Nijemci upozoravaju na povećanje inflacije

Njemacka privreda
18 komentara

Njemačko vijeće gospodarskih stručnjaka (GCEE) upozorilo je da bi inflacija u zemlji mogla ostati visoka dulje od očekivanog, ili čak ubrzati ako mjere monetarne politike budu neutralizirane rizicima na financijskim tržištima.

Prema izvješću peteročlanog vijeća, visoka će inflacija i ove godine kočiti njemačko gospodarstvo. GCEE očekuje prosječnu stopu inflacije od 6,6% u 2023. i napominje da je inflacija, iako je dosegla vrhunac u jesen 2022., još uvijek značajno povišena i vjerojatno će vrlo sporo opadati.

“Inflacija je sve šire”, napisao je u srijedu član vijeća Martin Werding. “Više proizvođačke cijene i očekivana povećanja plaća vjerojatno će zadržati inflaciju potrošačkih cijena i u idućoj godini.”

Predviđa se da će stopa inflacije u Njemačkoj osjetno pasti tek 2024. godine, na 3,0%.

Prema izvješću, kratkoročni izgledi njemačkog gospodarstva malo su se poboljšali u usporedbi s jeseni 2022., no situacija je i dalje napeta. Gubitak kupovne moći izazvan inflacijom ostaje “glavni teret za gospodarstvo u Njemačkoj i većini drugih država članica eurozone”, navelo je vijeće.

GCEE očekuje da će njemački bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 0,2% u 2023. i za 1,3% u 2024.

“Gubitak kupovne moći zbog inflacije, stroži uvjeti financiranja i spori oporavak inozemne potražnje sprječavaju snažniji rast ove i iduće godine”, rekla je predsjednica vijeća Monika Schnitzer.

GCEE je istaknuo da je visoka razina neizvjesnosti na financijskim tržištima posljednjih tjedana otežala središnjim bankama suzbijanje inflacije.

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

sami sebe uništili.

OKO
2 mjeseci prije

Zna li neko tko je “gospodin” M. Stefanov ?
Lik sebe ima za nekakvog vojnog eksperta i analitičara i piše na portalu Geopolitika. Ustvari kenja a ne piše. Nekad sam rado čitao i portal geopolitika ali sad, kad vidim da je objavljena neka njegova analiza gasim ga odmah. Ide mi na povračanje kad vidim njegovo ime.
Po mome, taj portal prisilili su da objavljuje njegovo kenjanje, inače bili su poznati po poštenim člancima koje je malo ko usudio objavit.
Po mome,taj lik zarađuje više od jednog sendviča dnevno.

Josip
2 mjeseci prije

Mogu to zahvaliti samo svojoj i ukrajinskoj kurvi Ursuli koju su poslali da drka po Europskoj uniji..

abc
2 mjeseci prije

Eto prilike da ostale evropske države gospodarski napreduju i obnove svoju vlastitu proizvodnju. Njemačka je parazitirala kompletnu Evropu.

tuf
2 mjeseci prije

Kako sad 6.6% u Njemačkoj, kako sad preko 10% u Velikoj Britaniji. A u Rusiji pala ispod 5%.
Kome su točno nametnute najradikalnije sankcije kakve je u novijoj povijesti jedino okusio Iran?
Tko je ono nagovještavao krah ruske ekonomije u roku od par mjeseci nakon prvog od deset paketa sankcija? Tko je nevješto opisivao rusko gospodarstvo krivim pokazateljem BDP-a te vukao paralele s tamo nekakvom Italijom? Što mislite, kako bi izgledala Italija nakon ovako opsežnih 10 paketa sankcija? Da li je došlo iz dup*eta u glavu briselskim tehnokratima da se ksenofobična, omalovažavajuća, fašistička politika euroatlantske alijanse razbija o hridi stvarnosti i novoga doba?

Nena
2 mjeseci prije

Invetrer sankcije!!!
Pa valjda bi bilo logično da inflacija bude u zemlji kojoj su uvedene sankcije a ne zemlji koja je uvela sankcije..
Neka,neka drljaće oni golim du.etom po goloj ledini…

Jasar
2 mjeseci prije

Dabogda da imaju sta da rade uskoro….sami su sebi karinu utjerali sa prestankom uvoza plina iz Rusije…sad ti budi konkurent Kini koja ima nekoliko puta jeftinije energente i ostale sirovine..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI