fbpx

Kina će biti jedina globalna ekonomska sila koja će ove godine zabilježiti porast u ekonomiji

Koronavirus - Ekonomski problemi

S obzirom na ostatak svijeta, koji je i dalje suočen s ekonomskim problemima, koji su uzrokovani koronavirusom, Kina će biti jedino veliko gospodarstvo koje će se vratiti iz krize ove godine, tvrde podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Unatoč ponovnom otvaranju gospodarstava, predviđa se da će se globalni rast smanjiti za 4,4 posto, rekao je MMF u svom najnovijem izvješću World Economic Outlook (WEO), objavljenom ranije ovog tjedna. Iako izgledi signaliziraju reviziju naviše za 0,8 posto, u odnosu na prethodnu prognozu tijela, ova godina još uvijek označava najgoru krizu od Velike depresije 1930-ih.

“Ova nadogradnja takve rezultate duguje nešto slabijim ishodima u drugom tromjesečju, kao i znakovima snažnijeg oporavka u trećem tromjesečju, djelomično nadoknađenim padom u nekim gospodarstvima u nastajanju i razvoju”, navodi se u izvješću.

Očekuje se da se većina zemalja neće oporaviti prije sljedeće godine, kada bi globalna proizvodnja trebala porasti za 5,2 posto. Ova revizija označava pad za 0,2 posto, u odnosu na MMF-ovu projekciju iz lipnja.

Kina će biti jedina iznimka u ovoj sumornoj prognozi jer može izbjeći recesiju, pa čak i proširiti svoje gospodarstvo, iako ne toliko kao prethodnih godina. MMF predviđa da će kineski bruto domaći proizvod (BDP) skočiti 1,9 posto u 2020. godini, dok će se druga gospodarstva u usponu i napredna umanjiti za 5,7 posto, odnosno 5,8 posto.

“Osim Kine, gdje se očekuje da će ove godine proizvodnja premašiti razinu 2019., predviđa se da će proizvodnja i u naprednim gospodarstvima, u zemljama u razvoju i gospodarstvima u razvoju ostati ispod razine 2019. čak i sljedeće godine”, piše u izvještaju kojeg je sastavila glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath.

Kina je bila prva zemlja koja se suočila s izbijanjem Covidom-19, a ujedno je i prva koja je zaustavila širenje virusa u zemlji, dok broj zaraza nastavlja rasti širom svijeta.

Kineski oporavak brži od očekivanog temelji se i na velikoj potražnji za medicinskom opremom i elektronikom potrebnom za rad od kuće, napomenula je Gopinath. To je na kraju potaknulo izvoz zemlje, koji je u porastu nekoliko uzastopnih mjeseci.

Ekonomistica MMF-a rekla je Xihuiji da učinak Kine može imati pozitivan utjecaj na druge zemlje, posebno na njezine susjede. Međutim, “dugogodišnji uspon globalne ekonomije na one razine aktivnosti prije koronavirusa i dalje je sklon padovima”, upozorilo je tijelo u svojim nedavnim procjenama.

“Virus se ponovno širi, što dovodi do lokaliziranih mjera zaključavanja. Ako bi se stanje dodatno pogoršalo i ako se pogoršaju izgledi za liječenje i otkriće te razvoj cjepiva, danak na gospodarskim aktivnostima bio bi ozbiljan i vjerojatno pojačan ozbiljnim previranjima na financijskom tržištu”, napisala je Gopinath, dodajući da bi ograničenja trgovine i porast geopolitičke nesigurnosti mogli dodatno naštetiti oporavku.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije

Sad će Soroš i Gates narediti Kini totalni lockdown.

Kihot
Gost
Kihot
4 mjeseci prije
Reply to  nekoime

KINA JE OD TAKVIH DIJETE KOJE SU POMNO I BRIŽNO UZGAJALI OD TAKOZVANE REVOLUCIJE! NE NAVIJAJTE I INFORMIRAJTE SE. KINA JE ZLO. TOTALITARNI SUSTAV NAD TOTALITARNIM SUSTAVOM. DJECA PRIŠTEKANA NA STROJEVE U ŠKOLAMA ZA ČITANJE MISLI. DAJ PRESTANITE NAVIJAT ZA ZLO!

Ndon
Gost
Ndon
4 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Žuće moraju imati godišnji rast od 5-6% da bi držali glavu iznad vode, bez toga idu na ronjenje.

Stjepan
Gost
Stjepan
4 mjeseci prije
Reply to  Ndon

To je glupost !! Tako se nekad pričalo i za sve ostale. Ništa se nemora sve je do efikasnosti gospodarstva, tj do dobrog ili lošeg upravljanja, kako u firmi, obrtu, banci, instituciji, državi, … Sve je jednostavno kad se hoće pošteno !! 👌👌😊

gigi pinna
Gost
gigi pinna
4 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Ne znaju niti pušku napraviti. Ajde bježi!

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije

Taj njihov rast ce vjerovatno znatno poboljsat kvalitet zivota prosjecnog Kineza (imat ce vjerovatno jos vise babby-sit kamera instaliranih od strane drzave da ga nadziru) 🙂

Mölltaler
Gost
Mölltaler
4 mjeseci prije

Jedini nisu uvodili mjere kojima bi uništavali vlastitu ekonomiju.

Deda iz Srbije
Gost
Deda iz Srbije
4 mjeseci prije
Reply to  Mölltaler

Нису ли можда имали превише сазнања о толико тајанственом пројекту ? Само питам !

cibo
Gost
cibo
4 mjeseci prije

Iz cijelog svijeta je mnogo poduzeca, kompanija i investicija vezano uz Kinu i zato nece svatko skociti na americku ideju da se Kina mora zaustaviti ili cak rasturati na mnogo komada.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Normalno da će Kina imati rast kada normalno funkcioniraju, žive i rade.

Zanimljivo kako ta država od 1,44 milijarde stanovnika ima službeno dvoje umrlih od Covid-19 u zadnjih šest mjeseci, a recimo Hrvatska od 4 milijuna stanovnika u zadnjem danu njih osam.
To znači da je smrtnost po glavi stanovnika 250.000 puta veća u Hrvatskoj nego u Kini.
Vrijedi i za druge europske zemlje u odnosu na Kinu.
Tko je ovdje lud?

Kockice se počinju slagati – Kina se ekonomski uzdiže, Zapad ekonomski tone.
Razlika raste svakim danom, Covid-19 histerija sve više jača u zapadnim zemljama, i barem do proljeća će to biti tako.
Gospodarima Svemira se žuri da Kina postane ekonomski i vojno najmoćnija svjetska sila.
Po brojnosti odavno jesu.
Možda žele preslikati stanje ljudskih prava iz Kine na čitav svijet?
Nadzorne kamere na svakom koraku?
Tamo barem nema imitacije demokracije kao u zapadnim državama gdje postoje – kao – dva suprotstavljena bloka, a svi pušu u isti rog.

Ili je Kina odhebala Gospodare Svemira i žive po svom?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Ti se to šališ? “Normalno da će Kina imati rast kada normalno funkcioniraju, žive i rade.” Siguran sam u jednu stvar. nijedan ili skoro nijedan čovjek koji piše na ovom portalu ne bi podržao kinesku “normalnost”. Jer ovo što nama naturaju kao “novo ormalno” je u Kini poodavno svakodnevica. “Zanimljivo kako ta država od 1,44 milijarde stanovnika ima službeno dvoje umrlih od Covid-19” Nema tu ničeg naročito zanimljivog. Kinezi su izmišljenu bolest “izliječili” tako što su prestali testirati i izmišljati broj umrlih. A cilj su postigli. Sjebali su cijeli svijet i sebi otvorili vrata za dalje preuzimanje svjetske industrijske proizvodnje. A evo ti i primjer. Kad je navodni virus krenuo u Kini promptno su izolirali pokrajinu Hubei i grad Wuhan i potpuno obustavili zračni i svaki drugi promet između njih i ostatka Kine. Ali zračni promet Wuhana s ostatkom svijeta se sasvim normalno nastavio. Mislim da su iz ovog primjera jasno vidljive već onda bile kineske namjere. A sada vidimo da im je i uspjelo. “Gospodarima Svemira se žuri da Kina postane ekonomski i vojno najmoćnija svjetska sila.” Zašto bi se zapadnim kabalistima toliko žurilo ojačati Kinu. Istina je da sada djeluju u suradnji s njima, ali nad Kinom nemaju… Pročitaj više »

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

”Nema tu ničeg naročito zanimljivog. Kinezi su izmišljenu bolest “izliječili” tako što su prestali testirati i izmišljati broj umrlih. A cilj su postigli. Sjebali su cijeli svijet i sebi otvorili vrata za dalje preuzimanje svjetske industrijske proizvodnje. A evo ti i primjer. Kad je navodni virus krenuo u Kini promptno su izolirali pokrajinu Hubei i grad Wuhan i potpuno obustavili zračni i svaki drugi promet između njih i ostatka Kine. Ali zračni promet Wuhana s ostatkom svijeta se sasvim normalno nastavio. Mislim da su iz ovog primjera jasno vidljive već onda bile kineske namjere. A sada vidimo da im je i uspjelo.” Znači Kinezi su krivi, što su omogućili letove iz Wuhana, kako bi ostatak svijeta zarazili izmišljenom bolešću? Znači Kinezi su krivi, da zapadni (i ostali) “stručnjaci” ne mogu vidjeti, kako su žrtve prijevare i da bolest ne postoji, odnosno da nije opasna? Da se nije možda “zapad” zaletio i napuhavao priču, kako bi naštetio Kini? Da nije “zapad” ili kabala pokrenula događanje u Kini, pa se panika, koju su stvorili, kao bumerang vratila u domaće dvorište? I sada dvije cionističke struje da spase svoje lice ili pak da iskoriste situaciju vode svoje agende, kako bi pobijedile jedna drugu… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Dečki, sviđaju mi se podkomentari na moj komentar.
Ušlo se u dubinu problema, što je rijedak slučaj u komentarima.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Jebote opet minusi. Čim dirneš u Kinu odmah je na stražnje noge postavi krdo retardiranih ljubitelja te monstruozne diktature i počne se pjeniti. Pa što ne odselite u tu Kinu kad ju toliko volite jebalo vas ono malo Kineza.

Kihot
Gost
Kihot
4 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Dijete omiljeno onog Oka sa vrha piramide. Navijači Kine, PREVARENI ste!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
4 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Upravo tako, 250.000 puta veća smrtnost.

Prvo, vidiš koliko Kineza ima više puta od Hrvata:

1.440.000.000 / 4.000.000 = 360

Drugo, gledaš razdoblje koje promatramo – 6 mjeseci u Kini, jedan dan u Hrvatskoj:

180 / 1 = 180

Treće, pogledaš koliko ima umrlih Hrvata od Covid-19 na današnji dan (osmero), i koliko Kineza u zadnjih šest mjeseci (dvoje):

8 / 2 = 4

Sada ova tri broja pomnožiš:

360 x 180 x 4 = 259.200

Matematika iz osnovne škole.

Mariet
Gost
Mariet
4 mjeseci prije

nekoime, pretpoatavljam da su Soroš, Gates i ekipica jos unazad desetak godina prebacili poslovanje u Kinu. Kinezi su narod kojima je novac jedina Crkva kojoj se mole.

Deda iz Srbije
Gost
Deda iz Srbije
4 mjeseci prije

Чини ми се да је Кина од раније упозната са пројектом , да се била припремила и није пристала да се одрекне бенефита које јој криза доноси , т.ј. није учествовала у жртвама које носи игра !

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije

Ne treba biti nešto pametan pa vidjeti da KP Kine laže gdje stignu. Toliko lazu da preko vlastitih laži neprekidno padaju. Njihova osnovna laž je broj stanovnika. Imaju najmanje 100-150 miliona stanovnika MANJE nego što prikazuju, odnosno Indija ih je prije dvije,tri godine prešla. Zašto lažu. Zato, jer im se stanovništvo smanjuje zbog efekta koncetracionog logora. Logori se inače ne mogu pohvaliti baš nekakvim prirodnim prirastom logoraša. A gdje je tu EU? Zašto tamo pada prirast?😉 Iz te laži, kinezi su upali u slijedeću. Ovu sa koronom. Prvo su imali veliki broj žrtava, a sada nikoga. I to naustrb cijelog svijeta. Dakle, ili kinezi lažu ili si iznenada mutirali. Kinezi, ne virus, naravno. Da bi shvatili ovaj paradoks moramo vidjeti koja osoba se najviše boji virusa. Putin, naravno. I to sa razlogom. Rusija je najugroženija zemlja. I to ne od Zapada, nego od Kineza. U ovom trenutku Rusiji pada još jedan status quo. I to onaj u Armeniji. U sama dva dana Azeri su izbili pred Stepanakert. Već sam ranije rekao, ako padne Nagorni Kabarah, Rusija se može pozdraviti sa Armenijom, ….. i sa svim južnim državama ex.SSSRa. Kolika je nemoć Putina vidi se iz postignutoj “primirja” u Moskvi.

bwe
Gost
bwe
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

Njihova osnovna laž je broj stanovnika. Imaju najmanje 100-150 miliona stanovnika MANJE nego što prikazuju…………
a vidi ovog blebetala, a sto ti nama nudis da vjerujemo tvojim demografskim podatcima?

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  bwe

bwe,
a što ti meni nudiš da to demantiraš? Zapravo što je to 100-150 miliona kineza, više ili manje. Niti 10% ukupnog broja. Ova činjenica bitna je zbog budućih trendova koji će se događati dok kinezi budu zatočeni u logoru. Za nas možda bitnija je činjenica da recimo u Hrvatskoj ne živi više od 3.5 miliona stanovnika, sa prosječnom dobi barem 5 godina većom od službene. Dakle, prikazuje se 15% stanovništva više nego što stvarno boravi. Naravno da to vlast želi da sakrije raznim statističkim manipulacijama. Ali oni koji vode vladine financije ili HNB to vrlo dobro znaju. Kao što KP Kine u milion zna koliko ima kineza u Kini, ali brojke se lažiraju kao sto se lažiraju brojke o coroni, zaposlenosti, stanovima i svemu drugome.

bwe
Gost
bwe
4 mjeseci prije

….Iz ove rečenice slobodno izostavi riječ “možda”. Zapadni kabalisti već dugo sline nad mogućnošću da na Zapadu ostvare takav stupanj totalitarne kontrole kakvu u Kini ima Partija……

bla bla…………ni glave ni repa….
i svi ostali tvoji natpisi o Kini su puni ideologije,
nikakve cinjenice samo pausalna hladnoratovska propaganda s BBC ili VOA.

Kihot
Gost
Kihot
4 mjeseci prije
Reply to  bwe

youtu.be/5M1KD7Dnq4s Kina i novi svjetski poredak od Jamesa Corbetta. Za početak dvije stvari: Za početak bankarenje u Kini je utemeljio Rokefeler. Yale skull and bonesovci, Kisinđer i drugi manji sluge su DE FACTO stvorili Maoa, reboluciju i njegove glavne kapetane, tvz besmrtnike. Dali su im da postanu multimiljarderi i njihova djeca danas drmaju partijom. Ako želite da Vam djeca nasljeđuju Vaše socijalne bodove, poene za to koliko ste dobar podanik države, tada navijajte za Kineze. Zlo je preuzelo SAD instalacijom Woodrowa Wilsona, stvaranjem FED.a i ubijanjem zadnjeg odmetnutijeg, Kennedya, ali u Americi je još uvijek živa strana koja želi slobodnije ljudsko biće. U Kini takva struja uopće ne postoji. Kina je glavna konstrukcija Sotonista, planirani obrazac za sve ljude na Zemlji. Komunistička partija je njihova igračka. Ne postoji slobodni Kinez!

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Kihot
Dosta dobro. Samo trebao bi se osloboditi izraza tipa Sotonisti i sl. te uvesti hladnu logiku i točanu kronologiju događaja. Iz nje nisu oni stvorili Mao. To tako ne ide, jer stvaranje nekoga iziskuje veliku energiju i trošak planiranja. Točnije je da se Mao izdigao na razinu koja je omogućila da se određeni poredak ostvari. Dakle, u našem slučaju nije toliko važan Nixon i Mao, koliko Kissinger i Ču En-laj. Shodno tome potomci Mao nisu nešto važni u partiji (jedan sin poginuo u korejskom ratu od strane Amerikanaca, drugi labilan). Potomci Ču En-laja su druga priča. Navedimo samo Li Penga i druge.

gigi pinna
Gost
gigi pinna
4 mjeseci prije

I imaju tek 100 zaraženih koronom dnevno… I onda je svizac zamotao čokoladu…
Trećina srpskom duga pripada Kini – umjesto da se zadužuju kod komercijalnih banaka, Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke… kada je novac jeftin, i kamate niske. Ako imaš problema sa otplatom duga, reprogramirati će ti se. Kada duguješ Kini, u takvom slučaju ćeš im dati rudnike, zemlju…
Je.ali vas Kinezi! Kao i Soroševce i Amerika!

Plavi
Gost
Plavi
4 mjeseci prije

A sve to sa Američkim, i nesto sa Europskim parama.
Da Trump povuče nazad u Ameriku samo 20% američke proizvodnje Kinezi bi bili kruha GLADNI.
Nedavno su Americi prijetili ratom, a neki dan njihov diktator izjavljuje da su otvoreni za nova Americka ulaganja i da im neće raditi nikakve prepreke.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik