Kina će biti jedina globalna ekonomska sila koja će ove godine zabilježiti porast u ekonomiji

Koronavirus - Ekonomski problemi
26 komentara

S obzirom na ostatak svijeta, koji je i dalje suočen s ekonomskim problemima, koji su uzrokovani koronavirusom, Kina će biti jedino veliko gospodarstvo koje će se vratiti iz krize ove godine, tvrde podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Unatoč ponovnom otvaranju gospodarstava, predviđa se da će se globalni rast smanjiti za 4,4 posto, rekao je MMF u svom najnovijem izvješću World Economic Outlook (WEO), objavljenom ranije ovog tjedna. Iako izgledi signaliziraju reviziju naviše za 0,8 posto, u odnosu na prethodnu prognozu tijela, ova godina još uvijek označava najgoru krizu od Velike depresije 1930-ih.

“Ova nadogradnja takve rezultate duguje nešto slabijim ishodima u drugom tromjesečju, kao i znakovima snažnijeg oporavka u trećem tromjesečju, djelomično nadoknađenim padom u nekim gospodarstvima u nastajanju i razvoju”, navodi se u izvješću.

Očekuje se da se većina zemalja neće oporaviti prije sljedeće godine, kada bi globalna proizvodnja trebala porasti za 5,2 posto. Ova revizija označava pad za 0,2 posto, u odnosu na MMF-ovu projekciju iz lipnja.

Kina će biti jedina iznimka u ovoj sumornoj prognozi jer može izbjeći recesiju, pa čak i proširiti svoje gospodarstvo, iako ne toliko kao prethodnih godina. MMF predviđa da će kineski bruto domaći proizvod (BDP) skočiti 1,9 posto u 2020. godini, dok će se druga gospodarstva u usponu i napredna umanjiti za 5,7 posto, odnosno 5,8 posto.

“Osim Kine, gdje se očekuje da će ove godine proizvodnja premašiti razinu 2019., predviđa se da će proizvodnja i u naprednim gospodarstvima, u zemljama u razvoju i gospodarstvima u razvoju ostati ispod razine 2019. čak i sljedeće godine”, piše u izvještaju kojeg je sastavila glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath.

Kina je bila prva zemlja koja se suočila s izbijanjem Covidom-19, a ujedno je i prva koja je zaustavila širenje virusa u zemlji, dok broj zaraza nastavlja rasti širom svijeta.

Kineski oporavak brži od očekivanog temelji se i na velikoj potražnji za medicinskom opremom i elektronikom potrebnom za rad od kuće, napomenula je Gopinath. To je na kraju potaknulo izvoz zemlje, koji je u porastu nekoliko uzastopnih mjeseci.

Ekonomistica MMF-a rekla je Xihuiji da učinak Kine može imati pozitivan utjecaj na druge zemlje, posebno na njezine susjede. Međutim, “dugogodišnji uspon globalne ekonomije na one razine aktivnosti prije koronavirusa i dalje je sklon padovima”, upozorilo je tijelo u svojim nedavnim procjenama.

“Virus se ponovno širi, što dovodi do lokaliziranih mjera zaključavanja. Ako bi se stanje dodatno pogoršalo i ako se pogoršaju izgledi za liječenje i otkriće te razvoj cjepiva, danak na gospodarskim aktivnostima bio bi ozbiljan i vjerojatno pojačan ozbiljnim previranjima na financijskom tržištu”, napisala je Gopinath, dodajući da bi ograničenja trgovine i porast geopolitičke nesigurnosti mogli dodatno naštetiti oporavku.

Ekonomski rastkinaKineski BDPMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Sad će Soroš i Gates narediti Kini totalni lockdown.

Bosanac
3 godine prije

Taj njihov rast ce vjerovatno znatno poboljsat kvalitet zivota prosjecnog Kineza (imat ce vjerovatno jos vise babby-sit kamera instaliranih od strane drzave da ga nadziru) 🙂

Mölltaler
3 godine prije

Jedini nisu uvodili mjere kojima bi uništavali vlastitu ekonomiju.

cibo
3 godine prije

Iz cijelog svijeta je mnogo poduzeca, kompanija i investicija vezano uz Kinu i zato nece svatko skociti na americku ideju da se Kina mora zaustaviti ili cak rasturati na mnogo komada.

Tupko Glupko
3 godine prije

Normalno da će Kina imati rast kada normalno funkcioniraju, žive i rade. Zanimljivo kako ta država od 1,44 milijarde stanovnika ima službeno dvoje umrlih od Covid-19 u zadnjih šest mjeseci, a recimo Hrvatska od 4 milijuna stanovnika u zadnjem danu njih osam. To znači da je smrtnost po glavi stanovnika 250.000 puta veća u Hrvatskoj nego u Kini. Vrijedi i za druge europske zemlje u odnosu na Kinu. Tko je ovdje lud? Kockice se počinju slagati – Kina se ekonomski uzdiže, Zapad ekonomski tone. Razlika raste svakim danom, Covid-19 histerija sve više jača u zapadnim zemljama, i barem do proljeća će to biti tako. Gospodarima Svemira se žuri da Kina postane ekonomski i vojno najmoćnija svjetska sila. Po brojnosti odavno jesu. Možda žele preslikati stanje ljudskih prava iz Kine na čitav svijet? Nadzorne kamere na svakom koraku? Tamo barem nema imitacije demokracije kao u zapadnim državama gdje postoje – kao… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Mariet
3 godine prije

nekoime, pretpoatavljam da su Soroš, Gates i ekipica jos unazad desetak godina prebacili poslovanje u Kinu. Kinezi su narod kojima je novac jedina Crkva kojoj se mole.

Deda iz Srbije
3 godine prije

Чини ми се да је Кина од раније упозната са пројектом , да се била припремила и није пристала да се одрекне бенефита које јој криза доноси , т.ј. није учествовала у жртвама које носи игра !

hiber
3 godine prije

Ne treba biti nešto pametan pa vidjeti da KP Kine laže gdje stignu. Toliko lazu da preko vlastitih laži neprekidno padaju. Njihova osnovna laž je broj stanovnika. Imaju najmanje 100-150 miliona stanovnika MANJE nego što prikazuju, odnosno Indija ih je prije dvije,tri godine prešla. Zašto lažu. Zato, jer im se stanovništvo smanjuje zbog efekta koncetracionog logora. Logori se inače ne mogu pohvaliti baš nekakvim prirodnim prirastom logoraša. A gdje je tu EU? Zašto tamo pada prirast?😉 Iz te laži, kinezi su upali u slijedeću. Ovu sa koronom. Prvo su imali veliki broj žrtava, a sada nikoga. I to naustrb cijelog svijeta. Dakle, ili kinezi lažu ili si iznenada mutirali. Kinezi, ne virus, naravno. Da bi shvatili ovaj paradoks moramo vidjeti koja osoba se najviše boji virusa. Putin, naravno. I to sa razlogom. Rusija je najugroženija zemlja. I to ne od Zapada, nego od Kineza. U ovom trenutku Rusiji pada još… Čitaj više »

bwe
3 godine prije

….Iz ove rečenice slobodno izostavi riječ “možda”. Zapadni kabalisti već dugo sline nad mogućnošću da na Zapadu ostvare takav stupanj totalitarne kontrole kakvu u Kini ima Partija……

bla bla…………ni glave ni repa….
i svi ostali tvoji natpisi o Kini su puni ideologije,
nikakve cinjenice samo pausalna hladnoratovska propaganda s BBC ili VOA.

gigi pinna
3 godine prije

I imaju tek 100 zaraženih koronom dnevno… I onda je svizac zamotao čokoladu…
Trećina srpskom duga pripada Kini – umjesto da se zadužuju kod komercijalnih banaka, Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke… kada je novac jeftin, i kamate niske. Ako imaš problema sa otplatom duga, reprogramirati će ti se. Kada duguješ Kini, u takvom slučaju ćeš im dati rudnike, zemlju…
Je.ali vas Kinezi! Kao i Soroševce i Amerika!

Plavi
3 godine prije

A sve to sa Američkim, i nesto sa Europskim parama.
Da Trump povuče nazad u Ameriku samo 20% američke proizvodnje Kinezi bi bili kruha GLADNI.
Nedavno su Americi prijetili ratom, a neki dan njihov diktator izjavljuje da su otvoreni za nova Americka ulaganja i da im neće raditi nikakve prepreke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI