Njemačke kompanije smanjile su investicione planove

Njemacka
7 komentara

Preduzeća u Njemačkoj smanjuju svoje investicione planove i zamrzavaju zapošljavanje jer ne vide dokaze o “samoodrživom” oporavku vodeće ekonomije EU, pokazalo je istraživanje koje je ove sedmice provelo Udruženje njemačkih industrijskih i privrednih komora (DIHK).

Anketa je pokazala da više od polovine od 24.000 ispitanih kompanija na ekonomsku politiku Njemačke gleda kao na poslovni rizik, a zabrinutost raste iu industriji.

“Za sada ne vidimo znake samoodrživog uspona,” izjavio je u izjavi generalni direktor DIHK-a Martin Wansleben. „Naprotiv, kompanije su revidirali svoje investicione planove, koji su za to važni, i svoje namjere zapošljavanja naniže – i jedno i drugo u negativnu teritoriju.“

Samo 13% anketiranih firmi očekuje porast u narednih 12 mjeseci, dok se 35% priprema za pogoršanje situacije i očekuje da će njemačka ekonomija nastaviti opadati tokom naredne godine.

Anketa DIHK-a istakla je cijene energije i sirovina kao najveće prijetnje s kojima se njemačko poslovanje suočava, dok se nedostatak kvalifikovanih radnika i slaba domaća potražnja također smatraju glavnim izazovima za kompanije u budućnosti.

Njemačka ekonomija ne raste više od godinu dana, a ekonomisti ukazuju na recesiju u periodu od šest mjeseci do decembra zbog energetske krize, slabe kineske potražnje i rastućih kamatnih stopa.

Istraživači iz DIHK-a umanjili su svoju prethodnu majsku prognozu nultog rasta u Njemačkoj ove godine i sada očekuju smanjenje od 0,5 posto, nakon čega slijedi izostanak rasta u 2024. Iako je pesimističniji od najnovijih vladinih procjena, poklapa se s izgledima objavljenim ranije ove sedmice od strane S&P Global koji je otkrio da je aktivnost privatnog sektora ovog mjeseca smanjena bržim tempom nego u septembru.

investicijekompanijenjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Očekivano.

nepoželjni
3 mjeseci prije

Smanjivanje investicija i prestanak novih zapošljavanja vodi u recesiju i samouništenje ovakvog ekonomskog modela .
Dakle, agonija se nastavlja i idemo putem kojim smo već išli nakon raspada Juge trošili smo ono što je bilo stvoreno za vrijeme dok je socijalistički sustav godinama stvarao…”spas” smo našli u EU u kojoj živimo poput pasa i mačaka koje čekaju da im gazda da par kroketa…
Tako će EU trošiti sve što je kapitalizam godinama stvarao ali kada se sve istroši spas se može naći u “resetu” gdje će 1 svjetska država postati vlasnik svih resursa i svih preostalih robova koji će do svoje smrti čekati sa praznom zdjelicom pred centrima koji će dijeliti krokete.

Buzz
3 mjeseci prije

Ma ko im beje terma. Sami su sebi krivi. Nek crknu i propadnu. Bolje nisu ni u snu zasluzili. Sta cu zalit mazohiste i samoubojice? Zaj mi je mene jer san kolateralna zrtva njihovih suicidalnih odluka. S gustom su unistavali nam bivsu drzavo. Dabogda se sad njihova raspadala u krvi do kolina.

tatamata
3 mjeseci prije

jopet bi hiber rekao ,,, u dojclandu je super

Bezimen
3 mjeseci prije

50 % njemačkih firmi se sprema odseliti u inozemstvo.

Drago
3 mjeseci prije

Njemacke kompanije? A koje su to?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI