fbpx

Pariz se zarekao da će tražiti trenutnu odmazdu EU ukoliko SAD sankcionišu Francusku zbog novog digitalnog poreza

Digitalni porez

Prošle godine je Pariz odobrio porez na prihod od 3 procenta, nazvan „GAFA“ (što znači Google, Apple, Facebook i Amazon) za kompanije koje imaju dobit veću od 25 miliona eura (28 miliona dolara) u Francuskoj i korporacije koje zarađuju preko 750 miliona eura ( oko 890 miliona dolara) širom svijeta, što je rezultiralo oštrom reakcijom Trumpove administracije.

Ministar finansija Bruno Le Maire upozorio je na moguću reakciju francuske vlade ako SAD nastave u januaru sa planiranim trgovinskim sankcijama zbog poreza na digitalne usluge.

„Ako postoje američke sankcije protiv francuske odluke, koja je primjena francuskog zakona, odmah ćemo potražiti neslaganje na evropskom nivou“, rekao je Le Maire novinarima.

Francuski ministar ranije je rekao da će pritisnuti Joea Bidena, rekavši da će evropske nacije moći da postignu kompromis sa političarom za kojeg se predviđa da je pobjednik na predsjedničkim izborima 2020.

Nakon što je prošle godine usvojen porez na digitalne usluge namijenjene američkim tehnološkim gigantima, Washington je zaprijetio da će uvoziti francuske proizvode poput vina i sira sa do 100 % poreza. Američki predsjednik Donald Trump takođe je upozorio da će nametnuti carine drugim evropskim zemljama ako usvoje zakone slične francuskom zakonodavstvu.

Le Maire je, pak, upozorio da bi EU trebalo da bude spremna da uvede evropski porez ako do kraja 2020. godine ne bude postignut globalni sporazum sa SAD.

U decembru 2019. godine, Evropski parlament se takođe osvrnuo na spor i pozvao vlasti bloka da stvore sopstvenu digitalnu poresku politiku, ukoliko globalni dogovor ne bude postignut do 2021. godine.

4.7 6 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
fong
Gost
fong
1 mjesec prije

Prije ili kasnije ce doci do ekonomskog sukoba izmedju EU i USA
Bas bi voilio znati kako ce reagirati ovi nasi “hrvatski” rusofobi koji se automatski stave na stranu Amerike.
Na ciju ce sad stranu ici, Amerika ili EU?

Tvrtko
Gost
Tvrtko
1 mjesec prije
Reply to  fong

Pa na američku stranu, što je tu sporno ?
A EU da je pametna prvi potez bi bio raspuštanje NATO saveza komunista, pardon, vojnika.

Starina
Gost
Starina
1 mjesec prije

To je samo predstava za neupućenu javnost. Staro sotonsko pravilo je: ” podijeli pa vladaj”. Dok se ljude zamajava sukobima nebitnim za njihove živote događa se pljačka i tiranija na svakom koraku. Sistem nije postao pokvaren sa pLandemijom nego su odavna udareni temelji za finalnu fazu pokvarenih vladara.
Zato su promašeni zahtjevi da se želimo vratit na staro normalno jer to staro normalno je bilo jednako pokvareno kao i ovo novo. Ovo je samo završna faza guranja čovječanstva u propast.
Jedina ispravna opcija je zamjena svih vlasti a to neće učiniti dobronamjerni pojedinci kojih nema ni minimalni broj kritične mase. To će učiniti sam naš Stvoritelj izbavljajući nas iz ruku vladara koji eksperimentiraju s nama kao sa zamorcima.
Upravo u dane ovih najpokvarenijih vladara Bog će podignuti svoju vlast i uspostaviti je ovdje na Zemlji. O tome piše Danijel 2:44.
Stiže konačno dobra vlast! Na sreću svih pravdoljubivih ljudi.

Tvrtko
Gost
Tvrtko
1 mjesec prije
Reply to  Starina

ma kako dobra vlast da dođe uvjek nekome neće biti dobra i boriti će se protiv nje. Tako je već tisućama a možda i milijonima godina. Bojim se samo da će nekom pozlit od korone i past će na crveno dugme za lansiranje ICBMa prema drugoj nuklearnoj sili a onda će biti planetarni vatromet.

čitalac
Gost
čitalac
1 mjesec prije

Konačno je neko iz EU Amerima pokazao zube, makar malo.
EU ima preko 500 milijuna potrošača, bez UK 460, to je za 140 m više od USA.
Pa nek razmisle…

mtil
Gost
mtil
1 mjesec prije

I te kako si u pravu a pogotovo ova zadnja recenica.

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Ne može se nikome prijetiti zbog interesa tech divova.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik