fbpx

Koliko će koronavirus naštetiti kineskoj ekonomiji?

Koronavirusna kriza - Kina

Da li se Peking može oporaviti?

Koronavirusna kriza kruži širom svijeta, a mnoge zemlje se već bore da spriječe katastrofalne ekonomske posljedice koje je ta epidemija izazvala. Smrtonosna virusna upala pluća pogoršavala se iz sata u sat, zbog čega su zemlje poput Italije, Španije, Francuske i Njemačke morale da zatvore neke svoje urbane centre. Ljudima širom svijeta savjetuju se karanteni od najmanje mjesec dana, a to negativno utiče na ponašanje potrošača. Proizvodnja, lanci snabdijevanja i pružanje usluga su paralizovani u većini vodećih ekonomija.

Ali čak i dok se svijet suočava sa mogućnostima međunarodne propasti trgovine, postoji jedna ekonomska supersila koju je koronavirus pogodio više nego bilo koju drugu na svijetu: Kina.

Skoro svaka zemlja ima ograničeno putovanje u Kinu i iz nje, Wuhan i druge provincije su zaključane, a posao širom zemlje je ozbiljno ugrožen kao rezultat svega toga. Ovi novi događaji podrivaju stabilizaciju koju je Kina primjetila u decembru 2019. Finansijski stručnjaci predviđaju da će se, ako se virus nastavi širiti, BDP zemlje smanjiti ne samo u prvom kvartalu 2020., već u i drugom i trećem u odnosu na 2019. To će biti veliki problem za Kinu, posebno zato što se to nije dogodilo zadnjih trideset godina.

Mogući otkazi

Ekonomski prekid rada najčešće karakteriše ogroman gubitak radnih mjesta. Nakon iznenadnog i dramatičnog ekonomskog pada u Kini, otpuštanje radnika je neizbježno. Ustvari, samo nekoliko dobro struktuiranih preduzeća će izbjeći da u potpunosti zaustavi rad ako ova pandemija potraje. Većina kompanija u Wuhanu, gdje je virus prvi put identifikovan, već su otpustile više od 75 procenata svoje radne snage. Praktično je nemoguće voditi posao kada je vlada naredila ljudima da uspostave samoizolaciju. Stručnjaci kažu da će se, čak i da se pandemija suzbila do kraja marta, najmanje 5 miliona radnih mjesta i dalje izgubiti. Ovaj broj će se vjerovatno povećati jer je virus potrajao u aprilu i narednim mjesecima.

Trenutno jedina trunka nade za kinesku radnu snagu jeste da se oko 30 procenata kineskih MSP(IT upravljačkih servisa) gotovo vratilo u normalno poslovanje, zahvaljujući brzoj intervenciji kineske vlade. U nastojanju da spriječi da nezaposlenost poraste u narednim mjesecima, vlada nudi poslodavcima subvencije samo da bi im pomogla da zadrže što veći broj svojih zaposlenih. Vlada takođe daje kredite kompanijama,kako bi im pomogla da održe stabilnost. Ali čak i sa oporavkom tržišta rada, produktivnost rada u zemlji ostaje niska zbog samoizolacije. S druge strane, lanci snabdijevanja u Kini i izvan nje iz dana u dan se pogoršavaju, što će najverovatnije naštetiti stranim ulaganjima. Ako nakon pandemije namjeravate da osnujete kompaniju u Kini, vjerovatno ćete imati veće šanse da dobijete najbolji kineski talenat zahvaljujući otpuštanjima koja su u toku.

5G je i dalje jaka u Kini

Kina je i dalje vodeća zemlja u usvajanju 5G bežične mreže, uprkos teškom napadu koronavirusa. To je postignuto kroz kineske mobilne operatore u državnom vlasništvu, zajedno sa činjenicom da su Kinezi srednje klase veoma oduševljeni 5G bežičnim mrežama nove generacije.

Mobilni operateri u Kini žele da diverzifikuju svoju 5G ponudu godinu dana nakon što je tehnologija uvedena u zemlju.

Uvođenje 5G mreža igraće ključnu ulogu u napretku digitalne infrastrukture u Kini, a povećana povezanost za građane i privredne subjekte će biti od velike važnosti u oživljavanju ekonomije širom zemlje.

Koje su industrije najviše pogođene zaključavanjem u Kini?

Automobilska industrija

Proizvođači automobila, posebno u provinciji Hubei, smanjili su proizvodnju automobila za gotovo polovinu. Pojedini proizvodni pogoni su se zatvorili,uzrokujući zaustavljanje globalnih automobilskih lanaca snabdjevanja. Možemo očekivati akutni nedostatak auto djelova u narednim mjesecima.

Tržište pametnih telefona

Zaustavljanje tehnoloških fabrika smanjuje proizvodnju smartfona i drugih visokotehnoloških uređaja. Kineski telefoni uskoro bi mogli nestati sa tržišta.

Putovanja i turizam

Aviokompanije i svi iz ugostiteljskog sektora već osjećaju težinu ograničenja putovanja u prometnom kineskom sektoru.

Ko ima koristi

Postoje industrije koje žude za širenjem koronavirusa. Internet trgovina na malo, na primjer, u porastu je. Kupci se odlučuju da naruče osnovne zalihe na mreži, umjesto odlaska u prodavnice. Internetska usluga dostavljanja hrane, između ostalih usluga beskontaktne dostave, trenutno cvjeta. Ostali proizvodi na koje kinesko zaključavanje nije uticao negativno uključuju farmaceutske proizvode, biotehničke uređaje i maske za lice, između ostalih medicinskih pomagala.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
61 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
puki
Gost
puki
9 mjeseci prije

Koliko će koronavirus naštetiti kineskoj ekonomiji?

Nece nista.

Fondacija Rockefeler je to rekla jos 2010. u svom poznatom scenariju u kojemu su kao baba Vanga “mudro” prorekli cijelu ovu diktaturu korone- I bas u najvise nahvalili Kinu, koja je poduzele najstrozije mjere i rekli su tamo, da ce se Kina prva i najbrze oporaviti od ekonomske krize nastale od dikatorskih mjera korone…

I taj Scenario of Future and Technology 2010. je jos jedan dokaz da kineska crvena kabala, odavno suradjuje sa onom americkom sestokrakom kabalom

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  puki

Iz Kine u ostatak svjeta dolazi samo zlo! Sve dosadašnje pandemije, kao što su tzv. ptičja gripa, svinjska gripa, potječu iz Kine a mnogi misle, da će i buduće po smrtnosti mnogo opasnije pandemije isto tako doći iz Kine. Osim toga, Kina na veliko krade intelektualno vlasništvo od svih zemalja bez razlike i stvara nelojalnu konkurenciju u svjetskoj trgovini. Logično bi bilo, da se ostatak svijeta udruži i da pokuša da postane nezavisan o svemu što dolazi iz te zemlje i na tome se već uveliko radi. Naime, u kini je na vlasti rigidni komunistički režim, koji u ničemu nije i ne može biti kompatibilan sa zemljama u kojima vlada kakva takva demokracija.Isto tako, Kina je na djelu dokazala, da ne priznaje međunarodno pravo. Naime, Kinezi su jednostrano, bez pristanka drugih zainteresiranih zemalja prisvojili skoro cijelo Južnokinesko more i na tamošnjim atolima već izgradili vojno pomorske i zrakoplovne baze iako su u početku tvrdili da im to nije cilj. Okolne države, Filipini, Južna Koreja, Vijetnam i još neke druge su se obratile međunarodnom sudu da zaštite svoje interese i sud je presudio u njihovu korist, ali Kina jednostavno ne priznaje odluke međunarodnog suda. Prilikom preuzimanja Hong Konga od Velike britanije,… Pročitaj više »

Sarmat
Gost
Sarmat
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator,
u Kini je jednopartijska demokracija (vlast naroda. njegovih predstavnika), za razliku od zapadne višepartijske demonkracije (vladavine banksterskih demona, to jest njihovih poltrona) koju Vi nazivate “kakva takva demokracija”.Bolje rečeno nikakva demokracija. Samo pravo da jednom u 4 godine izađeš na izbore i biraš između Kurte i Murte. Ako je to za Vas željena demokracija, za mene nije.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  Sarmat

Poštovani: Zašto ne idete živjeti u Kinu, ako smatrate, da je sve OK što se tiče prilika u njoj. Za izraz “jednopartijska demokracija” još nikada prije nisam čuo to je nešto kao “drveno željezo” ili “vrući led” i svima pa i meni i vama bi moralo biti poznato, što predstavlja komunizam i koliko je zla taj sistem prourokovao u svijetu u zadnjih 100 godina! Ova zapadna višestranačka demokracija ima mnogo mana, ali nikada to ne bih mijenjao za kinesku “jednopartijsku demokraciju” a vjerujem da nebi ni mnogi drugi.

BanOvan
Gost
BanOvan
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

komUtator, to sto rece na kraju mozes procijeniti po broju minusa koje su ti dodijelili

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije
Reply to  BanOvan

BanOvan, kad minuse daju takvi kao ti, to je kompliment.

Sarmat
Gost
Sarmat
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator,
jednopartijska demokracija nije oksimoron, već pojam iz politologije za koji Vi niste čuli, a tome nisam ja kriv. Proučite malo teoriju. Tzv. zapadna višestranačka demokracija sve više klizi u jednopartijsku demokraciju, točnije demonkraciju, premda Vam partitokrati neće priznati da je tako. To morate shvatiti sami. Ili ne shvatiti, vaš problem. Gotovo u pravilu na vlasti se smjenjuju dvije partije stvarajući privid višestranačke demokracije. Te se partije u programu doista i razlikuju, ali te razlike nisu bitne naravi za razvoj ljudskog društva. To su samo razlike kao u dvije nogometne ekipe, njihovim trenerima, selektorima itd. Ali PRAVILA IGRE su ista. Zato je to jednopartijska demonkracija. Nemam ni vremena ni volje dalje Vam objašnjavati, jer za to bi trebala knjiga, a ovo nije mjesto za pisanje knjiga.
P.S. Komunizam nigdje ne postoji, pa ga nemojte ni spominjati. Postoje samo komunističke partije. A one nisu isto što i komunizam. Itd itd.
U Kini nemam namjeru živjeti jer nisam Kinez, ne poznam jezik itd. Osim toga, imam već i neke godine. Ali Vi sigurno uživate u višestranačkoj demokraciji. Baš nam je lijepo! Ma prava pjesma!

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije
Reply to  Sarmat

Sarmat, na zapadu svakih 4 godine biraš političko vodstvo, a u Kini imaš nametnutog doživotnog predsjednika. I ti pričaš o vlasti naroda.

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator

Puno sereš protiv te Kine.. a sigurno sve to radiš/pišeš sa uređaja proizvedenog u toj istoj Kini. 😂

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, da u pravu si, sklopljenog u Kini od američkih dijelova i izmišljenog u US. Strašan kompliment za Kinu, ili sklapa ili proizvodi po ukradenim patentima.

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Ti ili namjerno pišeš gluposti, ili samo trolaš.

Aj nam reci, koliko prosječno amerokenjskih dijelova ima u proizvodu proizvedenom u Kini?

Sve što amerokenjac proizvede doma, i pošalje na daljnje, završno sastavljanje u Kinu.. se smatra proizvodom proizvedenim u Kini.

iPhone, amerokenjski proizvod? Isto spada u kineski proizvod, iako mu dijelovi skoro 90% nisu iz Kine.

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, mikroprocesor je srce računala. Najkvalitetnije mikroprocesore radi US, Intel i AMD. Ne znam da li još tko u svijetu radi kvalitetne mikroprocesore. Pošto su mikroprocesori srce računala, oni su i najskuplji dio. Otpornike ikondenzatore je radio i EI Niš i RIZ. Isto ti je i s ključnim dijelovima iPhone. Pročitaj što piše na iPhone. Assembled in China, ne made in China. Kina ne poštuje intelekyualno vlasništvo i zbog toga je treba dovesti u red.

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Je, na iPhoneu piše assembled in China.. ali isto spada u proizvod proizveden u Kini, koliko god ti priželjkivao drugačije.

Sva Apple-ova proizvodnja, i sva amerokenjska.. koja se nalazi i odvija u Kini.. se vodi pod kineski bdp, i poslije spada pod uvoz iz Kine.

A što se tiče poštovanja “intelektualnog vlasništva”: Kina je svim tim stranim firmama, koje su htjele iskoristiti kineski potencijal za svoj profit.. dala izbor:

1) možete otvoriti posao kod nas, uz uvjet da dijelite proizvodne i tehnološke procese sa lokalnim kineskim kooperantnim firmama

2) ne možete otvoriti posao kod nas ako ne prihvatite uvjete iz gornje stavke broj 1.

Reci mi, a što je sa poštovanjem dogovorenih uvjeta kooperacije od strane tih stranih firmi?

Mogli su odbiti otvaranje poslova u Kini, i ne bi uopće trebali dijeliti svoje tehnološke i proizvodne procese sa Kinezima. Ali.. tim firmama se omastio brk zbog potencijalnog profita kad bi proizvodili u toj “zaostaloj Kini”.

Sad kad je učenik počeo nadmašivati učitelja.. sad učitelj laže, sankcionira, i sabotira svog učenika.

Ko hebe amerokenjce, sami su sebi zakuhali kašu.

P***!

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranine, jel” ima korone tamo u Zadru i okolini!? Kako ste to mogli dozvoliti, da vam Đoković i Ivanišević unište turističku sezonu. Ubuduće pazite na prioritete i ne dajte se navući na takve jeftine fore.

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator

Da se je zarazio neko nevažan, ili običan građanin.. ne bi niko ni a rekao.

Ovako, zbog jednog tenisača, dospjesmo u sve svjetske novine, i možda ode sezona ljudima koji se bave turizmom.

Mediji jedva dočekali linč. Nabijem ih.

P***!

istina boli
Gost
istina boli
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

komentator
opet ti o intelektualnom vlasnistvu……………prvo prouci temu pa onda nesto reci o tome………….ne lupaj bezveze………

Željko
Gost
Željko
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

@Komentator Rođen sam na rijeci Savi u Bosanskom Brodu, 1984. sam učestvovao na otvorenju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, otišao u JNA u Šabac “Mačvanski partizanski odred” kasarnu-vojarnu na rijeci Savi, vratio se iz JNA 1985., počeo studirati u Brčkom koji je gle čuda na rijeci Savi, završio fakultet i odradio kako se to zvalo pripravnički u Rafineriji u Bosanskom Brodu, dobio posao za stalno 1991., nakon par mjeseci počelo ludilo u Hrvatskoj, i nakon godinu dana i u BiH, nažalost! Bio sam vojnik HVO i časnik-oficir HV, bio sam častan na bojišnicama ali sada sa vremenske distance ću vam reći da je socijalizam bio raj na Zemlji u odnosu na ovakve sustave-sisteme kao što su u Hrvatskoj i u BiH sada, cijenio se čovjek, cijenio se radnik, cijenio se stručnjak, postojala je obitelj-porodica, bilo je iskreno prijateljstvo, itd.! Molim vas kada pišete o socijalizmu, ustanite s poštovanjem!!

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  Željko

Moj Željko u Yugi je bilo dobro, ali kako kome. Nekom auto i dvorac a nekomu kolac i konopac. Ne može se to tek tako uopćavati nego ići od primjera do primjera. Voziti se na biciklu (ako si ga imao) bio je nekakav standard. Kakav Tomosov moped “kolibrić” ili Fićo je već bio nadstandard a ostalo za šire narodne mase tj raju, nedostižni san.

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije
Reply to  Željko

Željko, sjećam se kako smo se družili dok smo u redu čekali benzin. Isto je bilo i s kavom, uljem, deterđentom… A tek prijayeljstva. Dobijem plaću i odmah zovem prijayelja telefonom, čiji sam priključak platio 2000 DEM da mi kaže tko prodaje marke. I prijayelj nađe nekog kod koga je “šticung” samo 15%. Baš je bilo super.

putnik83
Gost
putnik83
9 mjeseci prije
Reply to  puki

Kina je mrtva,samo to još ne zna.
Nitko ne treba Kinu, a Kina treba cijeli svijet.Kina živi od izvoza roba i uvoza sirovina.Prodaje RAD.
Kina nije zemlja koja se nalazi na strateškim putevima i nema ništa da ponudi osim jeftine radne snage.
U svijetu u kojem se svake minute rodi 200 tisuća ljudi to više i nije neki resurs – već problem.
Indija se nudi da zamjeni Kinu.Tu je Brazil,Indonezija,Nigerija,Etijopija.Samo ove pobrojane zemlje imaju 2.5 milijarde stanovnika.
Zapad svoj kapital i proizvodnju treba mudrije disperzirati održavajući balans snage i više nikad ne dozvoliti da neka nova zemlja trećeg svijeta postane Kina.

BanOvan
Gost
BanOvan
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

PutniceNamjernice, a sta to indija ima da ponudi svijetu osim jeftine radne snage, a one vele sile sirotinjske koje jos nabroja d ne pominjem. Jedino da nas ovdje u BiH spomenes da im popravimo prosjek

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  BanOvan

Indija nikada neće oružjem ugrožavati svijet, a Kina je na najboljem putu da to učini, naravno, ako joj ostatak svijeta to dozvoli.

miro
Gost
miro
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

uzdati se na posranu evropu je znak da se prorocanstvo Nostradamusa ima veliku tezinu, a sto se tice mira i prosperiteta na
nasoj planeti Zemlji, nece ga biti sve dok kinezi opet uzjasu biciklete, a rusi sjednu u moskvice,
neka ti je lahka zemljica Generalu George S, Patton.
let God bless America

mladen
Gost
mladen
9 mjeseci prije
Reply to  puki

“najbolji” su mi ovi biseri koji ignoriraju činjenicu da je Kina izvukla stotine milijuna ljudi iz bijede i gladi, digla infrastrukturu zemlje na svjetski nivo i osigurala tehnološku razinu kao nikada u povijesti te zemlje. samo se vi tješite i ignorirajte, Kinezi su uporni i strpljivi.

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije
Reply to  mladen

A kako su se ti milijuni našli u bijedi? Pa komunisti vladaju Kinom dosta dugo. I uz to, izvukli su stotine milijuna ljydi iz bijede, a ostalo im je još milijardu u bijedi.

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

“A kako su se ti milijuni našli u bijedi?”

Ko i svaki drugi što su bili ili se našli u bijedi.

“I uz to, izvukli su stotine milijuna ljydi iz bijede, a ostalo im je još milijardu u bijedi.”

Pišeš neistine, službeni podaci Svjetske banke kažu da je preko 850 milijuna Kineza izvučeno iz bijede.

A Kineza 1.3 milijarde.. a od tih ostalih cca 450-500 milijuna Kineza, nekih 300 milijuna se smatra na razini siromašnih (što znači da su na pragu da IZAĐU iz siromaštva).

Zašto pričaš/pišeš neistine?

Kako te nije sram?

P***!

putnik83
Gost
putnik83
9 mjeseci prije

Korona virus pokrenuo je jedan drugi punooo opasniji rasistički antikineski virus, koji će Kinu vratit u kameno doba!
Nema kutka svijeta u kojem ljudi ne krive Kineze za zataškavanje pandemije! Cijelela pacifička regija ušla je u antikineski vojni savez.
Zapad je shvatio koliko je Kina opasna,shvatili su to i njeni susjedi.Indija se ubacila u igru, nudeći svoju radnu snagu.
Kina odjednom postaje nepotrebna i opasna.
Varaju se oni koji misle da Zapad nužno treba kinesku radnu snagu.Postoje zemlje kao Indija,Nigerija,Etiopija,Indonezija,Brazil koje imaju ogromnu neiskorištenu radnu snagu.Jeftiniju od one u Kini.
Vrijeme je da uništimo Kinu.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Netko ovdje je već napisao: Za svijet će biti dobro, kad se Kinezi opet svi vrate na bicikle, jer (pre)jaka Kina predstavlja stalnu opasnost za svijet!

putnik83
Gost
putnik83
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Bez brige,vratit će se.

jozo
Gost
jozo
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator i putnik su tucaju na pauzi

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  jozo

Jozo, tebe je kako mi izgleda, netko tucao u glavu!

jozo
Gost
jozo
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Putnik ti si jako pun glup

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  jozo

Ali ne tako kao ti!!

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

putnik83

Ti prvi kreni u uništavanje Kine. Javi kako si prošao.

P***!

BanOvan
Gost
BanOvan
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, mislim da ćemu bOOlja bitia biti jako žuta

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  BanOvan

BO

😂😂😂

alex
Gost
alex
9 mjeseci prije

Kineska civilizacija je opstala kroz veće šokove i izazov e. Prilagodljivi su i brzo se pokrenu u drugom pravcu. A država čini sve da pomogne proizvođačima. Sve skupa je samo još jedan dokaz legendarne kineske organiziranosti. Zahvaljujući koroni, uskoro će postati prva ekonomija svijeta.

putnik83
Gost
putnik83
9 mjeseci prije

Nigdje još nisam sreo ovakvu nekulturu dijaloga i netoleranciju,kao na ovom portalu.
Ne vidim zašto se neki komentatori spuštaju na osobnu razinu i vrijeđaju druge, samo zato što se ne slažu s nečijim mišljenjem?
Još manje razumijem ljude koji brane drugu rasu,kulturu,civilizaciju i zazivaju dominaciju žute Kine nad ostatkom svijeta?
Bojim se da većina vas ne razumije tko i što stoji iza Kine i kako se živi u nadziranim megapolisima,dalako od prirode.Pod nadzorom milijardi biometrijski kamera u sustavu društveno korisnog bodovanja.
Većina vas s ovakvom retorikom i intelektualnim kvalitetam u Kini ne bi preživjelio 48h.Tamo postoje kampovi za istrebljenja.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Istina je, neki ovdje se ponašaju kao razmažena derišta i kako izgleda,ne razmišljaju svojom glavom nego im ona služi samo za to, da imaju kamo dati kapu. Kinu vodi po našim moralnim i etičkim mjerilima zločinački režim, koji nema niti malo empatije za patnje svojih ljudi, a kako bi se tek ponašao prema strancima, to naj bolje pokazuje to što taj većinski kineskt tzv “Han” narod radi sa muslimanskom manjinom Ujgurima, koje su strpali u logore za preuzgoj na neodređeno vrijeme a njihova djeca kod kuće imaju obavezne kineske uzgojitelje ili uzgojiteljice, koji im ispiraju mozak. Svaki Europljan, koji priziva supremaciju tj, prevladu i vodstvo Kine u svijetu je obični luđak!

BanOvan
Gost
BanOvan
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

komutator a onak kinezovac iz Imotskog ti ne smeta…? Svako svoga kineza ima

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  BanOvan

Jel” onaj što podiže ruku i pokazuje koliki kukuruz je narastao tamo! Ah neka pijana budala!

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator je još malo gluplji troll izgleda da se njih dvojica karaju za šaku špica

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  Jozo

Jozo, totalno si nepismen i neizobražen Kako se u takvom stanju usudiš na neki portal, kruva ti!?

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Imaš ga pravo u tur trolonja glupi

mladen
Gost
mladen
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

milijarde kamera, hahaha, ma bilijuni bilijuna, brate. kada pretjerujemo onda pretjerujmo do kraja. za razliku od amer’ke, jelda, čija CIA ima odjele za svaku tehnologiju ponaosob kako bi preuzela kontrolu po potrebi. Vault 7 je samo mali pogled u njihovo carstvo nadzora svih zapadnih tehnologija. ali to te ne brine, jer si navikao biti pod američkim despotom.

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Putnik je glupi troll u službi kapitala

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
9 mjeseci prije

Ko nije posjetio Kinu zadnjih par godina nemoze umom da shvati sav taj ekonomsko,gradjevinski,infrastrukturni ili bilo koji sektor ravoja i napretka Kine.To je naprosto sokantno i nezabiljezeno u ljudskoj istoriji.Ja nisam bio u Kini ali sam imao kontakte sa par osoba koji su posjetili tu drzavu…i svi su naprosto sokirani …Jedan detalj te posjete….veli mi poznanik a to se moze naci i na i-netu…dolaze stari kinezi jedva hodaju stari preko 70g na pijaci svega i svacega ….i placaju telefonom samo prislone tel na bar kod i placeno.Eeeejjjj starci i potrudili se dy se opismene elektronski.Ja zivim u jednoj od najsredjenijoj drzavi zapada pa prilican % starijih nema pojma o elekt.pismenosti poput kineza….a nije sala ti isti kinezi prije 40g bili su maltene gladni i siromasni ko crkveni misevi

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Kolega, ne vjeruj svemu što čuješ! To ti govorim iz vlastitog iskustva! Ljudi često pretjeruju i žele nekoga nečim impresionirati na svaki način i to često izmišljenim činjenicama ili takvim koje su čuli iz treće ili četvrte ruke!

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator
Pa slusaj moj dobri covo pa imamo i preko ovih video da vidimo djelomicno sav taj kineski svekoliki uspon…pogledaj mnoge video o zeljeznicama Kine pa da vidis ta cuda …stotine hiljada km novih pruga pa velike brzine…eno ih cak izgradili do glavnog grada Tibeta…gde putnici dobijaju maske za kisik zbog visine…Pogledaj takodje te mega gradove …….prema kojima New York izgleda ko mali gradic…pogledaj video gde ogromni deo kineske pustinje pretvoreno u oaze
Mnogo sta se da vidjeti na video….
Ziv bio

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Istina je sagradili su oni mnogo tih zgradurina ali postoje informacije, da je najmanje trećina njih stalno prazna i tako će i ostati, a ima brate ljute sirotinjekoja živi u nezamislivoj bijedi i neimaštini, kgore negoli se živjelo u starom vijeku. Ti gradovi su samo za pokazivanje strancima.

mladen
Gost
mladen
9 mjeseci prije
Reply to  Komentator

isustekriste pa ja nemogu vjerovat, kakav biser moraš biti, hahahahahaha, kažeš trećina je prazna?? TREĆINA?? Kojim se ovdje rasipa brojkama, pa to nije istina… da, baš je logično (pun intended) da ljude držiš u blatu dok ti infrastruktura propada.
istina, imaju oni praznih zgrada i profulanih projekata, ali ni približno toliko koliko ti biseru tvrdiš.
“za pokazivanje strancima” veliš, jeje, Kina je kao Sjeverna Koreja, hahahaha… biti će da su i Huawei i 5G samo fatamorgana koju su uvalili najvećim svjetskim telekomima, a sva elektronika koja dolazi iz Kine je produkt malih zelenih koje su zločesti Kinezi zarobili da štancaju i uništavaju slobodni demokratski američki poredak. lakše s drogama, brate, nije ti to dobro!

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
9 mjeseci prije

A da li ce korona virus nastetiti kinezima?
Pa naravno da hoce…ali rekao bih ponajmanje jer to je narod ko mravi marljivi,steeljivi…a patriotizam do neba…

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Nema tu nekog velikog patriotizma nego će prije biti, da je tu prisutan strah od partije. Ni jedan narod na svijetu nije gajio ljubav do svoje komunistićke partije negoli strah i mržnju!

Zax
Gost
Zax
9 mjeseci prije

Kina je u krizi zbog financijskog sloma u americi. Kina se digla na americkom trzistu i sad ce pasti s americkim trzistem. Koliko duboko je pitanje i koje ce biti politicke posljedice

mladen
Gost
mladen
9 mjeseci prije
Reply to  Zax

američko tržište čini cca. 23% kineskog izvoza za tvoju informaciju, tvoje želje za padom se neće tako lako obistiniti

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije
Reply to  mladen

mladen, 23% je direktan izvoz u US. Koliki je indirektan?

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Aj nam ti odgovori na to svoje pitanje.

Ipak, ti raspolažeš “takvim podacima”. 😂

P***!

Ua političari
Gost
Ua političari
9 mjeseci prije

Pre nekoliko godina, u jednom dnevnom listu, pročitao sam jedan mali članak o Kini. Otprilike je glasio ovako: Svekineski narodni kongres doneo je odluku o ozakonjenju granica između automnih regija. Nije imao više od tri, četiri reda. Mali članak ali veoma bitna vest. Znači, autonomne regije, sada imaju administrativne granice. Nešto kao republike u SFRJ. Svi znamo kako je prošla SFRJ i većina od nas će se složiti, da bi bilo mnogo bolje da se narodi na njenoj teritoriji nisu ni spajali u jednoj državi. Druga vest je isto prošla veoma nebitno a veoma je bitna. Jedna žena iz porodice Rodšild (nešto mi se po glavi mota da se zove Lin ili tako nešto) je rekla da će sledeća zemlja koja će imati privredni rast i koja će postati ekonomska, vojna i politička sila biti …. Indija. To je bilo pre pet, šest ili sedam godina kada Kina nije bila ovako jaka. Pitali su je zašto Indija a ne Kina? Odgovor je bio jednostavan. Indija ima demoNkratiju. Indija ima britanske zakone. Indija ima kaste. Indija ima najveći broj mladih ljudi. Indija ima veooooooooma nistu cenu radne snage. Eto. Ja sam siguran da će Kina (u ovakvom obliku) veoma brzo prestati… Pročitaj više »

mladen
Gost
mladen
9 mjeseci prije
Reply to  Ua političari

oprosti sinko ali očigledno si vrlo mlad kada smatraš da je stanje u Kini loše, jer se ne sjećaš kako su živjeli prošlih desetljeća i stoljeća. oni su spremni jesti go*na daleko više od ikoga na ovoj planeti, a ovo je privremeni poremećaj kojeg će ispeglati.
prije će se kaos dogoditi u buržoaskim sredinama nenaviklima na žrtvovanje i besparicu poput SAD-a, jer tamo niz generacija nije navikao zasukati rukave i graditi državu.

Miro
Gost
Miro
9 mjeseci prije

Realno i iskreno skoro nista Kineskoj ali ce mnogo zapadnoj ekonomiji. “Cui bono?” ili ko ima korist od toga? to se prvo pitam..ja tu vidim samo i najvise Kinu

mislim
Gost
mislim
9 mjeseci prije

koliko će korona naštetiti bilo kojoj ekonomiji?
zavisi koliko te ekonomije imaju mana a koliko vrlina .
kina ima dosta vrlina , a sigurno da ima i mana.”
ali mi mali ćemo po mom mišljenju krizu da osjetimo jače nego” veliki ,pametni,spretni i radišni,

POVEZANE VIJESTI

Izbornik