Microsoftovi pretraživači gube bitku sa Chromom

Chrome Vs Internet Explorer
0
0

Jedan od najuspješnijih Googleovih proizvoda je internet pretraživač, Chrome. 2016. godina je bila više nego uspješna za njegovo širenje na računa Microsoftovog Internet Explorera.

Čak ni novi Microsoftov pretraživač, Edge, instaliran na skoro 400 miliona računara koji koriste Windows 10 operativni sistem, nije spriječio korisnike da koriste druge pretraživače, u prvom redu Chrome.

Do sada su u 2016. godini, Internet Explorer i Edge izgubili oko 331 milion korisnika, podaci su internet stranice koja prati tržišni udio operativnih sistema i pretraživača na internetu.

Internex Explorer je započeo godinu sa udjelom od 44%, a završio mjesec oktobar sa 23% (Edge je počeo sa 3%, a završio sa 5%). Chrome je ušao u 2016. s udjelom od 35%, a oktobar završio sa čak 55%.

Microsoft je izgubio 40 miliona korisnika pretraživača u samo jednom mjesecu – oktobru.

U ovome ima i malo ironije. Američko Ministarstvo pravde je 2001. godine tužilo Microsoft zbog ugradnje Internet Explorera u operativni sistem Windows i gušenje konkurencije koja proizvodi pretraživače, konkretno Netscape. Ministarstvo je tvrdilo da je Microsoft zloupotrebio položaj monopola s operativnim sistemom Windows radi istiskivanja konkurencije iz drugih softverskih grana. Zbog ovog slučaja je kompanija bila pod deceniju dugim nadzorom Ministarstva pravde, a sam slučaj je bio jedan od glavnih razloga zbog koji se njen osnivač, Bill Gates, povukao sa mjesta direktora.

Tokom ove godine, Microsoft je ipak zadržao vodeću poziciju na polju kompjutera. Još uvijek 91% kućnih računara nosi logo ove kompanije.

chromeedgeGoogleinternet explorermicrosoftmonopol
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI