Kineski proizvođač automobila Xpeng Motors spreman je da razvija čipove za autonomna vozila usred globalne krize sa čipovima

Xpeng Motors
3 komentara

Vijest dolazi nakon vijesti da je tehnološki gigant sa sjedištem u Guangzhou rekao da je oformio mali tim za razvoj čipova usred globalne poluprovodničke krize i pandemije, izvijestila je ovog mjeseca kineska veb lokacija za tehnološke vijesti 36Kr, dok se suparnički proizvođači automobila Tesla, BMW, Volkswagen i drugi takmiče za kinesko tržište automobila.

Kineski proizvođač električnih automobila Xpeng Motors najavio je da bi mogao da proizvodi sopstvene poluprovodnike za autonomna vozila, rekao je u četvrtak CNBC glavni izvršni direktor te kompanije.

Prema riječima Xinzhou Wua, potpredsjednika za autonomnu vožnju, kompanija će istražiti brojne tehnologije kao i čipove za svoja autonomna vozila.

„Pa, ne mogu reći previše o tome, konkurencija na kineskom tržištu je jaka, pa istražujemo sve mogućnosti. Koji su najbolji načini da zadržimo prednost u takmičenju? Za sada nam dobro ide softver. Ali krećemo naprijed, ispitujemo sve moguće opcije: kako da opstanemo, da pobijedimo u ovom takmičenju“, rekao je Wu za CNBC.

Govoreći o tome da li će kompanija istraživati izgradnju vlastitih čipova, dodao je: “To je jedan od pravaca, da.”

Prema CNBC, razvoj sopstvenih čipova omogućio bi kompaniji bolju kontrolu i dublju sinergiju između hardverskih komponenti i softvera.

Wu je tvrdio da su P5 hardver i softver i „upotrebljivost ukupnih karakteristika“ mnogo napredniji nego kod konkurenata – a to kompaniji daje „prednost“.

Vijest dolazi nakon što je Xpeng u srijedu lansirao svoju novu električnu limuzinu P5, koja primjenjuje tehnologiju LIDAR (Light Detection and Ranging) ili lasersko mapiranje okruženja.

LIDAR senzori na P5 su vitalni za mogućnosti autonomne vožnje vozila. Sedan takođe koristi Nvidia i Qualcomm komponente za autonomnu vožnju, odnosno head-up ekran, navodi CNBC.

Wu je zaključio da su upotrebljivost i ukupne karakteristike P5 “mnogo naprednije” od konkurenata, omogućavajući kompaniji “prednost” nad rivalima.

Vijest dolazi dok se brojni kineski tehnološki giganti pridružuju globalnoj tehnološkoj trci usred američkog trgovinskog rata sa Kinom. Gigant smart telefona Xiaomi namjeravao je da izgradi električna vozila do aprila ove godine, prema izvještajima kineskih medija u martu.

Pretraživački gigant Baidu rekao je u ponedjeljak da je prikupio 2 milijarde dolara sredstava za svog proizvođača čipova vještačke inteligencije (AI) Kunlun od brojnih investitoria, a prednjači Civic Private Equity Funds Management (CPE).

Domaći napori za proizvodnju čipova takođe dolaze usred velike globalne krize i nestašice poluprovodnika, koja je posljednjih mjeseci teško pogodila velike tehnološke i automobilske kompanije kao što su Apple, Samsung, Honda, General Motors i mnoge druge.

ČipovikinaXpeng Motors
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istražuj
2 godine prije

“… Domaći napori za proizvodnju čipova takođe dolaze usred velike globalne krize i nestašice poluprovodnika…” Tzv “nestasica poluprovodnika” – uzrokovana je naredbom R+R da obustave proizvodnju/rudarenje materijala za cipove… Najveci dio tih materijala se rudari od strane kineskih kompanija po cijelom svijetu… Ova informacija je provjerena. Naravno, niko je nece javno “objaviti”… Dakle jos jedan pokazatelj – da je tzv “slobodarska Kina” (a i tzv “Rusija” naravno) – pod totalnom kontrolom familija nekadasnjih “Dvorskih zidova“… A vrlo je lako shvatiti i dokumentima povezati – da su direktni nalogodavci i Kinezima i Rusima /tj onoj tzv “eliti” koja navodno “kontrolise drzavu” – operativci familije Rockfeller. Ta “elita (dvorski zidovi Rotschild+Rockfeller) – “kontrolise tu tzv drzavu/demokratiu/diktaturu” – na taj nacin da – bezpogovorno izvrsava naredjenja ovih zlocinca koji imaju “stampariju novca” tih tzv “drzava”… Sa druge strane: u debilanama se “izucava” 🤣 – tzv “trostubna demokratska vlast” po ovim R+R bananama po… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Žx
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI