovcima. Tebe ocito ni rodjena majka nije voljela. ‘ladno bi sjeo kao dobar pampur na bOOlji onog metuzalema malo prije pomenutog.
Da su tvoji fasistoidni USrAnci stampali na tariguzu onda bi to bilo sve OK. A kamoli da se i spomene kako su oni dobili po 3.14cki u Vijetnamu ili Afganistanu ,… AAAA KOJI SI SMORAN MENTOL…

Slagalica
Gost
Slagalica
6 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Zabaci Milance udicu pa ko se upeca upeca

dalmata
Gost
dalmata
6 mjeseci prije

E,čoviće,kod nas u Dalmaciji kažu,”Selo rugo,pokraj puta pa se svakom ruga”.ko se javija u vezi para?!Ako ima ko u povisti,cile ljudske(ne neljudske)race,da štampa više falših pinez,nego Kina wc karte(papir)to je USrA.I oni sebi daju pravo da solu pamet,cilim svitu i okolini?!Ljudi moji,da nije tragedija,bila bi komedija.Ima li kraja USrA bolešćini?

Jomla
Gost
Jomla
6 mjeseci prije

Samo još jedna američka krađa. Ništa više, na zapadu ništa novo…

sobravia
Gost
sobravia
6 mjeseci prije

Rusi postali najjača svjetska sila u štampanju para. Svojih i tuđih. Još da je vidjeti koje im je kvalitete ono razvikano zlato koje naveliko kupuju. Da nije ono jedno karatno sa 4,2 % zlata a ostalo bakar i smeće…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik