Kuba prihvata ruski sistem plaćanja

MIR kartice placanje
17 komentara

Kubanske banke počele su da prihvataju MIR kartice, rusku alternativu Visa i Mastercard, objavio je u utorak platni sistem.

Nekoliko banaka u Havani postavilo je bankomate na kojima je prikazan logo MIR sistema i koji nude mogućnost podizanja gotovine pomoću ruskih bankovnih kartica u kubanskim pezosima.

„MIR platni sistem nastavlja da radi na proširenju prihvatanja kartica u prijateljskim zemljama, uključujući Kubu“, napominje pres služba mreže, dodajući da je sada fokusirana na omogućavanje transakcija korišćenjem MIRa u kubanskim prodavnicama, restoranima i drugim maloprodajnim objektima.

Rusija je u decembru pokrenula direktne letove za Kubu, jer je ta karipska zemlja popularna destinacija za ruske turiste. Moskva i Havana nastoje da ojačaju svoje ekonomske veze, otvaranjem ruske trgovačke kuće u glavnom gradu Kube.

Rusija je počela da razvija svoj nacionalni platni sistem kada su SAD 2014. godine nametnule zemlju sankcijama. Prošle godine, pošto je Moskva bila pogođena daljim sankcijama kao odgovor na svoju vojnu operaciju u Ukrajini, uključujući blokiranje mnogih ruskih banaka od SWIFT-a, vlada je počeo da promoviše domaći sistem kao pouzdanu alternativu. Ruski SPFS osigurava prenos finansijskih poruka između banaka unutar i izvan zemlje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
16 dana prije

Kad hoces vidjeti kakav je netko, pogledaj mu prijatelje

Schwarze Hunderte
16 dana prije

Joj – pa i Cuba je potonula …. I oni , siroti , više ne znaju kud udaraju tak da im je svaki Peso , potreban … Svakako da će im ovo iz Russia , koliko , toliko , pripomoć … A šteta … Prelijepo , Rajsko ostrvo … Video izvješće sa Cube , mlada putopisca iz Banja Luke —–>>>> youtube.com/watch?v=iUKDKVXwxNs 🍸

Rabotnik
16 dana prije

Mas Cubano, mas humano!

tihobl
16 dana prije

Kubi je “pandemija” unistila turizam.
Pored rublje trebaju prihvatiti i juan. Za dvije godine bi se oporavili.

Red Dog
16 dana prije

Cuj, prihvatili…
To im je blagoslov. Sad ce valjda moci primiti i poslati novac van SWIFT-a, sto je izlazak iz sankcija.

onajnajglu...Dalton
16 dana prije

Iz života jedne domaćice…
Budim se i čujem španjolski, rek’o gotovo je, Katalonija se otcjepila… Kad ono, na mom balkonu na trećem katu, neki Kubanac u tamnoplavom trlišu. Ispostavilo se da radi na obnovi fasade zgrade. Prvo smo oboje vrištali, onda je on vikao ”Dios mio i karamba”, onda sam drmnula lozu da dođem sebi, reko’ oš i ti, čovjek reče ”por favor”…

Max
16 dana prije

Logična odluka.

Ivan
15 dana prije

Sada Rusi trebaju dovesti nuklearne projektile na kubu i to minimalno na toliko kilometara od Amerike koliko se je NATO nasrao uz granice Rusije.

Antee
15 dana prije

Projektile na Kubu!
I ogromnu pomorsku bazu sa par eskadrila zaprašivača dronova hehehehe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI