Mark Carney, guverner Bank of England – Konačno otkrio prednosti Brexita

Mark Carney
4 komentara

Mark Carney, guverner “Bank of England”, prošle je godine podigao uzbunu protiv Brexita, tvrdeći da će to izazvati katastrofu za britansku ekonomiju.

Sredinom ovog mjeseca Desio se zaokret pred zastupnicima u Britanskom domu. Guverner Mark Carney priznaje da će težak izlaz Velike Britanije iz Europske unije stvoriti više problema ovoj drugoj nego njegovoj zemlji. Engleska banka se priprema i vjerojatno će podići svoja predviđanja vezana za aktivnosti. Vidno iznenađen, guverner Engleske banke je potvrdio sumnju u predviđanja smanjenja aktivnosti zbog izlaska iz EU.

„Ne tvrdim da rizik financijske stabilnosti u Velikoj Britanije ne postoji, ali više vidim kratkoročni rizik za kontinent, nego za našu zemlju. Snaga usluga u Britanskoj ekonomiji objašnjava aktualnu situaciju”, tvrdi Mark Carey za Daily Telegraph.

Nekoliko euroskeptičnih konzervativaca su zahtijevali da se guverner Carney ispriča zbog pretrpavanja medija lošim prognozama tijekom referendumske kampanje Brexit. Alastair Buchan, voditelj studija za strategiju izlaska iz EU na Univerzitetu Oxford, sa svoje strane smatra da će britanske kuće, zahvaljujući Brexitu, obnoviti svoje svjetske mreže i lakše zapošljavati „najbolje i najbriljantnije„ studente izvan članica Europske unije.

Ispred Komisije za obrazovanje, Buchan također objašnjava da je članstvo u EU marginaliziralo kanadske i američke znanstvenike, koje su zamijenili privilegirani znanstvenici iz EU. Velika Britanije je ulaskom u EU izgubila i priljev znanstvenika iz Novog Zelanda i Južnoafričke Republike.

Ministar za imigraciju, Robert Goodwill predlaže oporezivanje plaće kvalificiranih zaposlenika koji dolaze iz EU i to u visini od 1000 funti. Ovaj porez se već naplaćuje za sve kvalificirane radnike drugih zemalja. Radi se samo o prijedlogu, tvrdi ministar, a ova mjera nije na dnevnom redu vlade.

Na kraju je guverner Mark Carney uporno pokušavao opravdati svoj stav u referendumskoj kampanji:

“Kao što je prirodno za stroge bankare središnjih banaka, usredotočili smo se na nedostatke izlaska iz EU, posebno na ono što bi moglo poći po zlu, a ne na pozitivne efektne izlaska iz EU … i bilo je teško miješati sve… Stalno se moramo pitati što bi moglo poći po zlu. Naravno, ne bismo trebali vidjeti pištolj iza svakog prozora, ali moramo misliti na eventualne probleme. “, izjavio je guverner Mark Carney

Bilo je i vrijeme da guverner Engleske banke Mark Carney spasi svoj obraz. Bolje ikad nego nikad. Na žalost takvo što još nećemo vidjeti od naših guvernera središnjih banka, koji su za sada nedodirljivi i “nepogrešivi“.

Izvori: Telegraph

Brexitposljedice
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majkl Đordan
7 godine prije

“Naši” guverneri središnjih banaka (barem hrvatski, ne znam za ostale iz država bivše SFRJ, ali pretpostavljam) niti su naši, niti su guverneri. Klasični okupacijski namjesnici, čak i više od političara.

mars
7 godine prije

Negdje sam davno pročitao sljedeće, parafraziram – “ako želite da znate kakva je politika dobra i šta je dobro za vašu zemlju, samo gledajte šta rade Englezi”. Naravno, pod uslovom da ste samostalni i suvereni u donošenju sopstvenih odluka.

čitatelj portala
7 godine prije

Evo i jedan aktualni guverner priznaje da je pogriješio. Veličina čovjeka je priznati grešku i, ako je moguće, popraviti.

Deda Brada
7 godine prije

Velika sekiracija oko dovođenja naučnika u Britaniju. Zašto ih sami ne školuju? Izgleda da parenje unutar roda (incest), plus bujanje homoseksualnosti uzimaju danak. Imaju slavne univerzitete, ali više nema pameti da se na njima školuje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI