fbpx

OTKRIVAMO: Gdje je i kako Rusija čuva svoje zlatne rezerve?

Ruske zlatne rezerve - u rešetkama

Dopisnici dnevnika Komsomolskaya Pravda, Jevgenij Beliakov i Vladimir Velengurina bili su prvi novinari koji su posjetili ruske zlatne rezerve Središnje banke i podijelili jedinstvene fotografije, otkrivajući neke skrivene tajne, javlja Sputnik.

Željezni i olovni spremnici poredani uzduž, jedan pored drugog i jedan iznad drugog, doista impresioniraju!

Trenutna količina zlata u Središnjoj banci Rusije veća je od 1.800 tona, što Rusiju stavlja na šesto mjesto u svijetu. Samo za deset godina, Rusija je svoje zlatne rezerve povećala za više od 6 puta, a što predstavlja 17% ukupnih ruski rezervi.

Ruske zlatne rezerve - zlatne poluge ruskih zlatnih rezervi

Zlatne poluge ruskih zlatnih rezervi

Ruske rezerve ukupno iznose 432,74 milijardi dolara, od toga:

 1. Devize: 346,51 milijardi dolara
 2. Zlato: 76,65 milijarda dolara
 3. Ostale vrijednosti: 9,6 milijardi dolara

Rusija je počela aktivno kupovati zlato nakon uvođenja sankcija zapadnih zemalja 2014. godine. Od tada, ruski regulator u prosjeku kupuje oko 100 tona zlata godišnje. Nakon toga, količina kupljenog zlata se udvostručila. 2016. i 2017., Središnja banka je kupila više od 200 tona fizičkog zlata.

Zlatne rezerve predstavljaju “sigurnosti jastuk” zemlje. U slučaju krize ili nedostatka deviznih rezervi, još je uvijek moguće prodati ili založiti fizičko zlato. Potražnja fizičkog zlata na svjetskim tržištima je i dalje velika, iako je njen značaj bio znatno veći u prošlosti.

Povijest ruskih rezervi

Ruske rezerve zlata kroz povijest

FOTO: Ruske rezerve zlata kroz povijest

Rezerve zlata u Ruskom Carstvu početku 1914. iznosile blizu 1400 tona. U to vrijeme, Rusija je po zlatnim rezervama bila među tri vodeće zemlje uz SAD i Francusku. Deset godina nakon revolucije (1928.) zlatne rezerve SSSR-a padaju na 150 tona. Na to je utjecao Prvi svjetski rat i troškovi nove sovjetske vlade. Nakon što je Staljin došao na vlast, zalihe zlata u SSSR-u brzo su se povećale na 2.800 tona tijekom 1941. godine, što je bio povijesni rekord. 1991. godine Rusija je naslijedila od Sovjetskog Saveza samo 290 tona zlata. Trebalo je iznova obnoviti zlatne rezerve praktički od nule.

Odakle dolazi rusko zlato?

 1. Iz rudnika: 240 tona svake godine
 2. Sekundarnih izvora: 40 tona godišnje
 3. Iz ne željeznih metala: 20 tona godišnje
Ruske zlatne rezerve - topljenje zlata

Ruske zlatne rezerve – topljenje zlata

Ukupno se u Rusiji proizvede oko 300 tona zlata godišnje. Glede proizvodnje, Rusiju nadmašuju samo Kina i Australija. Prema časopisu “Zlato i tehnologija” glavni depoziti nalaze se na Dalekom Istoku, u regiji Irkutsk i na Krasnojarskom teritoriju.

Kako se proizvode zlatne poluge?

Ruske zlatne rezerve - proizvodnja zlatnih poluga

Ruske zlatne rezerve – proizvodnja zlatnih poluga

Svaka zlatna poluga sadrži zaštitni znak tvornice koji daje informacije o mjestu proizvodnje zlatne poluge, godinu izdavanja, karat i masu.

Karat poluge je između 99,95 i 99,995. To znači da je njen sadržaj zlata 99,95 do 99,995%. Ostatak do 100% sastoji se od nečistoća.

Svaki zlatna poluga ima svoju “potvrdu kvalitete”. Osim zlata, poluga sadrži nečistoće iz drugih metala. Na primjer: željezo, platina, paladij, rodij, olovo, srebro, bakar ili nikal. No, njihov udio teži nuli.

Svaka zlatna poluga ima svoju “potvrdu kvalitete”

Ruske zlatne rezerve - oznaka zlatnih poluga

Ruske zlatne rezerve – oznaka zlatnih poluga

Jedna zlatna poluga vrijedi pola milijuna dolara

Na prvi pogled, zlatna poluga izgleda mala, ali nije ju lako podići: teži oko 12-13 kg. Poluge su pažljivo pohranjene u željeznim spremnicima (20 poluga u svakom), a svaki spremnik je zapečaćen.

Tržišna vrijednost zlata se stalno mijenja. U prosjeku, danas standardna zlatna poluga vrijedi gotovo 30 milijuna rubalja (438.000 eura). Cijeli spremnik od 250 kg vrijedi 600 milijuna rubalja (8,75 milijuna eura).

Ruske zlatne rezerve - željezni spremnici za zlatne poluge

Ruske zlatne rezerve – željezni spremnici za zlatne poluge

Tko je posjeduje svjetsko zlato?

Teško je procijeniti količinu zlata u optjecaju na planeti koja se procjenjuje na 190.000 tona, od čega više od polovice posjeduju građani (uglavnom u obliku nakita). Oko 33.500 tona se pohranjene kao rezerve nacionalnih banaka različitih zemalja. Jedan dio koriste investicijske tvrtke, a ostatak se koristi u stomatologiji, elektronici i drugim industrijskim granama.

 1. Sjedinjene Države: 8133 tone
 2. Njemačka: 3374 tone
 3. Italija: 2452 tone
 4. Francuska: 2436 tona
 5. Kina: 1842 tone
 6. Rusija: 1801 tonu

Hoće li se vrijednost zlata povećati?

Neki ljudi misle da “zlato uvijek vrijedi”. Ova mantra ponavljaju specijalizirani analitičari, ali ona nije sasvim opravdana kada se promatra dinamika globalne evolucije. Doista, u određenim razdobljima postoji dugoročni rast, ali ponekad i stagnacija koja je trajala desetljećima. Zato je nemoguće predvidjeti kako će se cijena zlata ponašati u godinama koje dolaze.

Izvor: Komsomolskaya Pravda | Sputnik | Prijevod: Redakcija portala Logično

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Evo, povratio sam od onih Soroševih salmoneličnih bljezgarija, pa se vratio, i eto vraga, iako ga ignoriram kao vegan meso, on je tu. Odmah ispod članka, u frejmu “više s weba”, pozira namrgođeno sa nekakvim plakatom u rukama po uzoru na Stankovića. Ništa, odoh opet povraćati.

PS: Kako to da među tim linkovima pretežno stoje linkovi na radikalno desne portale kao što su direktno i dnevno?

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 godine prije

Pozz Ivo Lola…pomalo pratim Logično i vidim da si upućen u dosta tema. Jest da nije sad tema Ukrajina ali sta se tamo događa, imaš li informacija? Nekako mi vlada neka rupa o informacijama u UA.

dron
Gost
dron
3 godine prije
Reply to  Sunseeker

sakasvili je na skijanju pa kad se vrat bice vijesti

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 godine prije
Reply to  dron

Dron….
Dooobar ?

Josip
Gost
Josip
3 godine prije

To nema veze s ovim portalom jer se radi o reklamama.

Nego ne bi oni tebi prikazivali te portale da ne klikaš na te vijesti. Što više klikaš, više ti pokazuje.

Vjerojatno si latentni desničar, samo sebi to ne smiješ priznati. 🙂

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Josip

A vidiš Jole moj, dobri, pošteni, ja ne klikam na te linkove ni u snu. Ko zna ko me čeka tamo. Znam da su na ulazu brojači krvnih zrnaca, a poslije ko zna. Nemam ja taj problem ko ti i većina i da me roknu odmah i sad ne smeta, ali da mi vade u ***************** mesari bubrege i rožnjače naživo, e tu sam skeptičan, ne zato jer naživo boli, već što ta zaražena banda ne sterilizira pile i satare, pa ako preživim i to klanje ko i ono devedeset i neke, mogu postati prenosnik kakve smrtonosne epidemije, što ne bi bilo dobro za javnozdravstveni sustav. Gledaj, Jole moj, dobri, pošteni, ja se i u svojoj propasti brinem za druge i želim im svo dobro. Osim Sorošu i Bujancu.

Admin: Lijepo smo se dogovorili da nema priče o ustašama, četnicima i partizanima. Pogotovo ne na ovoj temi koja nema nikakve veze s njima. Spustite loptu, jer te priče nigdje ne vode. Hvala vam svima.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Na ovoj platformi vi mene ne možete spriječiti da izrazim svoje slobodno mišljenje. Ako sudovi u Hrvatskoj dozvoljavaju veličanje NDH u crkvama kao oblik slobode govora, tko ste vi da zabranite upotrebu poznatih pojmova koji se koriste legalno, kojih je prepun medijski prostor i javni govor, eto i crkvama, a koji označavaju određene oblike ljudskog udruživanja ili određene grupe ljudi, u ovom slučaju, slučajno, nacije. Da podsjetim, Albanci sami sebe nazivaju Šiptari. Nije li tako? Dakle, ništa uvredljivo. Naravno, možete upozoravati, možete brisati, ganjati od teme do teme, ali znamo da to traži resurse, čovjeka koji će 24 sata biti pri upaljenom računalu. S druge strane, ja mogu mijenjati nikove, platforme, pretraživače, rutere, ip adrese, mac adrese, na kraju krajeva mogu zavarati trag preko desetak proxyja, ili vpn-a. Ali neću. Zadržat ću se na ovome. Osim toga, ne sjećam se nikakvog dogovora. Pozdrav.

dron
Gost
dron
3 godine prije

i drug stari je imao takvu politiku nitko o nacionalnom pitanju i masovnim zlocinima nije smio ni pisnuti i nista nije rjesio stvar je buknula 1971 i 991 podmetanje pod tepih nikad dugorocno rjesilo stvar bratstvo i jedinstvo i jugoslavenstvo su potpuno propali projekti treba razgovarati i stvari postaviti na novim osnovama a preduvjet za to je da se utvrdi istinita proslost ovih prostora koja je apsolutna laž i na kojoj se nista ne moze graditi

Ivan1008
Gost
Ivan1008
3 godine prije

HAHAHAHAHAHA!!!!!!! Radikalno desni portali!!! Pa ti nemas blage veze o icemu, kad ove nazivas radikalno desnima ahahaha!!! E, hvala ti, stvarno sam se od srca nasmijao! 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

🙂 Ok, SAD službeno 8133 tone, a od toga u tungstenu ili tungsranju, ? To ne može znat ni Baba Vanga

dron
Gost
dron
3 godine prije

zlatne rezerve i kupovina zlata je isisavanje sredstava naroda vrlo je upitno cemu to zlato uopce sluzi i za sto se koristi a koristi se sigurno za najuze elite a ne za narode koje zive u dalje u bijedi jer tzv drzavne zalihe zlata su sarene laže kao i dolar ili elektronski novac

робокап
Gost
робокап
3 godine prije
Reply to  dron

Укуцај Латинаска Монетанарна унија из 1865 –:ОСНИВАЧИ-Швајцарска,Француска,белгија,Италија,1873 придружиује се Кнежевина Србија а затим и Твоја аустроугарска,грчка и друге земље.Одређује се Колико вреди грам злата–Вредност монете у злату,Однос вредности злата и сребра—-16 грама сребра =1 грам злата .ГРАМАЖА тј финоћа злата900/1000.Сребра 835/1000 и тд,Све је то важило до Првог светског рата.Мого си да папирни новац да замениш за дукате,или сребрњаке.За твоју информацију за 100 златних динара си могаотада да купиш 4 пара волова у Србији илити по садашњој вредност УНЦА злата би Требала да вреди око 8000Долара ане око 1280 а Среброоко 500 долара за ТРОЈ УНЦУ а не ко сад не прелази20 долара.Мого си да издаш Онолико пра—штампаш колико имаш злата и сребра.Данас ти трба само хатија и БОЈА:

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

U Fort Konx ne moš ući ne da si novinar, nego ni da si Melanija Trump. Možda Joshua Jared Koshner Kusher, Kushner, kako mu je ime , može, zet?

bob rock
Gost
bob rock
3 godine prije

Ponosna majka Rusija! Car Putin vodi svoju zemlju baš kao pravi Car!
Kolinda na aparatima, a Plenković jede ciklu zbog slabokrvnosti!

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije
Reply to  bob rock

Da Pljenkovic jede crklu nebi imao onoliku drobinu.

Ante
Gost
Ante
3 godine prije

Sada ću biti zao, neka Amerikanci pokažu svoje zlato u onom Fort Knox. ako ga uopće ima tamo.

dron
Gost
dron
3 godine prije
Reply to  Ante

suludo je trošiti tulike resurse na kopanje takvog rjetkog metala ukoliko nema neku veliku upotrebnu vrijednost koja je nezamjenjiva to nema veze s zdravim razumom

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  dron

Da ti dam jednu informaciju,eto tako samo malo, koliku vrednost ima zlato,a o cemu ne pisu mediji,a zna netko tko sa tim radi i tko dobro slusa.Zlato je RESURS ZA NOVE TEHNOLOGIJE.BESE PRICA DA VANZEMALJCI TREBAJU ZLATO(ne znam da postoje,ono “van”, vise verujem da su ljudi a misle o sebi da su Bogovi).Jedan lap top ima 3gr zlata,vidio,istopi se i to je to.Dalje ne treba da pricam koliko tih stvarcica u novim tehnologijama na svetu ima,miliuni.
I sada dolazimo do zakljucka da je zlato novac,jer je ugraden u prodaju svih digitalnih igracaka i vojnih spravica.Apropo ne mpze da se jede,e vala moze kada ga sva robotika treba i proda se.Ne bakar provodnik vec zlato.
Sto se tice rezervi zlata u SADe nema ih,garantujem,razvukle su tamo amo cak i po planinskim spiljama porodice koje vladaju Amerikom.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Ante

Bravo, Antiša!!! Američko zlato je kao Bog. U sferi vjerovanja. Čista ezoterija.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Ante

Po moje su oni potrosili sve zbog svemirskog programa i zbog Vietnama.Nixon je suspendirao zlatni standard.Stanje zaliha je- blizu nule.
Pogledajmo,koje probleme ima Njemacka sa transferom svog zlata natrag!
Sto se Rusa tice- zbog situacije,u kojoj su je to dobra politika.
A sada glede nas: koliko zlata je bilo na prostoru ex Yu od prvog svetskog rata do danas?

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 godine prije
Reply to  Ante

Ante nisi ti zao već si previše zao… Kako te nije sram tako šta tražiti od good guys. Sigurno sumnjas i u FED da nešto muljaju. Priznaj da ti je neugodno sad. ?

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Sunseeker

Zlato je izvrstan vodič i kao takav je teško zamjenjiv u informatici. Većina matični ploča i procesora (vjerojatno svi PC-i ) imaju malu količinu zlata u sebi , čak i kod nas postoji par likova koji “vade” zlato sa informatičkih komponenti.Svi ulazi na npr. audofilnoj opremi su u najmanju ruku premazani nekom vrstom zlata , ako nisu zlatni…

Ipak ne preporučujem to kod kuće , jer pri toj akciji puno otrovnih i toksičnih plinova (posebno ako ljudi pribjegnu metodi zagrijavanja radi lakšeg odvajanja metala od plastike…) se oslobađa od raznih elemenata…

U Africi sirotinju koriste korporacije i masovno vade zlato iz informatičkih komponenti. Bolje ni ne pričati koliko dugo žive ti ljudi i kako oboljevaju , jer mjere zaštite su na razini nule.

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Busola

Tocno.

octopus
Member
octopus
3 godine prije

“Hoće li se cijena zlata povećati?” Poslušajte staru židovsku formulu: Trećina bogatstva u zlatu, trećina u kešu, trećina u nekretninama. Vrijedi već tisućljećima.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Mozete li obraditi ubistvo Olivera Ivanovica,znam da je to extremno komplikovano ali bar razmotrite.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  L. R.

Naravno,predpostavio sam tako nesto jer zbilja je komplikovano i podlozno manipulaciji;jako teska tema.

dron
Gost
dron
3 godine prije
Reply to  L. R.

to je smjesno kosovska policija da odradi posao u drzavi vladavine narko kartela i kriminalnih bandi

logicno citam, logicno razmisljam
Gost
logicno citam, logicno razmisljam
3 godine prije
Reply to  L. R.

a mislite da ce policija odraditi svoj posao, i koja?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Odi na imbex pa se “informiši”. ?

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Pizi nsr….

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Koju šaku ima onaj rus gore, rođenu za boksača, padneš od zračne struje zbog otpora zraka koju stvara. A tek da se zapitaju što je sa desetinama tisuća tona zlata od cara Nikole koje je dao za osnivanje FED-a i kao nagradu ubiše ga.

dron
Gost
dron
3 godine prije
Reply to  bbbb

sve tzv narodne banke drzava nisu vlasnistvo istih ukljucujuci i rusku vlasnistvo su FED a pa putin ne moze da smjeni globalisticku direktorku pitam se ko je tu gazda

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  dron

Haha,KGB.Znas onu” Rus cuje i kada spava”,Opusteno svi su na nisanu.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  dron

On nije.

Marijan
Gost
Marijan
3 godine prije

Dobri gospodari

Mölltaler
Gost
Mölltaler
3 godine prije

Zanimljivo je da je cijena zlata zadnje 3-4 godine dosta stabilna i kreće otprilike između 1150$ i 1400$ iako potražnja za (fizičkim) zlatom znatno premašuje ponudu. Po nekoj logici ponude i potražnje cijena bi trebala rasti, ali to se ne događa. Istini za volju fizičko zlato čini samo 2% ukupne trgovine zlatom, a ostalo je tzv. papirnato zlato.

Mrki mrcajac.
Gost
Mrki mrcajac.
3 godine prije

Odakle Švabama zlato…

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

Nije li Kulinda dokaz da nije zlato sve sto sija, ispod vanjskog sjaja mnogo otpada i bofla.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik